• Sonuç bulunamadı

2.5. İlgili Çalışmalar

3.2.1. Araştırmaya Katılan Öğretmenlerin Demografik Özellikleri

Araştırmaya katılan öğretmenlerin sayısı, 19’u erkek, 11’i kadın olmak üzere toplam 30’dur. Çalışmaya katılan öğretmenlerin 2 tanesi yüksek lisans, 28 tanesi lisans mezunu, 29 tanesi sosyal bilgiler öğretmenliği mezunu 1 tanesi tarih öğretmenliği mezunudur (Tablo.4.1).

Tablo 4.1 Katılımcıların Demografik Özellikleri

Cinsiyet Eğitim Durumu Mezun Olduğu Bölüm Mesleki Deneyim Görevi

Ö1 Erkek Lisans SBÖ 16-20 YIL Öğretmen

Ö2 Erkek Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö3 Erkek Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö4 Erkek Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö5 Erkek Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö6 Erkek Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö7 Erkek Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö8 Erkek Lisans SBÖ 11-15 YIL Öğretmen

Ö9 Erkek Lisans SBÖ 11-15 YIL Öğretmen

Ö10 Erkek Lisans SBÖ 11-15 YIL Öğretmen

Ö11 Erkek Lisans SBÖ 16-20 YIL Zümre Bşk.

Ö12 Erkek Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö13 Erkek Lisans SBÖ 0-5 YIL Zümre Bşk.

Ö14 Erkek Lisans SBÖ 6-10 YIL Zümre Bşk.

Ö15 Erkek Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö16 Erkek Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö17 Erkek Lisans SBÖ 6-10 YIL Öğretmen

Ö18 Kadın Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö19 Kadın Lisans SBÖ 11-15 YIL Öğretmen

Ö20 Kadın Lisans SBÖ 11-15 YIL Öğretmen

Ö21 Kadın Lisans SBÖ 6-10 YIL Öğretmen

Ö22 Kadın Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö23 Kadın Lisans SBÖ 6-10 YIL Zümre Bşk.

Ö24 Kadın Lisans SBÖ 6-10 YIL Öğretmen

Ö25 Kadın Lisans SBÖ 6-10 YIL Öğretmen

Ö26 Kadın Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö27 Kadın Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö28 Kadın Lisans SBÖ 0-5 YIL Öğretmen

Ö29 Erkek Yüksek Lisans Tarih Öğrt. 16-20 YIL Öğretmen

Ö30 Erkek Yüksek Lisans SBÖ 16-20 YIL Zümre Bşk.

Sosyal bilgiler öğretmenlerinin mesleki kıdemleri incelendiğinde öğretmenlerden 15’inin 0-5 yıl, 6’sının 6-10 yıl, 5’inin 11-15 yıl ve 4 tanesinin 16-20 yıl çalıştığı söylenebilir. Ayrıca öğretmenlerin 5’i zümre başkanıyken 25’i bölüm öğretmenidir. Zümre başkanları bir okuldaki, ilçedeki ya da ildeki ilgili alanda yapılacak çalışmalarla, sınav uygulaması ve sınav tarihlerinin, sınav kapsamlarının belirlenmesi ile ilgili okulundaki ve bağlı olduğu yerdeki diğer alan öğretmenleriyle birlikte çalışarak yol haritası hazırlayan öğretmenlerdir.

3.3.Veri Toplama Aracı

Araştırmanın veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşme, araştırmaya dâhil olan kişilerin araştırmanın konusuyla ilgili duygu, düşünce ve deneyimlerini sunmalarına fırsat verir (Yıldırım ve Şimşek, 2013). Bu teknik ile çalışma grubundaki kişilerin neyi düşündüklerini, buna neden olan duygu ve tutumlarını ve davranışlarını yönlendiren etmenler ortaya çıkarılabilir. Yarı yapılandırılmış görüşmede sorulan sorularla konuyla ilgili derinlemesine bilgi almak amaçlanır. Bu teknikte analizlerin kolaylığı, görüşülen bireylerin kendilerini kolaylıkla ifade edebilmeleri, gereken yerler ve konularda derinlemesine bilgi alma avantajları bulunmaktadır (Büyüköztürk vd., 2016). Ayrıca bu teknikte araştırmacı sorularını önceden hazırlamakla beraber yöntem görüşmenin akışına bağlı olarak soruların düzenlenip tartışılmasına imkân sağlamaktadır (Ekiz, 2013). Yapılan bu araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği öğretmenlerin mekânsal vatandaşlığa bakış açılarının, ders deneyimlerinin, bu konudaki düşünce ve yorumlarının anlaşılması maksadıyla tercih edilmiştir.

Çalışmada veri toplama aracı olarak Sosyal Bilgiler öğretmenlerine aşağıdaki sorular sorulmuştur:

1. Size göre mekân nedir?

2. Size göre sosyal bilgiler dersinde mekân bilgisinin yeri ve önemi nedir? 3. Mekânsal vatandaşlık kavramı size göre ne ifade etmektedir?

4. Sosyal bilgiler ve mekânsal vatandaşlık arasında sizce nasıl bir ilişki vardır? 5. Sosyal bilgiler öğretim programında mekânsal vatandaşlığın yerine ilişkin

görüşleriniz nelerdir?

6. Size göre sosyal bilgiler dersinde hangi öğrenme alanları mekânsal vatandaşlık eğitimini desteklemektedir? Nasıl?

7. Size göre sosyal bilgiler programındaki hangi değerler vatandaşlıkla ilgilidir? 8. Size göre sosyal bilgiler programındaki hangi beceriler vatandaşlıkla ilgilidir? 9. Sosyal bilgiler dersinde mekânsal vatandaşlıkla ilgili konuları bilmenin

10. Sosyal bilgiler dersinde öğrencilere mekânsal vatandaşlık bilgisi kazandırmada karşılaştığınız zorluklar nelerdir?

11. Sosyal bilgiler dersinde mekânsal vatandaşlık bilgisi kazandırırken karşılaştığınız zorlukların üstesinden gelmek için önerileriniz nelerdir?

3.4. Veri Toplama Aracının Geliştirilmesi

Bu araştırmada öğretmenlere ait veriler, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Görüşme soruları hazırlanmadan önce ulusal ve uluslararası çapta alanyazın taraması yapılarak konuyla ilgili çalışmalar incelenmiş, 3 sosyal bilgiler öğretmeniyle görüşülerek konuya yaklaşımları değerlendirilmiştir. Ayrıca bu aşamada konuyla alakalı olarak çalışma yapan 2 akademisyenden hazırlanacak sorularla alakalı ön fikir edinmek amacıyla çalışmalarında kullandıkları görüşme formları alınmıştır. Yurt dışında konuyla ilgili çalışmalar yapan Portekiz Coğrafya ve Mekânsal Planlama Enstitüsü’nden bir uzmandan görüşme sorularının neleri kapsaması gerektiği ile ilgili görüşü alınmıştır. Yapılan literatür taraması, sosyal bilgiler öğretmenlerinden alınan fikirler, konuyla alakalı çalışmalar yapan araştırmacılardan temin edilen görüşme soruları, yabancı uzmandan elde edilen bilgi ve veriler doğrultusunda hazırlanan görüşme sorularının taslağı 9 farklı uzmanın (1 Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı, 3 Coğrafya Eğitimcisi, 5 Sosyal Bilgiler Eğitimcisi) görüşlerine sunularak soruların ve çalışmanın kapsam geçerliliği sağlanmaya çalışılmıştır. Öneriler ve düzeltmelerle elde edilen görüşme sorularının kapsam geçerliliği ve güvenirliğinin tespit edilmesi amacıyla sorular çalışma grubuna dâhil edilmeyen 5 sosyal bilgiler öğretmenine sorulmuş, soruların konuyu tam olarak yansıttığının tespiti yapılmıştır. Hazırlanan görüşme formu öğretmenlerin genel özelliklerini belirlemek amacıyla öğretmenlerin kimliklerini açığa çıkarmayacak kişisel bilgilerle ilgili sorular ve konuyla ilgili 11 sorudan oluşmaktadır. Araştırmanın güvenirliğinin sağlanması amacıyla araştırmacı üçgenleme kullanılmıştır.

3.5.Verilerin Toplanması

Görüşmelere başlamadan önce görüşülmesi planlanan öğretmenlere ulaşılarak çalışmanın amacı ve izlenecek yöntem hakkında bilgi verilip, araştırmaya katılmaya istekli olup olmadıkları sorulmuştur. Öğretmenlerle yapılan görüşmelerden elde edilen veriler yazılı olarak alınarak kaydedilmiştir. Programların çakışması, derslerin yoğunluğu ve bazı diğer sebeplerden dolayı yapılamayan görüşmeler farklı bir günde randevu alınarak gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerin ortalama süresi 15-25 dakika arasında olmuştur. Yapılan görüşmeler gönüllülük esasına göre yapılmış, görüşme formlarında öğretmenlerin kimlikleri ile ilgili bilgiler yer almamıştır. Görüşmeye katılmak istemeyen öğretmenlere herhangi bir şekilde ısrarda bulunulmamıştır.

3.6.Verilerin Çözümlenmesi ve Yorumlanması

Öğretmenler ile yapılan görüşmelerden elde edilen veriler, sistematik olarak ve soru temelli gruplandırılarak dijital ortama aktarılmıştır. Oluşturulan bu gruplandırma sonunda veriler temalar halinde bir araya getirilerek bunları ilgilenenlerin anlayacağı bir şekilde düzenleyerek yorumlamaya olanak sağlayan içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir (Yıldırım ve Şimşek, 2013). İçerik analizi insanların davranış ve yönelimlerinin anlaşılması ve doğasının belirlenmesi amacıyla dolaylı yollardan çalışma fırsatı sunar. Metin, kitap bölümü, tarihsel dokümanların yanı sıra görüşme, tartışma, görseller veya resimler gibi formatlarda yapılan araştırmalarda verilerin incelenmesinde kullanılmaktadır (Büyüköztürk vd., 2016). İçerik analizi verilerin benzerliklerine göre temalara ayrılarak çözümlenmesi ve derinlemesine incelenmesinde kullanılan bir yöntemdir (Karataş, 2015).

Veriler nitel veri analiz programı olan Nvivo 11 programıyla çözümlenmiştir. Veriler çözümlenip yorumlanırken öğretmenlere görüşmeye katıldıkları sıraya göre Ö1, Ö2, Ö3,...., 026, 027, 028 kodları verilmiştir. Veriler öncelikle genel olarak incelenmiş daha sonra her soru verilen cevaplar çerçevesinde analiz edilmiştir. Öğretmenlerin görüşleri ilgili kategori ve soruya yerleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarından çıkan bulgular, frekanslar ve yüzdelik değerleri tablolar halinde sunulmuştur. Çalışmada güvenirlik, katılımcıların sorulan sorulara verdikleri cevapların doğru anlaşılıp

anlaşılmadığı, elde edilen verilerin analizinin başka bir araştırmacı tarafından da çözümlenmesi ve katılımcıların vermeye çalıştıkları anlamlarla katılımcıların fikirleri, düşünceleri ve eğilimleri bütün gerçekliği ile ortaya konulması sağlanmaya çalışılmıştır.

Araştırmanın geçerlik ve güvenirliğini belirlemek için üçgenleme tekniği kullanılmıştır. Dört çeşit üçgenleme tekniği bulunmaktadır. Bunlar; yöntem üçgenlemesi, kaynakların üçgenlemesi, analizci üçgenlemesi ve kuram/bakış açısı üçgenlemesidir (Patton, 2014). Araştırmacı üçgenleme de verilerin toplanması, analizi ve yorumlanmasında birden fazla uzmanın yer alması durumudur (Başkale, 2016). Araştırmada geçerlik analiz süreci ortaya çıkan bulguların araştırıldığı doğrudan alıntılara yol verilerek sağlanmıştır.