• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde, öğretmen adaylarına yöneltilen “Suriyelilerin T.C vatandaşlarla entegrasyonunu (uyum) sağlamak için yapılan faaliyetlere katılmak ister misiniz? Neden?” sorusuna yönelik, öğretmenlerin adaylarının verdikleri cevaplar analiz edilerek elde edilen veriler Tablo 19’da gösterilmiştir.

103 Tablo 19:

Suriyeli İnsanların Ülkemizdeki Vatandaşlarla Entegrasyonunu (Uyum) Sağlamak İçin Yapılan Faaliyetlere Katılmakla İlgili Öğretmen Adayı Görüşleri

Tablo 19 incelendiğinde Uyum Faaliyetleri temasında altınında 2 adet alt tema oluşturulmuştur. Bunlar Katılırım ve Katılmam alt temalarıdır. Katılırım alt teması altında beş adet kod oluşturulmuştur. En fazla oluşturulan kod 13 katılımcı cevabıyla Uyumlarını

Kolaylaştırma, daha sonra sırasıyla oluşturulan diğer kodlar ise 8 katılımcı cevabıyla Yardım etme, 3 katılımcı cevabıyla Kültürel etkileşim sağlama, 3 katılımcı cevabıyla Empati Kurma,

1 katılımcı cevabıyla Aynı dine mensup olmadır. Katılırım alt temasının oluşmasında öğretmen adaylarının faaliyetlere katılacak olmaları etkili olmuştur. Öğretmen adayları bu tür faaliyetlere katılacaklarını söylemişlerdir. Çünkü bu tür faaliyetler uyumu kolaylaştıracak, onlara daha fazla yardımcı olmamamızı sağlayacak, kültürel etkileşim sağlanarak kültürlerin daha iyi tanınmasını zemin hazırlayacak, empati kurma ortamı oluşturacaktır. Bu doğrultuda, öğretmen adaylarının ifadelerine ilişkin dikkat çeken görüşlerden bazıları örnek olarak aşağıda belirtilmiştir:

Uyumlarını kolaylaştırma:

“Çünkü vatandaşlarımızla iyi geçinmek için ve daha iyi iletilişim kurmak için yapılan faaliyetlere katılırım. Hem daha iyi uyum sağlaya bilmek için katılmak isterim.” (Ö3-6)

Tema Katılırım f Uyum F aa li ye tl eri Kod Uyumlarını kolaylaştırma Ö3-6, Ö3-7, Ö3-9, Ö3-10, Ö3-15, Ö4-2 Ö4-3, Ö4-6 Ö4-9 , Ö4-10, Ö4- 12, Ö4-13 Ö4-15 13 Yardım etme Ö3-1, Ö3-5, Ö3-13, Ö4-1, Ö4-8, Ö4- 10, Ö4-14 Ö4-15 8

Kültürel etkileşim sağlama Ö3-3, Ö3-5, Ö4-13 3

Empati Kurma Ö3-1, Ö4-9 , Ö4-14 3

Aynı dine mensup olma Ö3-9 1

Katılmam Kod

Değişime inançsızlık Ö3-11, Ö3-12, Ö4-5, Ö4-6, Ö4-11 5

104

“Bizim onlara uyum sağlamak için böyle faaliyetlere katılmamız lazım. Çünkü çoğunluktayken azınlık durumuna düştük. Uyumsuzluk ve kültürel çatışma ortaya çıkmış durumda. Aynı ortamı paslaştığımız için birbirimizle uyum sağlamak zorundayız. Bunları çatışma ortamı çıkmaması için yapmalıyız.” (Ö3-15)

“Evet, katılmak isterim. Çünkü Suriye’nin uyum sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Gerek sosyal çevre gerekir okul ortamına uyum sağlamsı açısından bu tür faaliyetleri destekliyorum.” (Ö4-2)

“Evet katılırım. Türk vatandaşların bu tür faaliyetlere katılmaları sağlanmalıdır. Türk vatandaşlarının bu insanları kabullenmesi ve hoşnut olması için bu tür faaliyetler yapılarak birlikte işlerin yapılacağı gösterilmelidir. Suriyelilerin kabul görünmesi için bu tür faaliyetler şart.” (Ö4-6)

“Bu insanlarında topluma katılması, topluma uyum sağlaması önemlidir. böylece insan yabancılık çekmez buda beraberinde sorunların azalmasına ve ülkede asayiş ve güvenin daimi olmasına katkı sağlar.” (Ö4-9)

Yardım etme:

“Her zaman katılırım savaş çok kötü bir şey. Onların iyi olması için her faaliyete katılırım. Biz Türk milleti olarak asla yarı yolda kalmış, mazlum insanları ezmedik, hep koruduk, yarı yolda bırakmadık. Atalarımızdan kalan bir özelliktir bu.” (Ö3-13)

“Katılırdım. Hatta katıldım da 3. Sınıftayken bizzat onlarla irtibat sağladım. Elimden gelen her şeyi yapmaya çalışırım. Onlara bir şey yapmak ve paylaşmak bana çok keyif veriyor. Hatta onlar yararına bir kermes bile vermiştik.” (Ö4-1)

“Katılırım. Faydalı olacaksam neden olmasın. İnsanların acılarına dertlerine ortak olmak için katılırım. Bu zor günlerinde yanlarında olduğumuzu göstermek için bu tür faaliyetlere katılırım.” (Ö4-9)

“Katılırım çünkü onları dışlamamak lazım onlarda bizim gibi insan. Bir insan evine kapalı duramaz ki onlarında sosyalleşmesi lazım. Dilimizi öğrenmeleri için eğitim verile bilir. Bana deseler gel Türkçe ver giderim gönüllü olarak.” (Ö4-14)

105 Kültürel etkileşim sağlama:

“Katılmak isterdim çünkü iki farklı kültürün etkileşimi olacak. Onlardan bazı şeyler öğrenile bilir. Onlara da bazı şey öğretebiliriz.” (Ö3-3)

“Katılırım. Hem insani yardım hem de etkileşim açısından katılmak isterim” (Ö3-5)

“Katılırım onlarla aynı coğrafyada yaşıyorum. Bütünleşmemiz ve kenetlenmemiz lazım. Aynı toprakların ayrı insanı olmamalıyız. Birbirimizi anlamalı ve bulunduğumuz coğrafyada AB tarzı bir yapılanma oluşturmalı ve kültürlerimizi ayrımcılık değil zenginlik olarak ele almalıyız.” (Ö4-13)

Empati Kurma:

“Evet katılırım. Aynı sorunun bizim başarımıza da gelebilir empati kurmaya çalışırım sorunları gidermeye çalışırım. Buda onları daha iyi anlamamızı sağlar” (Ö4-9)

“Katılırım neden olmasın. Onlarda bir dışlanmışlık sendromu olmaması için katılırım. Sonuç ta onlarda bizim gibi insan.” (Ö4-14)

Aynı dine mensup olma:

“Bu faaliyetlere katılmamın sebebi de dindaş olmamız.” (Ö3-9)

Katılmam alt teması altında iki adet kod oluşturulmuştur. En fazla oluşturulan kod 5 katılımcı cevabıyla Değişime inançsızlık, daha sonra oluşturulan diğer kod ise 2 katılımcı cevabıyla Uyum gerçekleşmiştir. Katılmam alt temasının oluşmasında öğretmen adaylarının faaliyetlere katılmayacak olmaları etkili olmuştur. Öğretmen adayları faaliyetlere katılmayacaklarını belirtmiştir. Çünkü onların değişeceklerine inanmamaktadırlar ve bazıları da uyumun zaten sağlandığını bu nedenle böyle bir faaliyete ihtiyaç olmadığını söylemişlerdir. . Bu doğrultuda, öğretmen adaylarının ifadelerine ilişkin dikkat çeken görüşlerden bazıları örnek olarak aşağıda belirtilmiştir:

106 Değişime inançsızlık:

“Hayır katılmam. Çünkü onlar ülkemizin düzenini baya bozdular. Onların gelmesiyle ülke çok karıştı. Bizim onlara verdiğimiz imkânlara rağmen nankörlük ediyorlar. O yüzden onların uyum sağlaması açısından destek olmam. Kendi ülkelerinde savaşmak yerine kaçıp burada kamayı tercih ediyorlar.” (Ö3-12)

“Hayır katılmam. Çünkü daha önce katılmaya çalıştım ve entegre olamadım. Doyumsuz olduklarını düşünüyorum. Ne kadar destek olunursa olunsun bir sonuç alınamayacak gibi geliyor.” (Ö4-5)

“Hayır, ben katılmam. Çünkü Suriyelilerle böyle faaliyetlerde bulunmak hiç bir şeyi değiştirmiyor. Sadakat duygusu bulunmadığından bunların faydası olmayacak diye düşünüyorum. Bu yüzden ben katılmam.” (Ö4-11)

Uyum gerçekleşmiş:

“Katılmazdım. Çünkü gerek yok bizden daha uyumlu görünüyorlar.” (Ö3-4)

“Katılmam. Çünkü benzer kültürlere sahip olduğumuz için uyum sağladığımızı düşünüyorum.” (Ö4-4)