• Sonuç bulunamadı

İÇ HEDEF KİTLE 1.Çalışanlar

3.HALKLA İLİŞKİLER TEKNİKLERİ (MODELLERİ)

4. HEDEF KİTLEYİ OLUŞTURAN GURUPLAR

4.2. İÇ HEDEF KİTLE 1.Çalışanlar

İç hedef kitle; çalışanlardan, işçi ve işveren sendikalarından ve hisse senedi sahipleri ve ortaklardan oluşmaktadır. Bir örgütün dışarıda iyi tanınması örgüt çalışanlarının motive edilip, örgütle bütünlük sağlamaları, ortak bir örgüt iklimi geliştirmelerine bağlıdır. Halkla ilişkilerin örgüt içine dönük faaliyetleri çalışanların amaçları ile örgütün amaçlarını uyum içinde bir arada götürebilmeleridir. Mutlu ve huzurlu bir iş ortamında çalışan iş görenler çalıştıkları kurumun olumlu imajının oluşumunda önemli katkı yaparlar. Örgüt içi halkla ilişkiler çalışması çalışanların örgüte bağlılığını sağlamayı hedefler. Bu da ekonomik bakımdan tatmin edici bir ücret politikası, meslek ilkelerine saygı, kurum içi iletişmin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, terfi ve ödüllendirme sisteminin adaletli olması, dayanışmayı sağlayıcı toplantı, gezi, kutlama vs. etkinlikler yoluyla olur. Yönetime katılma yetkisi, uzmanlık alanıyla ilgili konularda söz söyleme, fikirlerine başvurma kanallarının açık tutulmasıdır. “İşletmeyi amacına ulaştırmak için yönetici, insanları gelişigüzel bir biçimde değil, verimli bir biçimde çalıştırmak durumundadır. Bu ise, yöneticiye iki türlü sorumluluk yükler :

a) Görevlilerin her birinden ayrı ayrı en fazla verim sağlamak

b) Sözü geçen kişilerden grup (takım) olarak en fazla verim elde etmek...(Tosun : 1992 : 249) Psikoloji, sosyal psikoloji, sosyal antropoloji, davranış bilimleri gibi sosyal disiplin alanlarının araştırmaları, birey davranışlarını etkileyen etkenleri şu şekilde sıralamaktadır.

Gereksinimler ve çevre koşulları.... Gereksinimler, bireylerin psiko-sosyal ve kültürel nitelikleriyle birlikte düşünmek gerekmektedir. Bireyin işletme içindeki davranışı, gereksinimlerine, bireysel nitelik ve kişiliğine bağlı olarak oraya çıkacaktır. Bu da bireyi iyi tanıma ile mümkün olacaktır. Çalışanın bedensel , zihinsel ve ruhsal açıdan yetenek ve beklentilerinin çok yakından tanınması ile doğru orantılıdır. İnsanı tanımak ve anlamak için insan bilimlerinin verilerinden faydalanmak ve geniş bir bilgi birikimine sahip olmak zorunludur. Felsefe, din, sosyal bilimler, psikoloji, sosyoloji, sosyal antropoloji, iletişim bilgisi vs disiplinler bize yol gösterici olacaktır. Halkla ilişkilerin inter-disipliner bir yaklaşım tarzı ile gerek iç gerekse dış kamuyla iletişim kurması onun zorluklarındandır. İçeride ve dışarıda uyum, ahenk ve mutluluğun yakalanması evrensel ve kolektif bir bilinçle ve sorumluluk duygusunun evrenselleşmesi ile mümkün olur. İyi donanım, fedakarlık duygusu ve kamu yararı adına çalışma gibi ahlaki değerlerle mücehhez bireylerin yönetim

sorumluluğu almaları meselelerin çözümüne önemli katkı yapacaktır.

Bedensel sağlamlık, zihinsel aktivitenin ve ruhsal uyumun önemli bir göstergesidir. İnsan bu üç boyutu ile bölünemez bir bütündür. İş yerinde çalışma şartlarının iyileştirilmesi, işle çalışanın uyumlu olarak tatmin duygusuna erişmesi, morallerinin güçlendirilmesi halkla ilişkiler biriminin duyarsız kalamayacağı iç halkla ilişkiler uygulamalarıdır. Bu amaçla iş yerinde iş yeri hekimi, psikolog, sosyal psikolog ve davranış bilimleri uzmanlarının istihdam edilmeleri iş verimini artıracak, yönetimin de işini kolaylaştıracaktır. Yönetimin her konuyu bilmesi mümkün olmadığından bu uzmanlar yöneticinin danışmanları olarak vazife göreceklerdir. Halkla ilişkiler birimi uzmanları da tüm bu ihtiyaçların tesbitinde ve karşılanmasında yönetimin en yakınındaki danışman rolünü üslenmelidir ki örgütün amaçlarına verimli ve etkili bir biçimde ulaşılabilsin.

Çalışanlara yönelik halkla ilişkiler uygulamalarının başarısız olması durumunda iş veriminin düşük olması, işten sağlanan tatmin duygusunun azlığı, iş kazalarının ve iş kayıplarının artması, dedikoduların artması, disiplin suçlarında artış, mal ve hizmet kalitesinde düşüş, çalışanların işletmeye uyum maliyetlerinde artışlar söz konusu olabilecektir.(Karakoç : 2002 : 122)

İşletmenin birimlerinin birbirleri ile uyumlu çalışması, işlerin zamanında görülmesi, yetki ve sorumlulukların paylaşımında şeffaflık, o işletmenin iyi çalışmasının da önemli bir göstergesidir. Bu uyumun sağlanmasında aksaklıkların tesbit edilmesi halkla ilişkiler biriminin hedef kitleden aldığı feedback (geri bildirim) lerin değerlendirilmesi ile ortaya çıkacağından, halkla ilişkiler biriminin her bir olayı objektif olarak değerlendirmeye tabi tutmalıdır. Burada iç ve dış halkla ilişkiler birbirini tamamlayan bir fonksiyon icra eder. Halkla ilişkilerin program evrelerinden dördüncüsü olan değerlendirme evresi –araştırma, planlama, uygulama- değerlendirme- alınan verilerin tekrar sürece katılımıyla işletmenin eksikliklerini gidermeye önemli katkı yapacaktır.

4.2.2.Ortaklar

İşletmeye sermaye koyan kişilere ortak adı verilmektedir. Sermaye işletmenin temel üretim elamanlarından bir tanesidir. Ortaklar diğer yatırım araçlarına göre kârdan en yüksek payı almak isteyen grubu teşkil ederler. Ortaklara göre en iyi işletme, en yüksek kârı sağlayan işletmedir.

İşletmelerin sermaye yapıları ve ortakların sayısına göre farklılık gösteren ortak grubu işletmenin varlık nedenlerinden biridir. Çok ortaklı ve halka açık işletmelerin

ortakları, işletmenin yönetim, işleyiş ve sorunlarından uzaktırlar. İşletmenin mali durumunu ancak genel kurul toplantı sırasında öğrenebilirler. Bu tip işletmeler profesyonel yönetici çalıştırarak yetkilerini profesyonel yöneticilere devrederler. Ancak genel kurullarda ortaklar birbirleri ile, yöneticilerle yüz yüze iletişim kurabilirler. Bu ortamlar ortakların güven ve desteğini kazanma platformları olarak değerlendirilmelidir.

Ortaklar işletmenin kârlılık oranı, rakiplere göre avantaj ve dezavantajlı yönlerini, kapasite kullanım oranı, istihdamın maliyetlerdeki payı, teknolojik durumu vb. bilgileri öğrenmek isterler. Bu bilgilerin belli periyotlarla ortaklara gönderilmesi, ortakların işletmeye olan mali desteklerin devam etmesini sağlar, eğer ayrılacaksa neden ayrılacağı, işletme için tavsiye ve önerilerin alınması halkla ilişkilerin görevleri arasında sayılabilir. Ortak olduğu işletme hakkında sağlam bilgilere sahip olan ortaklar, kendi işletmelerini başkalarına da tanıtabilecektir. İşletmenin durumundan memnun her ortak, işletmenin gönüllü ve inandırıcılığı yüksek bir tanıtım ajanı olarak da görev yapacaktır. Bu da halkla ilişkilerin işini kolaylaştırıcı bir fonksiyondur.