• Sonuç bulunamadı

Araştırma soruları şu şekilde sıralanabilir:

- Kadın imgeleri kozmetik reklam filmlerinde nasıl kuruluyor?

- Kadın imgelerinin kullanıldığı kozmetik reklamlarında toplumsal cinsiyet rolleri nasıl temsil ediliyor?

- Kadın imgelerinin yer aldığı kozmetik reklam filmlerinde ürün/hizmete yönelik iletilen mesaj, sunulan vaat ve söylemler nelerdir?

- Kadın imgelerinin yer aldığı kozmetik reklam filmlerinde cinsellik ve erotizm hangi göstergelerle yansıtılıyor?

- Kadın imgelerinin yer aldığı kozmetik reklamları tüketim alışkanlığını pekiştirmek için hangi mitleri yeniden üretiyor?

- Reklamı yapılan kozmetik ürün/hizmete yönelik vaatler ile kadının rolünün özellikleri nelerdir?

3.4. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Kadın kozmetik ürün reklamları incelenirken, göstergebilimsel çözümleme yöntemi ile analiz edilmiştir. Örnek olarak alınan reklamın göstergebilimsel çözümlemesi, Roland Barthes’in sunduğu üç önemli düzlem temel alınarak yapılmıştır;

1- Dilsel ileti çözümlemesi (kurgusal çözümleme)

2- Şifrelenmemiş görüntüsel ileti çözümlemesi (gerçeğe benzerlik, düz anlam) 3- Şifrelenmiş görüntüsel ileti çözümlemesi (yan anlamlar)

Çalışma bir saptama durumunu ispat amacı gütmediğinden kozmetik reklamlarındaki kadın imgelerinin nasıl sunulduğu, nitel bir araştırma yöntemi olan göstergebilim yöntemi ile çözümlenmiştir. Bu çalışmada reklam iletilerinin görsel nitelikli göstergelerinin çözümlenmesinin yanı sıra seçilen reklamların dilsel açıdan çözümlemesi de eklenmiştir. Genellikle bu yöntem, reklamların anlamlandırılmasında reklam çözümlemelerinde kullanılmaktadır.

3.5. ARAŞTIRMANIN KAPSAMI

Bu çalışmada kadın imgelerinin yer aldığı reklam filmleri araştırılırken, reklam için büyük bütçeler ayıran kozmetik sektörü seçilmiştir. Araştırma evrenini, 2013-2016 yıllarında Türkiye’de televizyon kanallarında yayınlanan televizyon reklamları oluşturmaktadır. Araştırmada televizyon reklamlarının inceleme alanı olarak seçilmesinin nedeni, günümüzde kitle iletişim araçları içinde hala en yaygın ve en etkili mecra olma özelliğinden dolayı televizyon reklamları tercih edilmiştir. Araştırmanın örneklemi, 2013-2016 yıllarında yayınlanan kadınların rol aldığı on beş kozmetik televizyon reklam filminden oluşmaktadır. Araştırma için amaçlı örnekleme metodu ile kadın imgelerinin bulunduğu reklamların seçilerek incelenmesinin araştırma amaçlarına ulaşabilmek açısından en uygunu olduğu düşünülmüştür. Bu örneklem metodu ile reklam filmleri, bir tanesi hariç, sadece tek bir kadının rol aldığı, toplumsal cinsiyet mesajları içeren reklam filmleri arasından seçilmiştir. Reklamların analizi aşamasında her reklam için yalnızca bir kadın karakter incelenmiştir.

Reklam filmleri seçilirken, güncel olanların ağırlıklı olarak örneklem içinde yer almasına özen gösterilmiştir. İncelenen reklamlarda örneklem: saç boyası, şampuan, sabun, parfüm, makyaj ürünleri, cildi güzel gösteren bakım yağı, nemlendirici ve

kremler ile cilt onarıcı, yaşlanmayı geciktirici kozmetik ürünlerinden oluşmaktadır. Reklam filmlerine, markanın Web sayfasında yer alan YouTube ve Facebook kanallarından ulaşılmıştır. Kozmetik markalarından bazıları, Web sayfasının olmaması, Youtube ve Facebook kanallarında Türkiye’de yayınlanan reklamlara yer verilmemesi, incelemeye tabi tutulacak özellikte reklamların olmaması gibi sebeplerden dolayı araştırma dışında bırakılmıştır. Reklam filmlerinin seçiminde süre ve harcama ölçütü göz önünde bulundurulmamıştır.

Kozmetik reklam filmlerinde işlenen temalar çoğu kez birbiri ile kesiştiği için göstergelerde de örtüşmeler, tekrarlar mümkündür. Çalışma sonunda bulguların genelleme yapılarak yorumlanması kaçınılmazdır.

3.6. ARAŞTIRMANIN SINIRLILIKLARI

Bu çalışma, kadın imgelerinin yer aldığı televizyon reklamları incelenip çözümlenirken yalnızca seçilen kozmetik reklamları ile sınırlı kalmıştır. Seçilen reklamlardaki hedef kitlenin genel olarak genç ve orta yaşlı kadınlar olmasından dolayı erkek ve çok yaşlı bireylere istenilen mesajların verilmesi olasılığı görülmemektedir. Ayrıca araştırma belirli bir zaman aralığında yayınlanan reklamları incelemeye yönelik olduğundan çalışmamızın diğer bir sınırlılığını oluşturmaktadır.

3.7. BULGULAR VE YORUMLAR

(1) Maybelline New York Vivid Matte Liquid Ruj Reklamı Reklamın Şifrelenmemiş Görüntüsel İleti Açısından İncelenmesi

Gösterge 1

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=0IOOsDQge4A

Reklam, alacakaranlık bir arka plan önünde saçlarını savurarak yürüyen bir kadının gösterilmesiyle başlamaktadır. Bas tarzındaki müzik de o anda başlamaktadır. Kadının Amerika doğumlu ünlü oyuncu ve model Gigi Hadid olduğu anlaşılmaktadır. Ekranın sol alt kısmında da modelin ismi yer almaktadır. Uzun sarı saçları olan Gigi Hadid’in üzerinde siyah deri bir giysi bulunmaktadır. Ağzı açık bir şekilde objektife bakmaktadır. Gözünde lacivert camlı, şeffaf kenarlı, kemik güneş gözlüğü bulunmaktadır. Bir kadın sesine ait olan fondaki ses: “Çarpıcı görünmek vazgeçilmezim.” demektedir. O sırada efektle ekrana yansıtılan “Maybelline New York” yazısı ekranın tam ortasında yerini almaktadır. Ekranın sol alt kısmında Gigi Hadid ismi yer almaktadır.

Gösterge 2 Gösterge 3 Gösterge 4

Gigi Hadid yakın plandadır ve objektife bakmaktadır. Bu sefer koyu tonlardaki göz makyajı ve pembe renkteki ruju dikkat çekmektedir. Elini omzuna yerleştirdiği görülen Gigi Hadid’in bileğinden parmağına uzanan aksesuarı göze çarpmaktadır. Yine, ekranın sol alt kısmında modelin ismi yerini korumaktadır. Ekran üçe bölünmüştür. İlk bölümde mavi renkteki topuklu ayakkabısıyla Gigi Hadid’in ayağı bulunmaktadır. Orta bölümde modelin yüzü yer almaktadır. Son bölümde ise Gigi Hadid’in pembe pantolonuyla bacakları görülmektedir. Ekranın tam ortasında “Maybelline New York” yazısı verilmektedir. Fonda: “Yeni çarpıcı mat dokunuşla tanış” ifadesi duyulurken, yakın planda gösterilen dudaklara ruj sürülmektedir.

Gösterge 5 Gösterge 6 Gösterge 7

Siyah fon üzerinde farklı renkteki rujlar ekrana yansımaktadır. Ekranın üst orta bölümünde “Maybelline New York” yazısı yer alırken, hemen altında “Yeni Vivid Matte Lıquıd” yazısı yer almaktadır. Fonda da: “Yeni Vivid Matte Lıquıd” sözü duyulmaktadır. Şehri anımsatan görüntü ekrana gelmektedir. Gece algısı uyandıran görüntüde farklı renkler kullanılmıştır. Ekranın tam ortasında “Maybelline New York” yazısı yerini korurken fondaki ses: “Maybelline New York’tan” demektedir. Siyah zemin üzerinde ruj fırçaları renklerle birlikte gösterilmiştir. Fonda: “Çarpıcı ve yoğun renkler” sözü işitilmektedir. Ekranın solunda “Yoğun renkler” yazısı görülmektedir.

Gösterge 8 Gösterge 9 Gösterge 10

Ekran, eşit olmayan şekilde ikiye bölünmüştür. Sol tarafta bir tane kırmızı gül yer almaktadır. Sağ tarafta yakın planda gösterilen dudaklara kırmızı ruj sürülmektedir. Ekranın sol alt kısmında “Rebel Red 35” ruj kodu bulunmaktadır. Ekranın ikiye bölündüğü noktada “Likit mat doku” yazısı görülmektedir. Fondaki ses: “Likit mat dokuyla aradığın yumuşak his” demektedir. Gigi Hadid’in daha önce verilen görüntüsü tekrar ekrana gelmektedir. Bu sefer dudağında pembe değil de kırmızı ruj dikkat çekmektedir. Tüketici üzerinde yapılan araştırma alt yazı halinde verilmektedir. Gigi Hadid’in yüzü ekrana yansımaktadır. Kırmızı rujlu dudakları ön plandadır.

Gösterge 11 Gösterge 12 Gösterge 13

Şehir görüntüsü tekrar ekranda gösterilerek fonda da “Maybelline New York’tan Yeni Vivid Mat Likit Ruj” denilmektedir. Siyah fon üzerindeki rujlar tekrar ekrana yansıtılmaktadır. Ekranın üst orta bölümünde “Maybelline New York” yazısı yer alırken, hemen altında “Yeni Vivid Matte Lıquıd” yazısı yerini korumaktadır. Bas tarzındaki müzik yerini başka bir müziğe bırakmaktadır. Gigi Hadid sokakta yürürken gösterilmektedir. Üzerinde yine siyah deri kıyafeti, dudağında kırmızı ruju, gözünde güneş gözlüğü bulunmaktadır. Eliyle çantasının askısından tuttuğu görülen Gigi Hadid objektiften başka tarafa bakmaktadır. Ekranın tam ortasında büyük harflerle “Çarpıcılık istersen” yazısı verilmektedir. Fonda: “Çarpıcı görünmek istersen sen ne istersen” sözü duyulmaktadır.

Gösterge 14 Gösterge 15 Gösterge 16

Gigi Hadid’in daha önce gösterilen üç ayrı bölümdeki görüntüsü tekrar ekrana yansıtılmaktadır. Bu sefer ekranın tam ortasında “Sen ne istersen” yazısı görülmektedir. Hemen altında verilen “#Vividmatte” etiketi bulunmaktadır. Ekran yine üçe bölünmüştür. İlk bölümde göğüs hizasından verilen görüntüde Gigi Hadid objektiften başka tarafa bakmaktadır. Orta bölümde Gigi Hadid’in bir merdivenden inmekte olduğu görülmektedir. Son bölümde ise başı ve ayakları kadraja alınmamakta ve yürürken ekrana yansıtılmaktadır. Ekranın tam ortasında “Make ıt happen” yazısı verilmektedir. Bu sefer başka bir ses fonda: “Make ıt happen” sözünü söylemekte, o sırada müziğin sesi yükselmektedir. Şehir görüntüsü tekrar verilerek fonda birden fazla sesin:

“Maybelline New York” dediği duyulmaktadır. Ekranın sağ alt kısmında markanın web adresi bulunurken, sol alt kısmında sosyal medya hesapları bulunmaktadır.

Gösterge 17

Siyah fon üzerine “Maybelline New York” yazısı verilirken hemen altında “Türkiye’nin en sevilen makyaj markası” yazısı dikkat çekmektedir. Yazının hemen yanında kırmızı rujlu dudak figürü bulunmaktadır. Fonda: “Türkiye’nin en sevilen makyaj markası” sözüyle reklam sonlanmaktadır.

Reklamın Şifrelenmiş Görüntüsel İleti ve Dilsel İleti Açısından İncelenmesi

Gösterge 1: Reklamın alacakaranlık bir görüntüyle başlaması gece algısı yaratmaktadır. Saçlarını savurarak objektife bakan kadın, Amerika doğumlu, model ve oyuncu Gigi Hadid’tir. Tam adı Jelene Noura Hadid’tir. Model genç ve güzeldir. Saçlarını savurarak adeta bir rüzgar gibi geçmektedir. Manken edasıyla yürüyüşü kendine güvenini ifade etmekte, beğenildiğinin farkında olduğunu göstermektedir. Alacakaranlık görüntüden zamanın gece vakti olduğu düşünülmektedir. Buna rağmen modelin yüzüne vuran ışık çekiciliğini artırmakta, dikkatleri üzerine çekmektedir. Siyah deri giysi şıklık ve asillik mesajını göndermektedir. Gece görüntüsüne rağmen modelin gözündeki güneş gözlüğü, sıra dışılık hissi uyandırmaktadır. Bu durum kendini izlettirme amacına da hizmet etmektedir. Gigi Hadid’in kırmızı rujlu aralık dudakları cinselliğinin, tutkunun, şehvetin göstergesidir. “Çarpıcı görünmek vazgeçilmezim” sözü ile fondaki kadın, tüm kadınlara verdiği mesajla haz nesnesi olarak insanları etkilemenin diğer bir değişle erkekleri baştan çıkarmanın kendi ego tatminini sağladığını vurgulamaktadır. Ekranın sol alt kısmında da modelin ismi büyük harflerle verilerek algıda seçicilik yaratılmak istenmiştir. Reklamda ünlü kullanımıyla tüketiciye onun gibi olabileceği, onun gibi görünebileceği duygusu hissettirilmektedir. Ekranın

tam ortasına efektle yerleştirilen “Maybelline New York” yazısı, markanın, kadınların çarpıcı görünmelerini sağlayan araç olarak sunulduğunu göstermektedir.

Gösterge 2, 3 ve 4: Gigi Hadid’in yoğun makyajlı yüzü ekrana gelmektedir. Cildinin genç ve pürüzsüz görünümü dikkat çekmektedir. Dudağında pembe renk ruj kullanılması, saçlarını tek tarafta toplayıp, elini omzuna yerleştirmesi kadınsılığı simgelemektedir. Gigi Hadid, burada, kusursuz görünümüyle seyirlik bir tablo gibidir. İdeal güzellik kalıplarına uyacak şekilde sarı saç, mavi göz, genç bir yüz ve pürüzsüz cilt bu reklamda karşımıza çıkmaktadır. Modelin izleyiciye bakışı ve elini vücudunda konumlandırışı cinsel çekiciliği artırmaktadır. Toplumsal cinsiyet rolleri açısından seksi, cazibesi olan kadın rolündedir.

Ekran üç ayrı bölüme ayrılarak Gigi Hadid’in vücudunun bölümleri kadraja alınmıştır. İlk bölümde mavi topuklu ayakkabısıyla ayağı, ikinci bölümde pembe rujlu dudaklarının ön planda olduğu yüzü, üçüncü bölümde de pembe pantolonuyla beli ve bacakları kadrajdadır. Kıyafet kodlarından ve tercih edilen renklerden iddialı kadın imajı çizilmiştir. Bu anlamda fondaki kadının cümleleriyle örtüşmektedir. Kadınsı beden hareketleri ve izleyiciye karşı aktif bakış kullanılması kendinden emin olduğunun göstergesidir. Ayakkabının mavi rengi burada özgürlüğü temsil etmektedir. Pembe renkli pantolonu, kadınsılığa ve gençliğe dikkat çekmektedir. Altın sarısı zincir saplı kırmızı renkli çanta ilgi çekici, cesaret ve hareketlilik sağlayıcıdır. Zamanın gündüz vakti olduğu anlaşılmaktadır ve modelin topuklu ayakkabılarla rahatlıkla caddede yürümekte olduğu görülmektedir. Fonda: “Yeni çarpıcı mat dokunuşla tanış” sözü duyulmaktadır. Reklamı yapılan ürün ruj olmasına rağmen ruj kelimesi kullanılmamaktadır. Aslında iletilmek istenen mesaj kadın cinselliğidir. Diğer bir değişle seks objesi olarak kadının öpücükleri çağrıştırılmaktadır. “Çarpıcı” ifadesi ile ürün konumuna indirgenen kadının haz verici durumu vurgulanmaktadır. Bu reklamda da tüketilen ürün veya ruj değil de kadının kendi cinselliği ve bedeni söz konusu olmaktadır. Yakın çekimde dudaklara ruj sürüldüğü görülmektedir. Bu görüntü itibariyle reklamın bir ruj reklamı olduğu anlaşılmaktadır. Dudağa sürülen rujun yine pembe renk seçilmesi, kadınsılığı desteklemektedir. Ciltte pürüzler olduğu gözlerden kaçmamaktadır.

Gösterge 5, 6 ve 7: “Yeni Vivid Matte Liquıd ruj” sözüyle birlikte ekrana farklı renklerdeki rujlar gelmektedir. Rujlar, ekrana net ve bulanık şekilde yansımaktadır.

Renklerin pembe ve kırmızı tonları dikkat çekmektedir. Büyük harflerle ekranın ortasında bulanan “Maybelline New York” ve “Yeni Vivid Matte Liquıd” yazıları görüntüyü tamamlamaktadır. Siyah fon üzerine beyaz renkle yazılmış yazılar dikkat çekicidir. “Yeni” sözcüğünün zemininde pembe renk fon kullanılmıştır. Ekranda verilen yapay şehir görüntüsü markanın reklamlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Böylelikle markaya karşı farkındalık oluşturulmaktadır. Zamanın gece olmasından kaynaklı farklı renklerdeki ışıklandırmalar göz alıcıdır. Ekranın ortasında markanın ismi “Maybelline New York” beyaz renkli yazıyla vurgulanmıştır. Fonda duyulan “Çarpıcı ve yoğun renkler” sözüyle ruj fırçaları ve renkler siyah fon üzerinde belirmektedir. “Çarpıcılık” yine vurgulanmakta, bu sefer renklerin yoğun olduğu da eklenmekte, fonda duyulan bas tarzındaki müzik de heyecan uyandırmaktadır.

Gösterge 8, 9 ve 10: Ekran eşit olmayan şekilde ikiye bölünmüştür. Sağ tarafta dudaklara kırmızı renkteki ruj sürülmektedir. Sol tarafta gösterilen kırmızı gül ile ürüne gönderme yapılmaktadır. Çiçek olarak gül insanlarda hoş bir etki bırakmaktadır. Aşkı ve sevgiyi çağrıştırdığı da bilinmektedir. Kırmızı gülün gizemi ve renginin yoğunluğu ürüne yani kadına aktarılmıştır. Ekranın bölündüğü noktada kırmızı fon üzerinde verilen “Likit mat doku” ifadesi bu durumu desteklemektedir. Yine sol alt kısımda verilen ürün kodu ile rujun renginin kırmızı gülden esinlenildiği algısı yaratılmaktadır. Fonda duyulan: “Likit mat dokuyla aradığın yumuşak his” sözü cinselliğin ve şehvetin ifadesidir. Model yani kadın burada haz nesnesi olarak vurgulanmıştır. Tutkunun ve aşkın rengi olan kırmızının vermiş olduğu duygular modele yani kadına aktarılmıştır. Kırmızı rujlu dudakları ve bakışlarından modelin durumu içselleştirdiği anlaşılmaktadır. Alt yazı şeklinde verilen bilgiyle, yapılan araştırmaya katılan kadınların da markayı tercih ederek bu anlayışı onayladıkları ifade edilmekte ve şimdi sıra sende mesajı izleyiciye iletilmektedir.

Gösterge 11, 12 ve 13: Ekranda şehir görüntüsü ve ruj çeşitleri tekrar gösterilmekte ve fonda: “Maybelline New York’tan Yeni Mat Likit Ruj” ifadesiyle ürün, izleyici için yinelenmektedir. Gigi Hadid’in sokakta rahat bir tavır içinde yürümekte olduğu görülmektedir. Başından göğsüne kadar olan bölümü ekrana yansımaktadır. Böylece izleyicinin bakış açısı göz hizasındadır. Eliyle çantasının sapından tutuşu gösterilmektedir. Bu da kendini rahat ve güvende hissettiğinin göstergesidir. Deri siyah kıyafeti, uzun salık saçları, mavi camlı güneş gözlüğü ve koyu

kırmızı rujlu dudakları ile modern bir duruşa sahiptir. Kendinden emin bir şekilde objektiften başka tarafa bakmaktadır. Bu noktada güçlü ve tutkulu kadın imajı çizilmiştir. Arka taraftaki şehir görüntüsünün bulanıklaştırılması bakışları modelin üzerinde yoğunlaştırmıştır. Fonda: “Çarpıcı görünmek istersen” sözü ile modele atıf yapılmakta, albenisi olan modelin, ürünü kullanarak insanları kendisine hayran bıraktığı vurgulanmaktadır. Diğer bir değişle izleyiciye ‘Eğer sen de kendini izlettirmek istiyorsan bu ürünü tercih etmelisin’ mesajı verilmektedir. Bu sayede ürünü kullananların kendilerini seyirlik nesneye dönüştürmeleri söz konusu olmaktadır. Ekranın ortasında yer alan pembe ve beyaz renkli “Çarpıcılık istersen” yazısıyla dikkat artırılmakta ve görüntü desteklenmektedir.

Gösterge 14, 15 ve 16: Gösterge 14 ile daha önce verilen gösterge 3’teki görüntü yinelenmiştir. Bu sefer Gigi Hadid’in dudaklarının kırmızı rujlu olduğu görülmektedir. Fonda duyulan markanın sloganı da olan “Sen ne istersen” sözü ile izleyicinin kendisini özel ve elit hissetmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Aynı zamanda söz, pembe ve beyaz renkli yazıyla ekranda da verilerek izleyicinin gözüne hitap edilmektedir. Pembe fon üzerine #vividmatte etiketi ile izleyicinin daha fazla bilgiye ulaşabilmesi için imkan tanınmaktadır. Ekran üç ayrı bölüme ayrılmıştır. Gigi Hadid üç farklı görüntüyle ekranda görülmektedir. İlk bölümde yan bir pozisyonda durmuş, dudakları aralık bir şekilde objektiften başka tarafa bakmaktadır. Yoğun kırmızı rujlu dudakları ilgiyi dudaklarında toplamakta, dudakların aralık duruşu da cinselliği ve arzulanmayı çağrıştırmaktadır. Orta bölümde, tarihi bir binanın merdivenlerinden inmekte olduğu görülmektedir. Bununla elit bir kimlik oluşturulmaya çalışılmıştır. Dudaklarının aralık duruşu çağrıştırılan duyguların devam ettirilmesini sağlamaya yöneliktir. Üçüncü bölümde başı ve ayakları dışında vücut hatları belirgin bir şekilde görülmektedir. Özellikle yürürken görülen vücudunun kıvrımlı duruşu kadınsı imgeleri vurgulamaktadır. Dikkatli bakıldığında siyah deri kıyafetinden göğüs ucunun belli olması seksi kadın imajını çağrıştırmaktadır. Genel olarak reklamda kırmızı ve pembe renklerin hakimiyeti dişi duyguların habercisidir. Bir yandan pembenin rahatlatıcı etkisi, diğer yandan kırmızının tutkuyu simgelemesi ile bu duygular modele atfedilerek, modeli veya kadını cinsel bir obje olarak konumlandırmaktadır. Fonda: “Make ıt happen” “Bunu gerçekleştir” sözü ile önceki göstergelerde kullanılan “Çarpıcılık istensen” “Sen ne istersen” sözlerinin aksine burada tüketiciye talimat verilmektedir.

Söz, ekranda verilerek pembe ve beyaz renkli yazıyla da desteklenmektedir. Şehir görüntüsü yinelenmekte, bu sefer farklı olarak birden fazla kişi tarafından seslendirilen “Maybelline New York” sözü duyulmaktadır. Ayrıca ekranın sağ ve sol alt kısımlarında küçük puntolarla web ve sosyal medya adresleri izleyiciye iletişim için verilmiştir.

Gösterge 17: Siyah fon üzerine beyaz renkle ve büyük puntolarla yazılmış “Maybelline New York” yazısı ekranın ortasına konumlandırılmıştır. Hemen altında farklı karakterle “Türkiye’nin en sevilen makyaj markası” ibaresi yer almaktadır. Yazının sağ yanında kırmızı rujlu dudak figürü ile markanın kadınları simgelediği, kadınlara yönelik ve kadınsı imgeler içerdiği, aynı zamanda dudağın öpücük veriyormuş gibi konumlandırılması markanın ne kadar sevildiğine de gönderme yapmaktadır.

(2) L’Oreal Paris Mucizevi Yüz Bakım Yağı Reklamı

Reklamın Şifrelenmemiş Görüntüsel İleti Açısından İncelenmesi Gösterge 1

L’Oreal Paris Mucizevi Yüz Bakım Yağı reklamı 6 Mayıs 2016’da yayınlanmıştır. Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=LyBRYq41qiQ

Reklam başladığında, beyaz rengin hakim olduğu bir mekan gösterilmekte ve yerde bir kadın oturmaktadır. Fonda müzik işitilmektedir. Görüntüdeki kadının oyuncu Fahriye Evcen olduğu anlaşılmaktadır. Ekranın sağ alt kısmında “L’Oreal Paris” yazısı yer almaktadır.

Gösterge 2 Gösterge 3 Gösterge 4

Gösterge 5 Gösterge 6 Gösterge 7

Üzerinde beyaz gömlek ve pantolon bulunan oyuncu, sağ elini yanağına götürerek: “Işıl ışıl, yumuşacık, bebek gibi bir cilde sahip olmak için zamanı geri almaya gerek yok. Küçük bir mucize yeter” demektedir. Bu sırada bebek görüntüsüyle oyuncunun omuzları ve yüzü ekrana gelmektedir. Elinde tuttuğu ürün şişesiyle ekrana gülümseyerek yansımaktadır.

Gösterge 8 Gösterge 9 Gösterge 10

Fonda bir erkek sesinden: “L’oreal Paris Mucizevi Yüz Bakım Yağı” sözü işitilirken o sırada ekranın sol tarafında ürün şişesi, sağ tarafında ise “L’oreal Paris Mucizevi Yüz Bakım Yağı” yazısı görülmektedir. Yine fonda erkek sesi devam ederek: “Cildinizi güzelleştirmek için yaratıldı” demektedir. Yakın planda gösterilen ürün, damlatılmaktadır. Ekranın sağ alt kısmında “L’Oreal Paris” yazısı yerini korumaktadır. Oyuncunun omuzları ve yüzü ekrana gelmekte ve sağ elini boynunda konumlandırdığı görülmektedir. “Hepimizin hayali bu değil mi?” derken gülümsemektedir.

Gösterge 11 Gösterge 12 Gösterge 13

Fondaki ses: “% 98 doğal kaynaklı içerik” demekte aynı zamanda söz, ekranda yazı ile belirmektedir. Ürün, ambalajından damlatılırken fondaki ses: “İlk defa on özel yağın harmanı” demektedir. Ekranda on çiçek ismi yer alırken sol alt kısımda “L’Oreal Paris’ten” yazısı gözlerden kaçmamaktadır. Oyuncunun yüzü ekrana gelmekte, yüzüne iki parmağıyla dokunarak: “Hem de yağlı his bırakmıyor” demekte ve gülümsemektedir. Ekranın sol alt kısmında “Yağlı his bırakmaz” yazısı belirirken sağ alt kısımda “L’Oreal Paris” yazısı yer almaktadır.

Gösterge 14 Gösterge 15 Gösterge 16

Gösterge 17 Gösterge 18 Gösterge 19

Ürün, serum başlığına benzeyen başlığından akıtılarak damlalar halinde gösterilmektedir. Oyuncunun yüzü, yakın planda yan profilden gözleri kapalı sunulmaktadır. Ekrana yansıyan yanağının üzerinde üründen üç damla olduğu görülmektedir. Oyuncu parmaklarıyla yüzüne masaj hareketleri yaparken fondaki ses: “Sadece birkaç damlası cildinizi besler, rahatlatır, anında ışıl ışıl yumuşacık…” diye