• Sonuç bulunamadı

5. DEMİRYOLU ARAÇLARI VE DEMİRYOLU ÜSTYAPI MAKİNELERİ

5.6 Demiryolu Üstyapı Makineleri

5.6.2 Balast Eleme Makinesi

5.6.2.3 Balast Eleme Makinesinin Türler

RM / FRM 802 eleme makinesi, çift taraflı işlem özelliğine sahip olduğundan eleme makineleri içerisinde yüksek verim elde edilen makinelerden bir tanesidir. RM kısmı balastın alınamayan bölgelerden bile balastın alınmasını sağlar, FRM bölgesi de balastın temizlenmesini sağlayan balastın kullanılabilir kısmını artırır böylelikle makinenin ikili çalışma şeklini oluşturur. Balastın az olduğu yerlerde balast desteklemesi yapabilir özelliğe sahiptir.

RMW 1500 Balast Eleme Makinesi

1500 RMW Balast eleme makinesi iki balast eleme balkonuna ve zincirine , üç adet eleme eleği ve konveyör bantına ve balastın kirli ve temiz olarak ayıran bölümüne sahiptir.

RM 900 HD-100 Balast Eleme Makinesi

RM 900 Balat eleme makinesi tamamen hidrolik bir sisteme sahip eleme makinesidir.

Dört bölümden oluşur ön tarafında bulunan tahrikli bölme (konveyör bantları, balastın aktarılması için döndürülmeye elverişli konveyör bantları, makinenin düzenli çalışmasını sağlayan motor ve operatörün kontrol kabinin bulunduğu alan.) arkasında gelen eleme bölümü (Balastın hattan çıkarılması kullanılan eleme balkonlarının ve zincirlerinin bulunduğu yerdir aynı zaman da makinenin elediği balastların eleklerinin bulunduğu ve bunların aktarılması işlemini yapan konveyör bantları) olduğu eleme bölümünden çıkan kirli ve temiz balastın depolandığı depolama bölümü ve en son olarak kirli balastın döküldüğü depolama bölümüdür.

URM 700 Balast Eleme Makinesi

URM 700 Balast eleme makinesi demiryolu hattına girmesi için makinenin elemeyi yapacak olan zincir aksamını sökmeye ve çıkarmaya de hatta herhangi bir yer kazamaya gerek kalmadan demiryolu hattında çalışmaya başlayabilecek özelliğe sahiptir. Makine üç bölümden oluşur balastın kazınmasına yardımcı olan balkon adı da verilen kazı aparatı, balastın kazı aparatından çıkarak geldiği eleme bölümü sonrasında temizlenen balastın toplanıp daha sonra hatta verilmesini sağlayan toplanma ve depolama alanıdır.

RM 85-750 Balast Eleme Makinesi

RM 85-750 Balast Eleme Makinesi diğer eleme makinelerine göre gürültüsünün azaltılması için motor kısmı ve makara konveyör bantları makinenin ön bölümüne konulmuştur, eleme zinciri, balast eleme elekleri, kirli ve temiz balast aktarma bölümleri ile operatörün çalışma kabini makinenin arka tarafına yerleştirilmiştir. Makine tamamen hidrolik sistemden oluşmuştur. Makine de bulunan eleme zinciri enine olarak yerleştirildiğinden eğimli ve sert zeminlere göre ayarlamalar yapılabilmektedir. Makine de bulunan üç aşamalı balast tarama bölümü ile balastın içinde bulunan büyük boyutlu malzemeleri ayrımını yapabilme özelliği geliştirilmiştir. Aşırı yük uyarı ve aşırı malzemeyi dağıtma sistemi ile malzemenin demiryolu hattına fazla dökülme durumu da önlermiştir. Titreşim açısından diğer tip makinelere göre daha optimize edilmiştir.

RM 80 UHR-N Balast Eleme Makinesi

RM 80 UHR makinesi, balast eleme makineleri arasında balastı çok yönlü olarak eleyip, çalışmaya elverişli olmayan yerlerde bile kullanılabilecek güçlü bir eleme makinesi olması açısından diğer makinelerden ayrılmaktadır. Yoğun balastın olduğu demiryolu hatlarında bile rahat kullanılabilen ve zaman açısından hızlı eleme yapan, buna özgü olarak eleme zinciri olan eleme makinesidir.

RM 95-800 Balast Eleme Makinesi

RM 95-800 Tipi balast eleme makinesi bir adet balast kazıma zincirine, iki adet balast eleme ünitesine, bir adet balastı yıkama ünitesine, atık su arıtma sistemine, balastın miktarını dengeleyen bir sisteme, balastı kirli ve temiz olarak ayırıp, kullanılabilir balastları demiryolu hattına geri gönderen sisteme sahip eleme makinesidir.

ZRM 350 Balast eleme makinesi, demiryolu hattı olmayan yerlerde paletli aksamı sayesinde rahatlıkla işlemini yapar. Makinenin hareketlerini ve eleme zincirini otomatik yönlendirebilen lazer destekli sistem mevcuttur. Eleme zinciri ve eleme balkonları kesinlikle zemine dokunup iz yapmamaktadır balastı üsten alması diğer makinelerden ayılan özelliklerindendir.

RM 62 Balast Eleme Makinesi

Tek eleme eleğine sahip olan ancak tek eleme balkonu ve eleme zincirine sahip olan balast eleme makinesidir.

RM 76 UHR Balast Eleme Makinesi

Tek eleme eleğine sahip olan ancak tek eleme balkonu ve eleme zincirine sahip olan balast eleme makinesidir.

RM 80 T Balast Eleme Makinesi

İki eleme eleğine sahip olan ancak tek eleme balkonu ve eleme zincirine sahip olan balast eleme makinesidir.

RM 2002 Balast Eleme Makinesi

İki eleme eleğine sahip olan ancak tek eleme balkonu ve eleme zincirine sahip olan balast eleme makinesidir. Eksik olan balast durumunda balast desteklemesi yapamamaktadır.

RMB 80 UHR Balast Eleme Makinesi

Bir eleme eleğine, tek eleme balkonu ve eleme zincirine sahip olan yeni balast depolaması yapmamasından dolayı yeni balast desteği veremeyen balast eleme makinesidir.

RM 74 BR-UHR Balast Eleme Makinesi

Bir eleme eleğine, tek eleme balkonu ve eleme zincirine sahip olan yeni balast depolaması yapmamasından dolayı yeni balast desteği veremeyen genellikle dar alanlarda tercih edilen balast eleme makinesidir.

RM 74 S Balast Eleme Makinesi

Bir eleme eleğine, tek eleme balkonu ve eleme zincirine sahip olan yeni balast depolaması yapmamasından dolayı yeni balast desteği veremeyen genellikle dar alanlarda ve düşük yük gerektiren demiryolu hatlarında tercih edilen balast eleme makinesidir.

FRM 802 Balast eleme makinesi, demiryolu hattından makine tarafından çıkarılan balastı eleme bölümüne taşır, burada yeniden kullanılabilir balast ile kullanılamaz balast ayırılır ve kullanılabilir balastı tekrardan demiryolu hattına boşaltıp kullanılmayacak olan balastı da konveyör bantlar yardımıyla depolama alanına taşır ya da bant yardımıyla sahanın müsait yerine boşaltacak şekilde döker. Bu makine iki adet eleme ünitesine sahiptir.

C75 Balast Eleme Makinesi

C75 balast eleme makinesi hızlı çalışma yapısından dolayı en kısa sürede çalışma yapılması gereken demiryolu sahalarında bu avantajı ile tercih edilmektedir.

DC 100 Balast Eleme Makinesi

Çift eleme balkonu, tek eleme zincirine sahip olan balast eleme makinesidir, diğer makineler gibi kirli ve temiz balastı ayırarak çalışmasına devam eder. D75 Balast Eleme Makinesi

Sırayla kurulan ve kullanılan iki termal motora sahip olan balast eleme makinesidir. Demiryolu hattını 50 mm'den 150 mm'ye kadar indirmenize imkân tanır.

FRM 85 F Balast Eleme Makinesi

Bir eleme eleğine, tek eleme balkonu ve eleme zincirine sahip olan yeni balast depolaması yapmamasından dolayı yeni balast desteği veremeyen genellikle hassas yerlerde tercih edilen balast eleme makinesidir.

SRM 500 Balast Eleme Makinesi

SRM 500 Balast eleme makinesi kategorisinde olsa da genellikle çöl vb. yerlerde demiryolu hattında olan kumların tahliyesi ve hattın geometrisini orijinalliğini devam ettirmesi için kullanılmaktadır.

VM 170 M Jumbo Balast Eleme Makinesi

VM 170 balast eleme makinesi balasta olan malzemelerin çıkarılması için kullanılabilen bir makinedir. Diğer makinelerin ve çalışma yöntemlerinin kullanılmadığı alanlarda kullanılmaya elverişli olduğundan o alanlarda kullanılır. Daha çok istasyon içindeki platform aralarında, karayolu geçişlerinde, köprülerin olduğu alanlarda, tüneller vb. yerlerde tercih edilir. VM 170 balast eleme makinesi aynı zamanda kabloların olduğu alanlarda, direklerin

alanlarda da kullanım sağlanır. Demiryolu hattında bulunan balast içindeki çöp ve diğer malzeme birikintilerini vakumlamak için de kullanılır.

VM 250 Jumbo Balast Eleme Makinesi

VM 250 Balast eleme makinesi iki adet vakum ekipmanına sahip olan ve bu ekipman sayesinde balastın bulunduğu alanda balastı emmeyerek veya vakumlayarak kirli ve temiz balastın ayrılması prensibi ile çalışan makine türüdür. VM 170 balast eleme makinesinin daha gelişmiş halidir [51].

5.6.2.4 Balast Eleme Makinesinin Çalışmaya Başlamadan Önce Yapılması Gerekli Adımlar

 Demiryolu hattında gerekli çalışmalar için hattın bilgileri ve yapılması gereken metreler belirlenir,

 Demiryolunda gevşemiş olan veya açılmış olan demiryolu cebireleri ve malzemeleri var ise sıkılaştırılır, kullanılamaz durumda olanlar var ise değişimi sağlanır,

 Demiryolu hattında bulunan traversler (beton, tahta ve demir) kullanılamaz durumda olan var ise değişimi yapılarak hat makinenin geçmesi için uygun konuma getirilir,

 Balast eleme makinesinin balkon montajının yapılması, boşaltma zincirinin takılması ve daha sonra çıkarılması için hatta ağızlık açılmasının sağlanması gerekmektedir,

 Demiryolu hattında bulunan kablo, doğalgaz hattı vb. yer altından geçen durumların tespit edilerek kayıtta alınması sağlanır,

 Emniyet Planında belirtilen güvenlik önlemlerin alınıp alınmadığı kontrol edilir,

 Devlet demiryolları tarafından hat çalışmasında eşlik edecek demiryolu personeli beklenir ve hatta gelmeden ilgili birimlerden izin alıp hattın tren trafiğine ve elektrik hattının enerjisinin kesilmesi beklenir.