• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın ikinci alt amacı kapsamında, öğrencilerin cinsiyetlerine göre akademik başarıları, problem çözmeye yönelik algıları ve yaratıcı düşünme eğilimleri incelenmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin akademik başarılarının cinsiyet değişkenine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Bu sonucun ortaya çıkmasının temelinde araştırmaya katılan kız ve erkek öğrencilerin benzer sosyal çevrelerde yetişmiş olmalarının, eğitim alt yapılarının da benzerlik göstermesinin yattığı düşünülebilir. Literatürde yer alan benzer araştırmalarda da akademik başarı düzeyi üzerinde cinsiyet değişkeninin önemli bir etkiye sahip olmadığı rapor edilmiştir (Göktaş ve Gürbüztürk, 2012). Buna karşılık literatürde yer alan bazı araştırmalarda cinsiyet değişkeninin akademik başarı üzerinde önemli bir belirleyici olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Derin (2006) tarafından yapılan araştırmada ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin akademik başarı düzeylerini etkileyen bazı demografik değişkenlerin incelenmesi amaçlanmış, araştırmaya toplam 434 ilköğretim 8. sınıf öğrencisi dâhil edilmiş, araştırmanın sonunda akademik başarı düzeyinin kız öğrencilerin lehine yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Derin’in elde ettiği sonuçların, bu çalışma bulguları ile paralellik göstermemesinin temelinde araştırmalara katılan öğrenci gruplarının farklı sosyo-demografik çevrelerde yetişmelerinin yattığı düşünülebilir. Bunun yanında araştırmalara dâhil edilen öğrencilerin okul çevresine ilişkin algıların birbirinden farklı olmasının da araştırma bulgularının literatürle benzerlik göstermemesine zemin hazırladığı söylenebilir. Nitekim literatürde yer alan çalışma bulguları da (Wang ve Holcombe, 2010) ortaokul öğrencilerinin öğrenme çevresi algılarının akademik başarı düzeyini doğrudan ya da dolaylı olarak etkilediğini ortaya koymaktadır.

Araştırma bulguları ile benzerlik gösteren bir çalışmada ortaokul öğrencilerinin akademik başarı düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre incelenmesi amaçlanmış,

araştırmada öğrencilerin akademik başarı düzeylerinin değerlendirilmesinde matematik dersindeki başarı durumları temel alınmıştır. Toplam 273 ortaokul öğrencisinin dâhil edildiği araştırmanın sonunda öğrencilerin akademik başarı düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır (Pajares ve Graham, 1999). Matthews ve diğerleri (2009) tarafından yapılan araştırma ile Sanchez ve diğerleri (2005) tarafından yapılan araştırmalarda da ortaokul öğrencilerinde akademik başarı düzeyinin cinsiyet değişkenine göre farklılık göstermediği rapor edilmiştir.

Araştırmaya katılan öğrencilerin problem çözmeye yönelik algılarının cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre problem çözmeye yönelik algıda yaklaşma-kaçınma stratejisini kız öğrencilerle kıyaslandığı zaman erkek öğrencilerin kullanma düzeyinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Problem çözme ölçeğine ilişkin diğer alt boyutların ise cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur.

Literatürde cinsiyet değişkenine göre problem çözme becerisinin ele alındığı araştırma bulguları değerlendirildiği zaman, farklı yaş gruplarında bulunan bireyler üzerinde gerçekleştirilen benzer çalışmalarda problem çözme becerisinin cinsiyet değişkenine göre farklılık gösterdiği bulgularına ulaşılmıştır (Aksan ve Sözer, 2007;

Altunçekiç ve diğerleri, 2005; Robinson ve Lubienski, 2011). Derin (2006) tarafından yapılan araştırmada ortaokul öğrencilerinin problem çözme becerilerinin bazı demografik değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmış, araştırmanın sonunda öğrencilerin problem çözme becerilerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiş, elde edilen bulgulara göre erkek öğrencilerin problem çözme becerilerinin kız öğrencilerden anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan çalışmalarda problem çözme becerisinin cinsiyet değişkenine göre farklılık göstermesinin temelinde bazı psikolojik, çevresel ve biyolojik farklılıkların yattığı belirtilmiştir (Zhu, 2007).

Koray ve Azar (2006) tarafından yapılan araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin problem çözme becerilerinin bazı demografik değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmış, araştırmanın sonunda öğrencilerin problem çözme becerilerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiş, elde edilen bulgulara göre kız öğrencilerle kıyaslandığı zaman erkek öğrencilerin problem çözme becerilerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Korkut (2002) tarafından yapılan araştırmada lise öğrencilerinin problem çözme becerilerinin bazı değişkenlere göre

incelenmesi amaçlanmış, araştırmanın sonunda öğrencilerin problem çözme becerilerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiş, elde edilen bulgulara göre kız öğrencilerin problem çözme becerilerinin erkek öğrencilerden anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Yukarıda yer alan araştırma bulguları ile bu araştırmada elde edilen sonuçlar değerlendirildiği zaman cinsiyet değişkeninin problem çözme becerisi üzerindeki etkilerine ilişkin bulguların çelişkili sonuçlar orta koyduğu görülmektedir. Bunun temelinde literatürde yer alan araştırmalara dâhil edilen kız ve erkek öğrencilerin farklı sosyo-demografik ve sosyo-kültürel çevrelerde yetişmiş olmalarının yattığı düşünülebilir.

Araştırmaya katılan öğrencilerin yaratıcılık düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiş, elde edilen bulgulara göre erkek öğrencilerle kıyaslandığı zaman kız öğrencilerin yaratıcılık düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Güngör (2007) tarafından yapılan ve lise öğrencilerinin yaratıcılık düzeylerinin bazı demografik değişkenlere göre incelenmesi amaçlanan araştırmada, sözel ve şekilsel yaratıcılık düzeylerinin kız öğrenciler lehine anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Furnham ve diğerleri (2006) tarafından yapılan araştırmada da cinsiyet unsurunun yaratıcılık üzerinde anlamlı bir belirleyici olduğu rapor edilmiştir.

Bilindiği gibi yaratıcılık özelliği yaşa ya da öğrenim görülen sınıf düzeyine bağlı olarak değişiklik gösteren bir olgudur (Wu ve diğerleri, 2005; Claxton ve diğerleri, 2005). Bunun yanında yaratıcılık kendiliğinden ortaya çıkan bir olgu olmayıp (Demirci, 2007), kız ve erkeklerin yaratıcılık özelliklerinin farklı biçimlerde şekillenmesine neden olan birçok unsur bulunmaktadır. Güngör (2007) tarafından yapılan araştırmada kız öğrencilerin erkek öğrencilere kıyasla yaratıcı yönlerinin daha güçlü olduğu bulunmuş, bunun temelinde yatan nedenlerin başında erkek öğrencilerin ayrıntılara kız öğrenciler kadar özen göstermemelerinin, bunun yanında özellikle ergenlik döneminde erkek öğrencilerin kız öğrencilere kıyasla daha hareketli ve sabırsız olmalarının yattığı belirtilmiştir. Buna karşılık literatürde yer alan bazı araştırmalarda ortaokul öğrencilerinin yaratıcılık düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği bulgularına ulaşılmıştır (Özyurt, 2011).