• Sonuç bulunamadı

5. DEMİRYOLU ARAÇLARI VE DEMİRYOLU ÜSTYAPI MAKİNELERİ

5.6 Demiryolu Üstyapı Makineleri

5.6.3 Buraj Makinesi

5.6.3.3 Buraj Makinesi Makine Türleri

Makinenin solunda ve sağında toplam da 16 adet balastı sıkıslasmasını sağlayan buraj kazmaları mevcuttur. Makinenin çalışma yapılmadığı durumda demiryolu hattında gidebileceği toplamda hız sınırı 80 km/h dir. Makine de mevcut olan motor Deuzt tipi 8 silindirli 275 beygirlik bir dizel motura sahip ve makinenin çalışma kapasitesi 375 metre/saattir.

08-16 Cat Buraj Makineleri

Makinenin solunda 8 adet ve sağında 8 adet toplam da 16 adet balastı sıkılaşmasını sağlayan baraj kazmaları mevcuttur. Makinenin çalışma yapılmadığı durumda demiryolu hattında gidebileceği hız sınırı 80 km/h dir. Makine de mevcut olan motor Deuzt tipi 8 silindirli 275 beygirlik bir dizel motora sahip ve makinenin çalışma kapasitesi 550 metre/saattir. Makinenin özellikleri

arasında otomatik sever ve flaş ayarlama sistemi bulunduğundan diğer tipine göre hatta daha hızlı çalışma yapabilmektedir.

08-32 Buraj Makineleri

Makinenin sağında 16 adet ve solunda 16 adet olmak üzere balastın sıkılaşmasını sağlayacak toplamda 32 adet buraj kazmasına sahiptir. Bu makinenin aynı süre içerisinde kazma sayısına bağlı olarak iki adet beton travestin burajını yapma özelliği vardır ve makinenin üzerinde bulunan iki kumanda kabininden de makinenin çalıştırılması ve kullanılması mümkündür. Makine de GVA (Geometrik ayar otomatiği) olduğundan çalışma yapılacak sahaların bilgileri yüklenerek çalışmaları kolaylaştırır, cihazın hafızasında kaldığından dolayı aynı yerde çalışma yapılacağını zamanlarda bu bilgilerden yararlanılabiliyor. Makinenin kapasitesi 800 metre/saattir. Makine de Deutz tipi 12 silindirli 320 beygirlik dizel motor bulunmaktadır.

09-32 CAT Buraj Makineleri

Makinenin sağında 16 adet ve solunda 16 adet olmak üzere balastın sıkılaşmasını sağlayacak toplamda 32 adet buraj kazmasına sahiptir. Makinenin çalışma kapasitesi 1300 metre/saattir. Makine de mevcut olan motor Deuzt tipi 440 HP dizel motordur. Demiryolu hattında gidebileceği hız 80 km/h dir.

09-2X Buraj Makineleri

09-2X buraj makineleri 2 traverste kadar balast sıkılaştırması yapabilmektedir. Kendinden hareketli sağda 16 adet ve sol da 16 adet olmak üzere 32 adet buraj kazmasına sahiptir. Ray sabitlenme özelliği de diğer makinelerden ayırılan özelliklerindendir. Bu tip buraj makineleri otomatik olarak ayarlanarak, yarı otomatik olarak ve manuel olarak üç kullanma seçeneğine sahiptir.

09-3X Buraj Makineleri

Makinenin sağında 24 adet ve solunda 24 adet olmak üzere balastın sıkılaşmasını sağlayacak toplamda 48 adet buraj kazmasına sahiptir. Makinenin çalışma kapasitesi 2000 metre/saattir. Makine de mevcut olan motor Deutz tipi 440 HP dizel motordur. Diğer makinelerden fazla olarak 3 beton traverstin aynı anda burajını yapabilir ve buraj kazmaları hareketli olduğundan makine durmadan buraj yapabilmektedir. Bu tip buraj makinesinde ayrıca bilgisayarla ayarlanabilen ayar otomatiği, ray sabitlenmesi, balast dökme,

çalışmaya başlamadan yolda yapılan ölçüm işlemleri bu makine için gerekli değildir. Makinede bulunan iki kumanda bölümünden de makine kullanıla biliniyor.

09-4X E³ Buraj Makinesi

09-4X E³ Buraj makinesi dizel ve elektrikli motor olmak üzere iki motor seçeneğine sahiptir. Makinenin bir dizel motor veya kontak telinin elektrik enerjisi kullanılarak bir elektrik motoru ile çalıştırılmasını sağlar.

09-4CX Buraj Makinesi

09-4X Buraj makinesi 4 traversi aynı anda balast sıkıştırma işlemine alabildiği gibi, kaldırma ve ayarlama da yapabilmektedir.

Unımat 09-32 / 4S

Unimat 08-475 S Buraj Makineleri

Makinenin solunda 8 adet ve sağında 8 adet toplam da 16 adet balastı sıkıslasmasını sağlayan buraj kazmaları mevcuttur. Makinenin çalışma yapılmadığı durumda demiryolu hattında gidebileceği hız sınırı 100 km/h dir. Makine de mevcut olan motor Deuzt tipi 8 silindirli 370 beygirlik bir dizel motura sahiptir. Unimat 08-475 buraj makineleri demiryolu hattında olan makas bölgelerinde de makas burajı yapabileceği gibi aynı hızla olmasa da normal demiryolu hattında da buraj yapabilmektedir.

Unimat 08-275 Buraj makineleri

Makinenin sağında 4 adet solunda 4 adet olmak üzere 8 adet balastın sıkılaşmasını sağlayan buraj kazmaları mevcuttur. Kazmaları birbirinden bağımsız olarak kullanılabilecek şekilde yapılmıştır. Bu makine ile demiryolunda hattın değişimi için kullanılan makaslar da buraj işlemi yapılmakta olup ayrıca demiryolunda olan dresaj ve nivelman arızalarının da düzeltilerek balastın sıkılaşması sağlanır. Demiryolu hattında olan makas bölgelerinde de makas burajı yapabileceği gibi aynı hızla olmasa da normal demiryolu hattında da buraj yapabilmektedir.

UNIMAT MF Kombine Buraj Makinesi

Makinenin solunda 8 adet ve sağında 8 adet toplam da 16 adet balastı sıkılaşmasını sağlayan baraj kazmaları mevcuttur. Makinenin çalışma kapasitesi 550 metre/saattir. Makine de mevcut olan motor Deuzt tipi 330 Kw dizel motordur. Demiryolu hattında gidebileceği hız 80 km/h dir.

B 66 UC Buraj Makinesi

Yüksek Hızlı hatlarda kullanılması için uygundur. Demiryolu hattında olan ağır beton traverslerin rahat şekilde sıkılaştırılmasını sağlayan sisteme sahiptir. Makine de sağ tarafta iki adet buraj kazması ve sol tarafta iki adet buraj kazması olmak üzere toplamda 4 adet sıkılaştırma buraj kazmasına sahiptir, buna ek olarak buraj seviyesinin ayarlanması için seviye değiştirme ekipmanına sahip bir sistemi mevcuttur bu sistem teleskopik cihazla desteklenip burajın daha etkili yapılmasını ve buraj kazmalarının daha fazla derinlikte sıkıştırma yapmasını sağlamaktadır. İki operatör ile çalışılabilmektedir.

B 66 U Buraj Makineleri

B 66 UC buraj makinesinden farklı olarak buraj sıkılaştırma ayarı yoktur. Makinenin genel özellik ve kullanılabilirlik bakımdan daha sade ve basittir, performansı da B 66 UC ye göre daha düşüktür.

B 41 AB Buraj Makineleri

Buraj makinesi daha çok İngiltere de kullanım için tasarlanmıştır. Dört adet buraj kazması, kanca ve silindirlere sahip olan dengeleme ve kaydırma özelliğine sahip demiryolu hattı kelepçesine sahiptir. Tasarımı çok basit olup uzun süren çalışmalara elverişlidir. Operatör kabininde buraj yapılan alanın görüş mesafesi çok net ve açıktır bu sebeple işlemi rahatlıkla görerek müdahale edilebilmektedir. Makinenin kullanımı için operatör yeterlidir.

B 45 AB Buraj Makineleri

Daha çok Konvansiyonel hatlarda buraj çalışmaları için kullanılan buraj makinesidir. Bir adet kanca ve makara kelepçesi ile 4 adet 1.800 mm sıkıştırma özelliği olan üniteye sahiptir.

B38 AC/C Buraj Makineleri

Dar olan demiryolu hatlarında ultra sıkıştırma sağlayan sisteme sahiptir. Makine çok küçük yarıçap gerektiren çalışmalarda kullanılabilir ve çalışma yapılabilir. Üç aks motora sahip olduğundan dolayı yüksek eğim ve dik yamaçlarda çalışmalarda sıkıntı yaşanmamaktadır. Kanca ve makaralı tutucu ve 8 adet iki tip AC4 sıkıştırma ünitesiyle donatılmış tek kafalı sıkılaştırma makinesidir.

B 35 C Buraj Makineleri

Konvansiyonel hatlarda kullanılan tek kafalı buraj makineleridir. Makinede scanıa veya caterpıllar motorla çalıştırılan bir güç kaynağı mevcuttur. İki kabin mevcuttur. Daha çok Güney Amerika, Asya ve Afrika demiryolu sahaları için üretilmiştir. Dört kombine sıkıştırma ünitesine ile çift silindirli bir kelepçe ile donatılmıştır. Diğer makinelerden farklı olarak demiryolu hattı kaldırma aparatı mevcuttur.

B 56 D Buraj Makineleri

Konvansiyonel hatlar ve yüksek hızlı tren hatları için kullanılabilecek çift kafalı buraj makinesidir. B 56 D makinesi iki adet birbirinden bağımsız çift başlı sıkıştırma ünitesi, arka tamponda bujisi ile kuvvetlendirilmiş sıkıştırma servisi, toplamda 32 adet buraj kazması, çift silindire sahip hat kelepçesi ve makineye yerleştirilmiş demiryolu hattını ölçüp buraj makinesine hat ölçümünü aktarıp buraj yapılacak yerlerin tespiti ve demiryolu hattının standart ölçüm özelliklerine kavuşmasını sağlayan ölçüm makinesi mevcuttur. Sıfırdan yapılacak/yapılmış olan hatlar hem de daha önceden yapılmış hatların rutin bakımı için kullanılır. B 56 C Buraj Makineleri

Konvansiyonel hatlar ve dar açıya sahip hatlar için kullanılabilen buraj makinesidir. Daha çok Japonya da kullanılması için üretilmiştir. 12 adet veya 16 adet saçma seçeneğine sahip dört bağımsız kombine sıkıştırma ünitesine ve enine harekete sahip çift silindirli bir hat kelepçesi ve demiryolu hattının istenilen standartta getirilmesi için ölçüm yapan makineye sahiptir bu makine daha çok lazer sistem ile hattın ölçümünü yapmaktadır. Makinenin on iki adet saçma seçim seçeneği, özellikle emniyet alanlarının olan demiryolu alanları, plakaların olduğu alanlarda kullanılır. On altı saçma seçeneği güvenlik korkuluklarının olmayan demiryolu hatlarında kullanılabilir, çok dar alanlara sığabilir buraj kazmalarına sahiptir.

B 45 Buraj Makineleri

Konvansiyonel ve yüksek hızlı tren hatlarında kullanılabilen çift kafaya sahip buraj makinesidir. İki adet operatör kabini mevcuttur. Makine çift silindire sahip hat kelepçesi ile birlikte 32 adet bağımsız buraj kazmasına sahiptir. Hızlı hareket etme özelliğine sahip olmasından kaynaklı olarak hızlı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Bu makine normal ve geniş demiryolu hatlarının yanı sıra sınırlı yüke dayanıklı olan dar alanlar ve trafik konusunda çok aktif

olan demiryolu hatlarında kullanılır. Diğer makinelerde olduğu gibi lazer ile ölçüp yaparak kayıt altına almaktadır.

B 35 A8 / D Buraj Makineleri

Konvansiyonel hatlar için kullanılabile buraj makinesidir. Güney Amerika, Asya ve Afrika tasarlanmıştır. Tek kafaya sahip olan B 35 A8, 16 adet buraj kazması ve iki tip A8 sıkıştırma ünitesine ve çift silindirli demiryolu hattı kelepçesine sahiptir.

B 35 D Buraj Makineleri

Konvansiyonel hatlar için kullanılabile buraj makinesidir. Güney Amerika, Asya ve Afrika tasarlanmıştır. Tek kafaya sahip olan B 35 A8 tek kafaya sahiptir ayrıyeten Nemo optik ölçüm makinesine sahiptir. Toplamda 32 adet buraj kazması ve iki tip D sıkılaştırıcı ünitenin yanı sıra çift silindirli demiryolu hattı tutma aparatına sahiptir.

5.6.3.4 Buraj Makinesi Çalışmaya Başlamadan Önce Yapılması Gerekli