• Sonuç bulunamadı

4.7 Bulgular ve Yorum

4.7.3 Hukuki Yollarla Gerçekleştirilen Müdahaleler

4.7.3.3 Kayyum Atamaları

4.7.3.3.1 İpek Medya Grubu Örneği

Bünyesinde Kanaltürk ve Bugün televizyon kanalları ile Bugün, Millet gazeteleri ve Kanaltürk radyo bulunan İpek Medya Grubu, Koza İpek Holding çatısı altında faaliyet göstermektedir. 1948 yılında Ali İpek tarafından kurulan İpek Matbaacılık şirketi ile ilk adımını atan Koza İpek Holding, sonrasında sektörel faaliyet alanını genişletmiş ve altın madenciliğinden; petrol, doğalgaz, kömür ve benzeri doğal enerji kaynaklarının yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarının da araştırılması, geliştirilmesi, üretilmesi gıda, turizm ve medya sektöründe 20’nin üzerinde şirketle faaliyetlerini yürütmüştür (ipekmedya.com.tr; Hürriyet, 26 Ekim 2015).

2005 yılında Bugün gazetesini alarak basın sektörüne giren ve 2008’de Kanaltürk televizyonunu alan Grup, iktidar yanlısı yayın yapan medyanın bir kolu olarak hükümetle uyumlu bir görünüm sergilemiştir. Fethullah Gülen Cemaati medyası olarak nitelendirilen grup, söz konusu cemaatin 2013’ün son günlerinde su yüzüne çıkan iktidarla anlaşmazlığa düşmesi sonrasında, sahibi olduğu medya mecralarında yoğun şekilde iktidar karşıtı yayınlar yapmaya başlamıştır. İktidar ile gerilimli geçen süreç sonrası, 25 Ekim 2015 tarihinde Fethullah Gülen Soruşturması kapsamında ‘teröre42 finansman sağladığı’ gerekçesi ile Medya Grubu’nun da içinde olduğu Koza İpek Holding’e ait 22 şirkete Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ile kayyum43 atanmasına karar verilmiştir (Hürriyet, 26 Ekim 2015; Posta, 30 Ekim 2015).

Koza İpek Holding’e kayyum atanmasının ardından holdinge bağlı İpek Medya Grubu’nun mecraları da kesintiye uğramıştır. Gazete ve televizyonların bulunduğu binaya polisler biber gazı kullanarak girmiş; Bugün TV ve Kanaltürk televizyonlarının yayınları 28 Ekim’de durdurulmuştur. Ayrıca atanan kayyum, matbaaya gönderilen Bugün ve Millet gazetelerinin baskısına izin vermemiş; Bugün gazetesinin ‘Kayyumla gasp’ manşeti “rezalet” olarak adlandırılmıştır (Yeni Çağ, 29 Ekim 2015; Posta, 30 Ekim 2015).

42 “Himmet adı altında toplanmış paraları, altın üretiminden kazanmış gibi göstererek, farklı isimler adı altında kurdukları paravan şirketler adına, çalıştıkları bankalar üzerinden kara para akladıkları, bunları, liderliğini Fethullah Gülen'in yaptığı FETÖ/PDY terör örgütüne aktarılmasını sağladıkları” gerekçesi ile (Hürriyet, 26 Ekim 2015).

43Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimsedir. Kayyum atamaları

mahkeme kararı ile uygulanır. Ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle anonim şirket organlarının iş göremez hale gelmesi durumlarında da şirket için kayyum atanması istenir. Bazen de kayyum, savcılığın talebi ve mahkeme yolu ile yapılır (Hürriyet, 26 Ekim 2015).

Koza İpek binası ve binanın bulunduğu çevreden polisin ayrılmadığı iki gün boyunca büyük gerginlik yaşanmıştır. İpek Medya Grubu’na atanan kayyumlar, Korkusuz gazetesinde yer alan habere göre binaya yapılan baskında Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros’u yaka paça binadan dışarı attırmış ve Bugün gazetesine atanan kayyum Hasan Ölçer bazı gazete çalışanlarının görevine son vermiştir (Korkusuz, 30 Ekim 2015). ‘Kayyumla gasp’ manşetini atan Bugün gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt görevden alınırken; gazeteye atanan kayyum Hasan Ölçer, gazete çalışanlarıyla bir araya gelmiştir. Ölçer’in, “Rezalet bir gazete yaptınız. Bu görüşte olan var mı?” sorusuna karşılık bir çalışanın, “O gazete namusumuz.” yanıtını vermesi üzerine Ölçer’in, çalışanın adını not edip “Çık dışarı. İş akdin feshedildi.” dediği diyalog, medyada yaşanan süreçle ilgili gerçekleri özetlemesi açısından dikkat çekici bir örnek olarak gündemdeki yerini almıştır. Eski Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, yaşanan olayla ilgili olarak kayyumun böyle bir yetkisinin olmadığını aktarmaktadır: “Kayyum, genel yayın yönetmeni ya da yazı işleri müdürü atar, onlar söyler. Yapılan hiçbir şey zaten yasal değil.” (Hürriyet, 30 Ekim 2015).

Kayyum heyetinin baskısına izin vermediği Bugün ve Millet gazeteleri ise yasağa rağmen alternatif bir matbaa bulunarak gece basılmış ve bayilere dağıtılmıştır. Daha önce Haber Türk gazetesinin matbaasında basılan gazetelerin, bu kez Hürriyet gazetesi matbaasında basıldığı iddia edilmiştir (Aydınlık, 30 Ekim 2015). İpek Medya Grubu’na kayyum atanmasını izleyen günlerde, siyaset, medya ve hukuk dünyasından farklı isimler bir araya gelerek, İpek Medya Grubu’na destek olmuştur. Bu isimler arasında, çalıştığı medya kuruluşlarından tasfiye edilen Hasan Cemal, Can Dündar, Nazlı Ilıcak gibi gazeteciler ve muhalefetteki siyasilerden Kemal Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş yer alırken, Devlet Bahçeli yazılı olarak kınama mesajı yayınlamıştır. Ayrıca muhalif medya olarak nitelendirilen Sözcü gazetesi yazarı Emin Çölaşan’ın “Şimdi Cemaati Savunma” başlıklı yazısı dikkat çeken ayrıntılardan olmuştur (Aksiyon, 2 Kasım 2015).

Bugün ve Millet gazetelerine atanan kayyum sonrası gazete eski çalışanlarının hazırladığı “Özgür Bugün” ve “Özgür Millet” gazetelerinin, künyesinde basım yeri olarak görülen Feza Gazetecilik A.Ş.’de basılıp basılmadığının tespiti için polis, Zaman gazetesinin binasına baskın düzenlemiştir. 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nin “marka hakları hukukuna aykırılık” gerekçesiyle helikopter ve TOMA eşliğinde binaya gelen avukatlar, polislerle birlikte söz konusu gazetelerin nüshasını aramıştır (Cumhuriyet, 12 Kasım 2015). Bu sırada, eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı adına, iki aydır kendisine ulaşılamadığı belirtilerek “silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek, hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek”

suçlarından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını isteyen İstanbul Başsavcılığı’nın talebi yerinde bulunmuştur (Akşam, 12 Kasım 2015).

İpek Medya Grubu’na bağlı gazete ve televizyonlara kayyum olarak atanan Hasan Ölçer’in “Atandığımız gazetelerin yayınları durmayacak, bilakis Anadolu insanının hissiyatına tercüman ahlaki ve milli bir çizgide devam edecektir” açıklamasına rağmen, gazete ve televizyonlar 29 Şubat 2016 tarihinde kapatılmıştır (Cumhuriyet, 4 Mart 2016).