• Sonuç bulunamadı

-Mecamiu'l-Hakayık

Eser Mustafa Hulusi Güzelhisarî tarafından Menafiu'dakayık Fi Şerhi Mecamii'l-Hakayık adıyla şerh edilerek 1273'de İstanbul'da 336 sayfa olarak basılır. Mekteb-i Sultani Hukuk Mektebinde Usul-i Fıkıh dersinde ders kitabı olarak Şirvanlı Ahmed Hamdi tarafından okutulur.

Levamiu'd-Dakayık Fi Tercemeti Mecamii'l-Hakayık adıyla Türkçeye çevrilerek 1293'de el-Hac Mustafa Efendi Matbaasında, İstanbul'da basılır.

-Haşiye Ala Düreri'l-Hukkam

Eser, 1154'de yazılır. 1269'da Matba-i Amire'de ve 1310 yılında olmak üzere iki defa basılır. Eserin yazma bir nüshası, Bölge Yazma Eserler, 2747'dedir.

-Risaletan Fi Hakkı Duhan

Tütün risalesini Hadimî, Dımeşk/Şam uleması (hadisçi Şeyh İsmail Ucduvanî, diğeri Beni Ümeyye Cami kutbu Ahmet el-Metinî) ile yaptığı bir münazara sonrasında fikirlerini yazmasının istenmesi üzerine kaleme aldığını söyler. Risale, Mecmuatu'r-Rasail içersinde (s.233) Matbaa-i

Amire'de 1302'de basılır. İkinci risalesinde Hadimî, 1156'da Şam'da yaptığı münazaralarının bir özeti olduğunu söyler. Mecmuatu'r-Rasail içinde (s.234) basılır.

-Risale Fi Hakkı'l-Kahve

Mecmuatu'r-Rasail içinde basılan eserler arasında yer alır.(s.232) Hadimî, risalenin başında, İbn Hacer'in Lübab Şerhi üzerine yazılan haşiyelerde ifrat ve tefrit noktasında ele alındığını, kiminin helal, kiminin haram, kiminin temiz, kiminin necis olduğuna fetvalar verdiğini özetledikten sonra sağlık açısından konuya yaklaşır ve kahvenin bazı mizaçlar için zararlı olduğunu söyler. Fakat akla ve bedene tesiri olmadığından haram olduğunun söylenemeyeceğini belirtir.

-Risale Fi Hakkı Mesnuniyyeti'l-Misvak

Risale adından da anlaşılacağı gibi misvak kullanmanın, diğer bir şekilde söylersek "ağız ve diş temizliği"nin sünnet oluşunun ilgili hadisten hareketle açıklamaktadır. Süleymaniye Ktp. Denizli, 389, 78a-79b'de yer alan iki varaktan az olan bir risaledir. Mecmuatu'r-Rasail içinde 235-239 sayfaları arasında yayınlanmıştır.

-Risale Huşu Fi's-Salat

Hadimî risalesinde namazda "huşu"nun sağlanabilmesi gerekli konular üzerinde durur. İhya, Bidayetü'l-Hidaye, Miftahu'l-Ulum vb. eserleri kaynak kullanır. Mecmuatu’r-Rasail’in 199- 209 sayfaları arasında yayınlanır.

-Risale Vazaif-i Cenaiz; Risaletü'l-Vazaifi'l-Mevta; Vazaifu'l-Bedia

Bu risale katoloklarda bu isimlerle kaydedilmiştir. Denizli 389, 82b'de bütün bir nüshayı görebiliyoruz. Ebu Said Muhammed Hadimî bu risaleyi 1156'da Rabık sahrasında tamamlanmıştır. Konuları bakımından Vazaifu'l-Bedia ile aynı muhtevaya sahiptir.120 Hacı Mahmud, nr.1137/1 nüshasında 1156'da Sahrayı Rabık'ta hac esnasında tamamlandığı belirtilir. Bölge Yazmalarda eser, Vazaifu'l-Mevta adıyla kayıtlıdır.121 Ancak bu nüshadaki tarih 1152'dir. Tamamlanma yeri Rabık sahrasıdır. Bu iki nüshada telif yeri tutsa da tarihleri tutmamaktadır. Nafiz Paşa, 1502/4, 18b'de eser, Risale Fi'z-Ziyaratı'l-Kuburı'l-Evliya adıyla kayıtlıdır. Müellif ismi belirtilmemiş, sadece Hadim müftüsüne ait olduğu yazılmıştır.122 Dolayısıyla sonuncu risalenin ona aidiyeti şüphelidir.

120 Hadimî, Vazaifu'l-Bedia, Hacı Mahmud, nr.1137/1, 1a-10a. 121 Hadimî, Vazaifu'l-Mevta, Bölge Yazma Eserler, 4671, 181b-184a. 122 Hadimî, Risale Fi Ziyareti'l-Kuburi'l-Evliya, Nafiz Paşa, 1502/4, 18b.

-Risaletü'ş-Şübühati'l-Mevrideti Ala El-Şeyh Muhammed Hayatî El-Sündî El-Medenî

Medineli Şeyh Muhammed Hayatî'nin "şübhe" başlıklarıyla sorduğu altı sorudan, ve her iki müellifin şüphelerle ilgili cevaplarından oluşan, beş sayfalık ve Mecmuatu'r-Rasail içinde, 211- 215 sayfaları arasında yer alan bir risaledir.123

-Risale Fi Kavlihi Teala "İnne Ba'za'z-Zann İsmün"

Risale yarım varaklık bir risaledir. Muhammed Hayatî'nin şüphesi ile ilgilidir. Hadimî

Mevakıf Şerhi'nin haşiyeleri ve "bazı meclis ehli" atıflarıyla konuyu ele alışını açıklar ve nihayet Hucurat 12. ayette geçen "bazı" kavramını, "ekseriyet" anlamına geldiğini, "Biz diyoruz ki, bazı zanlar ekseriyet içinde gerçekleşir. Bu anlamda ayetin manası, zanların çoğu günahtır demek olur. Kıyas şekli, iktiranî'den bir delildir. Bu kıyas, zannın çoğu günahtır. Her günah, kendisinden kaçınılması gerekendir. Öyleyse zannın çoğunluğu, kendisinden kaçınılması gerekendir. İstisnaî yoldan ise, eğer zannın çoğunluğu günah olmuşsa, sonuçta o, kendisinden kaçınılandır." diyerek risalesini tamamlar.124

-Risale Li-Def'ı Ma Evradehu İbn Kemal Ala'd-Dürer Fi'l-İstihlaf

Risale Mecmuatu'r-Rasail içinde, 217-220 sayfaları arasında basılan risaledir. Üç sayfadır. Başlıktan da anlaşıldığı gibi İbn kemal'in Dürer'indeki "istihlaf/vekalet" konusunu ele alır.125

-Risale Fi Adab Kıraatı'l-Kur'an Ve Fazailiha

Risale Denizli 389, 92b-102a'da Risale Tertili'l-Kur'an adıyla da yer alır. Risale Kuran’ı okuma adabını ele alır. 1174'de tamamlanır. Üzerinde yapılan yuksek lisans teziyle risalenin tahkiki yapılır. Katalokta Adabu'l-Kur'an Risalesi adıyla da kayıtlıdır.

-Risale Fi Lübsi'l-Hulleti'l-Hamra

Süleymaniye Ktp. Denizli 389, 87a'da müellif, kırmızı renkli elbise giymenin caiz olduğu üzerinde durur. Risale 88a'da sona erer. İnfak konusunda Tarikat-ı Muhammediye Şerhi'nde söylediklerimizin özetidir" notuyla tamamlanır. Tek varaklık bir eserdir. Risalenin -Şerh Hadis

"Ma Raeytu Min Zulumat Fi Hulleti'l-Hamra Ve Ahsen Min Rasulillah, ismiyle Nafiz Paşa, 212/1, 2yk. bir nüshası daha vardır.

-Mizanu'l-Müddeiyeyn Fi İkameti'l-Beyyineteyn

123 Hadimî, "Risaletü'ş-Şübühati'l-Mevrideti Ala el-Şeyh Muhammed Hayatî el-Sündî el-Medenî", Mecmuatu'r-

Rasail, s.220-224.

124 Hadimî, “Risale Fi Kavlihi Teala "İnne Ba'za'z-Zann İsmün", Mecmuatu'r-Rasail, s.225.

Hacı Mahmud, 1137/2, 11b-47a'dadır. Mecmuanın ikinci risalesidir. Fıkıhın iddia, boşanma, iddia tarihleri ve buna göre miras ve taksimi üzerinde duran, girişi anlaşılır bir Türkçe, devamı fıkıhla ilgili bölümü Arapça yazılı bir risalesidir.