• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM

2.2. Michael Haneke Filmleri

2.2.10. Aşk (Amour) (2012)

2.2.10.2. Aşk Filminin Özeti

Film, itfaiyenin bir evin kapısını kırması ile başlar. Bu ev George ve Anne’nin oturduğu evdir. Anne evinin yatak odasında ölü olarak bulunur. Filmin sonu başında gösterilir. Kalabalık bir konser salonu görülür. İnsanlar piyanist sahneye çıkınca alkışlamaya başlarlar. Piyanist çalmaya başlar. Konser biter. Anne ve George lobide Anne’nin eski öğrencisi piyanist Alexandre’ı tebrik ederler. Konserden sonra Anne ve George otobüsle eve döner. İkili eve döndüklerinde kapının hırsızlar tarafından zorlandığını fark eder. Anne tedirgin olsa da George bu olaydan fazla etkilenmez kendine içecek bir şey alır. Biraz sohbet ettikten sonra yatarlar. George bir ara uyanır Anne’nin oturmuş halde düşündüğünü görür. Anne’ye “Bir şey mi var?” der Anne “Yok bir şey.” der. Sabah Anne ve George kahvaltı yapmaktadırlar. George Anne’ye “Tuz kalmamış.” der ancak Anne oralı olmaz. George kalkıp tuzu kendi alır. George, Anne’ye bir şeyler söyler. Ancak Anne hiçbir tepki vermez. George bu durum karşısında endişelenir ve havluyu ıslatıp kadının yüzüne, boynuna koyar. Ancak adam hala tepki göremeyince odaya gidip üstünü giymek ister. Giderken açık unuttuğu çeşmenin sesi kesilir. Mutfağa hızla ilerleyen George Anne’nin düzeldiğini görür. Anne’ye “dalga mı geçiyorsun” diye kızar. Kadın neler olup bittiğini anlamaz. George’da olayı çözmeye çalışır. Anne demliği sağ eliyle kaldırmaya çalışır ama başarılı olamaz. Anne’nin sağ tarafının felç olduğu anlaşılır.

Anne ve George’un kızları Eva ziyarete gelir Anne halen hastanede tedavi altındadır. Baba-kız durum hakkında konuşurlar. George karısı için ayarlanabilir yatak almıştır. Görevliler yatağı kurup giderler. Anne hastaneden evine döner. Salona geçerler George, Anne’nin koltuğa oturmasına yardım eder. Anne ve George sohbet ederler. Anne, George’a bir daha onu hastaneye götürmemesi için söz verdirir. Bir süre sonra kadın yatmak ister. Yatağına yatar ve kocasından kitap ister. Kocasına kendi işlerine bakmasını söyler. George kapıcı ile alışveriş yapmış, eve gelmiştir. Anne tuvalettedir işi biter ve George’u çağırır. George karısının üstünü giydirir. George ile Anne kahvaltı yaparken görülür. George karısının yiyeceği şeyleri özenle hazırlar karısına verir. Anne yataktadır George ona fizik tedavi hareketleri yaptırıyordur. George arkadaşının cenazesinden döner. Dışarıda yağmur yağmaktadır. Eve giren George Anne’yi yerde görür. Anne kendi başına yürümeye çalışmıştır. George bu duruma kızmıştır ancak fazla belli etmez.

Anne’de bu konuyu geçiştirmek için George’tan cenazeden bahsetmesini ister. Sohbet sırasında Anne, George’a bu şekilde yaşamak istemediğini söyler. Duyduklarından rahatsız olan George böyle bir düşünceyi kabul etmez.

George kapıyı açar gelen Anne’nin eski öğrencisi piyanist Alexandre’dır. George ve Alexandre bir süre sohbet ederler. Daha sonra George, içeri gidip karısını da getirir. Alexandre, öğretmenini o durumda görünce üzülür. Konu hakkında bilgi almak ister ancak Anne konuyu kapatır. Anne öğrencisinden kendisi için biraz piyano çalmasını ister. Alexandre’da öğretmenini kırmaz. George karısı için akülü sandalye alır. Kadın buna sevinir ve aracı test eder. George karısının saçlarını yıkarken görülür. George mutfakta tek başına yemek yer. İçerden karısının bağırma sesini duyar ve koşar. Kadın kendi kendine kalkmak isterken düşmüştür. George “Neden yardım istemiyorsun?” diye karısına kızar. George rüyasında kendini apartmanının içinde gezerken görür. Dolaşırken birisi arkadan gelir ve George’un ağzını kapatır. George korku ve çığlıkla uykusundan uyanır.

George, Anne’yi yatağından kaldırır. Yatak ıslanmıştır. Anne gece altına kaçırmıştır. George “Önemli bir durum değil.” der ancak Anne bu duruma çok üzülür ve ağlar. Anne bu üzüntüyle bir felç daha geçirir ve artık tamamen yatağa bağımlı olur. Ziyarete yine kızları Eva gelir. Eva annesinin başında günlük hayattan bahsetmektedir. Ancak annesi kendinde değildir. Salonda da George ve damadı Geoff konuşmaktadırlar. İçeriye birden Eva girer. Annesinin durumuna çok üzülmüş gözyaşlarına boğulmuştur. George, Anne için bir bakıcı getirir. Bakıcı George’a bez nasıl bağlanır onu gösterir. George karısına özenle yemek yedirmeye çalışır. Eve gelen bakıcı Anne’yi yıkar. George bakıcı ile şartları konuşur. George, görüşü olumlu olursa hafta içi onu arayacağını söyler. George başka bir bakıcı daha tutar. Ancak bakıcı karısına iyi davranmaz ve onu kovar. Kadın giderken George’a hakaret eder.

George Anne’ye su içermeye çalışmaktadır. Ancak Anne su içmek istemez. George zorla biraz suyu ağzına damlatır. Anne suyu ağzından tükürür. Buna sinirlenen George Anne’ye tokat atar. George bir süre sonra pişman olur ve özür diler. Eva yine ziyarete gelir. George Eva’ya annesini göstermez. Ancak Eva ısrar edince izin vermek zorunda kalır. Annesinin halini gören Eva gözyaşlarına hakim olamaz. Babasına “bir şeyler yapmalıyız” diye çıkışır. Babası ise onların hayatına karışmamaları gerektiğini söyler.

Anne yatakta yatmakta George ise ona geçmişten hikayeler anlatmaktadır. Bir süre sessizliğe bürünen George bir anda aldığı yastığı karısının yüzüne kapatır. Karısı çırpınarak ölür. Karısının en güzel elbisesini giydiren George yatağının üstüne de çiçekler atar. Daha sonra George odanın kapılarını sıkı sıkıya kapatır ve bantlar. Yatakta yattığı görülen George bir sesler duyar ve mutfağa gider. Karısını gören George onunla evden çıkar. Son sahnede kızları Eva girer evde dolaşır.