• Sonuç bulunamadı

Belli konu başlıkları altında vermeye çalışılan belgeler haricinde üç belgeye daha rastlanmıştır. Bunlardan ilki Ramazan hilalinin görülmesi ile ilgilidir. Saray Karyesi Kırgediği denen mahalde gezen kişiler Ramazan hilalini gördüklerini ifade etmişlerdir. Buna göre Çarşamba gününün 1263 yılı Ramazan ayının ilk günü (12 Ağustos 1847) olduğu ifade edilmektedir553. 550 KŞS 80, 2/6. 551 KŞS 80, 4/1. 552 KŞS 80, 37/1. 553 KŞS 80, 22/2.

99

Diğer belge ise Takvim-i Vekâyi Gazetesi’nin 1260, 61, 62 ve 63 yıllarına ait bedellerinden geriye kalan borcun Maliye Hazinesi’ne ödenmesi konusunda sadrazam emridir. Bu belgede borcu olanlar teker teker sayılarak ne miktarda borçları olduğu isimlerinin karşısına yazılmıştır. Toplam borcun 3854 kuruş 25 pâre olduğu görülmektedir554. Bu kişilerin isimlerinin yanında bazılarının ne iş yaptığı da belirtildi ise de birçoğunda belirtilmemiştir. İsmi geçen kişiler o dönem Konya’sının önde gelen kişileri olsa gerektir.

Diğer bir belge ise, Konya’da ölenlerden mirasçısı olmayanların ve mirasçısı hazırda bulunmayanların tüm mal varlıkları Maliye Hazinesi’ne ait olduğu için bu türden mirasın beytülmâl vekili olan Ali tarafından alınarak adı geçen hazineye gösterilmesi belirtilmiştir. Diğer görevliler tarafından bu işe müdahale edilmemesssi de istenmiştir555. Mirasçısı hazırda bulunmayanların yani gâib olanların malı beytülmâl emini tarafından alınmakta ancak bir vâsi tayin edilerek mirasçıları geldiklerinde kendilerine teslim edilmektedir. Bu konu ile ilgili

tereke kayıtlarında birçok örneğe rastlanmaktadır556.

554 KŞS 80, 180/1.

555 KŞS 80, 136/1.

100 SONUÇ

Hicrî 1263-1264, Miladî 1847-1848 dönemine ait 80 Numaralı Konya Şer’iye Sicili, ağırlıklı olarak tereke kayıtlarını, idarî, iktisadî, askerî ve sosyal nitelikli belgeleri içermektedir. Kadı sicillerinin genelinde olduğu gibi ferman, berat, buyruldu, hüccet, tezkire ve ilâm gibi çeşitli belgeler de defterde yer almıştır.

Belgelerin ekseriyetinin tereke kayıtlarından oluşması nedeniyle özelde Konya ailesi, genelde ise Osmanlı ailesi hakkında bilinen birçok verinin teyidi niteliğinde bilgilere ulaşılmıştır. Tereke kayıtlarının büyük bir kısmının (% 89) Müslümanlara ait olması Gayrimüslimlerin miras meselelerini kadıya fazla götürmedikleri, kendi dinî liderleriyle hallettikleri izlenimini uyandırmıştır. Ayrıca çocuklara ait tereke kayıtlarının az olması iki topluluğun da çocuklara ait miras paylaşımlarını kadıya ihtiyaç duymadan hallettiğini göstermektedir.

Konya’daki ev yapılarının genellikle bir odalı evler olduğu fikri ağırlık kazanmış, ancak bu odaların aynı avlu içerisinde birleşen diğer odalarla birlikte yer aldığı sonucuna varılmıştır. Osmanlı ailesi için kesin bir görüş bildirmemekle birlikte, yapılan çalışmalardan ve tereke kayıtlarından hareketle Konya ailesinin çekirdek aile yapısına sahip olduğu kanısına varılmıştır.

Dönemin Konya ailesinin mal varlığı genelde 0-5000 kuruş aralığında olup birbirine yakın miktarlarda olduğu görülmektedir. Ortalama zenginlik 3220 kuruş olarak tespit edilmiştir. Gayrimüslimler Müslümanlara göre biraz daha varlıklıdır.

Toplum içerisinde erkeğin üstünlüğüne rağmen, kadının gerektiğinde hakkını arayan, zorla evlendirilmeye karşı koyan, ev çevresinde ekonomik faaliyetlerde bulunan bir yapıda olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ölen kişilerin geride bıraktıkları küçük çocuklara vasî olarak genellikle anneleri tayin edilmiştir. Müslüman kadınlarla evlilik nedeniyle erkek tarafından ödenen mehir miktarlarının saptanması için yapılan incelemede peşin ödenen mehir hakkında herhangi bir sonuca ulaşılamazken veresiye mehir değerinin 15 veya 30 kuruştan birinin tercih edilmesi şeklinde uygulandığı anlaşılmıştır.

Osmanlı ailesinde çok eşliliğin uygulamada pek tercih edilmediği, Konya’da bu oranın ancak % 7’lerde kaldığı, üç ya da dört eşle evli kimsenin bulunmadığı tespit edilmiştir. Çok eşliliğin nedenleri arasında çocuk ya da erkek çocuk sahibi olma isteği bulunmaktadır. Ayrıca Konya ailesinin ortalama çocuk sayısı 3,40 olarak saptanmıştır.

Aile ile ilgili evlenme, boşanma, nişanlanma gibi evlilik öncesi ve sonrası sosyal olayların uygulanması konusunda, defterde herhangi bir belgeye rastlanmamıştır.

101

İncelenen defterde cinayet, yolsuzluk, hırsızlık ve gasp gibi adi suç olaylarının meydana geldiği görülmüştür. Fakat bunlar daha çok bireysel hadiseler olup tüm halkı etkileyen olaylar değildir. Bu suçlara karşı özellikle cinayet davalarında diyet ve kürek cezası gibi cezalar uygulanmıştır. Şahıslar arasında miras, alacak ve arazi anlaşmazlıklarına rastlanmıştır. Ayrıca köyler arasında toprak ve su problemlerinin varlığı görülmektedir. Tüm bu sorunlar, dönemin şartları içerisinde resmî kovuşturmalar yapılarak ve şahitler dinlenerek sonuca bağlanmıştır.

Ekonomik faaliyetler içerisinde öncelikli olarak kuruş – pâre – akçe dengesi tespit edilmiş, bazı gıda maddelerine ait narh listeleri kayda geçirilmiştir. Ayrıca gayrimenkul fiyatları ve bazı gıda maddelerinin fiyatları tespit edilmeye çalışılmış, özellikle hububat fiyatlarında dalgalanmanın olduğu tespit edilmiştir. Merkezden gönderilen emirlerle faizle para alınıp verilmesi, gayrimenkullerin kiralama işlemlerinin yürütülmesi, vergi sisteminin uygulanması gibi konularda bazı düzenlemeler yapılmaya çalışılmıştır. Vergide pilot bölge çalışmaları ve ekonomik güce göre vergi yüklenmesi gibi uygulamalar Tanzimat’ın ekonomik etkileri olarak görülmüştür.

Avrupa tüccarlarının varlığı Konya’da canlı bir ticarî hayatın olduğunu kanıtlamaktadır. Tereke kayıtlarında yer alan bazı eşya isimlerinde yabancı ibarelerin bulunması bu ticarî faaliyetin ayrı bir göstergesidir. İnşaat sektörünün ne denli canlı bir yapıda olduğunu yapılan tamirat işlerinden anlamak mümkündür. Bu belgelerden amele ve usta yevmiyeleri, kullanılan inşaat malzemesinin niteliği ve fiyatları da saptanabilmiştir.

Hac kafilelerinin ve posta tatarlarının güvenliğinin sağlanmasının önem arz ettiği, merkezden bu konuda gönderilen belgelerden anlaşılmaktadır. Posta tatarlarıyla yazılı evrak dışında para ve mal taşınması posta tatarlarının bir banka ya da kargo şirketi gibi çalıştığını göstermiştir.

Konya Eyaleti içerisinde birçok göçebe aşiret ve cemaatin varlığı tespit edilmiş, zaman zaman bunların yerleşik halka zarar verdikleri anlaşılmıştır. Buna rağmen müdahalelerde öncelikli olarak meselenin iyilikle çözümüne gidilmiş, halledilemeyince cebir uygulanmıştır. Ayrıca dönemin Osmanlı iskân siyaseti, Arnavutluk’da isyan edip bu bölgeye yerleştirilenlere ait belgelerden tespit edilebilmiştir.

Askerlik konusunda özellikle Redif Askerî Teşkilatı ve Kura Usulü ön plâna çıkmıştır. Bu konularda merkezden gönderilmiş pek çok belgeye rastlanmış, bu belgelerden kura usulünün uygulanışı ve Redif Askerî Teşkilâtı hakkında ayrıntılı malûmat elde edilmiştir.

102

Tüm bu konular dışında dönemin vakıfları hakkında yapılan işler ve mevcut problemler görülmüş, ayrıca bulunan hayvanlar ve köleler hakkında ne gibi muameleler yapıldığı da saptanabilmiştir.

Tanzimat Fermanı’nın dönemin Konya’sındaki etkileri her alanda olmasa bile idare, vergi, askerlik, emniyet, vakıflar ve suçlar karşısında verilen cezalarda tespit edilebilmiştir.

103

BİBLİYOGRAFYA 80 (80-F39) Numaralı Konya Şer’iye Sicili.

ABACI, Nurcan, Bursa Şehri’nde Osmanlı Hukuku’nun Uygulanması (17. Yüzyıl), Kültür Bakanlığı Kültür Eserleri, Başbakanlık Basımevi, Ankara 2001.

AHMET LÜTFÎ, Osmanlı Adalet Düzeni, (Sad. Erdinç Beylem), Marifet Yayınları, İstanbul 1997.

AHMET RASİM, Osmanlı’da Batışın Üç Evresi III. Selim, II. Mahmut, Abdülmecit, (Haz. H.V. Velidedeoğlu), Evrim Yayınları, İstanbul.

AKANDERE, Osman, “Konya Vilâyeti Salnâmeleri’ne Göre XIX. Yüzyılın İkinci Yarısında Konya Sancağı’nın İdarî ve Mülkî Yapısı”, Osmanlı Döneminde Konya I, TC. Konya Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü Yayınları, Konya 2003, ss.15-44.

AKDAĞ, Mustafa, Türk Halkının Dirlik ve Düzenlik Kavgası Celalî İsyanları, Cem Yayınevi, İstanbul 1995.

AKGÜNDÜZ, Ahmet, Mukayeseli İslam ve Osmanlı Hukuku Külliyatı, Dicle Ünv. Hukuk Fakültesi Yayınları, Diyarbakır 1986.

_______________, Şer’iye Sicilleri, C. I, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yayınları, İstanbul 1988.

AĞALDAĞ, Sabahattin, “Osmanlı Döneminde Konya’nın Siyasi Tarihi”, Osmanlı

Döneminde Konya I, TC. Konya Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü Yayınları, Konya 2003,

ss.3-14.

ARMAOĞLU, Fahir, 19. Yüzyıl Siyasî Tarihi (1789-1914), TTK, Ankara 1997.

ARSLAN, Hüseyin, 16. yy. Osmanlı Toplumunda Yönetim, Nüfus, İskân, Göç ve Sürgün, Kaknüs Yayınları, İstanbul 2001.

AYDIN, M. Akif, “Eyüp Şeriye Sicillerinden 184, 185 ve 188 No’lu Defterlerin Hukukî Tahlili”, 18. Yüzyıl Kadı Sicilleri Işığında Eyüp’te Sosyal Yaşam, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 1998, ss.65-72.

_______________, “Osmanlı Hukuku”, Osmanlı Devleti Tarihi, C. II, Feza Gazetecilik Yayıncılık, İstanbul 1999.

_______________, İslam ve Osmanlı Hukuku Araştırmaları, İz Yayıncılık, İstanbul 1996. BAĞIŞ, Ali İhsan, Osmanlı Ticaretinde Gayrimüslimler, Turhan Kitabevi, Ankara 1998.

104

BAKIR, İbrahim - Havva Aklan Bala, “Konya’da Ev Mimarisinin Değişimi”, Yeni İpek

Yolu Konya I Özel Sayı, KTO, Konya 1998, ss.245-264.

BARKAN, Ömer Lütfi, “Edirne Askeri Kasamsına Ait Tereke Defterleri (1545 – 1659)”,

Belgeler, C. III, S. 5 – 6, 1966, TTK, Ankara 1993, ss.1-479.

BARKEY, Karen, Eşkıyalar ve Devlet Osmanlı Tarzı Devlet Merkezileşmesi, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 1999.

BAŞTAK, Naci Fikret, Konya I, Yeni Kitap Basımevi, Konya 1945.

BAYKARA, Tuncer, Anadolu’nun Tarihi Coğrafyası’na Giriş I, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yayınlar, Ankara 1988.

_______________, “Konya”, İslam Ansiklopedisi, C. XXVI, T.D.V., Ankara 2002, ss.182- 187.

BEŞİRLİ, Mehmet, Orta Karadeniz Kentleri Tarihi I Tokat (1771-1853), Gaziosman Paşa Üniversitesi Matbaası, Tokat 2005.

BİLMEN, Ömer Nasuhi, “Hukukı İslamiyye ve Istılahatı Fıkhıyye”Kamusu, C. 6, Nazir Akbasan Matbaası, İstanbul 1952.

CEBECİ, Dilaver, Tanzimat ve Türk Ailesi Sosyal Değişme Açısından Tanzimat ve Türk

Ailesi Üzerine Bir İnceleme, Ötüken Yayınları, İstanbul 1993.

CİN, Halil - Ahmet Akgündüz, Türk Hukuk Tarihi, C. II, Selçuk Ünv. Basımevi, Konya 1989.

CİN, Halil, Eski Hukukumuzda Boşanma, Selçuk Ünv. Basımevi, Konya 1988.

_______________, İslâm ve Osmanlı Hukukunda Evlenme, Selçuk Ünv. Basımevi, Konya 1988

_______________, “Tanzimat Döneminde Osmanlı Hukuku ve Yargılama Usulleri”, 150.

Yılında Tanzimat, TTK, Ankara 1992, ss.11-32.

CUMHURİYET’İN 75. YILINDA KONYA, Altunarı Ofset, Konya 1998.

ÇADIRCI, Musa, “Anadolu’da Redif Askeri Teşkilatının Kurulması”, AÜDTCF Tarih

Araştırmaları Dergisi, C. VIII-XII (1970 – 1974), S. 14 – 23, Ankara Ünv. Basımevi, Ankara

1975, ss.63-73.

_______________, “Osmanlı İmparatorluğu’nda Askere Almada Kura Usulüne Geçilmesi “1846 Tarihli Askerlik Kanunu” ” , Askeri Tarih Bülteni, Yıl 10, S. 18, Şubat 1985, Genkur. Basımevi, Ankara 1985, ss.59-75.

105

_______________, “Osmanlı Ordusunda Yeni Düzenlemeler (1792 – 1869)”, Birinci

Askeri Tarih Semineri Bildiriler II, Genkur. ATASE Yayınları, Ankara 1983, ss.85-100.

_______________, “Tanzimat”, Osmanlı, C. VI, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 1999, ss.183-198.

_______________, Tanzimat Döneminde Anadolu Kentleri’nin Sosyal ve Ekonomik Yapısı, TTK, Ankara 1997.

_______________, “Tanzimatın Uygulanması ve Karşılaşılan Güçlükler (1840-1856)”,

Mustafa Reşit Paşa ve Dönemi Semineri Bildiriler Ankara 13-14 Mart 1985, TTK, Ankara 1987,

ss.97-104.

ÇAĞATAY, Neşet, Bir Türk Kurumu Olan Ahilik, Selçuk Ünv. Yayınları Konya 1981. DANİŞMEND, İsmail Hami, İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi, C. IV, Türkiye Yayınevi, İstanbul 1972.

DEMİREL, Ömer -Adnan Gürbüz-Muhittin Tuş, “Osmanlılarda Ailenin Demografik Yapısı”, Sosyo-Kültürel Değişme Sürecinde Türk Ailesi, TC Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Ankara 1992, ss.97-161.

DEMİREL, Ömer - Muhittin Tuş - Adnan Gürbüz, “Osmanlı Anadolu Ailesinde Ev, Eşya ve Giyim-Kuşam (XVI-XIX Yüzyıllar)”, Sosyo-Ekonomik Kültürel Değişme Sürecinde Türk

Ailesi, TC Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Ankara 1992, ss.703-755.

DEMİREL, Ömer, “XIX. Yüzyıl Osmanlı Şehir Ekonomisi (Sivas Örneği)”, Osmanlı, C. III, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 1999, ss.504-532.

DEVELLİOĞLU, Ferit, Osmanlıca – Türkçe Ansiklopedik Lûgat,(Yay. Haz. Aydın Sami Güneyçal), Aydın Kitabevi Yayınları, Ankara 1993.

DOĞAN, İsmail, “Osmanlı Ailesinin Sosyolojik Evreleri: Kuruluş, Klasik ve Yükselme Dönemleri”, Osmanlı, C. V, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 1999, ss.371-396.

DÜLGERLER, Osman Nuri, “Konya’nın Dünü ve Bugünü”, Konya, ss.9-14.

EMECEN, Feridun M., “Osmanlılar’da Yerleşik Hayat Şehirliler ve Köylüler”, Osmanlı, C. IV, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 1999, ss.91-97.

ENGELHARDT, Tanzimat ve Türkiye, (Çev. Ali Reşad), Kaknüs Yayınları, İstanbul 1999. EREN, Ahmet Cevad, “Tanzimat”, İslam Ansiklopedisi, C. XI, MEB, İstanbul 1970, ss.709-765.

106

ERGENÇ, Özer, “Osmanlı Şehirlerindeki “Mahalle” nin İşlev ve Nitelikleri Üzerine”,

Osmanlı Araştırmaları, C. IV, İstanbul 1984, ss.69-78.

_______________, Osmanlı Klasik Dönemi Ket Tarihçiliğine Katkı XVI. Yüzyılda Ankara

ve Konya, Ankara Enstitüsü Vakfı Yayınları, Ankara 1995.

ERTEN, Hayri, Konya Şer’iyye Sicilleri Işığında Ailenin Sosyo-Ekonomik ve Kültürel

Yapısı (XVIII. Y.Y. İlk Yarısı), Kültür Bakanlığı, Ankara 2001.

FAROQHI, Suraiya, Hacılar ve Sultanlar (1517-1638), (Çev. Gül Çağala Güven), Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 1995.

_______________, Osmanlı Şehirleri ve Kırsal Hayat, (Çev. Emine Sonnur Özcan), Doğubatı Yayınları, Ankara 2006.

_______________, Osmanlı’da Kentler ve Kentliler, (Neyyir Kalaycıoğlu), Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 2000.

GEDİKLİ, Fethi, “Osmanlı Hukuk Tarihi Kaynağı Olarak Şer’iyye Sicilleri”, Türkiye

Araştırmaları Literatür Dergisi, C. 3, Yeni Türkiye Yayınları, Anakara 1999, ss.187-213.

GÖKBİLGİN, M. Tayyib, Osmanlı İmparatorluğu Medeniyet Tarihi Çerçevesinde Osmanlı

Paleografya ve Diplomatik İlmi, Enderun Yayınları, İstanbul 1992.

GÖKYAY, Orhan Şaik, Bugünkü Dille Dede Korkut, Remzi Kitabevi, İstanbul 1963.

GÖYÜNÇ, Nejat, “Nieburh ve 1766 Sonlarında Konya”, Yeni İpek yolu Konya Ticaret

Odası Dergisi Konya I Özel Sayı, KTO, Konya 1998, ss.7-16.

_______________, “Tanzimat’a Yöneltilen Eleştiriler”, Mustafa Reşit Paşa ve Dönemi

Semineri Bildiriler Ankara 13-14 Mart 1985, TTK, Ankara 1987, ss.105-111.

GRISWORLD, William J., Anadolu’da Büyük İsyan 1591-1611, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 2000.

GÜZELCEBEY, Cemil Cahit-Hulusi Yetkin, Gaziantep Şer’i Mahkeme Sicillerinden

Örnekler, Yeni Matbaa, Gaziantep 1970.

HALAÇOĞLU, Yusuf, XVIII. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu’nun İskân Siyaseti ve

Aşiretlerin Yerleştirilmesi, TTK, Ankara 1997.

İNALCIK, Halil, “Köy, Köylü ve İmparatorluk”, Osmanlı İmparatorluğu Toplum ve

Ekonomi, Eren Yayıncılık, İstanbul 1993, ss.1-14.

_______________, “Osmanlı Tarihi Hakkında Mühim Bir Kaynak”, AÜDTCF Dergisi, C. I, S. 2, Şubat 1943,Ankara 1942, ss.88-96.

107

_______________, Tanzimat ve Bulgar Meselesi Doktora Tezi’nin 50. Yılı, Eren Yayınları, İstanbul 1992.

İPÇİOĞLU, Mehmet, Konya Şer’iyye Sicillerine Göre Osmanlı Ailesi, Nobel Yayınları, Ankara 2001.

KARAL, Enver Ziya, Osmanlı Tarihi, C. V, TTK, Ankara 1995.

KARAMURSAL, Ziya, Osmanlı Mali Tarihi Hakkında Tetkikler, TTK, Ankara 1989. KANKAL, Ahmet, Türkiye’nin Kaidesi Kastamonu (XV-XVIII. Yüzyıllar Arası Şehir

Hayatı), Zafer Matbaası, Ankara 2004.

KAYA, Süleyman, “Mahkeme Kayıtlarının Kılavuzu: Sakk Mecmuası”, Türkiye

Araştırmaları Literatür Dergisi, C. III, S. 5, 2005, ss.379-416.

KAYNAR, Reşat, Mustafa Reşit Paşa ve Tanzimat, TTK, Ankara 1985. KAZICI, Ziya, Osmanlı’da Toplum Yapısı, Bilge Yayınları, İstanbul 2003.

KIVRIM, İsmail, Şer’iye Sicillerine Göre XVII. Yüzyılda Konya ve Ayntâb Şehirlerinde

Gündelik Hayat (1670-1680),Selçuk Ünv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora

Tezi, Konya 2005.

KONYALI, İbrahim Hakkı, Konya Tarihi, Burak Matbaası, Ankara 1997.

KÖSTÜKLÜ, Nuri, 1820- 1836 Yıllarında Hamid Sancağı ve Türkiye (182 Numaralı

Isparta Şer’iye Siciline Göre), Selçuk Ünv. Yayınları, Konya 1993.

_______________, Sosyal Tarih Perspektifinden Yalvaç’ta Aile (1892 – 1908), Günay Ofset, Konya 1996.

KUR’AN-I KERİM, Nisâ, Ayet:3, Suat Yıldırım, Feza Yayıncılık, İstanbul 1998, s.76. KURT, Abdurrahman, “Osmanlı’da Kadının Sosyo-Ekonomik Durumu”, Osmanlı, C. V, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 1999, ss.397-406.

KURT, İsmail, Para Vakıfları Nazariyat ve Tatbikat, Ensar Neşriyat, İstanbul 1996.

KÜÇÜK, Cevdet, “Osmanlı İmparatorluğu’nda ‘Millet Sistemi’ ve Tanzimat”, Mustafa

Reşit Paşa ve Dönemi Semineri Bildiriler Ankara 13-14 Mart 1985, TTK, Ankara 1987, ss.13-23.

KÜTÜKOĞLU, Mübahat S., Osmanlı Belgelerinin Dili (Diplomatik), Kubbealtı Neşriyatı, İstanbul 1998.

_______________, Osmanlılarda Narh Müessesesi ve 1640 Tarihli Narh Defteri, Enderun Kitabevi, İstanbul 1983.

108

_______________, “Redif Askeri Giderlerini Karşılamak Üzere Alınan Bir Vergi ‘İane-i Cihadiyye’ ”, Birinci Askeri Tarih Semineri Bildiriler II, Genkur ATASE Yayınları, Ankara 1983, ss.145-167.

_______________, “Tanzimat Devrinde Yabancıların İktisadi Faaliyetleri”, 150. Yılında

Tanzimat, (Yay. Haz. Hakkı Dursun Yıldız), TTK, Ankara 1992, ss.91-138.

MUSTAFA NURİ PAŞA, Netayic Ül-Vukuat Kurumları ve Örgütleriyle Osmanlı Tarihi, (Haz. Neşet Çağatay) C.III-IV, TTK, Ankara 1980.

MUŞMAL, Hüseyin, XIX. Yüzyılın İlk Yarısında Beyşehir ve Çevresinin Sosyal ve

Ekonomik Yapısı (1790-1864), Selçuk Ünv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Doktora Tezi,

Konya 2005.

OKAY, Orhan, “Batılılaşma Devri Türk Edebiyatı”, Osmanlı Medeniyeti Tarihi, C. I, Feza Yayıncılık İstanbul 1999, ss.69-94.

ORHONLU, Cengiz, Osmanlı İmparatorluğu’nda Aşiretlerin İskânı, Eren Yayıncılık, İstanbul 1987.

ORTAYLI, İlber, Osmanlı Toplumunda Aile, Pan Yayıncılık, İstanbul 2002.

ÖNDER, Mehmet, “Dördüncü Murad Konya’da”, Uluslar arası Kuruluşunun 700. Yıl

Dönümünde Bütün Yönleriyle Osmanlı Devleti Kongresi, (Yay. Haz. Alâaddin Aköz, Bayram

Ürekli, Ruhi Özcan), Selçuk Ünv. Basımevi, Konya 2000, ss.43-46.

_______________,, Gez Dünyayı Gör Konya’yı, Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Konya 1999.

_______________, Mevlana Şehri Konya, Konya Turizm Derneği Yayını, Ankara 1971. ÖZDEMİR, Rifat, “Tokat’ta Ailenin Sosyo-Ekonomik Yapısı (1771 – 1810)”, Belleten, C. LIV, S. 211, Aralık 1990, TTK, Ankara 1991, ss.993-1052.

ÖZTÜRK, Said, “Osmanlı Toplumunda Çok Evliliğin Yeri”, Osmanlı, C. V, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 1999, ss.407-613.

_______________, Askerî Kassama Ait Onyedinci Asır İstanbul Tereke Defterleri (Sosyo-

Ekonomik Tahlil), Osmanlı Araştırmaları Vakfı Yayınları, İstanbul 1995.

_______________, Tanzimat Döneminde Bir Anadolu Şehri Bilecik, Kitabevi Yayınları, İstanbul 1996.

PAKALIN, Mehmet Zeki, Osmanlı Tarihi Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, C. III, İstanbul 1993.

109

SAK, İzzet, 10 Numaralı Konya Şer’iye Sicili (1070 – 1071 / 1659 – 1661)

(Transkripsiyon), Selçuk Ünv. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yayınları:3, Konya 2003.

_______________, “Konya’da Köleler (16. yüzyıl sonu-17. yüzyıl)”, Osmanlı

Araştırmaları, Ayrı Basım IX, İstanbul 1989, ss.159-197.

_______________, Şer’iye Sicillerinde Bulunan Konya Vakfiyeleri (1650 – 1800), Kömen Yayınları, Konya 2005.

SAYDAM, Abdullah, “Reformlar ve Engeller: Tanzimat Döneminde Aşiretlerin Yol Açtıkları Asayiş Problemleri”, Osmanlı, C. IV, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 1999, ss.180-189

SELEN, H. Sadi, “16. ve 17. Yüzyıllarda Anadolu’nun Köy ve Küçük Şehir Hayatı”, III.

Türk Tarih Kongresi Bildirileri, Ankara 1948, ss.590-598.

ŞEMSEDDİN SAMÎ, Kâmus-ı Türkî, Çağrı Yayınları, İstanbul 1996.

ŞENER, Abdüllatif, “Tanzimat Dönemi Osmanlı Vergi Reformları”, 150. Yılında

Tanzimat, (Yay. Haz. Hakkı Dursun Yıldız), TTK, Ankara 1992, ss.259-275.

TABAKOĞLU, Ahmet, “Osmanlı Toplumunda Aile”, Sosyo-Ekonomik Kültürel Değişme

Sürecinde Türk Ailesi, TC Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Ankara 1992, ss.92-

96.

_______________, Türk İktisat Tarihi, Dergâh Yayınları, İstanbul 2000.

TANER, Tahir, “Tazimat Devrinde Ceza Hukuku”, Tanzimat I Yüzüncü Yıldönümü

Münasebetiyle, Maarif Matbaası, İstanbul 1940, ss.221-232.

TUŞ, Muhittin, Sosyal ve Ekonomik Açıdan Konya (1756-1856), KTO Yayınları, Konya 2001.

TÜRKDOĞAN, Orhan, “Türk Ailesinin Genel Yapısı”, Sosyo-Kültürel Değişme Sürecinde

Türk Ailesi, C.I, TC Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Ankara 1992, ss.29-66.

UBICINI, M. A., Osmanlı’da Modernleşme Sancısı, Timaş Yayınları, İstanbul 1998 UÇAROL, Rifat, Siyasi Tarih (1789-1994), Filiz Kitabevi, İstanbul 1995.

UĞUR, Yunus, “Mahkeme Kayıtları (Şer’iye Sicilleri): Literatür Değerlendirmesi ve Bibliyografya”, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi Türk İktisat Tarihi, C. I, S. I, İstanbul 2003, ss.305-344.

UZ, M. Ali, “1264/1848 Yılı Vergi Mükellefleri Listeleri Üzerinde Bir İnceleme Mahallelerde Doğu-Batı Gelişmişlik Farkı ve Yılın Vergi Rekortmenleri”, Yeni İpek Yolu Konya

110

UZUNÇARŞILI, İsmail Hakkı, “Şer’i Mahkeme Sicilleri”, Ülkü Halkevleri Mecmuası, C. 5, S. 29, Temmuz 1935, Ankara 1935, ss.365-368.

ÜNAL, Tahsin, Türkiye Siyasi Tarihi, Kamer Yayınları, İstanbul, 1998.

ÜREKLİ, Bayram -Doğan Yörük, “Kıvâmi’ye Göre Fâtih’in I. Ve II. Karaman Seferi”,

İpek Yolu Konya Ticaret Odası Dergisi Konya Kitabı V Özel Sayı, KTO, Konya 2002, ss.207-

218.

www.mkutup.gov.tr/seriye.html.

YAMAN, T. Mümtaz, “Şer’î Mahkeme Sicilleri”, Ülkü Halkevleri Dergisi, C. XII, S. 68, İlkteşrin 1938, Ankara 1938, ss.153-164.

YAZICI, Hakkı, İç Anadolu Bölgesi Coğrafyası, Nobel Yayınları, Ankara 2002.

YAZICI, Nesimi, “Tanzimat Dönemi Osmanlı Haberleşme Kurumu”, Osmanlı, C. III, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 1999, ss.619-626.

_______________, “Tanzimat Döneminde Osmanlı Haberleşme Kurumu”, 150. Yılında

Tanzimat, (Yay. Haz. Hakkı Dursun Yıldız), TTK, Ankara 1992, ss.139-210.

YEDİYILDIZ, Bahaeddin, XVIII. Yüzyılda Türkiye’de Vakıf Müessesesi -Bir Sosyal Tarih

İncelemesi-, TTK, Ankara 2003

YEDİYILDIZ, Bahaeddin-Nazif Öztürk, “Tanzimat Dönemi Vakıf Uygulamaları”, 150.

Yılında Tanzimat, (Yay. Haz. Hakkı Dursun Yıldız), TTK, Ankara 1992, ss.571-591.

YILMAZ, Mehmet, Konya Vilâyetinde Muhacir Yerleşmeleri 1854-1914, Selçuk Ünv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Doktora Tezi, Konya 1996.

ZOROĞLU, K. Levent, “Konya’nın Adının Kaynağı Hakkındaki Dökümanlar”, Konya, ss.137-140.

111 EKLER

Ek-1 80 Numaralı Konya Şer’iye Sicili’nin Tasnifi

Belge Adı Sayfa ve Belge Numarası Belge Sayısı

Alacak meseleleri 15/2, 34/1, 43/1, 59/1, 60/1, 86/2, 102/2, 193/2. 8

Askerî konular ile ilgili belgeler 23/1, 39/1, 48/1, 104/1, 104/2, 105/1, 105/2, 110/1, 115/1. 9 Avrupa, Acem ve Hindistan

tüccarları ile ilgili belgeler 89/1, 192/1. 2

Berat 23/1, 192/1, 198/1. 3

Bulunan devenin beytülmale teslimi 1/3, 1/4, 2/1, 2/2, 2/3. 5

Bulunan köle ve develerin satışı 39/2, 40/2, 57/2, 69/1, 95/1. 5

Buyuruldu 101/1, 105/2, 136/1. 3

Buzhâneden buz alanların ve bedellerinin kaydı ile ilgili belge

203/1. 1

Cami masrafları 2/5, 127/1. 2

Cinayet davaları 13/2, 25/1, 25/2, 27/1, 43/2, 87/2, 116/2. 7

Faiz ile para verilmesi 47/1. 1

Fermanlar 12/1, 22/1, 34/1, 39/1, 43/1, 47/1, 80/1, 88/1, 104/1,

125/1, 129/1. 11

Gayrimenkullerin kiralanmasında dikkat edilecek hususlar ile ilgili belgeler

100/2, 101/1, 102/1.

3

Göçebeler ile ilgili belgeler 42/1, 83/3, 110/2, 192/2, 193/1. 5

Hac kafileleri ile ilgili belgeler 12/1, 125/1. 2

Halka kötü muamele yapılmaması ile ilgili belgeler

96/1, 96/2, 98/1, 3

Hırsızlık ve gasp davaları 14/1, 38/1, 67/1, 174/2. 4

İrâde 48/1.

İsyancıların iskânı ile ilgili belgeler 1061, 106/2, 106/3, 107/1. 4

Kadını nikâhlamak isteğiyle dava 79/1. 1

Karısına eziyet etmeyeceğine dair 1/2. 1

Kız kaçırma davası 26/1. 1

Köyler arasında su anlaşmazlığı 66/1, 187/1. 2

Köyler arasında toprak anlaşmazlığı 94/1, 109/2. 2

Miras davası 27/2, 73/1, 77/2. 3

Nâ’ib tayini 3/1, 116/1. 2

Narhlarla ilgili belgeler 4/2, 9/1, 202/1. 3

Posta tatarları ile ilgili belge 80/1. 1

Ramazan hilalinin görülmesi 22/2. 1

Şahıslar arasında arazi anlaşmazlığı 2/4, 15/1, 137/2, 203/3. 4

Takvim-i Vekâyi Gazetesi’ni alanların ve borçlarının kaydı

180/1.

1

Tamir, bakım ve inşaat işleri 29/1, 41/2, 56/1, 83/2, 90/1, 118/1, 197/1. 7

Tayin ve atama 82/1, 198/1, 2

Tereke Kaydı (Gayrimüslim) 63/2, 66/2, 75/2, 108/1, 108/2, 113/1, 114/1, 117/2, 124/1, 126/1, 130/1, 134/2, 135/1, 138/2, 147/2, 148/1, 154/2, 163/2, 171/1, 176/2,

20 Tereke Kaydı (Müslim) 3/2, 5/1, 8/1, 8/2, 9/2, 11/2, 12/2, 13/1, 16/1, 16/2, 17/1,

17/2, 18/1, 18/2, 19/1, 20/1, 20/2, 21/1, 28/1, 29/2, 30/1, 30/2, 31/1, 31/2, 32/1, 33/1, 33/2, 34/2, 35/1, 36/1, 36/2, 37/2, 38/2, 40/1, 44/3, 45/1, 46/1, 48/2, 49/1, 49/2, 50/1, 50/2, 50/3, 51/1, 51/2, 51/3, 52/2, 53/1, 53/2, 54/1, 57/1,

112 58/1, 58/2, 59/2, 61/1, 61/2, 62/1, 62/2, 63/1, 63/3, 64/1, 64/2, 65/1, 68/1, 69/2, 70/1, 71/1, 71/2, 72/1, 72/2, 73/2, 74/1, 74/2, 75/1, 76/1, 76/2, 76/3, 77/1, 78/1, 81/1, 81/2, 82/2, 82/3, 83/1, 84/1, 85/1, 85/2, 86/1, 86/3, 87/1, 87/3, 90/2, 91/1, 91/2, 92/1, 92/2, 93/1, 93/2, 95/2, 95/3, 98/2, 99/1, 99/2, 100/1, 103/1, 103/2, 103/3, 111/2, 112/1, 112/2, 115/2, 116/3, 117/1, 119/1, 119/2, 120/1, 126/2, 127/2, 128/1, 128/2, 129/2, 130/2, 131/1, 131/2, 132/1, 133/1, 134/1, 136/2, 137/1, 138/1, 139/1, 139/2, 140/1, 140/2, 144/1, 145/1, 145/2, 146/1, 146/2, 147/1, 149/1, 150/1, 150/2, 151/1, 151/2, 152/1, 153/1, 154/1, 155/1, 155/2, 156/1, 157/1, 157/2, 158/1, 158/2, 159/1, 159/2, 160/1, 160/2, 161/1, 161/2, 161/3, 162/1, 162/2, 162/3, 164/1, 164/2, 165/1, 165/2, 166/1, 166/2, 167/1, 167/2, 168/1, 168/2, 169/1, 169/2, 170/1, 170/2, 172/1, 172/2, 173/1, 174/1, 174/3, 175/1, 175/2, 176/1, 176/3, 177/1, 177/2, 178/1, 178/2, 179/1, 180/2, 182/1, 184/1, 184/2, 185/1, 185/2, 185/3, 186/1, 186/2, 188/1, 188/2, 189/1, 189/2, 190/1, 191/1, 191/2.

Tereke kaydı ve vasî-i muhtar olduğunun ispatlanması

22/3, 181/1.

2 Tereke kaydından alınan ve

kabz edilen malların durumu ve