• Sonuç bulunamadı

"‹çgüdü" kelimesi, evrimci bilim adamlar› taraf›ndan, hayvanlar›n do¤ufltan sahip olduklar› baz› davran›fllar› tan›mlamak için kullan›l›r. An-cak hayvanlar›n bu içgüdüleri nas›l edindikleri, içgüdü ile yap›lan bir davran›fl›n ilk olarak nas›l ortaya ç›kt›¤› ve bu davran›fllar›n nesilden ne-sile nas›l aktar›ld›¤› sorusu her zaman cevaps›zd›r.

Evrimci genetikçi Gordon Rattray Taylor, The Great Evolution Mystery

FOCUS DERG‹S‹N‹N VE SN. DEM‹RSOY'UN DAVRANIfiLARIN KÖKEN‹ HAKKINDAK‹ YANILGILARI

8

Ali Demirsoy'un Ka-l›t›m ve Evrim kitab›

isimli kitab›nda içgüdülerle ilgili bu ç›kmaz› flöy-le itiraf etmektedir:

‹çgüdüsel bir davran›fl ilk olarak nas›l ortaya ç›k›-yor ve bir türde kal›t›msal olarak nas›l yerlefliç›k›-yor diye sorsak, bu soruya hiçbir cevap alamay›z.53 Gordon Taylor gibi itirafta bulunamayan ba-z› evrimciler ise bu sorular› üstü kapal›, gerçekte bir anlam ifade etmeyen cevaplarla geçifltirmeye çal›fl›rlar. Evrimcilere göre, içgüdüler canl›lar›n genlerine programlanm›fl olan davran›fllard›r. Bu aç›klamaya göre örne¤in bir balar›s› son derece muntazam ve bir matematik harikas› olan alt›gen

petekleri içgüdüleri ile yapar. Di¤er bir deyiflle yeryüzündeki tüm balar›-lar›n›n genlerinde kusursuz flekilde alt›gen petek infla etme içgüdüsü programlanm›flt›r.

Bu durumda ak›l ve mant›k sahibi her insan flöyle bir soru soracak-t›r: E¤er canl›lar, davran›fllar›n›n büyük ço¤unlu¤unu, böyle davranmaya programland›klar› için yap›yorlarsa, onlar› kim programlam›flt›r? Hiçbir program kendi kendine oluflamaz. Her program›n mutlaka bir program-c›s› olmal›d›r.

Ayn› flekilde, Ali Demirsoy'un bafltaki ifadesinde bahsetti¤i "genetik düzenleme"yi kim yapm›flt›r? Çünkü Say›n Demirsoy'un kulland›¤›

"dü-EVR‹MC‹LERE NET CEVAP 132

Balar›lar›na (solda) muhteflem petekleri, çardak kufluna (altta) süslü yuvalar› yapt›-ran içgüdülerin kayna¤› Allah'›n ilham›d›r.

G.Taylor'›n Büyük Ev-rim Gizemi adl› kitab›

zenleme" kavram›, kendi kendine, rastlant›lar-la meydana gelebilecek bir orastlant›lar-lay de¤ildir. "Dü-zenleme" kavram›, ad› üstünde rastlant›, bafl›-boflluk, tesadüf kavramlar›n›n etki etmedi¤i kontrollü ve bilinçli müdahalelerin

gerçekleflti-¤i bir ortam›n varl›¤›n› gerektirir. Bu durumda Say›n Demirsoy "genetik düzenleme"den bah-sederken ister istemez bu gerçe¤i de kabul et-mektedir. Dolay›s›yla tesadüflerle, kendi ken-dine, bafl›bofl ilerleyen rastlant›sal süreçlerle aç›klanmaya çal›fl›lan evrim tezini de otomatik olarak reddetmifl olmaktad›r. Peki Prof. Ali De-mirsoy'un sözünü etti¤i düzenlemeyi yapan ak›ll› ve bilinçli varl›k kimdir?

Evrimciler, bu soruya verebilecek bir yan›t bulamad›klar› gibi, ko-nuyla ilgili yay›nlarda flöyle bir göz boyama yöntemi kullan›rlar: Tüm canl›lara sahip olduklar› özellikleri verenin "tabiat ana" oldu¤unu söyler-ler. "Tabiat ana" ise bildi¤imiz tafl, toprak, su, a¤aç, bitki, vs. den oluflur.

Acaba bunlardan hangisinin, canl›lara bilinçli ve ak›l yüklü eylemler yap-t›rmas› mümkün olabilir? Tabiat›n hangi parças› canl›lar› programlamak için gerekli akla ve yetene¤e sahiptir? Do¤ada gördü¤ümüz herfley yara-t›lm›flt›r ve dolay›s›yla yarat›c› olamaz. Hangi ak›l sahibi insan bir ya¤l›

boya tablo gördü¤ünde "boyalar ne kadar güzel bir tablo yapm›fllar" di-yebilir? Kuflkusuz bu, son derece ak›l d›fl› bir düflünce olur. Öyle ise ken-dileri de yarat›lm›fl olan, hiçbir akla ve bilince sahip olmayan varl›klar›n yarat›c› olduklar›n› iddia etmek, di¤er varl›klar›n ak›lla ve bilinçle dav-ranmak üzere programlad›klar›n› söylemek de ayn› flekilde ak›l d›fl›d›r.

Bu noktada karfl›m›za çok aç›k bir gerçek ç›kmaktad›r: Bu canl›lar sa-hip olduklar› üstün özellikleri kendi ak›llar› ile bulup yapamad›klar›na göre ve bu canl›lar bu özellikleri ile do¤duklar›na göre, bu özellikleri on-lara veren, onlar› bu tav›rlar› gösterecek flekilde yaratan üstün bir Ak›l ve

‹lim Sahibi vard›r. Tüm do¤ada gördü¤ümüz bu akl›n ve ilmin sahibi de hiç flüphesiz Allah't›r.

Türkiye'deki ünlü evrim savunucular›ndan Prof.

Ali Demirsoy Focus Dergisinin ve Sn. Demirsoy'un Davran›fllar›n

Kökeni Hakk›ndaki Yan›lg›lar 133

Allah, Kuran'da balar›s›n› örnek vererek, bu canl›n›n gösterdi¤i ak›l-c› davran›fllar› ona Kendisi'nin ilham etti¤ini bildirmektedir. Yani evrim-cilerin "içgüdü" dedikleri veya "hayvanlar bunu yapmak için programlan-m›fllard›r" diyerek aç›klamaya çal›flt›klar› fley asl›nda Allah'›n ilham›d›r.

Bu gerçek Kuran'da flöyle bildirilir:

Rabbin bal ar›s›na vahyetti: Da¤larda, a¤açlarda ve onlar›n kurduklar›

çardaklarda kendine evler edin. Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaflt›rd›¤› yollarda yürü-uçuver. Onlar›n kar›nlar›n-dan türlü renklerde flerbetler ç›kar, onda insanlar için bir flifa vard›r. fiüp-hesiz düflünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vard›r. (Nahl Suresi, 68-69)

Asl›nda evrim teorisinin sahibi Charles Darwin de hayvanlar›n dav-ran›fllar›n›n ve içgüdülerinin, teorisi için büyük bir tehlike oluflturdu¤unu fark etmifl ve bunu "Türlerin Kökeni" isimli kitab›nda aç›kça, hatta birkaç kez itiraf etmiflti:

‹çgüdülerin birço¤u öylesine flafl›rt›c›d›r ki, onlar›n geliflimi okura belki te-orimi tümüyle y›kmaya yeter güçte görünecektir.54

EVR‹MC‹LERE NET CEVAP 134

Evrimcilerin tabiat ana olarak nitelendir-dikleri ve yarat›c› gücü oldu¤una inan-d›klar› kavram; bildi¤imiz tafl, toprak, ka-ya, su veya rüzgardan oluflan bir bütün-dür. Bu bütünün cans›z ve bilinçsiz oldu¤u çok aç›kt›r. "Tabiat ana" evrimci-lerin aldatmaca olarak kulland›klar› ha-yali bir kavramdan baflka birfley de¤ildir.

ocus dergisinin 10 Ekim 2000 tarihli say›s›nda yay›nlanan "Nereden, nereye?" bafll›kl› bir yaz›da evrim teorisinin evrimciler taraf›ndan bile terk edilmifl pek çok iddia ve tezleri, masals› bir anlat›mla yeniden gündeme getirildi.

Focus dergisi, insan›n sözde evrimi hakk›nda ortaya at›lm›fl senaryo-lardan derledi¤i k›sa bölümleri bir hikaye üslubu içinde art arda s›ralaya-rak, "insan›n evrimi" masal›n› tekrar etti. Bu masal›n bilimsel yönden ge-çersiz oldu¤u önceki konularda anlat›ld›¤› için, konunun detaylar›na gir-meyece¤iz. Ancak Focus'un iddialar›n›n geçersizli¤ini özetlemek gerekir-se, afla¤›daki noktalar belirtilebilir:

Focus dergisinde sayfalarca yer verilen ve insan›n atas› oldu¤u iddia edilen Australopit-hecus'un nesli tükenmifl bir maymun türünden baflka bir fley olmad›¤› defalarca kan›tlanm›flt›r.

Bu gerçe¤i art›k evrimciler de kabul etmekte ve Australopithecus'u zaten hayali olan "insan›n soya¤ac›"ndan ç›karmaktad›rlar. (Örn. Science et Vie, "Adieu Lucy", (Elveda Lucy) May›s 1999) Focus dergisinde Homo habilis ad›yla ta-n›t›larak insan›n atas› gibi gösterilmeye çal›fl›-lan canl›lar da ayn› Australopithecuslar gibi

nes-li tükenmifl bir maymun türüdür. Günümüzde baz› evrimci fosil bines-limci- bilimci-ler de bu s›n›flaman›n hayali oldu¤unu, Homo habilis denen canl›lar›n as-l›nda bir Australopithecus türü oldu¤unu savunmaktad›r.