• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM

2.2. Michael Haneke Filmleri

2.2.9. Beyaz Bant (The White Ribbon) (2009)

2.2.9.2. Beyaz Bant Filminin Özeti

Film, bir anlatıcının sesi ile başlar. Köyde yıllar önce yaşamış bir öğretmen, köyde yaşananları anlatmaya başlar. Köyün doktoru atıyla beraber

evine girecekken iki ağaç arasına gerilen bir tele takılarak atıyla beraber yere düşer. Ağır yaralanan adam hastaneye kaldırılır. Doktorun yanında yaşayan ebe, engelli oğlunu almak için okula gider. Bu arada olayı merak eden diğer çocuklar ebeye sorular sorarlar. Doktorun kızı, kardeşini babasının durumu hakkında bilgilendirir ve onu teselli etmeye çalışır. Yine meraklı çocuklar doktorun evinin önünde beklerken görülürler.

Köyün papazı, akşam yemeği masasında çocukları ile konuşmaktadır. Gündüz ortadan kayboldukları için büyük kızı ve oğlunu cezalandıracağını söyler. O akşam hiç kimse yemek yemez. Papaz, ertesi gün ikisini falakaya yatıracağını söyler. Ayrıca küçükken çocukların kollarına bağladığı beyaz kurdelayı yine çocukların kollarına bağlayacağını söyler. Doktorun kazası ile ilgili köye polis gelir. Polis, ebe ile doktorun kızından bilgi alır. Baron için çalışan bir kadın iş kazası sonucunda ölür. Papazın oğlu yüksekte olan bir köprü korkuluğunda yürümektedir. Bunu öğretmen görür ve çocuğun yanına giderek onu uyarır. Öğretmen çocuğa bunu neden yaptığını sorar. Çocuk ölmek istediğini ancak tanrının bunu kabul etmediğini söyler. Bu sözler karşısında öğretmen şaşırmıştır.

Öğretmen yolda yürürken genç ve güzel bir kızla karşılaşır. Bu kız baron’un evinde dadı olarak işe başlayan Eva’dır. Kızdan hoşlandığı anlaşılan öğretmen, bir süre kızla konuşur. Doktorun kızı ve oğlu yemek yerlerken ölüm hakkında konuşurlar. Hasat zamanı neredeyse bütün köylü tarlada çalışır. Hasat bittikten sonra ise Baron köylü için bir ziyafet ve eğlence düzenler. Köylü eğlenirken iş kazasında ölen kadının büyük oğlu, Baron’un lahana tarlasına zarar verir. Halk bunun hakkını alamayan birisinin tepki gösterme şekli olduğunu söyler. Papaz, odasında çalışırken küçük oğlu odaya girer. Elinde yaralı bir kuş vardır. Babasından bu kuşa bakmak için izin ister. Babası tereddüt etse de izin verir.

Çiftçi ve ailesi yemek yerlerken lahana tarlasına zarar veren çocuk olayı itiraf eder. Bunun üzerine zor durumda kalacaklarını söyleyen baba oğluna tokat atar. Baron’un oğlu bir anda ortadan kaybolmuştur. Bütün köy çocuğu aramaya koyulur. Bir süre sonra çocuk bir hızar hanede dövülmüş ve bağlanmış şekilde bulunur. Baron, bu olaydan çiftçinin oğlunu sorumlu tutar ve bunu kilise ayininden sonra halkın içinde belirtir. Baron çocuğunun kaybolmasından sorumlu tuttuğu Eva’yı kovar. Gidecek yeri olmayan Eva, öğretmenin evine sığınır.

Çiftçinin oğlu polis sorgusundan sonra serbest bırakılır. Babasından özür dileyen genç, olumlu cevap alamaz.

Barones yaşanan olaylardan dolayı çocuklarını da alıp İtalya’ya gider. Attan düşüp yaralanan doktor iyileşip köye geri döner. Doktor ile ebe cinsel ilişkiye girer. İkisinin arasında yıllardır bir ilişki olduğu anlaşılır. Kahyanın küçük bebeği açık bırakılan cam yüzünden hastalanır. Camı kimin açtığı bilinmez. Eva ile evlenmek isteyen öğretmen, Eva’nın evine babası ile görüşmek için gider. Baba, kızının yaşının küçük olduğunu en az bir sene daha beklemeleri gerektiğini söyler. Bu karara karşı gelemeyen öğretmen oradan ayrılır. Baron’un çiftliğinde yangın çıkar. Kimin çıkardığı bilinmez. Çiftçi ahırda kendini asmış olarak bulunur. Barones İtalya’dan geri döner. Kadın, yanında bir İtalyan dadı getirmiştir. Doktorun oğlu gece evde dolaşmaktadır. Bir odanın kapısını açar. Odada babası ile ablası vardır. Ablası babasının kulağını deldiğini söyler. Aslında doktor, kızı ile ensest ilişki yaşamaktadır. Kahya’nın kızı öğretmene bazı kötü rüyalar gördüğünü ve geçmişte gördüğü gibi rüyaların gerçek olabileceğini söyler. Bu konuşma sonrasında öğretmen şaşırmıştır.

Papaz kilisede ayin yapmaktadır. Sıradan bütün çocukları kutsar. Sıra kendi kızına geldiğinde ise bir süre duraksar sonra onu da kutsar. Ebenin engelli oğlu ormanda kaybolur. Bulunduğunda ise gözleri dağlanmış şekildedir. Bu olaydan sonra köye iki polis müfettişi gelir. Öğretmen, kâhyanın kızının anlattığı rüyayı polislere anlatır. Polisler kahyanın kızını sıkı bir sorguya alırlar. Çocuklar ağaçtan flüt yapmak için uğraşırken görülürler. Baron’un oğlu başarılı bir şekilde flütü yapmış ve çalmaktayken buna sinirlenen kahyanın oğlu çocuğun elinden flütü alıp çocuğu dereye atar. Bunu duyan kahya eve gelip oğlunu feci şekilde döver.

Barones kocasına İtalya’da biriyle tanıştığını ve ona aşık olduğunu söyler. Yakın zamanda da geri döneceğini belirtir. Anlatıcı, 1. Dünya Savaşı’nın başladığını belirtir. Ebe, köyde yaşanan olayların kim tarafından yapıldığını bildiğini öğretmene söyler. Daha sonra öğretmenden ödünç bisiklet alır ve köyden ayrılır. Öğretmen papazın evine gider. Öğretmen papazın büyük kız ve erkek çocuğunu olaylar hakkında sorguya çeker. Bu sırada eve papaz gelir. Öğretmen papaz ile görüşmek için onun odasına geçer. Öğretmen papaza çocukların suçlu olduğunu ima eder. Ancak papaz bu suçlamaları kabul etmez ve öğretmeni kovar.

Ebe ile doktorun kaçtığı anlaşılır. O günden sonra bütün yaşanan olayların faili köylü tarafından onların üzerine yıkılır. Anlatıcı olan öğretmen 1917 yılında askere çağrıldığını, askerden sonra o köye hiç gitmediğini, döndüğünde ise terzi dükkanı açıp Eva ile evlendiğini söyler.