• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.1. BÜYÜK KENTLERDEN BODRUM’A GÖÇ KARARINI VERMEK

4.1.3. Bodrum’da Yaşama İsteği

Katılımcıların bazıları Bodrum ilçesini bir şekilde tanıdıklarını ve ilk fırsatta buraya yerleşmeyi planladıklarını belirtmişlerdir. Bu kişiler göçe etki eden sebep olarak iş hayatını ve büyük şehrin kaosunu göstermemiştir. Doğrudan Bodrum’da yaşamaya karşı duydukları isteklerini dile getirmişlerdir. Sadece bu isteklerini eyleme geçirebilmek için iş hayatlarında veya ailevi durumlarında gerekli ön şartların hazırlanmasını beklediklerini ifade etmişlerdir.

İstanbul’da kendi muayenesini işleten diş hekimi Nezihe Bodrum’u çok sevdiğini belirtmiştir. Ailevi kökleri zaten Bodrum’a dayanan ve bazı aile fertleri Bodrum’da yerleşik olan Nezihe çocuklarının eğitimi sebebi ile bu isteğini ertelemek zorunda kalmıştır. Çocuklarının üniversite hayatına başladığı yıllarda kendisi de ikinci evliliğini yapmıştır. Yeni eşi de kendisi ile aynı arzuyu paylaşınca hızlı bir kararla iki ay içinde Bodrum’a gelmişlerdir. Bir süre mesleğine Bodrum’da devam ettikten sonra emekli olmuştur. Artık kendini tamamen sosyal aktivite ve uğraşlarına bıraktığını ve kentin keyfini yaşadığını belirtmiştir.

Turgut üç evlilikten sonra uzun yıllardır bekar yaşamaktadır, tek oğlu da artık bir yetişkindir. Yıllarını geçirdiği İstanbul’dan artık Bodrum’da yaşamayı tercih ettiği için ayrılmıştır. Tekstil sektöründe çalıştığı halde boş zamanlarında uğraştığı, uzun yıllar

62

emek verdiği ve eğitmenlik yaptığı tenis sporu ile ilgili Bodrum’da bir işletme açmıştır. Abisi de ailesi ile beraber aynı tarihlerde Bodrum’a yerleşmiştir ve aynı site içerisinde yaşamaktadır. Verdiği kararın doğruluğunu şu sözlerle ifade etmektedir:

Hep geldik ama süreklilik olmadı. Ama hep hayalimizde Bodrum’a yerleşmek vardı. Hatta geç bile kalmışız diyoruz, keşke daha önce gelseydik.

Göç etmeyi hep planladığını ama sürekli ertelediğini anlatmaktadır. Biraz da cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyduğunu düşünmektedir. Bir gün hayallerini anlattığı arkadaşının teşviki ile kardeşiyle konuyu tekrar değerlendirdiğini ve kararlarını hemen uygulamaya karar verdiklerini belirtmiştir:

Benim bir arkadaşım hadi düşünme, falan dedi. Öyle ani bir karar verdim, kardeşimle beraber. İstanbul’da benim daha güzel bir işim vardı. … Orada kalacaktım, sonra kardeşim de .. iyi durumu, o da oradan ayrıldı. Abi nereye yerleşelim, önce Antalya Fethiye oralar yaşanacak gibi değil nemden falan. Zaten Bodrum bildiğimiz yer. Sonra kardeşim geldi, altı sene önce, biz Temmuz’da taşındık. Abi çok güzel bir yer buldum dedi, Gümüşlük’te, önü portakal bahçesi falan, harika bir yer. Hiç düşünmeden, çünkü insan bir saatten sonra neyi düşünüyorsun. Senin için aldığın nefes, hayat. Yani artık İstanbul’da.. ne kadar doğru hareket etmişiz … o stres … ben şimdi hayret ediyorum, maddi imkanları olup bir trilyona ev alan insanlara hayret ediyorum. Ya sen gel o paranın beşyüz bin ile bir ev al, bankaya ver hiçbir şey yapma, çalışma. Sen İstanbul’da paranla rezil oluyorsun. Bir trilyon para harcayıp orada yaşıyorsun. Otomotiv sektöründe çalıştıktan sonra yiyecek sektöründe kısa süre kendi işletmesini açan Endüstri Mühendisi Yaşar uzun yıllardır büyükşehirden uzaklaşmak ve sahil kenarında yaşamak istediğini anlatmıştır. Ankara’da açmış olduğu işletmeyi kapatmak zorunda kaldığı dönem oğlunu da ilkokula başlamaya hazırladıkları bir döneme denk gelmektedir. Bodrum’un yeni fırsatlara daha açık olduğunu, erteledikleri göç hayalini bu dönemde pratiğe geçirmenin çocuklarının eğitimi açısından da uygun olacağını düşünmektedir. Böylece göç planlarını hemen uygulamaya koymuştur. Göç etmek üzere hem eğitim olanaklarının arttığı hem de eşinin ailesinden dolayı iyi tanıdığı Bodrum ilçesini seçtiğini belirtmiştir.

Tekstil sektöründe kendi işletmesine sahip olan spor akademisi mezunu Yusuf’un zaten Bodrum’da yazlık evi bulunmaktadır. Büyük kızının üniversiteye küçük kızının ise ilkokula başlamasını hayatının bir dönüm noktası olarak görmüştür. Küçük kızını büyükşehirden uzak daha doğal bir ortamda büyütmeyi planlamıştır. Bu aynı zamanda kendileri için de yavaş bir emeklilik planına fırsat vereceğini düşünmüştür.

63

Böylece yazlık evlerine sürekli yaşamak üzere taşınmıştır. Göç kararını şu şekilde anlatmaktadır:

Buraya geldiğimiz sene büyük kızım liseyi bitiriyordu, küçük kızım da anaokuluna başlayacaktı, dört yaşındaydı…. İş de zaten.. iş İstanbul’da vardı.. imalat ve toptancılık. Mağaza açma planı yoktu. Biz burada rahat bir emeklilik planlıyorduk.

Yusuf’un eşi Mine de Bodrum’da yaşamayı çok sevdiğini anlatmaktadır. İngilizce öğretmenliğinden emekli olmuştur. Yaz aylarını Bodrum’da geçirdikten sonra okulların açılma zamanı İstanbul’a dönerken hep üzüntüyle döndüğünü şu sözlerle anlatmaktadır:

Yazlık evimiz vardı zaten, giderken ben hep ağlayarak gidiyordum, istemiyordum gitmek.

Devlet memurluğundan emekli olduktan sonra sahil kasabasına yerleşmeyi planlamakta olan elliüç yaşındaki Tezer, göç etmek üzere her yaz tatile geldiği Bodrum’u uzun yıllar önce seçmiştir. Bu kararında ilçenin imkanları, yaşam şekli ve popülerliği rol oynamaktadır. Aradığı ortamın sadece kaostan uzak huzurlu bir ortam olduğunu ama bunun inziva hayatını istediği anlamına gelmediğini, Bodrum’da hem şehir karmaşasından uzak hem de şehrin imkanlarına sahip olduğunu şu şekilde anlatmaktadır:

Ayvalık da olabilirdi ama Bodrum şimdi benim kafam daha yirmi olduğu için, orası biraz daha yaşlı.. belki altmışbeşten sonra falan. Burada istediğin zaman AVM de var. Yani hepsi var istersen.5M Migros, Koçtaş falan, tabii bunlar da mutlaka etkiliydi. Çünkü ihtiyaç duyuyorsun, alışmışsın bir de bir taraftan. Ben öyle burada da yalı çiftliği mesela bir arkadaşlarımın arkadaşı gelmiş, diyor ki biz işte bamyasını patlıcanına kadar ektik. Ama benim öyle hayalim yok. Onu ben yapamam. Bodrum’da o tip şeyler de var, isterseniz onu da yaşayabilirsiniz. Ama ben onu istemiyorum. İstanbul’dan çok Bodrum’da Fazıl Say’a gittim. Çünkü İstanbul’da trafikten bilmem neden şey yapıyorsunuz.

Tezer Bodrum’da yaşayan insanların davranışlarının da sosyalleşmeye daha açık olduğunu şu sözlerle ifade etmektedir:

Biri sana günaydın diyince diyorum ki medeniyet. İstanbul’da birine günaydın deseniz, herhalde manyak diye bakar size….Burada esnaf da bir başka esnaf da seninle arkadaş gibi yani kendini böyle şey hissetmiyorsun. Sanki böyle büyük bir ailenin içindesin gibi hissediyorsun. Burada insanlar birbirine yardım ediyor.

64

Bodrum kendi doğal özellikleri ve yaşam tarzı ile Türkiye’de insanların yaşamak için en çok hayallerini süsleyen yerlerden biri olarak tanınmaktadır. Son yıllarda eğitim alanında gerçekleşen gelişmeler çocuklu ailelerin de bu bölgeye göç kararında etkili olmuştur. Sağlık ve ulaşım alanındaki gelişmeler de göç kararını kolaylaştıran diğer faktörlerdir. İlçenin gelişim potansiyeli iş hayatına devam eden nispeten genç kesim için de fırsatlar sunmaktadır. Tatiller aracılığı ile daha önce deneyimlenen bölge, sadece büyük kentlere ait olduğu düşünülen bu imkanların ilçede de varlığının farkedilmesine olanak tanımakta ve alternatif yaşam alanı olarak popülerliğini arttırmaktadır.

Bir turizm merkezi olan ilçe, medeniyete açık yapısı ile muhafazakar ve tutucu yaşamdan en uzak bölge olarak görülmektedir. Kadın ve erkek ilişkilerinin medeni şartlarda yürütülebildiği, tek başına yaşayan kadınların kendini güven içinde hissettiği, yörenin yerlisi olmayanların dışlanmadığı, kişisel özgürlüklere karışılmadığı ancak bunun yanında yoldan geçene “günaydın” diye selamlama samimiyetinin de yaşandığı bir bölge olarak tarif edilmektedir.