• Sonuç bulunamadı

3. UYUŞTURUCU MADDELERĐN SINIFLANDIRILMASI

3.1. Merkezi Sinir Sistemini Yavaşlatan Uyuşturucu ve Uyarıcı

3.1.1. Merkezi Sinir Sistemini Yavaşlatan Tabii Uyuşturucu ve

3.1.1.3. Eroin

Eroin, morfinden elde edilen kimyasal ve üretilmesi kolay bir maddedir. Beyaz, kokusuz, tadı acı, suda ve alkolde eriyen bir tozdur. Morfinmanların tedavisi için kullanılmaktadır. Nişasta görünümündedir. Morfinden çok daha fazla zehirli olduğu söylenmektedir49. Esasen başlangıçta bu madde yukarıda da kısmen bahsedildiği gibi morfin bağımlılarının tedavisi için kullanılmaktaydı ve zararları sonuçları bilinmiyordu. Ancak zamanla bu maddenin de insan vücudu için zararları olduğu anlaşılınca, tıbbi olarak kullanılması sınırlandırılmıştır.

Gri beyaza ve kahverengi beyaza çalan maddeler, genel olarak bir çay kaşığında ısıtılarak suda eritildikten sonra damara enjekte edilmektedir.Sıklıkla ön kollardaki kolay ulaşılabilir damarlar tercih edilmektedir. Birçok kez iğne ile delinen damarlar kapanmakta ve yara izleri ile dolu bir görüntü sergilemektedir. Kirli veya dezenfekte edilmemiş iğneden gelen enfeksiyonlar, bu süreci hızlandırmaktadır. Bazen eroin, doğrudan doğruya deri altına enjekte edilmektedir. Bu metot, damara enjekte etmek için kolaylık sağlamakta ve daha sonra damara şırınga etme alışkanlığı başlamaktadır50.

Eroin diğer maddelere göre, daha çabuk alışkanlık yapmaktadır. Buruna çekilmek suretiyle kullanılabileceği gibi deri altına şırınga etmek suretiyle de kullanılmaktadır51. Normal kullanma dozu 0.10-1.50 gramdır. Saf kullanımı vücut için çok zararlı olduğu için – zehirlenme ve ölümlere yol açabilir- çoğunlukla sıvı bir madde veya nişastayla karıştırılarak alınabilmektedir. Eroin, hem fiziksel hem de akli bir takım problemleri azaltan olağanüstü bir kapasiteye sahiptir. Aşırı yorgunluk veya uyku hali meydana getirmeksizin, ağrıyı azaltan ve yatıştırıcı etkisi

48 www.canım.net(e.t.20.10.2010); GÜNAL, s.21-22; ÖNER, s.94. 49 ÖZDABAKOĞLU, s.13.

50BRENNER, H. Joseph-COLES, Robert-MEAGHER, Dermot, Drugs &Youth (Medical

Psychiatric and Legal Fact), Liveright Publishing Corporation, New York, (Yayın Yılı Bilinmiyor) s.80; ÖZDABAKOĞLU, s.13.

21

bulunmaktadır. Ancak eroin, yaşama veya herhangi bir şeye ilgisizlik, enerjisizlik ve tembellik ve yorgunluk hissine neden olmaktadır. Kısaca eroin, insan beyni için bir yatıştırıcı görevi icra etmektedir. Fiziksel ağrılar için eroin kullanılmasının etkisi biraz tuhaflık arzetmektedir. Hiç şüphe yok ki, ağrının hissedilmesi için eşik, beyin fonksiyonlarının genel olarak baskılanmasıyla artmaktadır. Ağrı hissedilmesine rağmen, bu sefer ağrılar farkı bir şekilde algılanmaktadır. Eroin insanlarda gerilim ve endişe duygularını hafifletmekteve kullanıcısına hafif tatlı neşeli bir hal ve mutluluk ve esenlik hissine sebep olmaktadır. Aslında, ne uyuşturucu bağımlısı ne de fiziksel ve psikolojik ağrıya sahip olmayan bir kişi eroin alırsa, bu kişiye neşeli veya mutluluk hissi vermekten ziyade, kişiyi depresif bir duruma sokmaktadır. Diğer taraftan eroin kullanıcıları, bu maddeyi kullandıktan sonra uyumak isterse, hem çok kolay bir şekilde uyuyabilecekleri gibi, hem de çok huzurlu rüyalar görebilmektedir. Ancak bu durum her zaman bu şekilde olmayabilir. Eğer eroin şırınga ile damardan alınıyorsa, yukarıda ifade edilen duygulardan bazıları, yoğun ve artarak hissedilmektedir52.

Eroin aldıktan hemen sonra kullanıcı, mide bulantısı ve kusma gibi bir takım ciddi ve keskin problemlerle karşılaşabilmektedir. Yaşama karşı ilgisizlik hali, yorgunluk ve tembellik hissi ve hiçbir şey yapmak istememe gibi olumsuz duygular, eroin kullanıcılarını verimli bir şekilde çalışmaktan alıkoyabilmektedir53.

Bu nedenle, eroin kullanıcılarının iş bulmaları zor olduğu gibi, bir işte uzun süre çalışmaları ve durmaları da zor olmaktadır. Bu kişilerin istikrarlı bir şekilde çalışmaları da mümkün olmamaktadır.

Yaklaşık dört saat sonra eroin, az çok etkisini kaybetmeye başlar ve eğer kullanıcı bağımlı değilse, az bir sinirli olma halinden başka bir etkisi olmayacaktır. Ancak hemen belirtelim ki, bir kişi eroin kullanmadan önce ne tür bir ağrı, kaygı, endişe ve strese maruz kalmış ise, eroinin etkisinin geçmesinden sonra bu olumsuzluklar devam edecektir54.

52 BRENNER-COLES-MEAGHER, s.80-81; ÖNER, s.95-96. 53 BRENNER-COLES-MEAGHER, s.81.

22

Diğer maddeler gibi eroin de, kullanım dönemlerinin başlangıcında kullanıcıya aşırı güven duygusu, cinsel güçlerde artış, neşe ve zindelik hissi vermektedir. Ancak bu döneme balayı dönemi denilmektedir. Bu dönem belirli bir süre devam etmekte ve daha sonra yaklaşık 15-20 gün içinde kullanıcı bu hisleri tekrar yaşamak için bağımlı hale gelmektedir55. Bu maddeye bağımlı olan kişilerde bazı belirtiler veya bozukluklar baş gösterir. Bunlar iştah azlığına yol açma ve zamanla vücutta zayıflama gibi bozukluklardır.Bu durum sağlık için tehlikeli bir aşamaya gelebilmektedir. Kullanıcının gözbebeklerinde genişlemeler, gözlerde donukluk ve renklerde sararmalar, koku alma duyularında zayıflamalar ve kullanıcıların baygınlık geçirmeleridiğer muhtemel etkilerdir56.

Eroin bağımlısı olan bir kişinin tedavisi kolay değildir. Kısa bir tedavi ile üstesinden gelinebilecek basit bir bağımlılık da değildir. Sürekli gözetime ihtiyaç duyulan ve uzun soluklu bir tedavi süreci vardır. Birdenbire eroin kullanılmasını kesmek, tedavide sonuç doğurmayacak ve bağımlı için zor ve çoğunlukla başarısız bir tedavi olacaktır. Bunun yerine hastaya eroin vermeye devam edilir ve fakat zamanla maddenin dozajında azaltmalara gidilerek vücudun bu yeni duruma alışması sağlanır. Uyum sağladığı derecede yeniden dozaj azaltma yoluna gidilerek vücudun alışması beklenir ve böylelikle bu süreç kişi bağımlılıktan kurtulana kadar devam eder. Tüm bu tedaviler sürerken aynı zamanda kişinin bağımlılığını unutturacak bir rehabilitasyon süreci başlatılır57.