• Sonuç bulunamadı

Benzer Giysi Kalıp Tasarım Yazılımlarının Özellikleri

4.1. Alt Problem 1: Yeni Giysi Kalıp Tasarım Yazılımının Özelliklerinin

4.1.2. Benzer Giysi Kalıp Tasarım Yazılımlarının Özellikleri

Yapılan araştırmalarda giysilerde kişiye özel ölçülendirme sağlayan bir çok programa rastlanmıştır. Son yıllarda kişiye özel kitlesel üretim uygulamaların artmasıyla hazırgiyimin kitlesel üretimi için satışta olan birçok BDT sistemleri satan firmalar, yazılımları arasına kişiye özel ölçülendirme yapan modüller eklemiştir. Ayrıca araştırmalar boyunca terzilere ve tasarımcılara yönelik kişiye özel ölçülendirme yapan daha basit ve uygun fiyatlı birçok GKT yazılımı olduğu görülmüştür. İnternette arama motorları ile yapılan araştırmalarda adına rastlanan kişiye özel ölçülendirme modülü içeren GKT yazılımlarının listesi Tablo 4.14’de verilmiştir.

Tablo 4.14

Kişiye Özel Ölçülendirme Modülü İçeren GKT Yazılımları

Sıra no Yazılımın Adı Ana çalışma sahası

1 Optitex Modulate MTM Kitlesel üretim+kişiye özel üretim modülü 2 Lectra Fitnet MTM Kitlesel üretim+kişiye özel üretim modülü 3 Gerber AccuMark MTM Kitlesel üretim+kişiye özel üretim modülü 4 Investronica PGS-MGS-MTM Kitlesel üretim+kişiye özel üretim modülü 5 TUKACad Tailor Edition Kitlesel üretim+kişiye özel üretim modülü

6 Assist Kitlesel üretim+kişiye özel üretim modülü

7 PolyPattern PolyOrganize M2M Kitlesel üretim+kişiye özel üretim modülü 8 GeminiCad Tailoring Assistant Kitlesel üretim+kişiye özel üretim modülü

9 InvenTEX MTM Kitlesel üretim+kişiye özel üretim modülü

10 Grafis CAD Sistemleri Kitlesel üretim+kişiye özel üretim modülü 11 Morgan CAD MTM Kitlesel üretim+kişiye özel üretim modülü 12 DressingSim LookStailor X Tasarım alanı

13 Telestia Creator CAD -Automatic Patterns Tasarım ve eğitim alanı

14 Bernina My Label Terzilik ve tasarım alanı

15 Garment Designer Terzilik, tasarım ve eğitim alanı

16 FashionCAD Terzilik

17 Pattern Maker Terzilik

18 PatternMaster Terzilik, tasarım ve eğitim alanı

19 Dress Shop Terzilik

Tablo 4.14’de listelenen kişiye özel ölçülendirme modüllü GKT yazılımlarından detaylı demo versiyonlarına veya video gösterimlerine ulaşılan Optitex Modulate MTM, GeminiCad Tailoring Assitant, InvenTEX MTM, Bernina My Label, Garment Designer, Fashion CAD, Pattern Maker, PatternMaster, Dress Shop ve My Pattern Designer adlı GKT yazılımları ve “Giysi Kalıp Tasarımında Örnek Bir Tekno Terzilik Uygulaması” (Çotuk, 2008) adlı araştırmada geliştirilmiş EtekCAD yazılımı incelenmiştir.

Araştırmanın bu kısmında yukarıda adı verilen 11 adet GKT yazılımı demo versiyonları veya video gösterimleri Ek-2 gözlem formu aracılığı ile incelenmiştir. İncelemelerden elde edilen detaylı bulgular resimli açıklamalarla EK-3’te verilmektedir.

İncelenen GKT yazılımlarının listesi ve genel özellikleri Şekil ’te özetlenmektedir. Tablo 4.15

Benzer GKT Yazılımları ve Genel Özellikleri S.

no Yazılım Adı Menşei Hedef Kitle Piyasaya Çıkış Tarihi Satış Durumu 1 Optitex PDS+Modulate MTM İsrail Tasarımcılar ve KKÜF 2008 √ 2 Gemini Cad Tailoring Assistant Romanya Tasarımcılar ve KKÜF 2006 √

3 InvenTEX MTM Romanya Tasarımcılar ve KKÜF 2009 √

4 Bernina My Label İsviçre Terziler 2008 √

5 Garment Designer ABD Terziler ve öğrenciler 1995 √

6 FashionCAD Avustralya Tasarımcılar ve terziler 1995 X

7 Pattern Maker +MacroGen 4 ABD Tasarımcılar ve terziler 2006 √

8 PatternMaster ABD Terziler ve öğrenciler 1998 √

9 Dress Shop ABD Terziler 2004 √

10 My Pattern Designer ABD Terziler 2006 √

11 EtekCAD Türkiye Terziler 2008 X

KK: Kitlesel Kişiselleştirilmiş Üretim Firmaları, √ :Satışta, X: Satışta Değil

İncelene GKT yazılımlarının listesi ve genel özellikleri Şekil 4.15’te özetlenmektedir. Tablo 4.15 incelendiğinde kişiye özel ölçülendirmeye yönelik yazılımların geçmişi 1995’e kadar uzanmaktadır. Satışta olan dokuz yazılımdan beşi ABD menşeili olup, bu yazılımların hedef kitlesinde profesyonelden acemilere kadar terziler bulunmaktadır. Bu araştırma sonuçlarına göre ABD terzilere yönelik GKT yazılımları üzerinde en fazla uygulamaya rastlanan ülkelerden biridir.

Romanya menşeili iki yazılım üretim sistemlerine entegre edilebilen kitlesel kişiseleştirilmiş giyim üretim firmalarına yönelik daha profesyonel sistemlerdir. Kitlesel üretime yönelik BDT sistemine entegre edilen Modulate MTM modülü ile kitlesel

kişiselleştirilmiş giyim üretim firmalarına hitab eden Optitex PDS İsrail menşeili olup, kişiye özel ölçülendirme özellikleri 3B prova sistemleri ile desteklenmiş en gelişmiş uzman yazılımlardan biridir.

Halen satışta olan Bernina My Label adlı yazılım ise terzilere yönelik geliştirilmiş İsviçre menşeilidir. Ancak Bernina My Label, dünyanın önde gelen dikiş nakış makinesi imalatçısı olan Bernina International için Optitex tarafından geliştirilmiş özellikleri kısıtlı hobi amaçlı bir yazılımdır.

Ayrıca terzilere yönelik olup satıştan kalkan bir yazılım Avustralya menşeili ve akademik bir araşırmanın ürünü olan bir yazılım da Türk menşeilidir.

Tablo 4.16

Benzer GKT Yazılımlarında Kişiye Özel Ölçülendirme Yöntemleri

S.no Yazılım Kişiye Özel Ölçülendirme Yöntemi

1 FashionCAD Seri Farklarından Uyarlama

1 Bernina My Label

Parametrik Tasarım-Varyant Programlama Yaklaşımı 2 Garment Designer

3 Pattern Maker Basic/Deluxe/Professional Studio 4 PatternMaster

5 Dress Shop Quik Start/Deluxe/Pro 6 My Pattern Designer

7 EtekCAD

1 Optitex PDS + Modulate MTM

Parametrik Tasarım - Geometrik Kısıtlılık Yaklaşımı

2 Gemini Cad Tailoring Assistant 3 InvenTEX MTM,

Benzer GKT yazılımlarında kişiye özel ölçülendirme uygulamalarını anlamak üzere geliştirilmiş gözlem formları ile incelenen 11 adet yazılımın kişiye özel ölçülendirme yöntemleri Tablo 4.16’te sınıflandırılmıştır.

Tablo 4.16’da bir yazılımda seri farkları tekniğinden uyarlanarak kişiye özel ölçülendirme yapıldığı görülmektedir.

Benzer yazılımlardan yedisinin kişiye özel ölçülendirmesi parametrik tasarımın varyant programlama tekniğine dayanmaktadır. Varyant programlama tekniğiyle çalışan Pattern Maker ve PatternMaster adlı yazılımlarda kütüphanede kayıtlı kalıplar açılırken önce beden ölçüleri seçilmektedir. Daha sonra model detayları seçilerek kişiye özel kalıp oluşturulmaktadır. Bu yazılımların, daha çok terzilere yönelik uygun fiyatlı programlar olduğu, model uygulamalarının kütüphane kayıtlarıyla sınırlı kaldığı görülmektedir. Bu programların versiyona göre kütüphane kayıtlarındaki model detayları arttıkça fiyatları da artmaktadır.

Varyant programlamaya göre çalışan Pattern Maker’da ise Macro Gen 4 adlı yazılıma açılan bir ara yüz ile kütüphanede kayıtlı parametrik kalıplarda model uygulamalarını makro olarak kaydetmek mümkün olmaktadır. Böylece farklı modellerin parametrik dönüşümü mümkün olmaktadır.Ancak Macro Gen 4 ile parametrik kalıpların makro tasarımları kalıp bilgisi, programlama mantığı ve bilgisayar kullanımı konusunda tecrübe gerektirmektedir.

Araştırma kapsamında incelenen üç adet yazılımın kişiye özel ölçülendirme yöntemleri ise parametrik tasarımın kısıtlılık yaklaşımına dayanmaktadır. Bu üç yazılımın ortak özelliği hazırgiyim sektörüne yönelik entegre sistemlerinin bulunmasıdır. Bu yazılımlarda kullanıcılar kalıpları beden ölçü parametreleriyle ilişkilendirmektedir. Her üç yazılımda ortak bir yöntem kullanılsa da kalıplarda parametrik dönüşüm farklı uygulamalarla sağlamaktadır.

Bu yazılımlardan GeminiCAD Tailoring Assistant’ta beden ölçüleri ile ilişkilendirilen yardımcı kılavuz çizgileri üzerine sonradan kalıplar çizilir. Böylece kısıtlılıkları belirlenmiş parametrik kalıplar oluşturulur. Inventex MTM’de ise önceden oluşturulan kılavuz şablonlarının model kalıplarla eşleştirilmesiyle kalıpların parametrik dönüşümü sağlanmaktadır.

Kılavuz çizgiler yardımıyla kişiye özel ölçülendirme giysi kalıp sistemleri için en uygun boyutlandırılmayı sağlarken, yüksek bir kalıp konstrüksiyon bilgisi gerektirmektedir. Ancak bir kez kılavuzlarla eşleştirilen kalıpta, farklı bedenler için tekrarlanan kişiye özel ölçülendirmeler oldukça kolay sağlanmaktadır.

Optitex Modulate MTM’de ise kısıtlılıklar “modulate ölçüm aracı” ile kalıplar üzerinde ölçülen iki noktanın beden ölçüsü ile ilişkilendirilmesi ile belirlenir. Modulate aracı kalıpta aslında bir çeşit kılavuzlama sağlamaktadır. Bu uygulamada kılavuzlar, model kalıp üzerinde sonradan tanımlanmaktadır. Bu esnada kalıpta ölçülen iki nokta arasının bedeni hangi oranda böldüğü, ne kadar bolluk verildiği gibi detay bilgilerin bilinmesi gerekir. Sonuç olarak 11 adet örnek GKT yazılımından 10’unda beden ölçüleriyle doğrudan ilişkilendirilmiş parametrik kalıplar ile kişiye özel ölçülendirme sağlandığı belirlenmiştir. Literatürde parametrik tasarımla ilgili kaynaklar incelendiğinde, bir çok sektörde “birbirine benzeyen ancak geometrik ölçüleri farklı olan parçaların tasarımı” (Halkacı veYiğit, 2004) için parametrik tasarım yöntemlerinin kullanıldığı görülmektedir. Son yıllarda kişişelleştirilmiş giyim üretimi ile ilgili araştırmalarda (Xui vd, 2011, s.989) ve uygulama

örneklerinde yapılan tespitler doğrultusunda kişiye özel ölçülendirme yapmak için parametrik tasarımın en uygun yöntem olduğu görülmektedir.