• Sonuç bulunamadı

Elektrik Ev Aletlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

YÜKSEK BİNALARDA ÇIKAN YANGIN TÜRLERİ VE KORUNMA YÖNTEMLERİ Yüksek binalarda yangının oluşmasın en önemli sebepleri dikkate alınmıştır

4.1.6. Elektrik Ev Aletlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Elektrik yangınları yaygındır, fakat birçoğu teknik olarak önüne geçilebilir. Tit-reşen aşırı ısınan kablolar, ışıklar ve prizler, yanlış tercih edilmiş sigortalar ya da devre kesiciler, tehlikeli bağlanmış kablolar yangın riskini fazlalaştırır. Şüpheli du-rumlarda elektrik tesisatınızı yetkililere kontrol ettirmek gereklidir.

• Elektrikli ev aletlerini satın aldığınızda Avrupa güvenlik işareti ya da Türk Standartları Enstitüsü işaretine bakınız.

• Elektrikli ev aletlerini dikkatli muhafaza ediniz.

• Saç düzleştiriciler çok fazla derecede ısınır. Kullanımdan sonra sıcaklığın azaltılması için soğumasını bekleyiniz.

33 Sisav Yangın Güvenlik Kurtarma resmi web sitesi

• Her bir prize bir tane fiş takmaya dikkat edin. Saç kurutma makinesi, çama-şır makineleri, ısıtıcılar gibi yüksek derecede akım ileten aletler için tek bir priz kulla-nılmalıdır.

• Sigortanın doğruluğundan emin olun. Örneğin; 10 amper sigorta için masa lambası, buzdolabı, televizyon, derin dondurucu, bilgisayar, blender vb. 16 amper sigorta için çamaşır makinesi, mikrodalga, bulaşık makinesi, su ısıtıcısı, ütü, ekmek kızartma makinesi ve benzeri makinalar için kullanılmalıdır.

• Kullanılacak kaçak akım rölelerini araştırın.

• Tabletiniz, telefonunuz ya da mobil cihazınız ile beraber verilen orijinal şarj cihazlarınızı kullanmaya önem gösterin. Yan sanayi ürünler cihazınıza zarar verip yangın çıkarma ihtimali yüksektir.

• Fazla bir şekilde ısınmaya maruz kalan aletlerin üstünü herhangi bir şey ile kapatmayın. Yolculuk esnasında şarj edilen cihazlarınız ile diğer eşyalarınızı aynı yerde saklamayın.

• Cihazları devamlı şarj etmeyin. Aşırı düşük ya da yüksek ısılarda pilleri ve-ya cihazları kullanmayın, saklamayın ve-ya da şarj etmeyin. Şarj edilen cihaz veve-ya pille-ri dış etkenlere karşı korunaklı bir alanda tutunuz.

Resim 27. Elektrikli Ev Aletleri Elektrik Arızalarının Çıktığı En Yaygın Cihazlar Beyaz Eşyalardır • Elektrikli ürünlerin arıza oluşturması yangına sebeptir(resim 27). Bir ürünün güvenliği konusunda şüpheli iseniz, ürünü kesinlikle kullanmayın ve sorunu garantör firmaya söyleyin.

• Bulaşık makinası, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalarınızı birbirinden farklı prize takın.

• Elektrikli battaniyelerin güvenilir olduğunu yatmadan önce kesinlikle kontrol edin.

• Uhdesindeki elektrikli aksamlara zarar gelmemesi için gevşek bir şekilde katlayın.

• Aşınma ve yıpranmanın olma ihtimaline karşı sürekli kontrol edin ve elekt-rikli battaniyenizi on yılda bir geri dönüşüme gönderin. İkinci el elektelekt-rikli battaniyeleri satın almayın.

Resim 28. Yüksek Akım Korumalı Parafudrlu Uzatma Kablosu

Resim 28’de görünen şekildeki gibi parafudrlu ve yüksek akım korumalı uzatma kabloları kullanın. Yüksek gerilim oluşturan yıldırım ve benzeri doğa olayla-rına karşı parafudrlu prizlerin kullanılması büyük oranda koruma oluşturacaktır. Yük-sek akımları karşı koruma yapan prizler sigorta barındırır ve kısa devre zamanında koruma ve yüksek akım oluştuğu zaman da koruma sağlayarak sistemi korur.35

Akım korumalı ve parafudr içeren uzatma kablolar tercih edilmelidir. • Uzatma kablolarını çok fazla yüklemeyin ve birbirine bağlanmalıdır.

• İzolasyonu ve bağlantıları zarar görmüş uzatma kabloları kullanılmamalıdır.

• Uzatma kablolarını ıslak ve nemli ortamlarda kullanılmamalıdır. • Uzatma kablolarını halıların ve kapıları altından geçirilmelidir.

• Uzatma sürekli olarak kullanılmamalıdır. Eğer kullanacaksanız yetkililerce priz eklettirilmelidir.

4.2. YAĞ YANGINLARI

Mutfakta oluşan yangınlar, genellikle tencere ve tavalara koyulan yağların aşırı ısınması sonucu parlama yaparak veya gaz sızıntısı bulunana ocaklarda yan-gına sebep olmaktadır. Yağ yangınlarına en çok neden olan mutfak araçları, fırınlar, ocaklar vb. ürünlerdir.

Sigorta firmaları 2010 yılında açıkladığı sonuçları itibariyle yıl ortalamaları neticesinde beş lokantadan bir tanesi yanmakta ve ciddi mali yükler altında kalmak-tadır. Mutfak gereçlerini yangın tehlikesi ile arasına mesafe koymak için bilinçli olma-lı, gerekli tedbirler alınmalıdır. Yangınlara müdahale sistemleri için oluşan yangınları düşünürsek maliyetler yok denecek kadar azdır.

Bilinçsizce veya yapılan hatalar neticesinde büyük bir yangın oluşmasına sonuç verecektir. Yağ yangınlarının söndürülmesi ise bilinçli ve soğukkanlılık ile ne-ticeye varılabilir. Yapılacak herhangi bir hata veya panik yağ yangınlarının etrafa sıçramasına ve yangının önünün alınmasında büyük engel oluşturmasına sebep olacaktır.

1. Olabildiğince ek hortum kullanmayınız ve bağlantıları daima kontrol ediniz. 1.25 m uzunluğunu aşan bağlantılar kullanmayınız.

2. Tencere veya tavada kızaran yağın taşırılmamasına özen gösterilmelidir.

3. Gaz kaçağı hissettiğiniz de elektrik anahtarlarına, metal noktalara, sürtünme veya statik elektrik oluşturma ihtimali olabilecek bütün alanlardan kaçınınız. Or-tamı derhal havalandırınız.

4. Kızartma esnasında küçük yağ parlamalarını boğmak (söndürmek) için, tava kapağını daima yakınınızda bulundurunuz ve olay sırasında üzerine kapatınız. 5. Lpg ve doğalgaz sızıntıları için Gaz Alarm Detektörü taktırınız.

6. Bir yağ parlamasında tavayı sağa sola taşımayınız bu durumda yangın sizin üzerinize sıçrayabilir.

7. Kazaya sebep olabilecek sıcak tava veya tencerelerin tutacak yerlerini yanmaz bir eldiven ile tutunuz.

8. Yağ yangınlarında su kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde yangının büyümesine sebep olacaktır.

9. Aşırı doldurulmuş tencere ya da tavaların taşmaması için ateş daima kısık olma-lıdır. Yüksek ısıda pişmesi gereken bir şey ise kesinlikle mutfakta ocağı söndü-rene kadar bekleyiniz.

10. Yanıcı maddelerin ocaktan uzak tutulması gerekmektedir.

11. Uzun kollu veya geniş elbise kızartma esnasında yangına sebep olabilir. 12. Bütün yangınlar küçük kıvılcımlar ile başlar.

13. Çocuklarınız yemek pişirme esnasında yanınızda ise kesinlikle ocaktan uzak tutunuz.

14. Herhangi bir durum için mutfağı terk etmeniz gerekiyorsa ocağı kapatmayı unutmayın.

15. Eğer yangın büyümüş ve önü alınamayacak bir hal almış ise derhal itfaiyeyi ara-yın.

16. Mutfakta herhangi bir gaz kaçağı hissederseniz, doğalgazı tavan noktadan, lpg yi ise tabandan dışarı yönlendirin.

17. Tüp kullanıyorsanız daima dik konumda olmalıdır. 18. Herhangi bir gaz kaçağı varsa tespitini sabun ile yapınız. 19. Kullanılan kibritlerin söndüğünden emin olunuz.

20. Arızalı detantörünüzü acilen değiştiriniz ve tüp değişiminde contaları da mutlaka yenileyiniz.

21. Piknik tüpler üzerine geniş tabanlı tencereler koymayınız, kontrollerini çok sık olarak yapınız.

22. Unutmayın ki küçük bir kibrit ateşi çöp sepetindeki kağıt parçalarını (yanıcı mad-deleri) kolayca yakabilir.