• Sonuç bulunamadı

Göstergebilimsel Analiz: Düz anlam:

Gösterenler: Cep telefonu, çim alan, orman, gökyüzü, bulutlar,Vodafone amblemi, yazılı metin ve slogan

Yan anlam: Gösterilenler:

a) İkon:

Ekoharita, Rotalar, Fidan bağışla, Uzaktan eğitim, Yeşil ipuçları ve e-kütüphane bölümlerinin uygulama görsellerindeki işaretler bu uygulamaları temsil etmektedirler.

b) Sembol:

Sol sayfanın sağ üst köşesinde beyaz daire içindeki kırmızı renkteki şekil Vodafone sembolü olmaktadır.

c) Metafor:

Görseldeki çimler, orman, gökyüzü ve bulutların hepsi doğanın birer metaforu olmaktadır. Teknolojik bir ürün olan akıllı cep telefonu ise teknolojinin metaforudur.

d) Metanomi:

Cep telefonu üzerindeki ekoharita, rotalar, fidan bağışla, uzaktan eğitim, yeşil ipuçları ve e- kütüphane başlıklı bölümlerin her biri Vodafone‟un yeşile saygı uygulamasının birer parçası olarak bu uygulamayı oluşturmaktadırlar. Bunun dışında açık kompozisyonda gördüğümüz çimenlik alan yine geniş bir yeşil doğanın metanomisidir.

e) Mit: Yeşil miti, bilim ve teknoloji miti, yaşam tarzı miti

Reklam afişi, çevrecilikle ilgili mesajlar ve doğayı gösteren görsel unsurlar içerdiğinden dolayı yeşil miti sisteminde anlam kazanmaktadır. Söz konusu uygulamanın bir akıllı cep telefonu ile yapılması, reklamın bilim ve teknoloji mitinde, ayrıca uygulama önerilerinin daha çok tüketim kültürüne ilişkin yapılmış olması da yaşam tarzı mitinde anlam kazanmasına neden olmuştur.

f) Kodlar:

Yazılı Kodlar: Afişin sol sayfasının üst bölümünde “Çevreci bir dünya için yeşile saygı uygulaması‟‟ sloganı ile hemen altında “Yeşil alanlar, organik ürün merkezleri ve doğa koruma önerileri Vodafone yeşile saygı uygulamasında. Siz de uygulamayı indirin, dünyayı korumaya yardım edin‟‟ yazılı metni ile ile dünyayı koruma çağrısı yapılmaktadır. Bu yazının altında ise vodafone.com.tr/yeşile saygı web adresi ve Vodafone adı yer almaktadır. Sol sayfanın en alt bölümünde ise bu uygulamanın tüm operatör abonelerinin ücretsiz olarak yararlanabilecekleri ve uygulama ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Afişte, sağ taraftaki sayfada “Daha yeşil bir dünya için‟‟ başlığı altında okurlardan yapılmasını beklediği çevre duyarlılığına yönelik 10 maddeden oluşan öneriler sunmaktadır. Bu öneri maddeleri,

1. Ulaşımda mümkün olduğunca toplu taşımayı tercih edin. 2. Kağıt fatura yerine elektronik fatura kullanın.

3. Atıklarınızı ayrıştırıp geri dönüşüm noktalarına bırakın.

4. Cep telefonunuzu ve diğer elektrikli aletleri gerksiz yere prize takılı tutmayın. 5. Kullandığınız ürünlerin sürdürülebilir biçimde üretilmiş olmasına dikkat edin. 6. Hayatın temeli olan suyu tasarruflu kullanın.

7. Kullanmadığınız cep telefonlarınızı ihtiyacı olanlara verip, kullanılmayacak durumda olan cep telefonu ve bataryalarınızı ise geri dönüşüm noktalarına bırakın.

8. Evinizde enerji verimli aydınlatma ve ev aletleri kullanmaya dikkat edin.

9. Toplantılarınızı telefon ve telekonferansla yaparak iş seyahatlerinizi olabildiğince azaltın.

10. Doğada bıraktığınız ayak izini dengelemek için ormanlarımıza ve doğal kaynaklarımıza katkıda bulunun.

Yukarıda yer alan Vodafone‟un yeşile saygı uygulamasındaki öneriler listesi günlük hayatta yapılabilecek önemli uygulamalardır. Yazının yan anlamı ise, Vodafone‟un çevreci bir kurum olduğudur.

Sunum Kodu: Reklamda cep telefonu çimin üzerinde dik, saygı duruşunda durdurulmuş. Telefon birinin elinde değil, yatay bir masa üzerinde değil. Dik, yani sloganıyla örtüştürülmüş, yeşile saygı duruşunda adeta.

Teknik Kodlar:

Stüdyo çekim, yatay kadraj (iki dik kadrajlı tasarım yanyana getirilerek iki sayfada kullanılmış ve dolayısıyla yatay durmaktadır. Bütün olarak bakıldığında tasarım yatay algılanmaktadır), renkli fotoğraf, açık kompozisyon, pasif düzende çekilmiş fotoğraf.

Paradigmatik (Dizisel) Analiz: Bu analizde doğa-teknoloji, insan-teknoloji, doğa-kültür, insan-doğa, iyi-kötü, saygı-saygısız dik-yatay ve net-flu zıtlıklarına yer verilmiştir.

Sentagmatik (Dizimsel) Analiz: Çevreyi korumak bağlamında çevreci bir dünya yaratmak için tüketicilere bir takım öneriler sunan Vodafone, söz konusu uygulamayı bir cep telefonu aracılığı ile yapmaktadır. Sağ sayfada yazılı metin olarak yer alan 10 maddelik yeşile saygı uygulama önerilerinin, sol sayfada uygulama olarak cep telefonu üzerinde gruplara ayrılarak yer alması şeklinde ilişkilendirilmiştir. Ayrıca bu uygulamayı cep telefonuna indirmekle dünyayı korumak arasında bir bağ kurulmaktadır.

Reklam Çekiciliği: Vodafone, yeşile saygı uygulaması ile bir yeşilcilik hareketi eylemine önderlik yaparak Zeitgeist çekiciliğini kullanmıştır.

Modaliteye bakıldığında reklam, geniş tabanlı bir toplum desteği sağlamak amacı taşıdığı için imaj eğilimli bir iddiaya sahiptir. Pasif düzenleme ile oluşturulan reklamdaki uygulama, ispatlanabilir ve yapılabilirliği açısından bakıldığında gerçekçidir. Günümüzde hemen herkesin cep telefonu kullanması günlük yaşam deneyimine bir referanstır. Reklam, okurları enerjiyi verimli kullanmak, tasarruflu olmak, çevreye daha az zarar veren ürünler kullanmak, atık yönetimi ile geri dönüşümü sağlamak gibi önerilerin gerçekleştirildiği takdirde dünyanın daha güzel olacağı yargısına yönlendirmektedir. Afişin sol ve sağ sayfa zeminindeki çim alan, sol sayfada yer alan Vodafone akıllı cep telefonu, telefonun üst bölümünde yeşil bir nokta içinde bayaz yazıyla yeşile saygı logosu, onun hemen altında ise logolarıyla birlikte Ekoharita, Rotalar, Fidan bağışla, Uzaktan eğitim, Yeşil ipuçları ve e- kütüphane bölümlerinin uygulama görsellerinin yer alması gerçekçi bir temsil kodlaması yaptığının göstermektedir. iki tam sayfadan oluşan Vodafone reklamı çevre koruma bilincine sahip herkes için gerçekçi gelebilir.

Retorik Analiz: Atlas ve Forbes dergilerinin 2015 Haziran ayı sayılarında çıkan Vodafone‟ un yaptığı bir KSS reklamı olan bu reklamda anlam ,cep telefonu uygulamaları üzerinden “Çevreci bir dünya için yeşile saygı uygulaması‟‟ sloganıyla verilmiştir. Daha yeşil bir dünya için yeşile saygı duyarlılığını arttırılmak istenmesi iknaya gereksinim duyulmasına sebep olmuştur. Metnin komposizyonunu ortaya çıkaran tarihsel ortam, genel olarak toplumun çevre duyarsızlığıdır. Reklamı yazan/konuşan Vodafone‟dur. Vodafone‟un güvenilirliği sosyal sorumluluk projeleri ve 22.6 milyona ulaşan abone sayısından gelmektedir (www.vodafone.com.tr). Bunun yanında adil kabul edilmesi çevrecilikle ilgili yaptığı bu reklamla da görülebilmektedir. Vodafone‟un adı ve itibarı belli bir otoriteye sahip olmasını da sağlamaktadır. Reklamda konuşmacı olan Vodafone‟un niyeti, belli bir eylem olan yeşile saygı uygulamasını öğretme ve okurları bu uygulamayı cep telefonlarına indirmeye ikna etmektir. Reklamın okur kitlesi doğayı sevme duyarlılığına sahip olan ve akıllı cep telefonları olan dergi okurlarıdır. ikincil olarak da rakip firmalardır. Reklam mesajının içeriğinde ana fikir, dünyayı korumaya yardımcı olmak, temel argüman ise bunu bireysel olarak basit bir eylemle; yeşile saygı uygulamasını cep telefonuna indirmekle yapılabilmesidir. Bu bağlamda mesaj okurların duygularına seslenmektedir. Reklamda kendi kaderlerini kendilerinin yönlendirebileceklerine inanan şehirli, modern ve bireyci insanların değer ve gelenekleri söz konusudur. Kullanılan referans ve sözcükler mekan olarak dünyayı zaman olarak da bugünü ve geleceği tanımlamaktadır. Dünyamızı, doğayı ve kendi geleceğimizi korumak adına Vodafone‟un bu yeşil reklamı aynı zamanda KSS reklamı için iyi bir örnek teşkil etmektedir. Reklamda okunması istenen, Vodafone‟un çevrecilikle ilgili bir uygulama gerçekleştirmiş

olduğudur. Vodafone yaptığı bu uygulama ile enerji ve doğal kaynakların doğru ve tasarruflu kullanımına dikkatleri çekmek istemiştir.

3.7.5. Çözümleme 5: Arçelik