• Sonuç bulunamadı

IVJ. DENETLEME KURULU

Belgede YILLIK RAPOR 1994 (sayfa 116-121)

GRAFİK II.4.1 PARA ÇARPANI

IVJ. DENETLEME KURULU

21 Nisan 1994 tarihinde yapılmış olan Hissedarlar Genel Kurulu Olağan toplantısında, Denetleme Kurulu’ndaki görev süreleri 30 Nisan 1993 tarihinde sona eren (A) Sınıfı Üyesi Hilmi OKÇU (A) Sınıfı Hissedarlarınca, (B-C) sınıfı Üyeleri Necati GÜVEN ile Mustafa Dündar M URADOĞLU (B-C) Sınıfı Hissedarlarınca, 1 Mayıs 1994 tarihinden geçerli olmak üzere 2 yıl süre için tekrar Denetleme Kurulu Üyeliklerine

seçilmişlerdir. Denetleme Kurulu Üyesi Mustafa Dündar

M URADOĞLU’nun 16 Eylül 1994 tarihinde vefatı ile açılan Denetleme Kurulu (B-C) Sınıfı Üyeliğine, bu kurulun 6 Ekim 1994 tarihli toplantısmda, Türk Ticaret Kanunu’nun 351. maddesi gereğince ilk Hissedarlar Genel Kurul Toplantısı’nda Genel Kurul’un onayına sunulmak üzere Hikmet İZBUL seçilmiştir.

IY.4. KADRO ve PERSONEL DURUMU

Merkez Bankasının 1993 yılı sonu itibariyle 8485 adet olan personel kadro sayısı, uygulanan personel politikasına paralel olarak azalmıştır. Kullanılma olanağı bulunmayan kadroların iptali sonucunda personel kadro sayısı 126 adet azalarak 8359 olmuştur. Personel kadrolarının faaliyet dönemi sonu itibariyle doluluk oranı yüzde 86,15 olarak gerçekleşmiştir.

Bu faaliyet dönemi içinde istifa, nakil, emeklilik ve ölüm gibi sebeplerle 547 personel Bankadan ayrılmış, buna karşılık birimlerdeki iş durumunun gerektirdiği zorunluluklar nedeniyle açılan sınavlar sonucunda

Müfettiş Yardımcısı, Araştırmacı, Bilgisayar Mühendisi, Koruma

Memuru, Tabip ve Hemşire gibi toplam 62 personel alınmıştır. Böylece yıl sonu itibariyle fiili personel mevcudu 1993 yılına göre 485 kişi azalarak 7202’ye inmiştir. Ayrıca Banknot Matbaası Şubesi’nde 1993 yılı sonu itibariyle 24 kişi işçi statüsünde çalışmakta iken, bu mensuplarımızdan 2’sinin emeklilik sebebi ile ayrılmaları dolayısıyla 1994 yılı sonunda i^çi sayısı 22 olmuştur.

Merkez Bankası’ndaki personel mevcudunun yüzde 74,75’inin genel idare hizmetleri, yüzde 17,43’ünü yardım a hizmetler sınıfı, yüzde 7,80’ini destek hizmetleri personeli, (sağlık, teknik, avukatlık, eğitim ve öğretim hizmetleri grubu ile sözleşmeli elemanlar) oluşturmaktadır.

Birimlerin eleman ihtiyaçları, halen çalıştırılmakta olan personelin niteliklerine göre yerinde istihdamlarının sağlanabilmesi bakımından geliştirilmiş olan Banka içi eleman temini yöntemi esas ahnarak, öncelikle mevcut insangücü kaynağından karşılanmaktadır.

1962 yılından beri faaliyette bulunan Zürih Temsilciliğinin, aradan geçen zaman içinde iletişimin gelişip yaygınlaşması ve diğer para kredi merkezlerinin ehemmiyet kazanması sebebiyle önemini yitirdiği, 1992 yılında açılmış bulunan Paris ve Brüksel Temsilciliklerimizin iş hacminin ise istenilen düzeye erişemediği ve bundan böyle faaliyetlerine sürdürmelerine gereksinim duyulmadığı nazara ahnarak, Zürih ve Brüksel Temsilcilikleri 1 Ağustos 1994 tarihinde, Paris Temsilciliği ise 14 Ekim

1994 tarihinde kapatılmıştır.

18 Ekim 1990 tarihinde açılmış bulunan Tokyo Temsilciliği de aynı gerekçelerle 31 Ocak 1995 tarihinde kapatılacaktır.

IV.5. EĞİTİM ETKİNLİKLERİ

1994 yılında düzenlenen eğitim etkinliklerine 1034 eleman katılmıştır.

Merkez Bankası ilk kademe yöneticiliği için Şef Yardımcılığı kursları düzenlenmiş ve bu kurslara İdare Merkezi ve Şubelerden toplam 490 kişi 4 grup halinde katılmıştır. Her grup için ikişer hafta süren programın amacı, Şef Yardımcısı adaylarına Merkez Bankası’nı yasal düzenlemeler ve uygulamalar çerçevesinde tanıtarak, bankacılık ve mali sistem hakkında temel bilgilerin verilmesi ve başvuru kaynaklarının belirlenmesi, olmuştur.

Bu temel kursun kurumsallaştırılıp geliştirilerek devamh hale getirilmesi planlanmıştır.

Yabancı Dil ve Bilgisayar Programlarını Kapsayan Genel Amaçlı Eğitim Programlarından 250 kişi yararlanmıştır. Banka dışındaki kurum ve kuruluşların yurt içinde düzenlediği eğitim programlarına 71, yurt dışında düzenlenen kısa süreli Meslek Eğitim programlarına 67, yurt dışı lisans üstü eğitim programlarına ise 31 kişi devam etmiştir.

rV.6. DİĞER ETKİNLİKLER

İdare Merkezi eski hizmet hizmet binası restorasyon ve rönovasyon işinin 2. etabı olan E ve F Bloklar yeni yerleşim planma uygun olarak yenilenmiş, tefriş işleri kısmen yapılarak İdare Merkezi birimleri ile Ankara Şubesi Servislerinin kullanımına sunulmuştur.

Trabzon Şubesi yeni hizmet binası inşaatı tamamlanarak Şube personeli yeni binada çalışmalarına başlamıştır.

Gaziantep Şubesi yeni hizmet binası inşaatı kapsamındaki işler tamamlanmıştır.

Van Eğitim ve Dinlenme Tesisleri inşaatı kapsamındaki işlerde azaltma uygulanmış olup, tamamlanma aşamasma gelinmiştir.

Şubelerimizde muhtelif bakım onarım işleri gerçekleştirilmiştir.

IV.6.1. Bilgisayarlaşma

1994 yılında bilgisayarlaşma faaliyetleri kapsamında planlanan yatırımların tasarruf tedbirleri nedeniyle çok sınırlı bir kısmı yapılmış olup, bunlar gerek anabilgisayarlarımızda, gerekse şube bilgisayarlarında

kapasite artırımı şeklinde gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede

bilgisayarlarına faaliyetleri, genelde ekonomi ve piyasalarda oluşan değişikliklerin mevcut sistemlere yansıtılması ve geçen yıllardan kalan işlerin yapılması şeklinde oluşmuştur.

Merkez Bankası’nda bilgisayarlaşma alanında yapılan çalışmalar aşağıda özetlenmiştir.

İdare Merkezi birimlerimizin iş talepleri doğrultusunda bilgisayar uygulamalarının alınan ekonomik tedbirlere uyumunu sağlamak amacıyla ağırlıklı olarak, Para Piyasalan ve Fon Yönetimi, Bankacılık ve Krediler Genel Müdürlükleri bilgisayar uygulamalarında bakım ve düzenleme işlevleri ile yeni isteklerin hızla karşılanması faaliyetlerin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Reeskont Kredileri Takibi, Yurtdışı İşçi Emeklilerinin Maaş Ödemeleri, Dış Muhabirlerin Takibi, Döviz Büfeleri Teminat Takibi ve Nernalandır ılması, Tutum Sandığı, Emisyon ve Vezne Hareketleri Değerleme, İşçi Dövizleri Süper Hesap İşlemleri ve Para

Piyasalanna yönelik bilgisayar uygulama talepleri karşılanarak birimlerin kullanımına sunulmuştur.

Menkul Kıymet Piyasalarındaki gelişmeler doğrultusunda, mevcut yapmın yeni oluşumlar karşısında yetersiz kalması ve darboğazlar yaratması nedeniyle, yapılan düzenlemeler sonucunda, Bankalarla olan iletişimin EFT mesajları aracılığı ile belirli ölçüde elektronik ortamda yapılması sağlanarak ve fiziksel kıymet takibi esasından kaydi takip esasına geçmeye olanak sağlayacak bilgisayar uygulamaları gerçekleştirilerek mevcut sorunlar giderilmiştir.

Şubeler Otomasyonu çalışmalarında ise, Şubeler Arası Ödeme Sistemi, Şube Fon İşlem ve Takip Sistemi, Harici Resmi Tediyeler Servisi İşlemleri, Senetler ve Avans İşlemleri, İhracatcı ve İmalatçılar için Performans Limitleri Hakediş ve Avans işlemleri, Banknot Matbaası Üretim, Sipariş ve Bakım Onarım İşlevleri ve Şube Bilgisayar Uygulamalarının Yetki Düzenlemelerinin bilgisayar ile yapılması amacı ile gerekli Bilgisayar Sistemleri kurularak uygulamaya hazır hale getirilmiştir.

Ödemeler Sistemi İle ilgili çalışmalarda, ağırlıklı olarak EFT II. nesil 2. aşama (ayrıntılı tasarım) çalışmalarının koordinasyonu ile Elektronik Menkul Kıymet Transferi Projesi’nin hazırlık çalışmaları yürütülmüştür. EFT sistemi’nde toplam mesaj sayısında bir önceki yıla göre yüzde 47,8’lik, toplam para miktarında ise yüzde 131’lik artış oluşmuş ve bu durum işletim faaliyetlerinin de artışma neden olmuştur.

Merkez Bankası’nm basılı olarak yayınladığı bültenlere ve bültenler kapsamında kamuya açık verilere elektronik ortamda erişim sağlayacak olan Elektronik Veri Dağıtım Projesi tamamlanmıştır.

Bunların yanı sıra, gerek İdare Merkezi’ndeki gerekse

Şubelerimizdeki teknik destek faaliyetlerinde hizmetin yaygınlaştırılması, güvenliğin ve sürekliliğin artırılması yönlerinde gerekli çalışmalar sürdürülmüştür.

BEŞİNCİ BÖLÜM

MERKEZ BANKASI BİLANÇOSU

Belgede YILLIK RAPOR 1994 (sayfa 116-121)