• Sonuç bulunamadı

Farklı Sektörlerdeki Gelişmelerin Kentin Vazgeçilebilirliğine Etkisi

BÖLÜM 4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.1. BÜYÜK KENTLERDEN BODRUM’A GÖÇ KARARINI VERMEK

4.2.6. Farklı Sektörlerdeki Gelişmelerin Kentin Vazgeçilebilirliğine Etkisi

Sosyal medya insanları birbirine yakınlaştıran, haberleşmeyi kolaylaştıran hatta yüz yüze görüşmeyi mümkün kılan özellikleri ile farklı şehir ve ülkelerde yaşayan bireylerin sürekli başvurdukları bir araç, günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline

103

gelmiştir. Bunun yanında internet üzerinden alışveriş ve ticaret de her geçen gün bireylerin yaşamına daha fazla dahil olmaktadır.

Ulaşım, sağlık ve eğitim Bodrum’a göç edenlerin en çok önem verdikleri ihtiyaçlara karşılık gelmektedir. Milas havaalanın açılması, artan havayolları firmalarının yarattığı rekabet ortamı ile bilet fiyatlarının ucuzlaması Bodrum’a göç eden kişilerin kendilerini uzakta hissetmemelerini sağlayan en önemli unsur olmaktadır. İhtiyaç duyulduğunda rahatlıkla İstanbul’a Ankara’ya gidilebilmektedir. Büyük şehirlerle bağlantılı iş yapmak, hatta haftanın belli günlerinde şehir dışında çalışmak mümkün hale gelmiştir. Haftanın belli günlerini veya ayın belli haftasını Ankara ve İstanbul’da geçirmek sureti ile iş yaşantısını sürdürenler bulunmaktadır.

Bodrum’da sağlık sektöründe de önemli gelişmeler yaşanmıştır. Büyük şehirlerin tanınmış çok şubeli birçok özel sağlık kuruluşu Bodrum’da şubelerini açmış ve bir kısmı da açma planlarını ilan etmiştir. Özellikle bu sene inşaatı bitirilmesi planlanan geniş kapsamlı devlet hastanesinin artık Milas’a gitmeye gerek bırakmayacak olması Bodrum halkını en çok sevindiren konulardan biridir.

Küçük çocukları olan nispeten daha genç ailelerin bu bölgeye göç etmesi, eğitim sektöründe yatırımların yapılmasının önünü açmıştır. İstanbul ve Ankara’nın adı kayda değer özel okulları Bodrum’da şubelerini açmıştır. Bu özel okullar aynı zamanda Bodrum’a göç etme arzusu taşıyan eğitmenlerin de gözdesi olmaya başlamış, bu da sektörün ihtiyaç duydu deneyimli eğitmen ihtiyacına kaynak oluşturmuştur. Özel okulların yanında çocuklar için ihtiyaç duyulan spor ve kültürel aktiviteler için de pek çok kurum açılmıştır. Eğitim sektöründeki rekabet ilçede de hissedilmeye başlamış, lise ve üniversite giriş sınavları için ihtiyaç duyulan yardımcı eğitim kurumları da hızla piyasaya girmiştir. Eğitim olanaklarındaki artış ve çeşitlilik eğitim çağında çocukları olan ailelerin bu konudaki beklentilerine birçok alternatif sunmuştur.

Bilgisayar mühendisi Vedat mesleği gereği internet ve sosyal medyayı yakından tanımaktadır. İnternetin yeni neslin çalışma şartlarını kolaylaştırdığını düşünmektedir. Sosyal medyanın ise hayatımıza girmesi ile hızla yapısını da değiştirdiğini, sözlerine bir sosyal medya eleştirisi ekleyerek şu şekilde anlatmaktadır:

Burada internet başında, bilgisayarıyla, kahve dünyasında, kafede yada teknesinin üzerinde iş yapan çok. … Dünyanın neresinde olduğunuzun çok bir önemi yok. Arkadaşlarımızın çocukları, … gezgin gibiler, hem geziyorlar görüyorlar hem para kazanıyorlar. Tabii ki bizim zamanımızda, bizim dönemimizde böyle şeyleri yapmak, hani son derece limitliydi. … bir risk alma

104

işiydi filan filan. Biz memur çocukları olarak hep şirketlerde çalıştık…. Alışverişi de internetten yapıyoruz… … Bir sürü insan var evine kapanıp, migrosa gitmeden, sanal marketten alışveriş yapıp, kapıda torbaları alan insan da var, baktığınız zaman, hani ben o dünyada çok değilim. Ama zaman kazanma açısından bir çok yararı da var. Belli bir noktada daha ucuza alabiliyorsunuz, kampanyaları daha iyi takip edebiliyorsunuz, mesaj yolluyla, ürünü tanıyorsunuz falan. Ama belli bir noktadan sonra, ben şahsen bakıyorsunuz otuz tane whatsup grubu var… oku oku,… dehşet kirlilik de var. Bodrum sallanmaya başladı sanki dünyadaki tek deprem merkezi Bodrum’muş gibi oldu. Depremle yatıp kalktık. .. Ama biz biraz millet olarak da çok meraklıyız, merak olunca da çok böyle tabi genimizden gelen, karşılıklı olarak suratımıza söyleyemeyeceğimiz şeyleri orada birbirini görmeden Allaah herkes birbirini istediği gibi lafı sözü söyleyebiliyor. Şehrin kaosundan kaçıp Bodrum’a yerleşen Orhan yaz aylarında yelkenli teknesi ile mümkün olduğunca denizde kalmaya çalıştığını ve bir süre sonra Bodrum’dan da kaçmak zorunda kalacağından endişe ettiğini anlatmaktadır. Bodrum’da yaşanan gelişmeleri şu şekilde anlatmaktadır:

Bakın Bodrum gittikçe artık küçük İstanbul. Türkiye haritasını gözünüzün önüne getirin, Türkiye’nin kaç şehrinde metro market var, şöyle bir bakın. Bunlardan bir tanesi Bodrum’da. Türkiye’de bu kadar dar bölgede olup da kaç tane AVM var. Bodrum’da dört mü oldu? Marinaları da sayarsak altı-yedi gibi. Şurada dört tane Migros var Turgutreisin içinde. Gene böyle dar bir çevrede nerede 5M Migros var. Şimdi bunlar, bu işleri yapan insanlar salak insanlar değil. Bugün orada herif 5M Migros’u kurduysa, biraz ilerisinde metro kurulduysa, bırakın AVM’yi, bugün için kurulmadı bunlar. Atıyorum bundan on sene sonrası için kuruldu, beş sene sonrası için kuruldu. Borusan Otomotiv var. Borusan’ın kaç tane ilçede, ilde demiyorum, kaç tane ilçede direkt kendisi var. Bodrum’da var. Özel okullar şube açıyor. Yani bundan on sene sonra Bodrum inanılmaz kalabalık, yaşanması da gittikçe İstanbul’a benzeyen inanılmaz zor bir yer olacak. Bundan on sene önce biz geldiğimizde böyle değildi, şimdi bu noktaya geldi. Bir on sene sonra daha beter olacak. Gidelim arsa bakalım şuradan bir yerden de kendimize bir yer yapalım, şuradan uzaklaşalım diyorum.

Ellialtı yaşındaki Vedat bir yerleşim yerindeki en önemli ihtiyaçları sıralarken sağlık olanaklarını ve ulaşımı ilk sırada göstermekte ve Bodrum’da bunların hepsine sahip olduklarını anlatmaktadır. Kültürel faaliyetlerin de ve alışveriş olanaklarının da yeterince bulunduğunu belirtmektedir. Daha genç neslin ihtiyaç duyduğu eğitim alanının da Bodrum’da artık sorun olmadığına dikkat çekerek, göçün artık emekli göçünden daha farklı bir boyuta yönelebileceğine dair düşüncelerini şu şekilde aktarmaktadır:

Genç insanların kafasında Bodrum uzak bir hevesti hep. Bizler geliyoruz… Gençler için hakikaten ulaşılamaz bir yerdi, niye ulaşılamaz çünkü onların çoluk

105

çocuğunun eğitimi problemdi, şimdi o da kalktı. Özellikle son dört senedir filan İstanbul’daki okulların kopyaları burada var. İzmir’deki okulların kopyaları burada var. Genç arkadaşlarımdan, kardeşlerimizden duyduğum, eğitim düzeyi de son derece iyi. Üniversite sınavlarında da.. sektörün ilerlemesi ile bu kurumlarda çalışmak üzere İstanbul’dan falan personel de geldi. Bundan beş sene evvel bir eğitimcinin buraya gelmesi mümkün değildi, çünkü belli bir düzeydeki eğitim veren okullar yoktu, şimdi her şey var.

Katılımcıların tamamının sosyal medya hesapları ve özellikle whatsup uygulaması kullandıkları görülmüştür. İnternet üzerinden alışveriş de yavaş yavaş yaşamlarına dahil etmeye başladıkları gözlemlenmiştir. Gündem takibinde ve bilgiye ulaşmada internetten faydalanmaktadırlar. Ancak katılımcıların hiçbiri internetin kendi göç hikayelerine bir etkisi olmadığını belirtmiştir. Bu da bizi iletişim sektöründeki gelişmelerin göç kararına etkisi olmasa bile varılan noktadaki mekana uyum sürecinde katkısının olduğunu göstermektedir.

Katılımcılara Bodrum’da yaşamalarından dolayı mahrumiyet yaşadıkları bir ihtiyacın olup olmadığı sorusuna perakende sektöründe çalışan Nazlı toplu taşıma olanaklarının azlığını, sosyal hizmetler konusunda çalışmalar yapan Leyla ise alt yapının eksik kalmasını göstermiş bunun haricinde görüşülen kişilerin tamamı tüm ihtiyaçlarına ulaşabildiklerini belirtmişlerdir. Bodrum’un tüm ihtiyaçlara cevap verecek şekilde perakende sektörü, kültürel faaliyetler, sağlık ve eğitim açısından geliştiğini belirtmişlerdir. Bodrum içinde inşaatı süren büyük devlet hastanesinin sağlık konusundaki tüm endişelerini ortadan kaldıracak nitelik taşındığını ve buna ek olarak Muğla’da açılmış olan havaalanı ve özellikle kış aylarında düşen bilet fiyatları ile de ulaşımın kolaylaşması ve şehre olan özlemin kolaylıkla giderilecek niteliğe bürünmesi de kendilerinde hiçbir yoksunluk hissetmemelerini sağlayan bir başka önemli etken olduğunu belirtmişlerdir. Bazı eksiklerin mahrumiyet olarak nitelenemeyeceğini, bilakis Bodrum’da yaşamayı bu farklılıklar yüzünden tercih ettiklerinin de altını çizmişlerdir.

Büyük kentten ayrılıp Bodrum’a göç etmenin en büyük endişesi her şeyi geride bırakma gücünü bulup bulamayacakları konusunda olduğu gözlemlenmiştir. Sadece aile, dostlar ve geçmiş değil şehrin içinde yaşamanın verdiği konforlu yaşam da geride bırakılmaktadır. Göç edilecek lokasyon aranırken bu konulara özellikle dikkat edildiği ve Bodrum’un bu endişelere en olumlu cevap veren bölge olduğu görülmüştür. Son yıllarda artan özellikle ulaşım, sağlık ve eğitim konusundaki gelişmelerin de katkısı ile göç edenler kısa bir süre içinde endişelerinin ortadan kalktığını belirtmişlerdir.

106