• Sonuç bulunamadı

6. ALAN ÇALIġMASI VE ERKEN TASARIM EVRESĠ MODELĠNĠN

6.4 Ġkinci AĢamanın Değerlendirilmesi

6.4.2 GörüĢmelerin Değerlendirilmesi

Bölüm 6.5.’de her bir katılımcı ile ilgili detaylı değerlendirmeler yer almakta olup, bu bölümde görüĢmelerle ilgili kısa bir genel değerlendirme yapılmıĢtır.

 1. grup soruların değerlendirilmesi:

Burada katılımcılara beĢ adet soru yöneltilmiĢ olup, bu sorulardan biri hariç diğerleri katılımcılar tarafından cevaplanmıĢtır. “Ġlk tasarım kararınızı vermenize neden olan düĢüncenin çıkıĢ noktası nedir?” sorusu hiçbir katılımcı tarafından anlaĢılmadığı için yanıtlanamamıĢ, dolayısıyla değerlendirme dıĢında bırakılmıĢtır.

Katılımcıların ilk tasarım kararı ile ilgili düĢüncelerinin öncelikle proje konusunun seçimine yoğunlaĢtığı, konuya karar verdikten sonra tasarım sürecinin ilerleyebildiği anlaĢılmaktadır. Hiçbir katılımcı, verilen konuların yalnız biri ile ilgili değil, birkaçıyla ilgili bir ön araĢtırma yaptıktan sonra konu seçmek yaklaĢımını zaten benimsememiĢtir. Ġlk tasarım kararlarını ifade ortamlarına aktarırken tüm katılımcılar konvansiyonel yöntemlerden yararlanmıĢlardır. Katılımcılar, kullandıkları düĢünsel yaklaĢımların bilincinde olduklarını ifade eden terimler kullanmıĢlardır.

 2. grup soruların değerlendirilmesi:

Bu sorular toplam sekiz adet olup, erken tasarım evresinde oluĢturulan plan temsillerinin irdelenmesini amaçlamaktadır. Katılımcılar, bu soruların hepsinin anlaĢılabilir olduğunu ifade etmiĢ ve rahat bir Ģekilde cevapladıkları görülmüĢtür.

Katılımcılar, plan temsillerini oluĢtururken genellikle dörtgen formlar kullandıklarını belirtmiĢlerdir. Biçimlendirme yaklaĢımlarının neler olduğunu tespit etmek amacıyla sorulan soruya cevap verebilmek için tüm katılımcılar ek açıklamalara ihtiyaç duymuĢtur. Sonuç olarak, katılımcıların pragmatik ve ikonik biçimlendirme yaklaĢımlarını uyguladıkları, analojik ve kanonik yaklaĢımların ise hiç kullanılmadığı ortaya çıkmıĢtır.

Katılımcıların hemen hepsi kullandıkları formları tasarım alanına uygunluğundan dolayı seçtiklerini belirtmiĢtir. Plan temsilini oluĢtururken iĢlevler içinden en önemli olduklarını düĢündüklerini ilk iĢlev olarak nitelendirmiĢler ve plan temsilinde öncelikle bu iĢlevlere uygun mekanlar tasarlamıĢlardır. Mekan-iĢlev uygunluğunu genelde boyutsal özellikleri kullanarak oluĢturduklarını belirtmiĢlerdir.

Plan geliĢimine yardımcı olan düzenler olarak katılımcılar genelde birleĢtirme ve parçalara ayırmayı kullandıklarını belirtmiĢlerdir. Hiçbir katılımcı simetri, parçalara ayırma, yenileme, Ģekil-zemin iliĢkisi sağlama gibi düzenlerden bahsetmemiĢtir. Plan temsillerinde kullanılan mekan organizasyonlarını tespit etmeye yönelik soruya cevap alabilmek için hemen hemen tüm katılımcılara ek açıklama yapma gereği olmuĢtur. Katılımcılar genelde doğrusal ve merkezi düzenleri kullandıklarını ifade etmiĢlerdir.

 3. grup soruların değerlendirilmesi:

Bu sorular toplam üç adet olup, erken tasarım evresinde ilk/ön tasarımın nasıl oluĢturulduğunu belirlemeye yöneliktir.

Katılımcıların çoğu, izledikleri düĢünsel ve biçimsel tasarım yaklaĢımını tüm erken tasarım evresi boyunca kullandıklarını ifade etmiĢlerdir. Ancak, katılımcıların bu soruya verdikleri yanıtlar, gözlemlerin bulguları ile çeliĢmektedir. Katılımcıların bir kısmı, tüm erken tasarım evresi boyunca aynı tasarım yaklaĢımlarını sürdürmemiĢlerdir, çünkü zaten bir tasarım yaklaĢımına sahip değillerdir.

Katılımcıların hemen hepsi, sürece önem vermekle birlikte, tasarım stillerini ürün odaklı olarak tanımlamaktadır. Katılımcıların hemen hepsi, düĢünsel açıdan iyi bir geliĢme gösterdiklerini düĢünmekte ve bu geliĢmeyi yeterli bulmaktadır.

6.4.3 Öğrenci Öz Değerlendirme Anketlerinin Değerlendirilmesi

Öğrenci öz değerlendirme anketine iliĢkin sonuç çizelgeleri EK 6’da verilmiĢ olup, Bölüm 6.5.’de, her bir katılımcının anketinin ayrı olarak değerlendirmesi yapılmıĢtır. Bu bölümde ise, sorulara verilen cevaplar kısaca aktarılmıĢtır.

Soru 5: Genel olarak tasarım stüdyosunu (mimari tasarım dersi) diğer dersler ile karĢılaĢtırdığınızda mimari tasarım eğitimi içindeki yeri sizce nedir? (Süre, kapsam, yürütülüĢ vb. açısından)

Süre hakkında görüĢ bildiren katılımcılar, tasarım stüdyosuna ayrılan süreyi yeterli bulmaktadır.

Kapsam hakkındaki bazı görüĢler Ģu Ģekildedir:

 Dönemden döneme değiĢen konu kapsamı zamanla kendini geliĢtiren öğrenci geliĢimiyle paralel.

 Her bir tasarım projesinin diğer derslerden ayrı düĢünülmemesi ve bütün dersleri içinde barındırması sürekli bilgilerimizi yeniliyor.

 Her proje kendi içinde iyi düĢünülmüĢ fakat ders sistemi bazen hiç bilmediğimiz Ģeyleri projeye aktarmak zorunda bırakıyor.

YürütülüĢ hakkında görüĢ bildiren bazı katılımcıların ifadeleri Ģunlardır:

 Küçük gruplar birebir çalıĢma imkanı verdiğinden faydalı.

 Hocadan hocaya farklılık gösterdiğini düĢünüyorum.

 Hocayla birebir tartıĢılabilmesi ve geri bildirim alınabilmesi nedeniyle diğer derslerden daha faydalı.

Soru 6: ġu anda bulunduğunuz tasarım stüdyosunu daha önceden bulunduğunuz tasarım stüdyoları ile karĢılaĢtırdığınızda içerik ve yöntem hakkındaki düĢünceleriniz nelerdir?

Katılımcıların, hem içerik hem yöntem açısından Ģimdiye kadar katıldıkları tasarım stüdyolarını (Mimari Tasarıma GiriĢ, Mimari Tasarım 1, Mimari Tasarım 2) “çok iyi” ve “iyi” ile “iyi” ve “orta” arası değerlendirdikleri görülmektedir (Bakınız Ek 6 Çizelge 1)

Soru 7: Daha önceden bulunduğunuz tasarım stüdyoları ne tür bilgi ve beceriler kazanmanızı sağladı?

Katılımcılar, Ģimdiye kadar katıldıkları tasarım stüdyolarının kazandırdığı bilgileri ifade ederken, “tasarım bilgisi (ilk ve ayrıntılı olarak), güzel sanatlar bilgisi, mekan bilgisi” ni sıklıkla kullanmaktadır.

Katılımcılar, Ģimdiye kadar katıldıkları tasarım stüdyolarının kazandırdığı becerileri ifade ederken, “iĢbirliği, analiz yapabilme, eleĢtiri alabilme, sunum yapabilme, araĢtırma, çizim” vb. sıklıkla kullanmaktadır.

Soru 9: Tasarım stüdyosunda erken tasarım evresinde konu araĢtırması yaparken ne tür bilgi kaynaklarından yararlanıyorsunuz?

Katılımcılar erken tasarım evresinde konu araĢtırması yaparken ilk olarak kütüphane ve Internet’ten elde ettikleri bilgi kaynaklarına baĢvurmaktadırlar (Bakınız Ek 6 Çizelge 2). Soru 10: Tasarım stüdyosunda erken tasarım evresinde çevre ile ilgili araĢtırma yaparken ne tür bilgi kaynaklarından yararlanıyorsunuz?

Katılımcılar erken tasarım evresinde çevre ile ilgili araĢtırma yaparken ilk olarak Internet’ten elde ettikleri bilgi kaynaklarına ve yerinde bilgi edinimine baĢvurmaktadırlar. Ardından

sırasıyla kamu kurumları ve kütüphane gelmektedir (Bakınız Ek 6 Çizelge 3).

Soru 11: Erken tasarım evresinde, ilk tasarım kararınızı verirken hangi bilgi gruplarından öncelikle yararlanıyorsunuz? 1-8 arasında numaralandırın.

Katılımcılar erken tasarım evresinde ilk tasarım kararlarını verirken sırasıyla “çevre, iĢlev, kullanıcı istekleri, ulaĢım, mekan organizayonu, biçim, iletiĢim, strüktür” bilgi gruplarından yararlanmaktadırlar (Bakınız Ek 6 Çizelge 4).

Soru 12: Erken tasarım evresinde kullandığınızı belirttiğiniz bilgi gruplarına ulaĢmak için hangi araĢtırmaları öncelikle yapıyorsunuz? 1-10 arasında numaralandırın.

Katılımcılar erken tasarım evresinde bilgi gruplarına ulaĢmak için yaptıkları araĢtırmaları sırasıyla “verilen/seçilen alanın kentsel analizi, alan gezisi, daha önce yapılan binaların incelenmesi, estetik gerekliliklerin incelenmesi, yapı adasının incelenmesi, kaynak araĢtırması yapma, teknik gerekliliklerin incelenmesi, strüktür araĢtırması, ergonomik analiz ve malzeme araĢtırması” Ģeklinde belirtmektedirler (Bakınız Ek 6 Çizelge 5).

Soru 13: Erken tasarım evresinde, ilk tasarım kararınızı verirken aĢağıdaki kavramların hangilerinden yararlanıyorsunuz? 1-6 arasında numaralandırın.

Katılımcılar erken tasarım evresinde ilk tasarım kararlarını verirken kullandıkları kavramları sırasıyla “yer, doğa, fiziksel doku, hayat, kültür, sosyal doku” Ģeklinde belirtmektedirler (Bakınız Ek 6 Çizelge 6).

Soru 14: Erken tasarım evresinde, ilk tasarım kararınızı aktarırken aĢağıdaki temsil tekniklerinin hangilerinden öncelikle yararlanıyorsunuz? 1-7 arasında numaralandırın.

Katılımcılar erken tasarım evresinde ilk tasarım kararlarını aktarırken öncelikle “plan” temsilinden yararlandıklarını belirtmektedir; ardından sırasıyla “vaziyet planı, kesit, maket, perspektif, görünüĢ ve bilgisayar modeli” gelmektedir (Bakınız Ek 6 Çizelge 7).

Soru 15: Erken tasarım evresinde, ilk tasarım kararınızı aktarırken hangi mimari ifade tekniklerinden öncelikle yararlanıyorsunuz? 1-7 arasında numaralandırın.

Katılımcılar erken tasarım evresinde ilk tasarım kararlarını aktarırken sırasıyla “serbest el çizimleri, siyah-beyaz çizimler, yazılı ifadeler, sözlü ifadeler, renkli çizimler, teknik çizimler, bilgisayar çizimleri” nden yararlandıklarını belirtmektedirler (Bakınız Ek 6 Çizelge 8).

Soru 16: Erken tasarım evresinde, ilk tasarım düĢüncenizi aktarmak için kullandığınız teknikleri sıralayabilir misiniz? 1-5 arasında numaralandırın.

Katılımcılar erken tasarım evresinde ilk tasarım kararlarını aktarırken öncelikle “iĢlev analizi” kullandıklarını belirtmektedirler, ardından sırasıyla “senaryo yazma, leke etüdü/sentez çalıĢmaları, eleman etüdü, maket yapma” gelmektedir (Bakınız Ek 6 Çizelge 9).

Soru 17: Hangi eğitim yöntemleri ilk tasarım düĢüncenizi geliĢtirmeye yardımcı olabilir? Birden fazla seçenek iĢaretleyebilirsiniz.

Katılımcılar ilk tasarım düĢüncesini geliĢtirmeye yönelik en uygun eğitim sistemi olarak “eleĢtiri”yi belirtmektedir, ardından sırasıyla “örnekleme, analiz, yol gösterme, öz değerlendirme ve keĢfetme” gelmektedir (Bakınız Ek 6 Çizelge 10).

Soru 19: Sizce bir proje yürütücüsü tasarım bilgisini nasıl aktarmalıdır? 1-5 arasında numaralandırın.

Katılımcılar, ilk sırada “tasarım yaklaĢımları ile ilgili bilgi vererek” yanıtını vermiĢlerdir. Ardından sırasıyla, “eleĢtiri yaparak”, “deneyimlerini aktararak”, “örnek vererek”, “soru sorarak” yanıtları gelmektedir (Bakınız Ek 6 Çizelge 11).