• Sonuç bulunamadı

3.3 AraĢtırma Sürecinde Uygulanan ĠĢlemler

3.3.2 Deneysel ĠĢlem Sürecinde Uygulanan ĠĢlemler

Daha öncede bahsedildiği gibi araĢtırmanın deneysel iĢlem basamakları 15 haftalık bir süreçte gerçekleĢtirilmiĢtir. Ġlk iki hafta ve son bir hafta veri toplama araçlarının uygulanmasına ayrılmıĢ geriye kalan 12 hafta boyunca da deneysel iĢlem süreci yürütülmüĢtür. Deneysel iĢlem süresince yürütülen iĢlemler ve bunların haftalara göre dağılımı Tablo 3.2‟de gösterilmektedir.

Tablo 3. 2

Deneysel İşlem Boyunca Yürütülen İşlemlerin Haftalara göre Dağılımı

Tarih ĠĢlemler

15–19 Ekim 2012 Ön testlerin uygulanması

19 Ekim– 22 Ekim 2012 GörüĢme yapılacak öğrencilerin seçilmesi

22–26 Ekim 2012 Ön görüĢmelerin yapılması

29 Ekim 2012– 18 Ocak 2013

Deney, Plasebo ve Kontrol gruplarında uygulamaların gerçekleĢtirilmesi

21–25 Ocak 2013

Son testlerin uygulanması Son görüĢmelerin yapılması

Tablo 3.2‟de deneysel iĢlem süresince uygulanan iĢlemlerin tarihlere göre dağılımı verilmiĢtir. Bundan sonraki bölümde sırasıyla deney, plasebo ve kontrol grubunda yapılan uygulamalara iliĢkin bilgilere yer verilecektir.

3.3.2.1 Deney Grubunda Yürütülen ĠĢlemler

Tablo 3.2‟de görüldüğü gibi deney grubunda yer alan öğrencilerle yürütülen uygulamalara ön testlerin uygulanması, görüĢme yapılacak öğrencilerin seçilmesi ve ön görüĢmelerin yapılması ile baĢlanmıĢtır. Ardından 12 hafta boyunca deney grubundaki uygulamalar Keeley (2008) tarafından geliĢtirilen Fen, Değerlendirme, Öğretim ve Öğrenme Döngüsüne (FDÖÖD) göre yürütülmüĢtür. Bu döngüye iliĢkin ayrıntılı bilgi kavramsal çerçeve bölümünde verilmiĢtir. Değerlendirme faaliyetlerinin biçimlendirmeye yönelik değerlendirme amacıyla yürütüldüğü bu döngüde performansa dayalı ölçme ve değerlendirme teknikleri kullanılmıĢtır. Deney grubunda sınıf içinde uygulamalar ders öğretmeni tarafından yürütülmüĢtür. AraĢtırmacı derslere gözlemci olarak katılmıĢtır. Tablo 3.3‟te deneysel iĢlem süresince kullanılan değerlendirme tekniklerinin ve etkinliklerinin isimlerine yer verilmiĢtir.

Tablo 3.3

Deneysel İşlem Sürecinde Kullanılan Değerlendirme Tekniklerine İlişkin Bilgiler

No Tekniğin adı Kullanıldığı konu baĢlığı/baĢlıkları

1 Performans görevleri Cisimleri ElektriklendirelimSarmal Yayları Tanıyalım

2 Poster (EK-12) Hayatımızı KolaylaĢtıran Basit Makineler

3 Bilgi Ġstek Öğrenme (B-Ġ-Ö) Kartı (EK-13)

Sarmal Yayları Tanıyalım Elektrik Akımı

4 Kavram karikatürü (EK-14) Sarmal Yayları Tanıyalım

5 Kavram haritası (EK-15) Sarmal Yayları TanıyalımĠĢ ve Enerji

6 Yorum kartı (EK-16)

Sarmal Yayları Tanıyalım ĠĢ ve Enerji

Cisimleri Elektriklendirelim

7 Tanılayıcı dallanmıĢ ağaç (EK-17) ĠĢ ve Enerji

8 Bulmaca (EK-18) ĠĢ ve Enerji

9 YapılandırılmıĢ grid (EK-19) Cisimleri Elektriklendirelim 10 Frayer model (EK-20) Hayatımızı KolaylaĢtıran Basit Makineler 11 ArkadaĢlarıma soru soracağım (EK-21) Hayatımızı KolaylaĢtıran Basit Makineler

12 Ġlk kelime-Son kelime (EK-22) ĠĢ ve Enerji

13 Hangisi haklı? (EK-23) ĠĢ ve Enerji

14 Öğrenmemi sağladı (EK-24) Elektrik Akımı

15 Geriye dönelim (EK-25) Sürtünme Kuvveti

16 Tahmin –açıklama-gözlem-açıklama (EK-26)

Sarmal Yayları Tanıyalım Sürtünme Kuvveti

Elektrik Akımı

17 Hangisi tuhaf? (EK-27) Hayatımızı KolaylaĢtıran Basit MakinelerElektrik Akımı

18 BeĢ parmak

Sarmal Yayları Tanıyalım ĠĢ ve Enerji

Cisimleri Elektriklendirelim 19 Ben düĢünüyorum- Biz düĢünüyoruz

(EK-28)

Sürtünme Kuvveti 20 BeĢ öğrenciye ihtiyaç var Sürtünme KuvvetiElektrik Akımı

21 En zor nokta (EK-29) Sürtünme Kuvveti

22 En önemli nokta (EK-30) Sürtünme Kuvveti

23 Tekzip metni (EK-31) Cisimleri Elektriklendirelim

24 YapıĢkan barlar (EK-32) Elektrik Akımı

Cisimleri Elektriklendirelim

25 Soru Üretelim (EK-33) Elektrik Akımı

26 Eller havaya kalkmasın Hayatımızı KolaylaĢtıran Basit Makineler

27 SavunulmuĢ doğru-yanlıĢ (EK-34) ĠĢ ve Enerji

28 Ürün Dosyası Deneysel iĢlem süreci boyunca

29 Proje Deneysel iĢlem süreci boyunca

30 Günlük Deneysel iĢlem süreci boyunca

31 Öz Değerlendirme Deneysel iĢlem süreci boyunca

Tablo 3.3‟te görüldüğü deneysel iĢlem süreci boyunca 32 farklı teknik kullanılmıĢtır. Bu tekniklerden ürün dosyası, proje, günlük, öz değerlendirme ve akran değerlendirme bütün deneysel iĢlem süreci boyunca kullanılırken geriye kalan 27 teknik farklı konu baĢlıkları için hazırlanan çalıĢma yapraklarında yer almıĢtır. Tekniklerden bazıları sadece bir konu baĢlığında yer alırken bazıları da birkaç konu baĢlığında kullanılmıĢtır.

Deneysel iĢlem sürecinde dönem boyunca kullanılan ve çalıĢma yapraklarında yer alan tekniklerin haricinde deney grubuna yapılan üç yazılı sınavda da sorular performansa dayalı ölçme ve değerlendirme teknikleri ile hazırlanmıĢtır. Bu sınavların üçünde de tanılayıcı dallanmıĢ ağaç, bulmaca, yorum kartı ve kavram haritası teknikleri kullanılmıĢtır. Bunlara ek olarak birinci sınavda yapılandırılmıĢ grid ve ikinci sınavda da savunulmuĢ doğru-yanlıĢ teknikleri kullanılmıĢtır.

Deney grubunda öğretme ve öğrenme sürecinde kullanılan çalıĢma yapraklarında yer alan etkinlikler öğrencilerin ders kitaplarında yer alan etkinliklerdir. Süreçte kullanılan değerlendirme etkinlikleri ise genellikle araĢtırmacı tarafından hazırlanmıĢtır ancak bazı zamanlarda ders kitaplarındaki etkinliklerden de faydalanılmıĢtır.

3.3.2.2 Kontrol Grubunda Yürütülen ĠĢlemler

Deney grubuna benzer olarak kontrol grubunda da öğretme ve öğrenme sürecinde öğrencilerin ders kitaplarında yer alan etkinlikler kullanılmıĢtır. Kontrol grubundaki öğrencilerde deney grubundaki öğrenciler gibi dörder kiĢilik gruplarda etkinlikleri yürütmüĢlerdir ve öğretme ve öğrenme sürecinde kullanılan etkinlikler deney grubunda kullanılan etkinliklerle birebir aynıdır.

Deney grubunda yürütülen uygulamalardan farklı olarak; kontrol grubunda yer alan öğrencilerin baĢarılarının belirlenmesinde düzey belirlemeye yönelik değerlendirme amacı esas alınmıĢtır. Aynı zamanda kontrol grubunda yer alan öğrencilerin baĢarılarının belirlenmesinde çoktan seçmeli test, doğru-yanlıĢ ve boĢluk doldurma gibi geleneksel teknikler kullanılmıĢtır. Süreçte kullanılan değerlendirme etkinlikleri yine araĢtırmacı tarafından hazırlanmıĢtır. Deney grubuna benzer olarak kontrol grubunda da sınıf içinde uygulamalar ders öğretmeni tarafından yürütülmüĢtür. AraĢtırmacı derslere gözlemci olarak katılmıĢtır.

3.3.2.3 Plasebo Grubunda Yürütülen ĠĢlemler

Deney ve kontrol grubuna benzer olarak plasebo grubunda da öğretme ve öğrenme sürecinde öğrencilerin ders kitaplarında yer alan etkinlikler kullanılmıĢtır. Plasebo grubundaki öğrencilerde kontrol grubundaki öğrenciler gibi dörder kiĢilik gruplarda etkinlikleri yürütmüĢlerdir ve öğretme ve öğrenme sürecinde kullanılan etkinlikler deney ve kontrol grubunda kullanılan etkinliklerle birebir aynıdır. Plasebo grubunda yer alan öğrencilerin baĢarıları da kontrol grubunda yer alan öğrencilerin baĢarılarıyla aynı Ģekilde belirlenmiĢtir. Deney ve kontrol grubuna benzer olarak plasebo grubunda da sınıf içinde uygulamalar ders öğretmeni tarafından yürütülmüĢtür.

AraĢtırmacının derslere gözlemci olarak katıldığı plasebo grubunda, kontrol grubundan farklı olarak öğrenciler öğrenme ve öğretme sürecindeki etkinliklerin gerçekleĢtirilmesi esnasında çalıĢma kâğıtları kullanmıĢlardır. Etkinlikler esnasında her bir gruba dağıtılan çalıĢma kağıtların da ders kitaplarında yer alan etkinliklerin birebir aynısı kullanılarak öğrenme öğretme sürecinin kontrol grubu ile aynı Ģekilde yürütülmesi sağlanmıĢtır. Bu yolla plasebo grubundaki uygulamalarda kullanılan çalıĢma kağıtlarının öğrencilerin bağımlı değiĢkenlere yönelik görüĢlerini etkilememesi sağlanmıĢtır.