• Sonuç bulunamadı

2. BÖLÜM

4.6. Hayat Türküsü Dizisinde Kürt Kimlii Temsilleri

4.6.8. Önerme Yaplar

uygulayanlarn verdii kararlarla yaamaktadrlar.

 

4.6.8. Önerme Yaplar 

4.6.8.1. Aktörler

Biz ve Onlar kim? Aktörler ortaklaa ya da bireysel, iç grup (biz) ya da d grup (onlar), özel ya da genel olarak isimleri, gruplar, meslekleri ya da ilevleriyle tanmlanan kiisel ya da kiisel olmayan rollerde vb. pek çok klkta ortaya çkabilirler. Aktörler, ideolojinin sözcüleridir. (Akt. Çoban, 2003: 65). 

4.6.8.1.1. Ana Karakterler

Hayat Öretmen (Devin Özgün Çnar): Hayat öretmen bu dizinin kahraman, dizideki baz karakterlerle beraber binlerce belki milyonlarca genç kzn rol modelidir. Konumas, giyim kuam, her ya grubundan ve her sosyal statüden insanlarla ilikileri, kararll, özgür düüncesi ile dierlerinden ayrlmakta ve olumlu gösterilen davranlaryla sevilen bir karakter olmas salanmaktadr. Çocuklara her zaman bir anne efkatiyle yaklaan, iddete her zaman kar çkan, kavgadan deil bartan yana tavr alan evrensel deer yarglarn bir yaam biçimi olarak kabul eden önemli bir figürdür.

Yusuf Komutan (Melih Görgün): Dou illerimizde yaayan vatandalarmzla askerler arasnda genel olarak nasl bir iliki olduu hakknda bir fikrimiz yoksa bu dizi bize nasl olduunu gösteriyor. Yusuf komutan seçilen oyuncu itibariyle scak, güzel yüzlü, bata askerleri olmak üzere herkese kar efkatli ve adil olmaya çalan bir komutandr. zmirli’dir, mühendistir ve genel kimlik profiline uygun bir karakterdir. Hayat’n en büyük destekçisidir. Zaten fikirleri itibariye ayn düünmelidirler ki birbirlerine de uygun olabilsinler. Dizilerde ulusal kimlik figürüne uygun olan biri ile buna uygun olmayan veya geleneklere körü körüne bal kiiler asla birbirlerini sevmezler. Eer bir ak olacaksa bu sadece ve sadece düünceler ayn çizgiye geldiinde mümkün olur.

Cemal (Tolga Evren): Cemal, halkn içinde büyümü büyükehirde eitimini, ayn zamanda düünce evrimini de tamamlayarak geri dönmütür. Törelerin sonuçlarn ac ekilde tecrübe eden biridir. Babas törenin kurban olmutur. Kendisi deimitir ama bu topraklarn ve bu topraklarda yaayanlarn kaderinin deimesi ile ilgili bir önerisi yoktur balangçta. Sadece kendisinin ve ailesinin kaderini deitirebileceine dair hayalleri vardr. Fakat karsna çkan Hayat öretmenin bir eyleri deitirme çabasn ve bunu baarabileceini görünce ben de yapabilirim düüncesi olumaya balar. Kendi mesleini icra edebilecei bir mecra bulur. Doru ve salkl hayvanclk en çok ihtiyaç duyulan eylerden biridir.

Ebru (Asl Ylmaz): Ebru, hayallerinin peinden gidebilen, bunun için önüne çkan engelleri tatllkla ve medeni bir ekilde amaya çalan, giyimi kuam, konumas ile normlara uygun, sempatiklii ile kendini herkese sevdirebilen bir karakterdir. Dizinin Van’da geçen hikâyesi bitip stanbul’a geldikten sonra Ebru karakteri daha da ön plana çkar. Sevcan’n önündeki örnek artk bir deil iki olmutur.



4.6.8.1.2. yiler, Töreye Kar Gelenler ve Töre Madurlar

Filozof Musa (Süleyman Atansev): Musa, söylemlerinden sanki solcu olduunu çkardmz bir karakterdir. En zararsz, kendi halinde herkesin yardmna koan birdir. Okumaya âktr. Hayat öretmeni ‘Çalkuu’na benzetip o kitab defalarca okuduunu söylemitir bir keresinde. Küçücük köyde okuduklar sayesinde daha insani olmutur. nsan sevgisi ama ayrm yapmakszn, hayvan sevgisi, aaç sevgisi onun karakterini yanstr. Dizinin belki de genel söylemin dndaki en olumlu karakteridir.

Hacer (Meltem Pamirtan) ve Galip (Mustafa en): Dizinin yine pozitif karakterleridir. Yönlendirilmeye, deitirilmeye ve genel söyleme uygun bir çizgiye getirilmeye en uygun karakterlerin banda onlar gelir. Sevimli sempatiktirler. Birbirlerini belki severek evlenmemi olabilirler ama

durumlarn olduu gibi kabullenmi ikâyetçi de deillerdir. Çocuklarnn okumasn, kendileri gibi olmamasn dilerler. Kz erkek ayrm yapmazlar.

Sevcan (Canan Güven): Sevcan zeki bir kzdr. Ona dayatlanlar ve yaad dünya bütün kzlarn kaderidir. Hayat gelene kadar belki o da önceki örneklerinde olduu gibi olacak ve bir köle gibi hayatn yaayp gidecekti. Buna yaamak denirse. Ama onun karsna Hayat çkar. Onun kaderini deitirir. Hayal kurmasn ve bu hayallerini gerçekletirmesini salar. Dizinin 61. Final bölümünde Sevcan üniversiteyi bitirir, bir Anadolu iline tayin olur. Okulun ilk gününde o da tpk kendisi gibi bir kzla karlar. Banda sar yazmas srtnda odun tayan bir kzdr bu. imdi bu kza Sevcan bir Hayat öretmen olacaktr. Bunun yannda Sevcan giyimi kuamyla da artk tam bir öretmen olmutur. Makyaj, saçlar gömlei etei hepsi eskisinden çok farkldr.

Gülnaz (Özlem Bakaya): Gülnaz, töre maduru olanlardandr. Çocuu olmad için ei üzerine kuma almak isteyince yaad baka ac olaylar geçici olarak akln kaybetmesine sebep olur. Sonra Cemal’in de desteiyle kocasndan ayrlr ve kendine yeni bir hayat kurmaya çalr. Normal artlarda her eyi kabullenip einin her yaptn sineye çekecekken o ansldr ki Cemal ve Hayat gibi iki yeeni vardr da elinden tutmulardr. Törenin ac kurallar altnda ezilip gitmemitir.

Cemile (Emine ans Umar): Cemile de törenin madur ettiklerindendir. Ei Ömer elim olayda hayatn kaybedince o da kaynvalidesi Kumru’nun yannda ömrünü geçirmitir. Tek umudu oludur.

4.6.8.1.3. Töreyi temsil edenler 

Kumru Nene (Jale Aylanç): Töreyi temsil edenlerin banda gelir ama daha sonra Cemal’in de çabalar ile kat fikirlerinden kurtulur ve daha insani yaamaya balar.

Bayram (Haldun boysan): Hiç deimez. Kaba bir kötüdür. Kendi çkarlarn düünür, töreleri de kendi çkarlar dorultusunda kullanmaya çalr. Akl paradan baka bir eye çalmaz.

smail (Uur Çavuolu): O da babas gibidir. Kaba ve cvk bir adamdr. Çocuu olmad için kz yandaki biri ile evlenmeyi düünür. Bölgesel yaklamlara göre aslnda bu çok da normaldir.

Muhtar (Hüseyin Baylan): Herkesin adamdr. Herkesin gönlünü yapmaya çalr. Birine yardmc olmas gerektiinde onun doru ya da yanl olduuyla ilgilenmez sadece yardm eder. Hayat öretmene okul için yardm eder, smail’e de Sevcan’la evlenebilmesi için yardm eder.

Ziynet (Özlem Gür): Sevcan’n üvey annesi, salt kötü bir kadndr. Sevcan’n hayallerinin önündeki en büyük engeldir.

Galip (Cem Zeynel Klç): Sevcan’n babas, kendisine üç erkek evlat verdiinden olsa gerek ziynete çok kymet verir. Sevcan ezilirken hiç sesini çkarmaz.

Zeliha (pek Atagün) ve Hayriye (Ebru Aytürk): Muhtar’n kskanç hanmlar. Amcakzlardrlar. Biri muhtarla evlenince dieri de ne yapm etmi muhtara varmtr. Evde kskançlklar sürüp gider. Dedikoducudurlar. Varlk sebepleri elerinin gönlünü ho tutmaktr. Bu da muhtarn iine gelmektedir.

Karakterler dramlarn çatma unsurunu besleyen ve destekleyen en önemli unsurlardan biridir. yi-kötü, baskn-pasif, kahraman-anti kahraman, ezen ve ezilen gibi zt karakterler kar karya getirilerek seyirci ve karakter arasnda kurulan ba ile hedeflenen amaç daha kolay elde edilir. Burada da drama kurallarna uygun olarak çeitlendirilmi karakter tipleri yer almtr. Seyircinin sevmesi istenen karakterler baroller ve iyiler, seyircinin nefret etmesi ve doal olarak ötekiletirmesi istenen karakterler ise kötü karakterler olarak(kötü niyetli ve kötü filler yapan insanlar) yazlmlardr. Seyirci iyileri severken aslnda ideal kimlie snmakta, onu kabul etmekte ve olmas gerekenin o olduuna inanmaktadr. Kötülerden nefret ederken de Kürt

kimliini, kendinden olmayan itelemekte onun yanl olduunu düünmekte ve ötekiletirmektedir. Bu projede iyi karakterler davran biçimleri, giyim kuamlar ve konumalar ile ideal ulus kimlii temsil ederken tam karsndaki kötüler kabul edilmeyen, yok saylan, ideal olana dönütürülmeye çallan bir kimlii(öteki Kürt kimlii) temsil etmilerdir.