• Sonuç bulunamadı

Başvurunun Zımnen Reddi

2.4. Başvuru Üzerine Yapılacak İşlemler

2.4.2. İnceleme Sonucunda Alınacak Kararlar

2.4.2.4. Başvurunun Zımnen Reddi

İdarenin, şikayet üzerine yasal karar alma süresi içinde hiç karar almaması durumunda, şikayet başvurusu zımnen reddedilmiş sayılacaktır. 4734 sayılı Kanunun 55 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan

“Belirtilen süre içinde bir karar alınmaması durumunda başvuru sahibi tarafından karar verme süresinin bitimini ... izleyen on gün içinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir.”

hükmünden bu çıkarımı yapmak mümkündür.

Gök (2009, s.1178), idarenin yasal karar verme süresi içerisinde karar almama yetkisi bulunmakla birlikte, KİK tarafından yapılan itirazen şikayet incelemesi esnasında, idarenin konuya ilişkin açıklama ve

gerekçelerinin dikkate alınması ve değerlendirilmesi karşısında gerekçelerle donatılmış bir karar alınmasının daha doğru olacağını ifade etmektedir.

Bazen idarelerin, on günlük yasal süre içerisinde bir karar almamakla birlikte, daha bu süre dahi dolmadan, usulüne uygun olmayarak sözleşmenin imzalanması yönünde işlem tesis ettiği görülmektedir. Bu durumda, idarenin şikayet başvurusunu zımnen reddettiği belli olduğundan, on günlük karar alma süresinin beklenmesine gerek yoktur. KİK‟e on günlük sürenin dolması beklenmeden de itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir (Küçük, 2007, s.141).

İdareye şikayet başvurusu hakkında on günlük yasal süre içerisinde karar alınmaması durumunda, başvuru sahibi, idarenin karar alma süresinin bitiminden itibaren on gün içinde Kamu İhale Kurumu‟na itirazen şikayet başvurusunda bulunmalıdır.

Bu noktada, idarenin on günlük süre sona erdikten sonra bir karar alması ve itirazen şikayet başvuru süresi dolduktan sonra, şikayet başvurusunun reddine ilişkin bu kararını başvuru sahibine tebliğ etmesi durumunda, itirazen şikayet süresinin yeniden başlayıp başlamayacağını tartışmak gerekir.

İdari yargılama usulü hukukunda, İYUK 10 ve 11 inci maddelerde, idarenin dava açma süresinden sonra başvuru sahibine cevap vermesi durumu farklı hükümlere tabi tutulmuştur.

Şöyle ki, ilk başvuru olarak adlandırılan, ortada idare tarafından yapılmış hiçbir idari işlem yokken, idari davaya konu olabilecek bir idari işlemin yapılmasının idareden talep edilmesi ve bu talep hakkında idarece bir cevap verilmemesi durumunu hükme bağlayan 10 uncu maddeye göre, idare altmış günlük dava açma süresi içerisinde başvuru sahibine cevap vermezse istek reddedilmiş sayılır. Ancak dava açma süresi dolduktan sonra bir cevap gelirse, dava açma süresi yeniden başlayacaktır.

İYUK‟un 11 inci maddesinde ise, itiraz olarak da adlandırılan ve bir idari işlemin geri alınması, kaldırılması veya yeni bir işlem tesisi için idareye

yapılan idari başvurular düzenlenmiştir. Madde hükmüne göre bu başvuru dava açma süresini durdurur. Altmış gün içinde idareden bir cevap gelmezse istek reddedilmiş sayılır ve dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye devam eder. Görüldüğü üzere, bu maddede, 10 uncu maddeden farklı olarak, idarenin dava açma süresi sona erdikten sonra cevap vermesi durumunda sürenin yeniden başlayacağına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.

İdari yargı uygulamasında, idare tarafından dava açma süresi geçtikten sonra cevap verilmesi durumunda, başvuru İYUK‟un 10 uncu maddesi kapsamında ise dava açma süresinin yeniden başlayacağının kabul edildiği; İYUK‟un 11 inci maddesi kapsamında ise duruma göre ikili bir ayrıma gidildiği görülmektedir. Buna göre, İYUK‟un 11 inci maddesi kapsamında yapılan bir başvuruya idarenin geç yanıt vermesi durumunda, verilen cevabın başvuru konusu ile sınırlı olması durumunda süre yeniden başlamayacaktır. Ancak cevapta yeni bir işlem tesis edildiği belirtiliyor ise, bu başvuru konusundan farklı bir işlem olduğundan süre yeniden başlayacaktır.

Danıştay 6. Dairesi bir kararında114 ;

“2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 11.maddesi uyarınca idari işleme karşı idari dava açma süresi içerisinde yapılacak olan başvuru üzerine altmış gün içinde bir cevap verilmezse isteğin reddedilmiş sayılacağı, bu tarihten itibaren durmuş olan dava açma süresinin yeniden işlemeye başlayacağı ve dava açma süresi geçtikten sonra aynı nitelikte başvuruların ve idarece verilen cevapların dava açma süresini ihya etmeyeceği açık ise de, süresi geçtikten sonra idarece verilecek olan yanıtın dava açma süresini ihya etmemesi için istemin reddi yolunda bir yanıt olması gerektiği, idare tarafından başvuru değerlendirilerek yeni işlem tesis edilmiş olması halinde ise yeni bir hukuki durum ortaya çıkacağından, önceki işlemden farklı bir hukuki sonuç yaratan bu işleme karşı süresi içerisinde dava açılabileceği sonucuna varılmıştır.”

ifadelerine yer vermiştir.

İhale hukukuna özgü özel idari başvurulardan biri olan idareye şikayet başvurusunda, idarenin karar alma ve itirazen şikayet süresi geçtikten sonra şikayete ilişkin bir karar vermesi ve bunu başvuru sahibine tebliğ etmesi durumu ile ilgili olarak ise, Kanun ve ikincil mevzuatta herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

114

Kamu İhale Kurulu, şikayet başvurusunun, idarece süresinde karar alınmamak suretiyle zımnen reddi durumunda, başvuru sahibinin idarenin karar alma süresinin bitiminden itibaren on gün içinde itirazen şikayet başvurusunda bulunması gerektiği ve idarenin karar alma süresi sona erdikten sonra karar almasının şikayet süresini yenilemeyeceği görüşündedir.115

İdareye şikayet başvurularının, mevcut bir işleme yönelik olması bağlamında İYUK‟un 11 inci maddesinde düzenlenen idari başvurulara benzemesi ve Kanunda idarenin karar alma süresinin bitiminden itibaren on günlük süre içerisinde Kamu İhale Kurumu‟na itirazen şikayet başvurusu yapılması gerektiğinin açıkça belirtilmesi karşısında, idarenin yasal süresi içinde karar almaması ve süre dolduktan sonra aldığı kararı bildirir gecikmeli cevabının itirazen şikayet başvuru süresini ihya edeceğini savunmak güçtür.

İdarenin on günlük yasal karar alma süresi içinde karar alması, ancak bu kararı ilgiliye geç bildirmesi durumu ise tamamen farklıdır. Bu durumda, şikayet süresi kararın bildirim tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlayacaktır. Bu husus, İYBHT‟nin 10 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında açıkça ifade edilmiştir. Buna göre, idarece on günlük karar verme süresi içinde karar alınmakla birlikte, bu kararın on günlük süre geçtikten sonra başvuru sahibine bildirildiği hallerde, kararın bildirildiği veya en geç tebliğ edilmiş sayıldığı tarihten itibaren de süresi içerisinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir.