• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde, öğretmen adaylarına yöneltilen “ Türkiye’nin Suriyelilere yönelik yardım uygulamalarına hakkında düşünceleriniz nelerdir? Açıklayınız?” sorusuna yönelik, öğretmenlerin adaylarının verdikleri cevaplar analiz edilerek elde edilen veriler Tablo 27’de gösterilmiştir. Verilerin analizinde frekans olarak öğretmen aday sayısı alınmış olup, “f” kodlara ait frekansı ifade etmektedir. Ö3-1 veya Ö4-1 ise öğretmen adaylarına verilen kodlardır. Örneğin Ö3-7: üçüncü sınıflardan yedinci sıradaki öğrenciyi, Ö4-7: dördüncü sınıflardan yedinci sıradaki öğrenciyi temsil etmektedir.

Cinsiyet 3. Sınıf 4. Sınıf Toplam

f % f % f %

Kadın 11 73,3 5 33,3 16 53,3

Erkek 4 26,7 10 66,7 14 46,7

80

Tablo 15 incelendiğinde Türkiye’nin yardım uygulamaları temasında altınında 3 adet alt tema oluşturulmuştur. Bunlar Doğru Buluyorum, Kısmen Doğru Buluyorum ve Yanlış Buluyorum. Doğru buluyorum alt teması altında dört adet kod oluşturulmuştur. En fazla oluşturulan kod 11 katılımcı cevabıyla İhtiyaç sahiplerine yardım etmedir, daha sonra sırasıyla oluşturulan diğer kodlar ise 5 adet örnek davranış, 2 adet ortak tarihi ve dini geçmiş, 2 adet empatidir. Bu alt temanın oluşturulmasında öğretmen adaylarının verdikleri cevapların ön koşullu olmaması etkili olmuştur. Bu doğrultuda, öğretmen adaylarının ifadelerine ilişkin dikkat çeken görüşlerden bazıları örnek olarak aşağıda belirtilmiştir:

Tablo 15:

Türkiye’nin Suriye’den Gelen İnsanlara Yönelik Yardım Uygulamaları Hakkında Öğretmen Adayı Görüşleri

Tema Doğru Buluyorum f

Tür kiye’ nin yar dım uygu lama lar ı Kod

İhtiyaç Sahiplerine Yardım Etme Ö3-2, Ö3-3, Ö3-12, Ö3-13, Ö4-1, Ö4-3, Ö4-5, Ö4-6, Ö4-8, Ö4-11, Ö4-13

11

Örnek davranış Ö4-1, Ö4-4, Ö4-6, Ö4-8, Ö4-13 5

Ortak Tarihi ve Dini Geçmiş Ö3-1, Ö4-10 2

Empati Ö4-3, Ö4-6 2

Kısmen Doğru Buluyorum Kod

Vatandaşlarını ihmal etmeden Ö3-4, Ö3-6, Ö3-5, Ö3-6, Ö3-7, Ö3- 8, Ö3-9, Ö3-11, Ö3-14, Ö3-15, Ö4- 2, Ö4-14, Ö4-15

13

Geçici süreliğine yardım Ö3-9, Ö4-12, Ö4-15 3

Mevcut düzeni bozmadan Ö3-15, Ö4-7, Ö3-11, 3

Yanlış Buluyorum Kod

Ülke vatandaşına yardım edilmeli Ö3-10, 1

81 “İhtiyaç Sahiplerine Yardım Etme:

Türkiye Cumhuriyeti devleti çok merhametli ve yıllar boyunca sadece Suriyeli vatandaşlara değil Bosna Hersek, Bulgaristan vs. gelen insanlara da yaşadığı sorunlardan dolayı kol kanat germiş ve yardım etmiştir. Yüzyıllar boyunca da bu devam edecektir. Hiçbir ülkede olmayan insancıl yaklaşım ve yardım duygusu devletimizde ve insanlarımızda her zaman vardır." ( Ö3-13)

Örnek Davranış:

“Devletimizin yardımlarını her şekilde destekliyorum. Tüm dünyada Türkiye’yi örnek alıp yardım etmelidir.” (Ö4-1)

“Avrupalı devletlerin imkânları fazla olmasına rağmen Suriyeli insanlara kapılarını kapattılar. Biz ise tam tersini yaparak kucak açtık. Kısacası devletimiz tüm dünya ülkelerine örnek olacak bir davranış göstermiştir.” (Ö4-8)

Ortak Tarihi ve Dini Geçmiş:

“Ülke politikasında önemli bir yeri meşgul eden Suriyeli göçmenler sorununa Müslüman bir ülke olan Türkiye’nin kayıtsız kalması beklenemezdi.” (Ö4-10)

Empati:

“Devletimiz zorda olan insanlara yardım etmekle yükümlüdür. Sonuçta bu kötü durumda bizde olabiliriz. Yardım edilmeyene yardım edilmez gözüyle bakanlardanım.” (Ö4-3)

Kısmen doğru buluyorum alt teması altında üç adet kod oluşturulmuştur. En fazla oluşturulan kod 13 katılımcı cevabıyla Vatandaşlarını ihmal etmeden, daha sonra sırasıyla oluşturulan diğer kodlar ise 3 Geçici süreliğine yardım, 3 Mevcut düzen bozmadandır. Bu alt temanın oluşturulmasında öğretmen adaylarının verdikleri cevapların şartlı ( ön koşullu) olması etkili olmuştur. Öğretmen adayları Suriyelilere yardım edilmesini istediklerini lakin bu yardımlar yapılırken kendi ülke vatandaşlarının ihmal edilmemesi, ülke düzeninin bozulmamasını ve yardımın sürekli devam edemeyeceğini ifade etmişlerdir. Bu doğrultuda, öğretmen adaylarının ifadelerine ilişkin dikkat çeken görüşlerden bazıları örnek olarak aşağıda belirtilmiştir:

82 Vatandaşlarını ihmal etmeden:

“Devletimizin zorda olan insanlara yardım etmesini doğru buluyorum. Ancak bu yardımı kontrollü bir alanda kontrollü bir şekilde yapmalıdır. Ayrıca yardımı yaparken de kendi vatandaşını ihmal etmemelidir. Hastanelerde T.C vatandaşı olan ve sıra bekleyen insanlardan önce Suriyelilerin muayene alınması, T.C vatandaşlarının vergi ödeyerek sahip oldukları şeylere onların hiç çaba sarf etmeden sahip olmasını yapılan bir hata olarak görüyorum.” ( Ö3-4)

“İnsanlık acısından doğru ve yapılması gereken şeylerdir. Fakat bu yardımlar yapılırken

ülke vatandaşlarının mağdur edilmemesi ve belli bir düzen içerisinde yapılmalıdır.” ( Ö3-

13)

“Savaş her ülkenin başına gelebilecek bir olaydır. Hangi ülkeden hangi ırktan olursa olsun savaştan kaçan sığınmacılara yardım yapılmalıdır. Devletimizin Suriyelilere yardım etmesi gayet normaldir. Ama bu yardımlar eşit bir şekilde yapılmalı ve onlara ayrıcalıklı davranılmamalıdır.” (Ö4-1)

Geçici süreliğine yardım:

“Yapılan yardımı doğru buluyorum. Ama bu yardımlar sonsuza kadar devam edemez bu yüzden bu insanlar bir an önce hayata kazandırılmalılar.” ( Ö3-4)

Mevcut düzen bozmadan:

“Tabi ki yardıma muhtaç insanlara yardım edilmeli ama bu yardım yapılırken de kendi ülkemizin düzeni bozulmamalı. Aslında onların tamamen içimize almasını doğru bulmuyorum.” ( Ö3-15)

Yanlış buluyorum teması altında iki adet kod oluşturulmuştur. Oluşturulan kodlar 1’er katılımcı cevabıyla Ülke vatandaşına yardım edilmeli ve Mevcut düzenin bozulmasıdır. Bu alt tema oluşturulurken öğretmen adaylarının Suriyeli insanlara hiçbir şekilde yardım edilmemesi yönündeki söylemleri etkili olmuştur. Bu doğrultuda, öğretmen adaylarının ifadelerine ilişkin dikkat çeken görüşlerden bazıları örnek olarak aşağıda belirtilmiştir:

Ülke vatandaşına yardım edilmeli:

“Yapılan yardımları doğru bulmuyorum. Çünkü ülkemizde zor durumda bir çok insan varken onlara yardım yapılmasını gösteriş olarak görüyorum.” ( Ö3-10)

83 Mevcut düzenin bozulması:

“Suriyeli mültecilerin ülkemizde bulunmaları doğru bulmuyorum. Özellikle öğrencileri barınma konusunda zor duruma düşürdüler. Kiralar yükseldi ev sıkıntısı çıktı. Suriyelilere yapılan yardımlar normal vatandaşa ekstra yük getirdi. Ayrıca hastanenler de yeterli hizmet verilememesine ve kalabalık olmasına neden oldular. Yaşam kalitesi azaldı diye biliriz.” (

Ö4-9)