• Sonuç bulunamadı

(Nahl Su re si, 17)

rür se niz, ne dü şü nür sü nüz? Ola yın şaş kın lı ğı nı üze ri niz den at tı ğı nız da, va ra ca ğı nız en man tık lı so nuç, bu be be ğin böy le bir iş le mi yap ma sı için he nüz an ne kar nın da ola ğa nüs tü bir yol la bir şe kil de "eği til miş" ol du ğu -nu dü şün mek tir. Tır tıl la rın du ru mu, bu ör nek te ki be bek ler den fark sız dır.

Bu da bi zi yi ne ay nı so nu ca ulaş tı rır: Bu can lı lar, ken di le ri ni ya ra tan Al lah'ın be lir le di ği bi çim de doğ mak ta, dav ran mak ta ve ya şa mak ta dır lar.

Ku ran'da, Al lah'ın ba la rı sı na vah yet ti ği ni ve ona bal yap ma yı em ret ti ği ni ha ber ver ile rek, as lın da can lı lar dün ya sın da ki bü yük sır rın bir ör ne ği ni bil di ril miş tir. (Nahl Su re si, 6869) Bu sır, tüm can lı la rın Al lah'ın ira -de si ne bo yun eğ miş ola rak, O'nun be lir le di ği ka -de ri iz le dik le ri sır rı dır.

Arı bu ne den le bal ya par, ipek bö ce ği bu ne den le ipek üre tir.

Ka nat lar da ki Si met ri

Re sim ler de gö rü len ke le bek le rin ka nat la rı na dik kat le bak tı ğı mız da ku sur suz bir si met ri nin ha kim ol du ğu nu gö rü rüz. Bu tül gö rü nüm lü ka -nat lar, şe kil ler le, be nek ler le ve renk ler le süs len miş ola rak ya ra tıl mış ve so nuç ta her bi ri bi rer sa nat ha ri ka sı olan gö rün tü ler mey da na gel miş tir.

Bu ke le bek le rin ka nat la rı na bak tı ğı nız da ne ka dar kar ma şık olur sa ol sun, her iki ta raf ta ki de se nin ve renk le rin tı pa tıp bir bir le riy le ay nı ol du -ğu nu fark ede bi lir si niz. En ufak bir nok ta da hi her iki ka nat ta bir den yer alır, do la yı sıy la or ta ya ku sur suz bir dü zen ve si met ri çı kar.

Ay nı za man da o in ce cik ka nat lar da ki bir renk, di ğe ri ne hiç bir şe kil de ka rış maz ve var olan renk ler kes kin çiz gi ler le bir bir le

rin den ay rı lır. Oy sa bu renk ler üst üs te di zi len pul cuk la rın bi ra ra ya gel me siy le olu şur. Eli ni zi do kun du ğu nuz an da ğı lı ve ren bu pul cuk lar na sıl olu yor da sı ra la rı nı hiç şa şır ma dan ay nı de -se ni tut tu ra cak şe kil de iki ka nat ta da di zi le bi li yor lar? Tek bir pu lun bi le yer de ğiş tir me si ka nat lar da ki si met ri nin bo zul ma sı na ve es te ti -ğin kay bol ma sı na ne den ola bi lir.

de ğil, üs tün ve eş siz bir ya ra tı lı şın so nu cun da var ol duk la rı nın gös ter ge sidir.

mez si niz. San ki her bi ri bir res sa mın elin den çık mış gi bi düz gün ve es te -tik gö rü nüm lü dür. Çün kü ger çek ten de üs tün bir Ya ra tı cı'nın -Al lah'ın-ese ri dir.

En Uzun Bo yun lu Hay van: Zü ra fa

Zü ra fa la rın, ol duk ça hay ret uyan dı ran özel lik le ri var dır. Bun lar dan bi ri, o ka dar uzun olan bo yun la rı nın di ğer tüm me me li ler gi bi sa de ce 7 omur ga ta ra fın dan ta şı na bil me si dir. Hay ret uyan dı ran bir di ğer özel lik le -ri de, vü cut la rı nın uzun bo yun la rı nın üze -rin de yer alan be yin le -ri ne kan ulaş tır ma da zor luk çek me me le ri dir. Bi raz dü şü nül dü ğün de, o den li uza -ğa ka nın pom pa lan ma sı nın ne de re ce güç ol du ğu fark edi le bi lir. An cak zü ra fa lar bu ko nu da pek zor lan maz lar, çün kü kalp le ri, ka nı ge rek ti ği ka -dar uza ğa pom pa la ya bi le cek özel lik le re sa hip tir. Bu da, on la rın ra hat ça ya şam la rı nı de vam et ti re bil me le ri ne ola nak sağ lar.

Fa kat bu se fer de bir baş ka güç du rum la kar şı kar şı ya ka lır lar ki, o da su iç tik le ri an dır. Zü ra fa lar her su iç mek için eğil dik le rin de as lın da kan ba sın cı na da ya na ma ya rak, be yin ka na ma sın dan öl me le ri ge re kir di.

Fa kat bo yun la rın da ki mü kem mel sis tem sa ye sin de bu risk ta ma men or ta dan kal dı rıl mış tır: Ye re eğil dik le rin de bo yun da mar la rın da bu lu nan ka -pak çık lar ka pa na rak, bey ne aşı rı kan git me si ni en gel ler.

Kuş ku suz, zü ra fa lar bu özel lik le ri ken di ih ti yaç la rı na gö re plan la ya -rak ka zan mış ola maz lar. Bu önem li özel lik le rin za man için de ya vaş ya vaş iş le yen bir ev rim sü re ci ile oluş tu ğu nu söy le me miz de müm kün de ğil dir.

Zi ra bir zü ra fa nın ya şa mı nı sür dü re bil me si için, mut la ka bey ni ne ka nı ulaş tı ra cak bir pom pa la ma sis te mi ne ve eğil di ğin de ani kan ba sın cı nı en gel le -ye cek ka pak sis te mi ne sa hip ol ma sı za ru ri dir. Bun lar dan bi ri ol ma sa ve ya tam ça lış ma sa, zü ra fa nın ya şa mı nı sür dür me si im kan sız ha le ge le cek tir.

Tüm bun lar dan an la dı ğı mız, zü ra fa tü rü nün ya şa ma sı için ge re ken tüm özel lik ler le bi ra ra da dün ya ya gel di ği dir. He nüz var ol ma yan bir can lı nın ken di be de ni ne ha kim olup, ge re ken özel lik le re bi linç li bir şe kil de sa hip ol ma sı ise kuş ku suz im kan sız dır. Bütün bunlar hiç tar tış ma sız zü ra fa -ları üstün güç sahibi olan Al lah'ın yarattığını açık ça is pat la mak ta dır lar.

Tüm can lı lar gi bi zü ra fa lar da mü kem mel bir yapıda

ya ra tıl mış lar dır.

Su Kap lum ba ğa la rı

Ok ya nus lar da ya şa yan su kap lum ba ğa la rı üre me va kit le ri gel di ğin de, sa hi le akın eder ler. An cak bu, her han gi bir sa hil de ğil dir. Do ğum yap mak üze re gel dik le ri sa hi lin, ken di doğ duk la rı sa hil ol ma sı ge rek mek te -dir.18Bu nun için za man za man, 800 ki lo met re lik bir yol ka tet mek zo run -da ka lır lar. Ama bu uzun ve zor lu yol cu luk du ru mu de ğiş tir mez, her ne olur sa ol sun do ğum yap mak için ken di doğ duk la rı sa hi le ula şır lar.

Doğar doğmaz, o mekandan uzaklaşmış bir canlının 20-25 yıl sonra aynı yeri tekrar bulabilmesi hiç kuşkusuz evrimle veya tesadüfle izah edi-lebilir bir konu değildir.19 Üstelik her yerin birbirine benzediği okyanus dibinde, yine birbirine benzeyen sahiller arasından, doğdukları yerin yö-nünü bulabilmeleri olağan dışıdır.

So nuç ta bin ler ce pu su la sız yol cu, ay nı va kit te ay nı sa hil de top la nır lar. Ön ce le ri ne de ni nin tam ola rak an la şıl ma dı ğı bu ıs rar lı bu luş ma nın ar -dın da ya tan se bep ler in san la rı şa şırt mış tır. Kap lum ba ğa lar, yav ru la rı nın de niz şart la rı için de ha yat ta kal ma la rı nın zor ola ca ğı nı bil dik le rin den yu mur ta la rı nı, sa hil de kum la rın al tı na gö mer ler. Pe ki ne den hep si ay nı va kit te, ay nı sa hi le top la nır lar? Aca ba ay nı iş le mi, ay rı ay rı za man lar da, ay -rı ay -rı sa hil ler de yap sa lar, yav ru lar ha yat ta kal ma yı ba şa ra maz lar mıy dı?

Bu ko nu yu araş tı ran lar son de re ce il ginç bir du rum la kar şı laş mış lar dır.

Kum la rın al tın da ki bin ler ce yav ru, baş la rın da ki sert yum ru sa ye sin de yu -mur ta yı kır dık tan son ra, zor lu bir kaç en ge li da ha aş mak zo run da dır lar.

Or ta la ma 31 gr.'lık yav ru lar, üzer le rin de ki top rak ta ba ka sı nı tek baş la rı na ka za maz lar, bu nun için yu mur ta dan çı kan yav ru lar bir bir le ri ne yar dım cı olur lar. Sa hil de ki bin ler ce yav ru ay nı an da top ra ğı kaz ma ya baş la dık la rın -da bir kaç gün için de ku mun yü ze yi ne çık ma yı ba şa rır lar. An cak yü ze ye çık ma dan ön ce bir müd det du rup, hep bir lik te ge ce ol ma sı nı bek ler ler.

Çün kü gün düz, yır tı cı kuş la ra yem ol ma ih ti mal le ri var dır. Ay rı ca gün düz gün ışı ğın dan ısı nan kum lar da sü rü ne rek iler le mek on lar için ol duk ça güç ola cak tır. Ge ce ol du ğu va kit kaz ma iş le mi ni ta mam la ya rak yü ze ye çı kar -lar. Ka ran lık ol ma sı na rağ men de ni zin yö nü nü bu lup, hız la ora ya doğ ru yö ne lir ler ve 20-25 yıl son ra tek rar dön mek üze re sa hi li terk eder ler.

ulaş ma yı başar mak üzere.

Ye ni dün ya ya gel miş bu yav ru la rın, yu mur ta dan çık tık la rın da top ra ğı ka za rak yu ka rı doğ ru iler le me le ri ve bel li bir müd det dur ma la rı ge -rek ti ği ni bil me le ri müm kün de ğil dir. He nüz top ra ğın al tın day ken, ge ce mi, gün düz mü ol du ğu nu, yır tı cı kuş la rın var lı ğı nı ve bun la ra yem ola bi le cek le ri ni, Güneş’ ten do la yı top ra ğın sı cak ol du ğu nu ve bu nun ken di le ri ne za rar ve re bi le ce ği ni, hız la de ni ze yö nel mek zo run da ol duk la rı nı bil me le ri de el bet te müm kün de ğil dir. Pe ki aca ba bu bi linç li ta vır na sıl or -ta ya çı kar?

Kuşkusuz tek cevap, bu yavruların bu tavrı göstermek üzere yaratıl-dıklarıdır. Yani onları var eden Yüce Allah, hayatlarını korumalarını sağ-layacak bir içgüdüyü onlara ilham etmiştir.

Bom bar dı man Bö ce ği

Bö cek ler ara sın da üze rin de en çok araş tır ma ya pı lan lar dan bi ri si bom bar dı man bö ce ği dir. Bö ce ği bu den li po pü ler ya pan özel li ği ise, ken -di ni düş man la rı na kar şı kim ya sal yön tem ler kul la na rak sa vun ma sı dır.

Bö cek teh li ke anın da ken di si ni sa vun mak için bün ye sin de ba rın dır -dı ğı hid ro jen pe rok sit ile hid ro ki no nu düş ma nın üze ri ne doğ ru fış kır tır.

Bu iki mad de, bö ce ğin vü cu dun da ki iki ay rı sal gı be zi ta ra fın dan sal gı la nır. Sal gı la nan mad de ler, sak la ma oda cık la rı de ni len iki ay rı özel böl me -de bi rik ti ri lir. Bu iki böl me -de, pat la ma oda cı ğı -de ni len ikin ci bir bö lü me bağ la nır. İki bö lüm bir bi rin den bir çe şit kas ile ay rı lır. Bö cek teh dit edil -di ği ni an la dı ğın da bu ka sı sı kar ve sak la ma oda cık la rın da ki iki mad de, pat la ma oda cı ğı na ge çer. Ora da bu lu nan en zim le rin de va sı ta sıy la yük sek mik tar da ısı açı ğa çı kar ve bu bö lüm de bir bu har laş ma olur. Açı ğa çı -kan bu har ve ok si jen ga zı, bu lun du ğu bö lü mün du var la rı na bas kı ya par ve ara da ki kas ile bu kim ya sal mad de düş ma na fır la tı lır.20

Bir bö ce ğin böy le si ne kuv vet li ve ken di si ne za ra rı ola bi le cek kim ya -sal re ak si yon oluş tu ra bi len bir sis te mi için de ba rın dı ra bil me si, ken di si ni ise bu sis te min za ra rın dan izo le ede bil me si ha la araş tır ma cı lar açı sın dan es ra rı nı ko ru mak ta dır. Hiç kuş ku yok tur ki bu sis te min var lı ğı ve iş le yi şi bö ce ğe mal edi le me ye cek ka dar güç tür. Böy le si bir sis tem an cak uz man

-lar ta ra fın dan la bo ra tu var -lar da ger çek leş ti ri le bi lir ken, bom bar -dı man bö ce ği nin bu nu 2 cm.lik be de nin de na sıl ya pa bil di ği ha -len tar tı şıl mak ta dır.

Açık olan tek ger çek ise, bu bö ce ğin ev rim te ori si ni ke sin lik le çü rü ten so mut bir de lil ol -du ğu -dur. Çün kü bu komp leks kim ya sal sis te min bir bi ri ni iz le yen te sa dü fi de ği şim ler so nu cun da oluş ma sı ve ge le cek ne sil le re ak ta rıl ma sı müm kün de -ğil dir. Eğer sis te min tek bir par ça sın da bir ek sik lik, hat ta bir "arı za" ol sa bu, bö ce ğin sa -vun ma sız ka la rak öl me si ya da ken di ken di ni ha va ya uçur ma -sı ile so nuç la na cak tır. O hal de

tek açık la ma, bö ce ğin vü cu dun da ki söz ko nu su kim ya sal si la hın, tüm par ça la rıy la bir an da ve ek sik siz bi çim de var ol du ğu dur.

Ter mit Yu va la rı

Hiç kim se bir ter mit ko lo ni si nin top rak üze ri ne in şa et ti ği yu va sı nı gö rün ce şa şır ma dan ge çe mez. Çün kü bir ter mit yu va sı, bo yu yak la şık 5-6 met re ye ka dar va ra bi len bir mi ma ri ha ri ka sı dır.

Bir ter mi tin bo yu ile in şa et ti ği yu va nın bo yu nu bir bi riy le kı yas la dı ğı nız da ken di si nin yak la şık 300 ka tı bü yük lü ğün de bir mi ma ri pro je yi ba -şa rıy la ger çek leş tir di ği ni gö rür sü nüz. Fa kat ola yın da ha da -şa şır tı cı bir yö nü var dır ki, o da ter mit le rin kör ol ma la rı dır.21

Kör ter mit le rin oluş tur du ğu bu de va sa bo yut lar da ki yu va la rı da ha ön ce hiç gör me miş bi ri, bun la rın muh te me len kum yı ğın la rı nın üst üs te

yı ğıl ma sı ile oluş tu ğu nu dü şü nür. Ne var ki bir ter mit yu va sı in san ak lı nın al mak ta zor la na ca ğı ka dar mü kem mel bir ta sa rım ola rak kar şı mı za çı kar. Öy le ki, ter mit yu va sı nın için de içi çe geç miş tü nel ler, ge çit ler, ha va -lan dır ma sis tem le ri, özel man tar üret me bah çe le ri ve gü ven lik çı kış la rı var dır.

Boy la rı bir kaç san ti mi geç me yen ter mit ler hiç bir araçge reç kul lan ma dan, yük sek li -ği 4-5 met re ye ula şan gök de len ler ya pa bi li yor lar. Bu gör kem li yu va, için de ya şa yan ve sa yı la rı mil yo nu aşan ter mit ko lo ni si ni düş man la rın dan ve dı şa rı da ki el ve riş siz ya şam ko şul la rın dan mü kem mel bir bi çim de ko ru yor.

Gör me yen bin ler ce in sa nı bir ara ya ge tir se niz, her tür lü tek nik ale ti de el le ri ne ver se niz as la, bir ter mit ko lo ni si nin yap tı ğı gi bi yu va ya ben zer bir ya pı yı in şa et me le ri ni sağ la ya maz sı nız. O hal de dü şü nün;

- 1-2 cm bo yun da ki bir ter mit, bu ka dar in ce bir di zayn ya pa bi le cek mi mar lık ve mü hen dis lik bil gi le ri ni na sıl öğ ren miş ola bi lir?

- Gö re me yen bin ler ce ter mit, bu sa nat ha ri ka sı ya pı yı oluş tu ra bil mek için uyum için de ça lış ma yı na sıl ba şar mış lar dır?

- İn şa sı na baş la nan bir ter mit yu va sı nı baş lan gıç aşa ma sın da or ta dan

- İn şa sı na baş la nan bir ter mit yu va sı nı baş lan gıç aşa ma sın da or ta dan