• Sonuç bulunamadı

Hristiyanların İslam Dinine Bakışları ve Alakaları

D. VERİLER VE DEĞERLENDİRMELER

1. GENEL HALKIN İSLAM’A BAKIŞI

1.5. Hristiyanların İslam Dinine Bakışları ve Alakaları

Katılımcılara, İslam Dini hakkında neler bildiklerini ve nasıl algıladıklarını görme adına bazı sorular sorulmuştur. Bunun yanında, İslam dinine ait bazı değerlerle ne ölçüde karşılaştıklarını da tesbit etme adına bazı sorular sorulmuştur.

Grafik 15: Genelin İslam’la Temasını Gösteren Tablolar Hiç namaz kılınırken gördünüz mü?

Boş 2% Hayır 28% Evet 70%

Katılımcılara İslam’la irtibatlarını, alakalarını öğrenme adına hiç namaz kılınırken görüp görmediklerini sorduğumuzda % 70’inin buna şahitlik ettiği % 28’inin ise hiç görmediği ortaya çıkmıştır. Namazı görme imkanları daha çok okul ve iş yerindeki Müslüman arkadaşlarından, ziyaret ettikleri cami ve mescidlerden olma ihtimali yüksektir.

Yine, çalışmamız esnasında karşılaştığımız Amerikalıların Müslüman ülkelerinde bulunduklarını öğrendik. Bunların çoğu, ya misyonerlik maksadıyla ya da hükümet adına bir görev için bu ülkelerde bulunduklarını ifade etmişlerdir. Yani, merak sâikasıyla, turistik amaçla, tanıma amaçlı bu ülkelere giden insan sayısı pek azdır.

Katılımcılar, kendilerinin Müslümanların yoğun olduğu bir ülkede bulunup bulunmadıkları sorusuna %67.7 oranında “hayır” şeklinde cevap vermişlerdir. %30.3 oranında ise “evet” demişlerdir. Ankette, bu soruya “evet” diyenlerin hangi ülkede bulunduklarını yazmaları için bir yer ayırılmıştır. Katılımcılardan sadece ikisi Türkiye’yi, ikisi Mısır’ı, birisi Malezya’yı, birisi Irak’ı ve birisi de İsrail’i yazmıştır.

Grafik 16: Müslüman Bir Ülkede Bulundunuz mu?

Hiç halkının çoğu Müslüman olan bir ülkede bulundunuz mu? Hayır 68% Boş 2% Evet 30%

Yine katılımcıların İslam ile alakalarını tesbit adına sorulan bir soruda hiç cami veya mescid ziyaretinde bulunup bulunmadıkları sorulmuş, % 56’sı “hayır”, % 41’i de “evet” cevabını vermiştir. Her yerde cami ve mescidin yaygın olarak bulunmadığı göz önünde bulundurulursa ziyaret etme oranının oldukça yüksek olduğu anlaşılacaktır. Bu da onlarda İslam’a karşı bir merakın varlığını gösterir.

Grafik 17: Cami veya Mescid Ziyaret Ettiniz mi?

Hiç cami veya mescid ziyaret ettiniz mi? Boş 3% Hayır 56% Evet 41%

Aynı maksatla kendilerine hiç ezan veya Kur’an dinleyip dinlemedikleri sorulduğunda ise, %48’i “evet”, %48’i “hayır” cevabını vermiştir. Bu sorunun arkasında, eğer dinlediyseniz

neler hissettiniz gibi duygularını ifade etmeleri için bir yer hazırlanmıştır. Buraya duygularını yazanlardan bazıları, ezanı veya Kur’an’ı çok dokunaklı, çok enfes, çok içli ve çok ruhânî bulduklarını söylemiştir. Pek çoğu ise, “dilini anlamadığım için birşey hissetmedim” şeklinde hislerini dile getirmişlerdir. Bir tanesi, Malezya’da beş ay kaldığını, günde beş vakit ezan dinlediğini, dilini anlamadığı halde, sabahları sabah ezanıyla uyanmanın kendisi için en güzel duygulara kaynaklık ettiğini içtenlikle dile getirmek istediğini yazmıştır.

Katıldığımız bir dinlerarası diyalog programında yaşananlar dikkati çeker mahiyettedir. Programda Müslümanlar adına birkaç arkadaşla biz de katılmıştık. Kısa bir aşır ve bir ezan okuduk. Konuşmalar yapıldı ve ardından ikramlara geçildi. İnsanlar birbirleriyle tanışıp konuşmaya başladılar. Bu arada, herkes gelip bizi tebrik ediyor, okuduğumuz şeyi çok beğendiklerini söylüyor, ne anlama geldiğini öğrenmeyi arzu ediyorlardı. Bir yaşlı bayan yanımıza gelerek, “sizi görmek isteyen birisi var” dedi. Alıp daha yaşlı bir bayanın yanına götürdüler. Kadın hem kalbini tutuyor, hem de konuşuyordu: “Okuduğunuz şeyler bütün hücrelerime tesir etti, hâlâ bu tesirin altındayım. Bütün vücudum titriyor” diyordu. Arkadaşlarımız buna benzer pekçok olay yaşadıklarını aktarmışlardır.

Grafik 18: Ezan veya Kur’an Dinlediniz mi?

Hiç ezan veya Kur'an dinlediniz mi?

Boş 4% Hayır 48% Evet 48%

Bundan sonra onların İslam dini hakkındaki düşüncelerini ölçen bazı sorulara verilen cevapları görelim.

Tablo 12: İslam'ın Şiddeti Savunduğunu Düşünüyor musunuz? İslam'ın şiddeti savunduğunu düşünüyor musunuz?

f % Kararsız 43 21.39 Asla 26 12.94 Hayır 78 38.81 Evet 43 21.39 Elbette 6 2.99 Cevapsız 5 2.49 Toplam 201 100

Katılımcıların genel olarak İslam’ı şiddet yanlısı bir din olarak görüp görmediklerini öğrenmek maksadıyla sorulan soruya % 38.81’i hayır, % 12.94’ü ise “asla” diyerek, İslam’ın şiddete pirim vermediğini ifade etmişlerdir. Böylelikle katılımcıların yarısından fazlası İslamı şiddet kaynağı görmemektedir. % 21.39’unun ise kararsız olduğu göz önüne alınırsa, katılımcıların sadece dörtte birinin İslam’ı şiddet yanlısı gördüğü ortaya çıkacaktır. Bu da İslam ve Müslümanlar adına iyi bir tablo var demektir.

Tablo 13: Sizce İslam, Yahudilik Ve Hristiyanlığa Karşı Bir Tehdit Oluşturuyor mu? Sizce İslam, Yahudilik ve Hristiyanlığa karşı bir tehdit oluşturuyor mu?

f % Kararsızım 31 15.42 Asla 33 16.42 Hayır 88 43.78 Evet 30 14.93 Elbette 14 6.97 Cevapsız 5 2.49 Toplam 201 100

İslam’ı hem Yahudilik hem de Hristiyanlık adına bir tehdit unsuru olarak görüp görmedikleri sorusuna katılımcıların % 43.78’i “hayır”, % 15.42’si “asla” diyerek, İslam’ın Yahudiler ve Hristiyanlar için bir tehdit unsuru teşkil etmediğini belirtmişlerdir. Toplamda sadece yaklaşık % 22’lik bir oran bu soruya “evet” veya “elbette” diyerek, İslamı kendileri

için bir tehdit unsuru kabul etmişlerdir. Bu rakam genel konjonktüre bakıldığında İslam adına sevindirici bir tablodur. Zira, İslam henüz Batıda yüksek sesle anlatılmamakta, hala çok iyi bilinmemektedir. Aksine, aleyhte yapılan haberler ve proğramlar daha çoktur. Buna rağmen katılımcıların İslam hakkındaki kanaatleri çok olumsuz değildir.

Tablo 14: Katılımcıların Amerikalıların İslamı Nasıl Bildikleri İle Alakalı Düşünceleri Amerikalıların İslam'ı iyi bildiklerini düşünüyor musunuz?

f % Cevap yok 3 1.5 Kararsız 17 8.5 Asla 70 34.8 Hayır 94 46.8 Evet 12 6.0 Elbette 5 2.5 Toplam 201 100

Katılımcılara, hem kendilerinin İslam’ı bilip bilmedikleri hem de genel olarak Amerikalıların İslam’ı iyi bilip bilmedikleri hususunda ne düşündükleri soruldu. Yukarıdaki tabloda da görüleceği gibi, %46.8 “hayır” diyerek, %34.8’i de “asla” diyerek, Amerikalıların İslam’ı iyi bilmediklerini düşündüklerini ifade etmişlerdir. Katılımcıların toplamda sadece %8.5’i Amerikalıların İslam’ı iyi tanıdığını, hakkında iyi bilgileri olduğunu düşünmektedirler. Ankete katılanların çoğunluğunun, anketi bizim yanımızda doldurmamaları ve kimliklerini belli edecek çok özel bilgileri de vermedikleri halde açık gönüllülükle İslam’ı Amerikalıların bilmediğini ifade etmeleri çok önemlidir. Zira bilmediğini bilen kimseye, bilmediği şeylerin anlatılması, yanlış bildikleri varsa düzeltilmesi daha kolay olacaktır.

Aşağıdaki tabloda ise, bizzat kendileri ile alakalı bu soruya verdikleri cevabın verileri görülmektedir.

Tablo 15: Katılımcıların Kendilerinin İslamı Bilmeleri İle Alakalı Düşünceleri Kendinizin İslam'ı iyi bildiğinizi düşünüyor musunuz?

f %

Cevap yok 4 2.0

Asla 28 13.9

Hayır 100 49.8

Evet 46 22.9

Elbette 11 5.5

Toplam 201 100

Kendileri ile alakalı olarak, %49.8 “hayır”, %13.9’u ise “asla” diyerek katılımcıların yaklaşık %63.7’si İslam’ı iyi bilmediklerini itiraf etmişlerdir. Ancak, kendilerinin İslam hakkında bilgileri olduğunu iddia eden ve %22.9 ile “evet”, %5.5 ile de “elbette” diyen, toplamda da %26.4 gibi büyük bir orana varan kesim vardır. Bu Amerikalılar hakkında düşündüklerinden daha iyimser bir rakamdır. Yani, katılımcılar, Amerikalıların genelde İslam’ı çok iyi bilmediklerini ancak kendilerinin bir miktar bildiklerini ifade etmiş olmaktadırlar.