• Sonuç bulunamadı

2. BÖLÜM

4.5. Dizinin Hikâyesi

Hayat, annesi Gülcihan, onun en yakn arkada Leyla ve onun kz Ebru ile beraber stanbul’da yaamaktadr. Leyla emlak ileri yapmakta Hayat ve Ebru ayn üniversitede, Ebru sinema TV bölümünde, Hayat eitim fakültesinde okumaktadr. Hayat ve Ebru bir hafta arayla domu ve karde gibi büyümülerdir. Birbirlerinin annelerine ‘Gülcihan anne’, ‘Leyla anne’ demektedirler ve kendilerini karde olarak görmektedirler.

Leyla uzun yllar önce asker einin dou görevi ile beraber Van’da iki sene bulunmu ve Gülcihan’la da bu srada yollar kesimitir. Gülcihan henüz genç bir kzdr o sralar. Sonra Leyla’nn tayini baka bir yere çkar ve böylece ayrlrlar. Gülcihan ise doulu kzlara özgü bildiimiz hikâyeyi yaamtr. Ailesi tarafndan istemedii biri ile nianlanm, düününe üç gün kala sevdii genç Kemal ile kaçmtr. Kemal’e bir asker arkada yardm etmitir. stanbul’da kendilerine bir düzen kurmuken Gülcihan’n abisi Ömer onlarn izini bulur. Töre gerei namusunu temizleyecektir. Kemal ve Ömer birbirlerine silah çekerler, önce Ömer ate eder hemen sonra Kemal silahn ateler. Kemal sadece yaralanr ama Ömer orada hayatn kaybeder. Kemal içeri girer. Gülcihan karnnda bebei bir bana kalr. Kemalin asker arkada ise yalnz olan Gülcihan’a sarkntlk eder ve onun elinden zor kurtulan Gülcihan Van’a gitmek için geldii tren garnda Leyla ile karlar. Leyla’nn yannda 4-5 yandaki olu emre vardr ve ayn zamanda hamiledir. Ei rnak’ta ehit olmutur ve o da oluyla beraber stanbul’a dönmütür. ki genç kadnn yollar burada bir daha kesiir ve birbirlerine yolda olur bir daha hiç ayrlmazlar. Gülcihan bundan sonra bir daha ne köyüne gitmi ne de onlara bir haber yollamtr. Onlar da Gülcihan’dan bir daha haber alamamlardr.

Gülcihan kzlarn final snavlar için Kocaeli’ne gittikleri bir akam rahatszlanr ve hastaneye kaldrlr. Doktor kalbinde büyüme olduunu ve bu ekilde uzun süre yaayamayacan Leyla’ya söyler. Bunun üzerine Leyla üzerine titremeye balar. Gülcihan sanki bir eyler hissetmi gibi bir sabah sessizce Kocaeli’ne kzn görmeye gider. Hayat’n en büyük hayali annesiyle beraber Gülcihan’n köyüne gitmek ve orada öretmenlik yapmaktr. Köydeki örencilerin bir hayat öretmene ihtiyaçlar vardr. Gülcihan burada kzna “keke benim de 30 yl önce senin gibi bir hayat öretmenim olsayd” der. Okuyamam olmann burukluunu yaamaktadr.

Gülcihan döndükten sonra finaller biter diplomalarn alrlar. Bu srada bavurular da yaplm sonuçlar beklemektedirler. Hayat internetten sonuçlara bakar ve ‘Van’a tayininin çktn örenir. Ebru ile beraber heyecanla eve gelirler ama Gülcihan’n kalbi daha fazla dayanamamtr, onun cansz bedeni ile karlarlar.

Hayat’n Van yolculuu balar. Hayat’la ayn otobüste yolculuk eden Cemal de vardr. Hayat bunu çok sonra örenecektir, Cemal Hayat’n babasnn öldürdüü days Ömer’in oludur. Cemal veterinerlik fakültesinden mezun olmutur ve köydeki tarlalarn satarak annesi ve ninesini de yanna alp stanbul’a dönmeyi planlamaktadr. Bir arkada ile beraber veteriner klinii açacak ve yapmak istedii eyi yapacaktr.

stanbul’da annesiyle kalan Ebru ise Amerika’daki sinema okulundan kabul mektubunu alnca ne yapar eder annesini raz eder ve sevgilisi Burak’la beraber Amerika’ya gider.

Hayat ilk olarak gittii Van Milli Eitim Müdürlüü’nde merkezde en güzel okula tayinin çktn örenir ama o köy öretmenlii yapmak istediinden bir gün bekleyip müdürle görüür ve tayini Kevenli köyüne çkan baka bir öretmen aday ile yerlerinin deitirilmesini salar.

Hayat virane bir okula gelir. Hepsi birbirinden ilginç insanlarla ve ailelerle dolu bir köydür buras. Her ey Hayat’n aknln bir kat daha artracak ve zamanla hepsine alacaktr. Köyün dierlerinden farkl karakteri

filozof Musa ve üstemen Yusuf’un yardmlar ile okulu yenilerler. lk gün okula gelen örencilerle beraber istiklal marn okuyarak okulun açln yaparlar. Sra olmu örencilerin en arkasnda 13-14 yalarndaki Zeynep ve okul bahçesinin az ilerisinde koyunlarn otlatrken onlar seyreden 16 yandaki Sevcan da vardr.

Sevcan’n annesi yatalaktr ve babas ikinci bir e almtr. Üç tane de erkek kardei vardr. Srf üç olan verdii için bile üvey annesi Ziynet babasnn gözünde çok kymetlidir. Ziynet Sevcan’ bir hizmetçi gibi çaltrmaktadr. Yemek, temizlik, su tama, hayvanlar suya götürme getirme, otlatma, sütlerini sama ve anasna bakma hepsi Sevcan’n iidir. Sevcan bei bitirmi ama daha ilerisini okuyamamtr. Buna tabii ki üvey annesi Ziynet izin vermemitir. Onun yürek burkan bu hali Hayat’a çok dokunur ve onun eitimine devam edebilmesi için elinden geleni yapar. Açktan ilköretimi bitirmesine yardmc olur. Ziynet’ten gizli gizli ders çalrlar ve snavlara girerek ilköretimi bitirir. Açk liseye kaydn yaptrr ama Ziynet bundan haberdar olur ve devam etmesine izin vermez. Babasn fitler, o da Hayat öretmeni tehdit ederek Sevcan’n okumasna izin vermeyeceini söyler. Burada Hayat’n da giriimleriyle il milli eitim müdürlüü devreye girer. Van iline bir ziyarete gelen milli eitim bakanna Hayat öretmenden ve Sevcan’dan bahsederler. Milli eitim bakan Kevenli köyüne gelir Sevcan’n babas ile konuarak onun bütün masraflarn karlayacaklarn söyleyerek okumasna izin vermesini ister. Bir devlet büyüünü geri çeviremeyecektir ki izin verir. Sevcan lise bitirme snavlarna girer.

Cemal topraklarn satma ve hayallerini gerçekletirme duygular ile geldii köyünde çeitli engellerle karlar. Cemal’in annesi cemile, Ömer ölünce babasnn evine dönmemi, kaynvalidesi kumru nene ile beraber yaayp gitmitir. Onun da en büyük hayali olu Cemal’in okuyup köyüne dönmesi ilerinin bana geçmesidir. Cemal’in küçük halas Gülnaz ayn zamanda akrabalar da olan smail ile evlenmitir ama çocuklar olmamtr. Bunun eziklii sürekli kendisine hissettirilmitir. Gülnaz’n kaynpederi Bayram balarnda bir erkekleri olmayan kumru nene ile anlam, topraklarn besi çiftlii kurulmas için kiraya vermitir. Bayram kötü niyetli biridir ve

sadece kendi çkarlarn düünmektedir. Cemal ise bunu kabullenmek istemez ve Bayram’ mahkemeye vererek topraklarn geri almaya çalr. Onlarn bu mücadelesi uzun zaman devam eder. Bayram Cemal’i öldürtmeye bile teebbüs eder ama baaramaz.

Hayat ve Yusuf zamanla birbirlerinden holanmaya balarlar. Dizilerin olmazsa olmaz olan ak Hayat Türküsü’nde de ana karakterler etrafnda örgülenir. Bu arada Cemal Hayat’tan holanmaya balarken Yusuf’un önceden beri arkada olan Doktor Özlem de tek tarafl olarak Yusuf’u sevmektedir. Bu durum iki kahramann kskançlklarna bir küsüp bir barmalarna ve böylece hikâyenin sürükleyiciliine katk salar. Cemal Hayat’n gerçek duygularn örenince kendini geri çekmeye çalr ve tam bu srada Ebru kevenli köyüne gelir. Ebru Amerika’da umduunu bulamam, sevgilisi Burak çok deimi ve ayrlmlar o da okulu brakp geri dönmütür. Cemal ve Ebru burada tanrlar ve bu arkadalklar evlilie kadar gider.