• Sonuç bulunamadı

GEÇERSİZ FESİH NEDENİYLE İŞÇİNİN DAVA HAKK

İŞYERİ DEVRİNİN HÜKÜM VE SONUÇLARI I İŞYERİ DEVRİNİN İŞ İLİŞKİLERİNE ETKİSİ

F. GEÇERSİZ FESİH NEDENİYLE İŞÇİNİN DAVA HAKK

İş K. m.20/f.1 hükmüne göre, belirsiz süreli iş sözleşmesi feshedilen iş güvencesi kapsamındaki işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı iddiasıyla fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir veya toplu iş sözleşmesinde hüküm varsa veya taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı süre içinde özel hakeme götürülebilir. Fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içinde işçi dava açmış veya uyuşmazlığı özel hakeme götürmüş ise, bunun yanında yargılama ya da özel hakem incelemesi devam ederken işyeri devri gerçekleşmişse, davada hüküm verilinceye kadar iş sözleşmeleri askıda kalır ve daha önce de belirttiğimiz gibi askı süresi içindeki iş sözleşmeleri devralan işverene geçer. İşe iade davası sonucunda dava işçi lehine sonuçlanır ve feshin geçersiz olduğuna hükmedilirse, geçersiz fesih iş sözleşmeleri üzerinde herhangi bir sonuç doğurmayacağı için, iş sözleşmesi taraflar arasında aynı şekilde devam etmiş olur562.

İş sözleşmesi feshedilmiş ve bunun ardından işe iade davasının açılması süresi içinde işyeri devredilmiş ise, bir ayrım yapmak gerekir. İşe iade davası

560 YARGITAY 9. HD. 2005/12678E. 2005/37582K. 29.11.2005T. “Dosya içeriğinden devamsızlığın temadi ettiği anlaşıldığından altı işgünlük hak düşürücü sürenin geçtiğinden söz edilemez. Diğer taraftan davacı haklı nedenle hizmet aktini feshettiğini ileri sürmemiş, bu yönde fesih iradesini de açıklamamıştır. Bu sebeplerle hizmet akdinin işveren tarafından devamsızlık nedeniyle haklı olarak sona erdirildiğinin kabulü gerekir. Böyle olunca davacının ihbar ve kıdem tazminatı isteklerinin reddi gerekir iken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”, Kazancı Mevzuat Programı, http://www.kazanci.com.tr. ALPAGUT; (Sempozyum), s: 251.

561 ÖZKARACA; s: 294.

açılmadan işyeri devredilmiş ise, işe iade davasının devralan işverene karşı açılması gerekir563. Zira bu durumda açılacak dava sonucu karar feshin geçersizliği yönünde çıkarsa dolayısıyla işe iadeye karar verilirse, kararı uygulayacak ya da uygulamama durumunda hükmedilecek tazminatları ödeyecek kişi devralan işverendir. Eğer işe iade davası açıldıktan sonra işyeri devri gerçekleşirse bu kez işyerini devralan işverenin davaya dahil edilmesi gerekecektir.

Devir tarihinden sonra işçinin iş sözleşmesi devralan işverence feshedilmişse, işe iade davasının devralan işveren karşı açılması gerekir. Devreden işverenin feshin geçersizliğine dayanan sonuçlardan sorumlu tutulması mümkün değildir564.

İş sözleşmesinin feshi üzerine işçinin açacağı işe iade davasında yargılama sırasında işyerinin devrinin, devam eden davada husumet yönünden bir sorun oluşturup oluşturmayacağı üzerinde durulmalıdır. Bu ihtimalde en büyük sorun, devreden işveren hakkında kurulabilecek bir işe iade kararının devralan işverene karşı nasıl infaz ettirilebileceği noktasında ortaya çıkmaktadır. İşe iadeye dair kararların tespit niteliğinde olduğu, ilamlı icraya konu edilmemesi ve devreden işverenin İş K. m.6 hükmü uyarınca devam eden iş sözleşmelerini de devralmış olması, devralan işverenin, işe iade kararının tarafı olmamasına rağmen işe iadeyle yükümlü olduğu düşünülmelidir. Kesinleşen mahkeme kararı feshin geçersizliği noktasında bir tespit niteliğindedir. Bu tespit ile işçinin iş sözleşmesinin feshi ortadan kalkmaktadır. O halde işçi devralan işverene devredilmiş durumdadır ve işe iade yükümlülüğü devralan işverene aittir. Devralan işverenin işe başlatmaması durumunda fesih, bu tarihte gerçekleşmiş olmakla işe başlatmamaktan kaynaklanan tazminat ile boşta geçen süre ücreti, hatta feshe bağlı olan ihbar ve kıdem tazminatları devralan işverence ödenmelidir. Devralan işverenin devreden işveren tarafından yapılmış olan ve geçerli bir nedene dayanmayan bu fesih sonuçlarından sorumlu tutulması İş Kanununun kendine özgü yapısından kaynaklanmaktadır565.

Son olarak, işe iade davası sırasında işyeri devrinde ilerde işe iade yükümlülüğü doğabilecek olan devralan işveren davanın ihbarından yapılabileceği düşünülmelidir. Böylece devralan işveren işe başlatma ile ilgili bir yükümlülük altına

563 ALPAGUT; (Sempozyum), s: 273. 564 ÇANKAYA/ ÇİL; s: 198.

girebileceğini öğrenmiş olacak ve buna bağlı bir ödeme yapması halinde devreden işverene rücu edebilecektir.

İşçinin iş sözleşmesini devirden önce fesheden işverenin iş güvencesi tazminatı ile boşta geçen süreye ait ücretlerden sorumlu olup olmadığı üzerinde durulmalıdır. İş güvencesi tazminatı geçersiz feshin değil işe başlatmamanın sonucudur. Anılan tazminat devreden işverenin geçerli nedenle feshi ile bağlantılı olsa da bu fesih anında doğmamıştır. Bu nedenle devreden işverenin işe başlatmamanın sonucu olan iş güvencesi tazminatından sorumlu olmadığı kabul edilmelidir. Boşta geçen süre ücreti de bir tür ücret olarak kabul edildiğinden fesihten sonra gerçekleşen bu alacakla ilgili yine devreden işverenin sorumlu olduğu düşünülemez. Ancak işe iade davasının sonucu olan yükümlülüklerden kurtulmak amacıyla işverenlerin muvazaalı olarak işyeri devri ilişkisine girdiklerinin saptanması durumunda sorumluluk devreden işverene aittir. İşe iade davası açıldıktan sonra devir gerçekleşirse de durum değişmez. Boşta geçen süre ücretlerinden de sorumluluk yine devralan işverene ait olmalıdır566.

Bununla birlikte işçinin işe başlamak için başvurusu tarihinden sonra işyeri devri gerçekleştiğinde boşta geçen süre ücreti devir tarihinde doğmuş sayılacağından, yasa gereği her iki işveren bu ücretlerden birlikte sorumlu olacaktır. İşyeri devri, işçinin işe başlamak için başvurduğu tarih ile bir aylık işe başlatma süresi arasında gerçekleştiğinde, işe başlatmamanın sonucu olan iş güvencesi tazminatı devir tarihinden sonra doğmuş olmakla sadece devralan işverenin sorumluluğu düşünülecektir.

İşçinin işe başlatılmayacağının açıklanmasının ardından ya da bir aylık işe başlatma süresi sonunda işyeri devri gerçekleştiğinde ise, devir tarihinde iş güvencesi tazminatı ödeme yükümlülüğü doğmuş olmaktadır. Bu nedenle anılan tazminattan her iki işverenin birlikte sorumlu tutulması gerekir. Bu örnekte devralan işverenin işçiyi işe başlatması da yeni bir iş ilişkisi olduğundan yasadan doğan iş güvencesi tazminatı ile boşta geçen süre ücreti ödeme yükümlülüğü devam eder567.

Bunun yanında iş güvencesi kapsamında olmayan işçinin iş sözleşmesinin sırf devir nedeniyle feshinde, İş K. m.17 uyarınca kötüniyet tazminatı talebini içerir bir

566 ÇANKAYA/ ÇİL; s: 200. 567 ÇANKAYA/ ÇİL; s: 201.

eda davası açılması gerekir568. İş K. m.6/f.5 hükmünün iş güvencesi kapsamında olmayan işçiler için de uygulanabilmesi, onlara yasanın öngörmediği bir hak olan işe iade davası açma ve buna bağlı olarak iş güvencesi tazminatından yararlanma hakkı vermemektedir.