• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: TURİZM DESTİNASYONU YÖNETİ(Şİ)Mİ–TDY

2.4. Dünya’da Turizm Örgütü Örnekleri

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü; hükümetlerin turizm ile ilgili politikalarını etkileme gereksiniminden dolayı bir sivil toplum örgütü olan Uluslararası Resmi Seyahat Örgütleri Birliği (IUOTO) 1975 yılında, Dünya Turizm Örgütü (WTO) olarak devletler-arası bir örgüt haline gelerek çalışmalarını sürdürdü ve Birleşmiş Milletler tarafından da tanındı (Burkart ve Medlik, 1988: 305). Küreselleşmenin sonuçlarından birisi olarak güçlü ülkelerin, uluslararası örgüt ya da kuruluşların başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere, ülkeler üzerinde çeşitli etkileri bulunmaktadır (Çevik ve Demirci, 2011: 55).

Avustralya, Kanada, Fransa ve İspanya'da ulusal turizm örgütleri ile bölgesel turizmden sorumlu yönetimler arasında resmi bir ilişki ve bağlantı bulunmaktadır (Lennon vd., 2006: 17). Kanada ve Avustralya gibi gelişmiş ülkelerde, güçlü kamu-özel sektör örgütleri oluşturularak, seyahat ve turizm endüstrisi ile ulusal turizm örgütlerinin işbirliği yaparak lobi faaliyetleri yapmalarına olanak sağlayan forum ortamı sağlanmaktadır (Middleton ve Clarke, 2001: 333). Avustralya, Kanada, Fransa, Hollanda ve Güney Afrika hükümetleri, ülkelerinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin eğitiminde rol üstlenmektedir (Lennon vd., 2006: 8).

Amerika Birleşik Devletleri; 1996 yılında kurulan Seyahat ve Turizm Endüstrileri

Ofisi (Office of Travel and Tourism Industries-OTTI) Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal turizm ofisi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu ofisten önce 1960 yılında kurulan Birleşik Devletler Seyahat Servisi'nin (the United States Travel Service) yerini alan ve 1981 yılında kurulan Birleşik Devletler Seyahat ve Turizm İdaresi (the United States Travel and Tourism Administration-USTTA) ulusal turizm ofisi olarak hizmet etmekteydi. OTTI, Birleşik Devletler Federal Hükümeti'nin 15 ana bakanlığından biri olan Ticaret Bakanlığı altında faaliyetlerini yürütmektedir (Goeldner ve Ritchie, 2009: 100).

94

Çin Halk Cumhuriyeti; Çin Ulusal Turizm İdaresi (China National Tourism

Administration-CNTA) Çin turizm endüstrisinin gelişimi, tanıtımı ve düzenlenmesinden sorumlu devletin resmi örgütü olarak şu faaliyetleri yürütmektedir (www.chinatourism.ch, 2014):

 Turizmin gelişimi için politikalar oluşturmak, planlar hazırlamak, yönergeler hazırlamak, endüstri için standartlar hazırlamak, kurallar koymak ve düzenlemeler yapmak.

 Turizm politikalarının yürütülmesi için ilgili tarafları koordine etmek.  Uluslararası turizm pazarı için stratejiler geliştirmek.

 İç turizm pazarını geliştirmek ve desteklemek için stratejiler geliştirmek.  Turizm kaynaklarından yararlanmak amacıyla araştırmalar organize etmek.  Dış turizm politikalarını uygulayabilmek için diğer ülkelerle iletişim ve

koordinasyon olanaklarını geliştirmek.  Turizm eğitim ve öğretimini yönetmek.

 CNTA ile diğer bağlı örgütler arasında ilişki kurmak ve yönetmek.  Hükümet tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

CNTA dünya genelinde, 13 ülke ve bölgede (Japonya, Singapur, Nepal, Güney Kore, ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, İsviçre, Avustralya, Rusya Federasyonu, Hong Kong) 16 şehirde (Tokyo, Osaka, Singapur, Katmandu, Seul, New York, Los Angeles, Toronto, Londra, Paris, Frankfurt, Madrid, Zürih, Sidney, Moskova, Hong Kong) ofise sahiptir (www.chinatourism.ch, 2014).

Rusya Federasyonu; Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı bünyesinde faaliyet

gösteren Federal Turizm Ajansı (Federal Agency for Tourism) Rusya'nın resmi turizm örgütü olarak şu faaliyetleri yürütmektedir (www.russiantourism.ru, 2014):

 Rusya Federasyonu'nda, turizm aktivitelerinin gerçekleştirileceği öncelikli alanlarla ilgili kamusal düzenlemeleri yapmak.

 Turizm alanıyla ilgili yasal düzenlemeleri yapmak.

 Federal tur operatörleri birliğini oluşturmak ve yönetmek.

 Tur operatörleri, tur acentaları ve turistleri güvenlik riskleri hakkında bilgilendirmek.

95

 Rusya Federasyonu'nu oluşturan bölgeler ve belediyelere turizmi geliştirmelerinde yardımcı olmak.

 Bilimsel, teknik ve yenilikçi program ve projeleri yürütmek.

 Rusya Federasyonu hükümeti ve Kültür Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda, yabancı ülkeler ve uluslararası örgütlerle ilişki kurarak Rusya Federasyonu'nun çıkarlarını korumak.

 Devlet sırrı olan bilgilerin güvenliğini sağlamak.

 Turizmle ilgili kongre, konferans, çalışma atölyesi, sergi ve diğer etkinlikleri düzenlemek.

 Küçük ve orta ölçekli işletmelerin belirlenen hedeflere göre gelişim düzeyini ölçmek.

 Rusya Federasyonu devlet başkanı ve Rusya Federasyonu hükümeti tarafından hazırlanan yasalar ve düzenlemelere uygun bir şekilde, kamu mallarının yönetimi ile diğer devlet hizmetlerinin sağlanması işlevlerini yerine getirmek.

 Ajansın varlığının devam ettirilmesi ve verilen görevlerin yerine getirilebilmesi amacıyla federal bütçe tarafından ayrılan fonun yöneticisi ve baş kontrolörün işlevlerini yerine getirmek.

Avustralya; Avustralya Turist Komisyonu (Australian Tourist Commission-ATC) 1967

yılında Avustralya Federal Hükümeti tarafından kurulan ve resmi otorite olarak federal hükümetten ayrı faaliyette bulunan ulusal turizm örgütüdür. ATC, Küçük İşletmeler ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Endüstri, Turizm ve Kaynaklar Departmanı bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir (Lennon vd., 2006: 41).

Avustralya turizm endüstrisi, Avustralya ekonomisine 2011-2012 döneminde, 41 milyar $ (%2.8) gelir ile gayrisafi milli hasılaya katkıda bulunan önemli bir etmendir. Turizm endüstrisi, yaklaşık 300,000 işletmeyi desteklemekte, Avustralya işgücünün %4.6'sını oluşturan 531,900 kişiye istihdam olanağı sunarken ve 26 milyar $ gelir ile Avustralya'nın ihracat gelirlerinin %8.1'ini sağlamaktadır (Avustralya Endüstri, Turizm ve Kaynaklar Departmanı, 2013: 67).

1 Temmuz 2004 tarihinde; Avustralya Turist Komisyonu, Avustralya'yı Görün, Turizm Araştırma Bürosu ve Turizm Tahmin Konseyi'nin bilgi ve becerilerini tek şemsiye altında toplayan Turizm Avustralya adlı yeni bir kuruluş kuruldu. Federal hükümet

96

otoritesi olarak, iç turizm ve uluslararası turizm kapsamında pazarlama, araştırma ve sektör için tahminler yapmak Turizm Avustralya'nın sorumlulukları arasındadır. İnsanları Avustralya'ya seyahat etmeleri için etkilemek, sürdürülebilir turizm endüstrisini desteklemek ve turizmin ekonomik faydasından daha çok yararlanmak da Avustralya ulusal turizm örgütü olarak Turizm Avustralya'nın amaçlarını oluşturmaktadır (Goeldner ve Ritchie, 2009: 104).

Japonya; 1964 yılında kurulan, Japonya Ulusal Turizm Örgütü (Japan National

Tourism Organization-JNTO) Japonya'nın resmi ulusal turizm örgütü olarak şu faaliyetlerde bulunmaktadır (www.jnto.go.jp, 2014a):

 Yabancı ziyaretçiler için turist danışma merkezlerinin işletilmesi,  Yabancı ziyaretçiler için karşılama olanaklarını düzenleme,  Uluslararası kongre ve ticaret fuarlarını tanıtma,

 Dünya genelindeki önemli şehirlerde ofisler açma,  Turizm konulu araştırmalar yapmak ve

 Japonya hakkında yazılı ve görsel materyal yayınlama.

Japonya Ulusal Turizm Örgütü'nün dünya genelinde, 11 ülkede (ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Güney Kore, Çin, Tayland, Singapur, Endonezya, Avustralya) 14 şehirde (New York, Los Angeles, Toronto, Londra, Frankfurt, Paris, Seul, Beijing, Şangay, Hong Kong, Bangkok, Singapur, Cakarta, Sidney) bölgesel ofisi bulunmaktadır (www.jnto.go.jp, 2014b).

Kanada Turizm Komisiyonu (CTC – Canadian Tourism Commission) Kanada'nın

ulusal turizm örgütüdür. Kanada'da turizm, Endüstri Bakanlığı'nın sorumluluğundadır. CTC, Kanada'nın ortak çıkarları doğrultusunda çeşitli bakanlıklarla işbirliği yapmaktadır. Kanada'da ayrıca dört federal bölgesel ekonomik kalkınma ajansı ve diğer bölgesel ekonomik kalkınma ajansları da turizmde sorumluluk sahibidir. Kanada'da bir turizm işletmesi, faaliyetlerini kendi başına yürütmeyi seçebileceği gibi destinasyon pazarlama örgütü, mesleki birlikler, il yönetimi, bölge yönetimi, belediyeler ve CTC ile kurulacak bir ortaklıkla da faaliyetlerini sürdürebilir (Lennon vd., 2006: 75).