• Sonuç bulunamadı

KUTUSU KULLANILABİLİR UZAK İŞLEMLER

E- posta Tarayıcısı algılama arayüzünde bulunan kontrol düğmeleri şunlardır:

4. AVG PC TuneUp

4.2.1. Ekonomi Modu

Bu bölümde Ekonomi Modu'na geçtiğinizde tam olarak ne olduğunu ve bunun ne zaman faydalı olduğunu öğreneceksiniz. Ayrıca Ekonomi Modu'nu nasıl açacağınıza ve yapılandıracağınıza ilişkin talimatlar alacaksınız.

Ekonomi Modu nedir?

Ekonomi Modu enerji tasarrufu sağlayan akıllı bir AVG PC TuneUp modülüdür. Ekonomi Modu ihtiyacınız olan her anda hemen enerji tasarrufu sağlar. Bilgisayarınızı Ekonomi Modu'na geçirdiğinizde, arka planda çalışan ve çok gerekli olmayan donanım ve görevler, programlar ve özellikler tarafından kullanılan enerjiyi azaltır. Bunlar kapatılarak enerji tüketimi ve (elektrik maliyetleri) önemli oranda azaltılabilir.

Ekonomi Modu'na Ne Zaman Geçmeliyim?

Ekonomi Modu seçeneğini kullanarak masaüstü PC'nizin enerji kullanımını önemli ölçüde azaltabilir veya elektrik prizi olmadığında dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü uzatabilirsiniz. Ekonomi Modu'na geçtiğinizde bazı işlevler kapatılır ve Ekonomi Modu'nu yeniden açana kadar kullanılamaz.

Ekonomi Modunda Ne Kadar Enerji Tasarrufu Yapıldığını Nasıl Anlayabilirim?

Ekonomi Modu yapılandırma sihirbazı, ayarlarınızla gerçekten ne kadar enerji tasarrufu yaptığınızı göstermek

için trafik ışığı sistemi kullanır. Toplam tasarrufun sağındaki çubuk yeşilse enerji tasarrufunuz yüksek demektir.

Sarı çubuk orta seviyede enerji tasarrufunu, kırmızı çubuk düşük enerji tasarrufunu temsil eder.

Örneğin, Hizmetler alanındaki asıl enerji tasarrufu düzeyi, gezinme çubuğunda alanın sağında görüntülenen çubuğun renginden görülebilir.

Bilgisayarı Ekonomi Modu'na Geçirme

AVG PC TuneUp Panonun sol alt tarafında üç anahtar bulunur. Sol taraftaki anahtar Ekonomi Modu içindir. Bu anahtara tıkladığınızda bilgisayar Ekonomi Modu'na geçirilir. Ardından AVG simgesi görev çubuğunun bildirim alanında belirerek size Ekonomi Modu'nun açıldığını bildirir.

Alternatif olarak Ekonomi Modu'na yönelik anahtara doğrudan görev çubuğunun bildirim alanındaki AVG PC TuneUp simgesi aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Simgeye sol tuşla tıklayın. Açılır pencere belirerek Ekonomi Modu anahtarını sol altta gösterir.

Ekonomi Modu'nun Açık Olduğu Nasıl Anlaşılır

Ekonomi Modu açıksa (saatin yan tarafında sağ alt köşede) görev çubuğu bildirim bölümünde Ekonomi Modu'nun açık olduğunu belirten bir AVG PC TuneUp simgesi görünür. Bunu Panodaki anahtardan da anlayabilirsiniz.

Kendi AVG Ekonomi Modunuzu Yapılandırma

Ekonomi Modu'nu ilk açtığınızda, Ekonomi Modu için kendi ayarlarınızı yapmanıza olanak tanıyan bir pencere açılır. Burada Ekonomi Modu için varsayılan ayarları kullanmak veya bunları ihtiyaçlarınıza göre kendiniz yapılandırmak isteyip istemediğinize karar verin.

Daha fazla bilgi için bkz. Ekonomi Modu Ayarları.

4.2.1.1. Ekonomi Modu Ayarları

AVG Ekonomi Modu'nu yapılandırmak amacıyla sihirbazı başlatmak için Panonun menü çubuğunda Ayarlar seçeneğine tıklayıp Ekonomi Modu alanını seçin ve buradaki Yapılandırma Sihirbazını Aç düğmesine tıklayın. Alternatif olarak, Panodan Tüm işlevler ekranını açıp Ekonomi Modu'nu aç girişinin yanındaki (Bilgisayar altında) küçük çark düğmesine tıklayın.

Ekonomi Modu halihazırda açıksa Sihirbazı tekrar başlatmanıza gerek yoktur. Ekonomi Modu ayarlarını doğrudan AVG ürününüzün merkezi yapılandırma iletişim kutusunda değiştirebilirsiniz (Ekonomi Modu öğesi). Uygun kutucukları işaretleyin (veya işareti kaldırın) ve Uygula seçeneğine tıklayın.

hizmetleri ve özellikleri seçerek kendi Ekonomi Modunuzu oluşturun. Ne kadar çok şeyin kapatılmasına izin verirseniz o kadar görünür enerji tasarrufu sağlarsınız.

Genel Ayarlar

Burada sistemin performansını düşüren yapılandırma işlevlerinin de sunulup sunulmayacağını belirleyebilir ve görsel efektleri kapatabilirsiniz. Ayrıca Ekonomi Modu'nun bilgisayar yeniden başlatıldığında açık kalıp kalmayacağına karar verebilirsiniz.

Ekran

Bilgisayarınızın ekranı sabit disk veya işlemci gibi yazılım bileşenlerinden bile daha çok enerji kullanabilir.

Ekran parlaklığını azaltmak veya bilgisayarı kullanmadığınız zaman kısa bir süre sonra ekranı kapatmak enerji tüketimini önemli ölçüde azaltır.

Ekran parlaklığı (sadece dizüstü bilgisayarlar için)

Genel: Bu ayar Ekonomi Modu açıkken genel ekran parlaklığının ne kadar azaltılması gerektiğini belirler.

Karartırken: Bu ayar Ekonomi Modu açıkken ekran karartıldığında genel ekran parlaklığının ne kadar azaltılması gerektiğini belirler.

Ekran davranışı

Kapat: Bu ayar Ekonomi Modu açıkken ekran kapatılana kadar geçecek süreyi belirler.

Karartma (yalnızca dizüstü bilgisayarlar için): Bu ayar Ekonomi Modu açıkken ekran karartılana kadar geçecek süreyi belirler.

Donanım

Donanım bileşenlerini geçici olarak kapatırsanız bilgisayarınızın enerji kullanımı azaltılır. Ayrıca, her bilgisayarın bağlı cihazları tespit eden ve bu cihazları kullanmak için gerekli işlevleri sağlayan, arka planda çalışan birçok hizmeti vardır. Bilgisayarınızın enerji tüketimini azaltmak için bu desteği sınırlayabilirsiniz.

Donanım bileşenleri

Sabit disk beklemesi: Bu ayar Ekonomi Modu açıkken sabit diskin bekleme moduna girmesine kadar geçecek olan süreyi belirler.

İşlemci enerji tasarrufu ayarları: Bu ayar Ekonomi Modu açıkken işlemcinin tasarruf edeceği enerji miktarının sınırını belirler.

Kablosuz adaptör enerji tasarrufu ayarları (yalnızca Windows Vista ve 7'de): Bu seçenek Ekonomi Modu açıkken kablosuz bağdaştırıcının tasarruf edeceği enerji miktarının sınırını belirler.

Harici cihazlara bağlantı

Mobil cihazlarla eşleme: Bu ayar adreslerin, e-postaların, müzik dosyalarının vb. cep telefonunuz veya taşınabilir ortam oynatıcınız ile eşleşmesini önler ve ilgili program Ekonomi Modu açıkken cihaz bağlandığında otomatik olarak başlamaz.

Dijital kameralar ve tarayıcılar için destek: Bu ayar Ekonomi Modu açıkken dijital kameranızdan görüntüleri aktaramayacağınız veya görüntüleri tarayamayacağınız anlamına gelir.

Hizmetler

İşletim sistemi birçok kullanıcının fark ettiğinden daha fazla görev gerçekleştirir. Birçok program ve hizmet kesinlikle gerekli olmadığı ve gereksiz yere enerji kullandığı halde arka planda sürekli olarak çalışır. Bu

işlevlerin bazılarını kullanmıyorsanız bunları devre dışı bırakabilir ve bilgisayarınızın enerji tüketimini kalıcı olarak azaltabilirsiniz.

Arka plan işlevleri

Ortam kitaplığının ağ paylaşımı: Bu ayar diğer ağ cihazlarının Ekonomi Modu açıkken ortam kitaplığındaki görüntü, video veya müzik dosyalarınıza erişememesini sağlar. Ancak Ekonomi Modu ağda klasör paylaşımını etkilemez.

Dizin oluşturmayı kullanarak hızlı arama: Bu ayar Windows'un Ekonomi Modu açıkken dosya ve e-postalarınızın bir dizinini oluşturmadığından emin olur. Bu ayarı kapatmak her aramayı önemli ölçüde yavaşlatır.

Hata Raporlama: Bu ayar, Ekonomi Modu açıkken hatalara yönelik hiçbir verinin toplanmamasını ve çöken programlar veya diğer hatalar hakkında Microsoft ile iletişim kurulmamasını sağlar.

Sanal makineler için destek: (Bu ayar sadece bilgisayarınızın yüklü sanal makinelere yönelik yazılımı varsa kullanılabilir.) Bu ayar Ekonomi Modu açıkken sanal makinelerin kullanımı için arka plan işlevlerini kapatır.

Çeşitli hizmetler

Nadiren kullanılan hizmetler: Bu ayar Ekonomi Modu açıkken, sadece belirli koşullarda (ör. şirket ağları) veya durumlarda (ör. yeni programların yüklemesi) gerekli olan hizmetleri kapatır.

Özel şifreleme hizmetleri: Ekonomi Modu açıkken, bu ayar etki alanında oturum açmaya yönelik hizmetleri kapatır.

Ağ iletişim hizmetleri: Ekonomi Modu açıkken bu ayar nadiren kullanılan faks veya birebir hizmetler gibi ağ iletişim hizmetlerini kapatır.

Görüntü

Görsel efektler Windows için canlı bir görüntü sağlar, ancak bellekte alan kaplar. Özellikle düşük performanslı bir grafik kartınız varsa görsel efektleri kapatarak bilgisayarın performansını artırabilirsiniz.

İpucu: Bu netbook cihazların performansını sürdürülebilir olarak artırmanın popüler yöntemlerinden biridir.

Görsel efektler

Windows için özel görsel efektler: Bu ayar Ekonomi Modu açıkken pencerelerin saydamlık efektlerini ve gölgelerini, görev çubuğundaki önizleme penceresini ve pencereler arasındaki üç boyutlu navigasyonu kapatır.

için klasik Windows tasarımını kullanır ve renkli Windows XP arayüzü devre dışı bırakılır. Ayrıca, Windows XP'de, renkli Windows arayüzü devre dışı bırakılırken daha yeni Windows sürümlerinde araç çubuğundaki şeffaflık efektleri ve pencerelerin küçük resimleri devre dışı bırakılır.

Masaüstü arka planı

Slayt gösterisi: Bu ayar Ekonomi Modu açıkken masaüstü arka planı için slayt gösterisini durdurur.