• Sonuç bulunamadı

Göstergebilimsel Analiz: Düz anlam:

Gösterenler: Ürün (Serum Vegetal), yaşam bitkisi (Ficoide Glaciale), yeşil fon, ışık, parıltı, Yves Rocher amblemi, slogan ve yazılı metin.

Yan anlam: Gösterilenler:

a) Belirti:

Bitkinin dalı sarkmıştır ve özünden bir damla damlamak üzeredir. Bunu sayfanın üst kısmında konumlanan bitkinin aşağı doğru olan eğiminden ve yaprağın ucundaki ışıltıdan anlamaktayız.

b) Sembol:

Yaşam bitkisi gençliği sembolize etmektedir. UV ise zararlı güneş ışıklarının sembolüdür. c) Metafor:

Afişin geneline hakim olan yeşil renk, doğayı simgeleyen bir metafor olarak görülmektedir. İkinci bir doğa metaforu da yaşam bitkisidir. Bitki özünden yayılan ışık ve parlaklık gençleşmenin metaforudur. Bitkinin ucu kırmızıdır. Öz kırmızıdan akıyor.Yani hayatın özü, enerjisi anlamındadır. Kırmızı aynı zamanda ambalaj kapağında da kullanılmıştır. Canlılığı ve enerjiyi ifade eden kırmızı metafor olarak hayat enerjisi, dinamizm anlamındadır.

d) Metanomi:

Bitki özü yaşam bitkisinin parçasıdır yani metanomisidir.

e) Mit: Yeşil miti, bilim ve teknoloji miti, beğenilmek miti, yaşam tarzı miti.

Reklam “%100 doğaldır. Hiçbir çözücü kullanılmaz‟‟ cümlesiyle yeşil mit özelliği taşımaktadır. Doğal özümseme teknolojisi kullanıldığından bilim ve teknoloji miti, yazılı metinde “daha sıkı, daha pürüzsüz, daha genç bir cilt‟‟ cümlesiyle reklam, sağlıklı yaşamı ve beğenilmeyi içinde barındırdığından yaşam tarzı miti ve beğenilmek miti sistemleri içerisinde anlam kazanmaktadır.

f) Kodlar:

Yazılı Kodlar: Bir kadın dergisi olan Cosmopolitan dergisinin Mart 2015 sayısında yer alan Yves Rocher‟un Serum Vegetal (bitkisel serum) ürün reklamı afişi 2 tam sayfadan oluşmaktadır. Sayfalarının üst bölümü soldan sağa doğru beyaz renkte ince bir şeritle/çizgiyle ayrılmıştır. Ayrılan bu üst bölümde, soldaki sayfanın sol köşesinde büyük harflerle YVES ROCHER FRANCE yazılı amblem yer almaktadır. Sol sayfada yer alan ürünün üst sağ kısmında KIRIŞIK KARŞITI BULUŞTA MUCİZE BULUŞ yazısı bir kutucuk içine yazılmıştır. Bu yazının hemen altında YAŞAM BİTKİSİ altında ise orijinal ismi olan

(FICOIDE GLACIALE) yazısı yer almaktadır. Sayfanın ortasındaki ürünün altında ise “BİTKİSEL GÜCÜ ÖZÜMSE GENÇLEŞ! Sloganı yer almaktadır. Sloganın altında, Doğal Özümseme Teknolojisi ile Yaşam Bitkisi‟nden elde edilen aktifler, cildin mTOR proteini üretimini % 32 oranında arttırırlar yazısı yer almaktadır. Bu yazının altında,

Anında Etki : Daha Pürüzsüz Bir Cilt‟

Birinci Ayın Sonunda: Daha Sıkı Bir Cilt‟‟ yazısı ise vurgulanan yazılardır.

Sayfanın en altında ise, Araştırmaya katılan 200 kadının % 84‟ü daha pürüzsüz bir cilt gözlemledi. Araştırmaya katılan 200 kadının % 82‟si daha sıkı bircilt gözlemledi yazısıyla yapılan bir araştırma sonucu yer almaktadır.

Sağ sayfada ise, beyaz çizgiyle ayrılan üst bölümün sağ köşesinde BİTKİSEL KOZMETİK LABORATUVARLARI yazısı görülmektedir. Yaşam bitkisinin altında ve sayfanın ortasında,

Doğal Özümsem Teknolojisi Nedir?

Yves Rocher Laboratuvarları‟nın patentli buluşudur.  Bitkilerden en etkin bitkisel aktifleri elde etmekte kullanılır.  %100 doğaldır. Hiçbir çözücü kullanılmaz.

Bitkisel aktiflerin saf doğal yapılarını ve zenginliklerini koruyabildiği tek metottur.  Elde edilen yüksek kalitedeki bitkisel aktifleri cilt rahatlıkla tanır ve özümser.

Bu yazının yan anlamı; Bu ürünün doğal bir ürün olduğudur.

Bu yazıyda Doğal Özümseme Teknolojisi hakkında bilgi verilmekte ve koyu renkli yazılara vurgu yapılmaktadır. Bu yazının altında yine koyu renkle yazılmış ve vurgu yapılmak istenen bir cümle olan,

Mucizevi Yaşam Bitkisi ile mTOR proteini üretiminde %32 artış yazısının hemen altında ise sol sayfada da yer alan “Doğal Özümseme Teknolojisi ile Yaşam Bitkisi‟nden elde edilen aktifler, cildin mTOR proteini üretimini % 32 oranında arttırırlar‟‟ yazısı tekrar edilmiştir. Tekrar eden bu yazının altında ise,

Cildin tüm yaşamsal fonksiyonlarını yöneten biyolojik merkezi olan mTOR proteinlerindeki bu artışla birlikte;

 Cilt hücreleri arasındaki bağ dokuları kuvvetlenirken, cilde sıkılık kazandıran Kolajen salgısında % 64 artış gözlenir.

Cilde dolgunluk kazandıran Hyalüronik Asit salgısında % 93 artış gözlenir.

 Cidin savunma mekanizması güçlenir; UV ışınlarına, ani nem ve ısıdeğişimlerine karşı dayanıklığı artar yazısı ile mTOR proteinin artışının cilde olan faydaları anlatılmakta ve vurgu yapılmak istenen yazılar da koyu renkle belirtilmektedir.

Sayfanın en alt ve sağ köşesinde (afişin dışında) ise www.yvesrocher.com.tr olan web adresi yer almaktadır.

Teknik Kodlar:

Stüdyo çekim, normal açı, dik kadraj, renkli, açık kompozisyon, stüdyo aydınlatması, Yaşam ağacı, pırıltılı damla grafik uygulamalarla tasarıma eklenmiştir.

Paradigmatik (Dizisel) Analiz: Doğa-Teknoloji, insan-doğa, teknoloji-insan, genç-yaşlı, yaşam-ölüm, kırışık cilt-pürüzsüz cilt, aydınlık-karanlık gibi zıtlıkları içermektedir.

Sentagmatik (Dizimsel) Analiz: Reklam afişindeki göstergeler incelendiğinde, sağ sayfanın üst kısmında yer alan yeşil renkteki yaşam bitkisinin sol sayfada daha yakın planda gösterilen ve bitkinin devamı niteliğini taşıyan özü görülmektedir. Sol sayfadaki bitkinin özü kırmızı renk alarak hemen altında kapağı açık olan kremin içine bir ışıltı saçarak damlamaktadır. Burdaki bitki özünün kreme bir gençlik ışığı kattığı ve kullanılan cildi daha pürüzsüz ve daha sıkı hale getirdiği vurgusu yapılarak göstergeler ilişkilendirilmiştir. Afişte ürünü kullanan bir kadının olmaması yokluğu fark edilen görsel bir unsurdur. Reklam metni okurla doğal özümseme teknolojisini açıklayarak yaşam bitkisinin insan cildine faydalarını anlatarak ilişki kurmaktadır.

Reklam çekicilikleri: Yves Rocher‟un bu ürün reklamında, %100 doğaldır ve hiçbir çözücü kullanılmaz ifadeleri, reklam çekiciliğinde, sağlık çekiciliğinin kullandığını göstermektedir. Reklamın modalitesine baktığımızda, “%100 doğaldır. Hiçbir çözücü kullanılmaz‟‟ ifadesi bilimsel bir veri ile desteklenmediği için, reklamın iddiası muğlak bir iddia olarak kalmaktadır. Aynı zamanda görseller incelendiğinde reklamın bir kurgudan (pasif düzenleme) oluştuğunu görmek mümkündür. Genelde birçok kadının kullandığı cilt bakım kremlerini kullanmak günlük yaşam deneyimine bir referanstır. Reklam “Bitkisel gücü özümse, gençleş‟‟ sloganıyla birlikte, tüketicileri bu ürünü kullandıkları takdirde daha sıkı , daha pürüzsüz ve daha genç bir cilde sahip olacakları yargısına yönlendirmektedir. Kapağı açık olan ve görünen krem gerçekçi bir kodlamadır. Ancak kremin içine bitkinin özünden bir ışık saçarak damlayan bitki özü gerçekçi bir kodlama olarak görülmemektedir. Bu reklam cildinin daha sıkı, daha pürüzsüz, daha genç olmasını isteyen, yaşlanma karşıtı kadınlar için gerçekçi gelebilir.

Retorik Analiz: Yves Rocher‟ in Doğal Özümseme Teknolojisi ile elde ettiği mucizevi buluşu ürünü ile daha sıkı, daha pürüzsüz ve daha genç bir cilt vaadederek, “Bitkisel gücü özümse, gençleş‟‟ sloganıyla birlikte tüketicileri ikna etmeye çalışmaktadır. İknaya gereksinim duyulmasının nedeni %100 doğal olduğu belirtilen ürünü tanıtmak ve satmaktır. Bu metnin kompozisyonunu ortaya çıkaran tarihsel ortam, teknolojinin hızlı gelişimi ve

giderek yok olan doğal ürünlere gereksinim duyulmasıdır. Reklamın konuşanı/yazanı Yves Rocher‟dir. Konuşanın güvenilirliği, uluslararası bir marka olmasından, 1959 yılından beri kimyager, biyolog, dermatolog ve etnobotanik araştırmacılardan oluşan uzman bir kadroyla faaliyette olmalarından ayrıca bitkileri organik tarım sahalarında kendilerinin yetiştirmelerinden gelmektedir (www.yvesrocher.com.tr). Konuşmacının bilgili olması uzman kadrolarıyla birlikte teknolojiyi doğayla bütünleştirmelerine, adil olması da çalışmalarının ispatlanabilir, laboratuvar ortamlarında gerçekleştirilmesine dayanmaktadır. Bilinen bir marka olan Yves Rocher‟in itibarı belli bir otoriteye sahip olmasını sağlar mı sorusunun cevabını söylemek tam olarak mümkün değildir.

Yves Rocher reklamının niyeti, öğretme ve ikna etmektir. Reklamın okur kitlesi, cildinin daha sıkı, daha pürüzsüz, daha genç olmasını isteyen, yaşlanma karşıtı olan kadın dergi okurlarıdır. İkincil olarak da rakip firmalardır. Reklam mesajının içeriğindeki ana fikir, % 100 doğal olan Doğal Özümseme Teknolojisi ile Yaşam Bitkisi‟nden elde edilen aktiflerle hazırlanan ürünün cildi daha sıkı vedaha pürüzsüz yapmasıdır. Temel argüman ise, bu ürünü satın alarak uygulamaktır. Reklam, kadınlara daha pürüzsüz, daha sıkı bir cilt ve gençleşme vaadederek, onların duygularına seslenmektedir. Reklamı hazırlayanların değer ve gelenekleri, doğaya zarar vermeden, yüksek performanslı, yenilikçi ve keyif veren güzellik ürünleri sunmaktır. Reklamda kullanılan sözcük ve referanslar 21. yüzyıl teknolojisini, bugünü, geleceği, mekan olarak da doğal mekan ve laboratuvar ortamını tanımlamaktadır. Reklamda okunması istenen, Yves Rocher‟un bitkilerden en etkin bitkisel aktifleri elde etmekte kullanılan ve %100 doğal olan, Doğal Özümseme Teknolojisi ile kırışık karşıtı bakımda mucizevi bir buluş gerçekleştirdiğidir. Mucizevi bir buluş olması daha sıkı, daha pürüzsüz, daha genç bir cilde sahip olma ve ürünün gençleştirme vaadidir.

3.7.8. Çözümleme 8: Otacı