• Sonuç bulunamadı

Balast Regülatörü Makine Çalışma İşlemi Neden Gereklidir . 74

5. DEMİRYOLU ARAÇLARI VE DEMİRYOLU ÜSTYAPI MAKİNELERİ

5.6 Demiryolu Üstyapı Makineleri

5.6.1 Balast Regülatörü Makinesi

5.6.1.2 Balast Regülatörü Makine Çalışma İşlemi Neden Gereklidir . 74

Balast yatağı, palet geometrisini palet burkulmasına karşı korur. Balast yatağı kesitinin teknik olarak doğru tasarımı esastır. Bu, yeterli miktarlarda balastın, hattın tüm seyri boyunca düzgün ve tanımlanan profil de dağıtıldığı anlamına

5.6.1.3 Balast Regülatörü Makine Türleri

PSD 4 Balast Regülatör Makinesi

Makine 1975 yılı üretimi olup makinenin çalışma kapasitesi saatte 375 metredir. Üretim yılına göre eski model olması ve yeni makinelerin de üretiminden dolayı çok fazla kullanımı yapılmamaktadır.

R 780 E Balast Regülatör Makinesi

Makine 1984 yılı üretimi olup makinenin çalışma kapasitesi 1000 metre/saattir. Şu anda Türkiye de kullanılan Balast Regülatör makinelerinden bir tanesidir. R 20 LST Balast Regülatörü Makinesi

Makine 2005 yılı üretimi olup makinenin çalışma kapasitesi 3000 metre/saattir. Diğer makinelere ek olarak bu makine tipinde 5 m3’lük kapasiteye sahip balast taşıma bölümü vardır, eleme ağızlarında ya da conta teşkillerinde balast ilavesi seçeneğini sunmaktadır. Şu anda Türkiye de kullanılması için tercih edilen Balast Regülatör makinelerinden bir tanesidir.

KERSHAW(66-2-3) Balast Regülatörü Makinesi

Makine 2013 yılında üretilmiş olup makinenin çalışma kapasitesi 3000 metre/saattir. R 20 LST Balast Regülatörü Makinesinde olduğu gibi bu makinede de 5 m3’lük kapasiteye sahip balast taşıma bölümü vardır, eleme ağızlarında ya da conta teşkillerinde balast ilavesi seçeneğini sunmaktadır. BDS 2000 E³ Balast Regülatörü Makinesi

BDS 2000 E³ Balast Regülatörü iki motor özelliğine sahiptir. Bunlar dizel motor ve elektrikli motordur. İki motoru da hem makineyi demiryolu hattında çalışma yaparken hem de demiryolu hattından çıkış için normal trafik seyrinde kullanabiliyor kullanıcıları. Elektrikli motorundan çok dizel motor seçeneği tercih edilir bunun sebebi de dizel motor da performansın daha yüksek olması ve maliyetlerin daha düşük tutarlara denk gelmesidir. Makinenin üzerinde bulunan kanatları, orta tarafta mevcut olan kanatları ve arka kısımda süpürme işleminin yapıldığı bölüm, balastın demiryolu hattında yeteri kadar balast durumunun ortaya çıkmasından sonra geri kalan ve kullanılmayacak olan balastı geçici olarak bünyesinde saklar, bir dahaki çalışmalar da az olan yerlerde stoklanan balastın kullanılması sağlanır.

BDS 2000-4 Balast Regülatörü Makinesi

BDS 2000-4 Balast Regülatörü arkasından gittiği vagonlara yüklenmiş balastın dağıtımını ve gerekli şekilde sahaya dağıtılması işlemini yapmaktadır. Makine de balast dağıtım sistemi çok verimli şekilde kullanılır. Önceki makine gibi demiryolu sahasında balastı serer ve kullanılabilecek konuma getirdikten sonra geri kalan kullanılmayacak balastı depolar. Depolanan balasta ihtiyaç olması durumunda konveyör bandı aracılığı ile tekrardan demiryolu hattına dağıtılması yapılır.

USP 4000 SWS Balast Regülatör Makinesi

Balast Regülatörleri arasında tüm demiryolu hattı için 5m³ kapasiteye sahip olan ve geçiş teknolojisi olan tek makinedir.

USP 2010 SWS Balast Regülatörü Makinesi

USP 2010 SWS Balast Regülatörü makinesi 10 m³ kapasiteye sahip olan balast Regülatörü makinesidir. Makinenin kullanılmasıyla beraber depolama yapma kapasitesi, makineye ek olarak takviye yapılacak malzeme konveyörü ve haznelerle artırılabiliyor, bununla beraber haznenin tamamı hidrolik silindirlerle kaldırılır ve balastın yükleneceği bant uzatılır böylece makinenin depolama kapasitesi 7 m³ ila 70 m³ arasına kadar artırılmış olur.

Makinenin üzerinde olan kanatları düz, enine, boyuna ve dik olarak kullanarak balastın dökülmesine yön verilerek istenilen yerlere daha fazla balastın toplanmasını ve dağıtılması sağlar.

USP 2005 Balast Regülatör Makinesi

Makine üzerindeki omuz kanatları, orta kanatları, 5 m³ balast depolama alanı ve düz konumda olan paletleri ve topuzları için enine konveyör bantlı bir süpürme ünitesi ile balastın demiryolu hattına istenilen şekilde ve miktarda dağıttırmasını ve toplanmasını sağlar.

USP 403 ZW Balast Regülatör Makinesi

USP 403 ZW Balast Regülatör Makinesi kendinden yüklemeli makine türlerindedir. Makine Omuz kanatları, orta kanatları, 5 m³ balast depolama alanı ve enine konveyör bandı ve düz konumdaki palet için dik konveyör bantlı süpürme ünitesi ile kendinden yüklemeli balastı demiryolu hattına istenilen şekilde ve miktarda dağıttırmasını ve toplanmasını sağlar.

Ön kanat, tampon ve çekme tertibatına sahip olan balast regülatörü türüdür. Makinenin üzerinde olan kanatları düz, enine, boyuna ve dik olarak kullanarak balastın dökülmesine yön verilerek istenilen yerlere daha fazla balastın toplanmasını ve dağıtılması sağlar.

SSP 203 Balast Regülatör Makinesi

SSP 203 Balast Regülatör makinesinin diğer makinelerine ek olarak ortasında da balastın dağıtılmasını ve serilmesini sağlayan orta kanatları mevcuttur. Düz kanatlar için enine konveyör bantlı omuz kanatları, orta kanatlar ve süpürme ünitesi ile balast demiryolu hattına dağıtılmasını ve serilmesini sağlar.

BDS 100/ BDS 200 Balast Regülatör Makinesi

Balast Dağıtım sistemine sahip olan balast regülatörüdür. İki ayrı makine olarak tek ünitede çalışabilir. Aynı zamanda iki makine ayrı ayrı da çalışabilir. Balast Depolama alanı mevcut olup balastı demiryolu hattına dağıtmak için konveyör bandını ve ayarlanabilen x tipi balast kanatlarını kullanmaktadır. BDS 200 fazla gelen balastı süpürgeler yardımı ile BDS 100 veya Konveyör ya da balast depolama haznesine yükler.

SSP 302 Balast Regülatör Makinesi

SSP 302 Balast Regülatörü makinesi sürekli hareketli sıkıştırma aksamından dolayı hızlı çalışmaya elverişli bir balast regülatörü modelidir. Balast toplanmasını, taşınıp ve dağıtılması iki travers kapsamında ani anda çalışma yapmaktadır.

SSP 303 Balast Regülatör Makinesi

SSP 303 Balast Regülatör makinesi yüksek depolama alanına sahip balast regülatörüdür. Makinenin aksları arasına monte edilmiş fazla tonaj için ana kanat ile donatılmıştır. Yanlarda olan kanatları, balastın yan kanatlardan ve makine boyunca dağıtımı için ana kanat akışını kolaylaştırmak için ana kanat önüne monte edilmiştir. Kendinden dingili ve ayarlanabilir süpürgeler yardımıyla fazla balastı konveyöre taşıyıp, kaldırma aparatını ile depolama alanına sevk eder.

SSP 305 Balast Regülatör Makinesi

SSP 305 Balast Regülatörü makinesi 09-3x Buraj makinesi ile birlikte çalışan makinedir. Makinenin ağırlık noktasında bulunan kavisli palet üzerine yerleştirilmiş ana kanat ile donatılmıştır. Yan kanatlar balastın ana kanata taşınmasını kolaylaştırmak için ana kanatta göre ayarlanır. Yanlardaki

kendinden ayarlanabilen balast süpürgeleri, fazla balastı konveyörlere aktarılmasını sağlar.

SSP 100 Balast Regülatör Makinesi

SSP 100 Balast Regülatörü yüksek tonajlı demiryolu trenlerinin ve araçlarının geçtiği hatlarda kullanılması için tasarlanmıştır. Makine, tamamen ayarlanabilir bir x tipi balast kanatlara sahiptir bundan dolayı diğer makine türlerine göre daha fazla balastı daha az zamanda demiryolu hattına dağıtılmasını ve serilmesini sağlar.

SSP 80 Balast Regülatör Makinesi

SSP 80 Balast Regülatörü Makine, tamamen ayarlanabilir bir x tipi balast kanatlara sahiptir bundan dolayı diğer makine türlerine göre daha fazla balastı daha az zamanda demiryolu hattına dağıtılmasını ve serilmesini sağlar.

R20/R20 E Balast Regülatör Makinesi

R20/R20 E Balast Regülatör Makinesi daha çok dar alanlara ve sınırlı çalışmaya elverişli olan demiryolu hatları için uygundur. Makinenin kaldırılması ve hareket ettirilmesini sağlayan yükleme vagonu vardır. Demiryolu hattı boyunca yapılan çalışma sonuncunda makinenin hat kenarına park edilme durumuna imkân sağladığından nakliye maliyetleri bakımdan da avantajlıdır. Makinenin operatör kabininde bulunan ve her iki ucunda olan kameralardan makinenin güvenli çalışıp çalışmayacağı konusunda destek sağlamaktadırlar. Balastlarda bulunan fazla balastı demiryolu hattından almak için 5 m3 kapasiteli balast depolama alanına sahiptir. Depolama alanı altında bulunan 4 adet balast dağıtım kanalı, balastı dengeli şekilde dağıtıp hatta istenilen şekilde dağıtılması sağlanmaktadır[51].

R 24 Balast Regülatör Makinesi

R 24 Model Balast Regülatör makinesi daha çok yüksek hızlı tren hatlarının bakım ve yapımını yapmak için elverişlidir. Makine kapsamında olan balast depolama alanları 13 m3'e kadar artırılabilen 10 m3 balast depolama alanı ile donatılmıştır. Makinenin hidrostatik şanzımana sahip olmasından dolayı demiryolu hattında kayma durumu olmamaktadır. Diğer Balast Regülatör makineleri gibi demiryolu hattına istenilen şekilde ve miktarda balastın dağıtılmasını ve toplanmasını sağlar [51].

PBR 400 Balast Regülatör Makinesi

Omuz kanatları ile balastın dağıtılmasını ve serilmesini sağlayan balast regülatörü makinesidir.

5.6.1.4 Balast Regülatörü Makinesi Çalışmaya başlamadan Önce