• Sonuç bulunamadı

İn sa nın, ken di si ni ya ra tan, ken di si ne can ve ren Al lah'a is yan et me si, ola bi le cek en bü yük suç tur. Al lah'a kul ol mak için ya ra tıl mış olan in san, ya ra tı lış ama cı na uy ma ma sı du ru mun da iş le di ği su çun bü yük lü ğü ne uy -gun olan bir ce za yı da do ğal ola rak hak et miş olur. Bu ce za nın ve ri le ce ği yer ise CE HEN NEM DİR.

İn san la rın ço ğu, bir tür sar hoş luk için de bu bü yük ce za yı hiç dü şün me den ya şar lar. Bu sar hoş lu ğun al tın da ya tan se bep le rin en önem li le rin -den bi ri si Al lah'ın son suz gü cü nü hak kıy la tak dir ede me me le ri dir. Zi ra bir çok in san Al lah'ı sa de ce mer ha met sa hi bi, şef kat sa hi bi, af fe den isim le riy le dü şü nür ve O'na kar şı duy ma sı ge re ken de rin ve iç li kor ku yu duy maz. Bu da söz ko nu su in san la rın Al lah'ın emir ve tav si ye le ri ne kar şı du

-yar sız ol ma la rı na se bep olur. Al lah, Ku ran'da in san la rı bu teh li ke ye kar şı özel lik le uya rır:

"Ey in san lar, Rabbiniz den kor kup-sa kı nın ve öy le bir gü nün aza bın dan çe ki nip-kor kun ki, (o gün hiç) bir ba ba, ço cu ğu için bir kar şı lık ve re mez ve (hiç) bir ço cuk da ba ba sı için bir şe yi ve re bi le cek (du rum da) de ğil dir.

Şüp he siz Al lah'ın va'di hak tır. Ar tık dün ya ha ya tı si zi al dat ma ya sü rük -le me sin ve al da tı cı(lar) da si zi Al lah i-le al dat ma sın." (Lok man Su re si, 33) Evet en gü zel isim ve sı fat la rın sa hi bi olan Al lah şef kat li dir, mer ha -met li dir, af fe di ci dir. Ama unut ma mak ge re kir ki Al lah ay nı za man da son suz ada let sa hi bi dir, Kah har dır (Kah re di ci dir), Ceb bar dır (Di le di ği ni zor la da ol sa yap tı rır), Al lah mü min le re ya kın dır ama müş rik ler den, ka fir ler den ve mü na fık lar dan uzak tır, Mün ta kim dir (in ti kam alı cı dır) ve ce hen nem O'nun bu sı fat la rı nın, bi zim bil di ği miz an lam da en kes kin gö rül -dü ğü yer ola cak tır.

İn san la rın her ne den se bu ko nu da ba tıl bir inanç la rı var dır; ölüm den son ra dün ya da iş le dik le ri gü nah la rın ce za sı nı çek mek üze re ce hen ne me gi de cek le ri ni, ama ce za la rı bi tin ce cen ne te dö ne cek le ri ni ve son su za dek ora da ka la cak la rı nı zan ne der ler. An cak Al lah'ın ayet le rin de bi ze bil dir di -ği, ce hen nem ha ya tı nın da cen net ha ya tı nın da son su za dek sü re ce ği ve iç le rin den -Al lah'ın di le me si dı şın da- çı kıl ma ya ca ğı dır:

De di ler ki: "Sa yı lı gün le rin dı şın da, ateş as la bi ze değ me ye cek tir." De ki:

"Al lah Ka tın dan bir ahid mi al dı nız? -ki Al lah as la ah din den dön mez-Yok sa Al lah'a kar şı bil me di ği niz bir şe yi mi söy lü yor su nuz?" Ha yır; kim bir kö tü lük iş ler de gü na hı ken di si ni ku şa tır sa, (ar tık) on lar, ate şin hal kı -dır lar, ora da sü re siz ka la cak lar -dır. İman edip sa lih amel ler de bu lu nan lar ise cen net hal kı dır lar, ora da sü re siz ka la cak lar dır. (Ba ka ra Su re si, 80-82) İn san lar ora da ateş, sı cak lık, ka ran lık, du man, dar lık, kör lük, sı kı şık lık, aç lıksu suz luk, da rı di ke ni, irin, kay nar su, zak kum gi bi dün ya da as la hoş lan ma ya cak la rı şey ler le kar şı la şır lar. Ay rı ca fi zi ki ola rak ezi yet ve -ren azap la rın ya nın da, kalp le re tır ma nan bü yük bir ma ne vi azap ile de kar şı lık gö re cek ler dir. (Hü me ze Su re si, 5-9) Al lah'ın var lı ğı nı gö zar dı eden in san la rın ce hen nem de ya şa ya cak la rı kor kunç olay lar ayet ler le de tay lan dı rıl mış tır. Ayet ler ko nu nun, in san açı sın dan ne de re ce ehem mi

yet li ol du ğu nu gös te rir. Zi ra ce hen nem aza bı öy le bir azap tır ki; dün ya da ki hiç bir sı kın tı ile kı yas edi le mez. Al lah Ku ran'da, in kar eden le ri bek -le yen bu kor kunç so nu şöy -le an la tır:

Ha yır; an dol sun o, 'hu ta me'ye atı la cak tır. "Hu ta me"nin ne ol du ğu nu sa na bil di ren ne dir? Al lah'ın tu tuş tu rul muş ate şi dir. Ki o, yü rek le rin üs tü ne tır ma nıp çı kar. O, on la rın üze ri ne ki lit le ne cek tir; (Ken di le ri de) Di ki lip-yük sel til miş sü tun lar da (bağ la na cak lar dır)." (Hü me ze Su re si, 4-9) O gün, öy le yüz ler var dır ki, 'zil let için de aşa ğı lan mış tır.' Ça lış mış, bo şu na yo rul muş tur. Kız gın bir ate şe yol la nır lar. Kay nar bir kay nak tan içi ri -lir ler. On lar için (ze hir li olan) da ri' di ke nin den baş ka bir yi ye cek yok tur.

Ne do yu rup-se mir tir, ne aç lık tan ko rur. (Ga şi ye Su re si, 2-7)

Doğ ru su Biz ka fir le re zin cir ler, de mir hal ka lar (tom ruk lar) ve çıl gın ca ya -nan bir ateş ha zır la dık. (İn san Su re si, 4)

İş te bu, suç lu-gü nah kar la rın ken di si ni ya lan la dık la rı ce hen nem dir.

On lar, ken di siy le ala bil di ği ne kay nar ha le ge ti ril miş su ara sın da dö nüp-do la şır lar. (Rah man Su re si, 43-44)

İn kar eden le re ge lin ce, on lar için de ce hen nem ate şi var dır. On lar için ne, ka rar ve ri lir, ki böy le ce ölü ver sin ler, ne de ken di le ri ne onun aza bın dan (bir şey) ha fif le ti lir. İş te Biz, her nan kör ola nı böy le ce za lan dı rı rız. İçin de on lar (şöy le) çığ lık atar lar: "Rab bi miz, bi zi çı kar, yap tı ğı mız dan baş ka sa -lih bir amel de bu lu na lım." Si ze or da (dün ya da), öğüt ala bi le cek ola nın öğüt ala bi le ce ği ka dar ömür ver me dik mi? Si ze uya ran da gel miş ti. Öy ley -se (aza bı) ta dın; ar tık za lim ler için bir yar dım cı yok tur. (Fa tır Su re si, 36-37) O yü zü ko yun ce hen ne me doğ ru sü rü lüp-top la na cak olan lar; iş te on lar, yer ba kı mın dan çok kö tü, yol ba kı mın dan sap mış olan lar dır. (Fur kan Su -re si, 34)

(Ateş,) On la rı uzak bir yer den gör dü ğün de, on lar bu nun ga zab lı öf ke si ni ve uğul tu su nu işi tir ler. El le ri bo yun la rı na bağ lı ola rak, sı kı şık bir ye ri ne atıl dık la rı za man, ora da yok olu şu is te yip-ça ğı rır lar. Bu gün bir yok olu şu ça ğır ma yın, bir çok (ke re) yok olu şu is te yip-ça ğı rın. (Fur kan Su re si, 12-14)