• Sonuç bulunamadı

3.1. Araştırmanın Amacı ve Modeli

3.1.2. Araştırma Modelinin Hipotezleri

Hipotez kuramsal çalışmalarda kavramları oluşturan değişkenler arasındaki ilişkileri ifade etmek için kullanılır. Hipotez, araştırmacının, araştırma problemindeki değişkenler arasında ne tür bir ilişkinin olduğuna dair beklentilerini ve yargılarını ifade eder. Birçok durumda hipotezler, araştırmacının değişkenler arasında var olduğunu düşündüğü ilişkilere dair önsezileridir (Altunışık vd., 2012: 29).

Bu araştırmanın hipotezleri belirli Türk dış politikası algısı ve belirli medikal turistlerin tercihlerini etkileyen faktörleri ifade eden değişkenler arasında kurulmuştur. Ayrıca medikal turistlerin demografik özellikleri ile Türk dış poltikası algısı ve medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörlerin farklılaşma durumları ile ilgili hipotezler de geliştirilmiştir.

Bir ülkenin bölgesel bir güç olarak algılanması, diğer ülkelerle geliştirdiği dostane ilişkiler, insani yardımlar gibi faktörler o ülkenin diğer ülkeler açısından algısını olumlu yönde etkilemektedir. Bu durum hem ülke, hem insanlar hem de diğer

unsurlar anlamında olumlu yönde bir yumuşak güç etkisi oluşturmaktadır. Türkiye’nin diğer ülkelerde yaşanan sorunlara yaklaşımı, sel baskınları, deprem olayları ve terör olaylarında yöre halkına insani yardımları, hem de laik ve demokratik kimliği ile tarihsel ve kültürel bağları olan Ortadoğu coğrafyasına karşı yumuşak güç avantajını elinde bulundurması ve diğer ülkelerde Türk okullarının kurulması gibi uygulamalar Türkiye’nin yumuşak gücüne pozitif yönde etki etmektedir. Bu noktada yumuşak güç algısı, ülkeye gelen medikal turistlerin ülke tercihlerinde önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir. Bu açıdan Türk dış politikasının bir boyutu olarak yumuşak güç algısı medikal turistlerin tercih nedenleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.

Türk dış poltikası algısı boyutlarından uluslararası ilişkiler algısı; Türkiye’deki siyasi yapı, iki ülke arasındaki ilişkiler ve benzer uluslararası örgütlere üye olunması, ülkeler arası ikili anlaşmalar konularını içermektedir. Türkiye’nin diğer ülkelerle geliştirdiği dostane ilişkiler, Türkiye’nin hem bir NATO üyesi olması, bölgesel sorunlara dengeli ve özenli yaklaşımı, izlemiş olduğu yapıcı dış politika, Rusya ile ilişkilerin düzelmesi, Suriye’de yaşanan sorunlara bakış açısı ve Suriyeli mültecilere yapmış olduğu yardımlar, Türkiye’ye gelen medikal turistlerin tercih nedenleri üzerinde olumlu yönde etki ettiği düşünülmektedir.

Türkiye’nin bir Avrupalı devlet olarak görülmesi, dış politikada genellikle Batı yanlısı politikaları takip etmesi, Avrupa Birliği’ne aday bir ülke olması medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörler üzerinde bir etkisinin olduğu düşünülmektedir.

Bu doğrultuda araştırmanın hipotezleri oluşturulurken Türk dış poltikası algısını oluşturan boyutların, medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörler üzerindeki etkisi araştırılmak istenmektedir. Bu kapsamda medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörler üzerinde yumuşak güç algısı, uluslararası ilişkiler algısı ve Batı algısının etkisinin araştırılması düşünülmüştür. Araştırmanın hipozleri de bu kapsamda belirlenmiştir. Araştırmanın hipotezleri Tablo 17’de gösterilmiştir.

Tablo 17. Araştırmanın Hipotezleri

Hip.No: Hipotez Adı

A

1

Medikal turistlerin tercihini etkileyen faktörler boyutu olan “sağlık kuruluşunun algısı” üzerinde a.) yumuşak güç algısı, b.) uluslararası ilişkiler algısı ve c.) Batı algısının etkisi vardır.

2

Medikal turistlerin tercihini etkileyen faktörler boyutu olan “yer çekiciliği algısı” üzerinde a.) yumuşak güç algısı, b.) uluslararası ilişkiler algısı ve c.) Batı algısının etkisi vardır.

3

Medikal turistlerin tercihini etkileyen faktörler boyutu olan “hizmet kalitesi algısı” üzerinde a.) yumuşak güç algısı, b.) uluslararası ilişkiler algısı ve c.) Batı algısının etkisi vardır.

4 Medikal turistlerin tercihini etkileyen faktörler boyutu olan “değerler algısı” üzerinde a.) yumuşak güç algısı, b.) uluslararası ilişkiler algısı ve c.) Batı algısının etkisi vardır.

5

Medikal turistlerin tercihini etkileyen faktörler boyutu olan “tedavi maliyetleri algısı” üzerinde a.) yumuşak güç algısı, b.) uluslararası ilişkiler algısı ve c.) Batı algısının etkisi vardır.

6

Medikal turistlerin tercihini etkileyen faktörler boyutu olan “elde edilebilirlik algısı” üzerinde a.) yumuşak güç algısı, b.) uluslararası ilişkiler algısı ve c.) Batı algısının etkisi vardır.

B

1 Medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörlere ilişkin cinsiyete göre anlamlı bir fark vardır. 2 Medikal turistlerin Türk dış poltikası algısı faktörüne ilişkin cinsiyete göre anlamlı bir fark vardır. 3 Medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörlere ilişkin yaş aralıklarına göre anlamlı bir fark vardır. 4 Medikal turistlerin Türk dış poltikası algısı faktörlerine ilişkin yaş aralıklarına göre anlamlı bir fark vardır. 5 Medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörlere ilişkin gelir düzeyine göre anlamlı bir fark vardır. 6 Medikal turistlerin Türk dış poltikası algısı faktörlerine ilişkin gelir düzeyine göre anlamlı bir fark vardır. 7 Medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörlere ilişkin çalışma durumuna göre anlamlı bir fark vardır. 8 Medikal turistlerin Türk dış poltikası algısı faktörlerine ilişkin çalışma durumuna göre anlamlı bir fark vardır. 9 Medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörlere ilişkin sigorta durumuna göre anlamlı bir fark vardır. 10 Medikal turistlerin Türk dış poltikası algısı faktörlerine ilişkin sigorta durumuna göre anlamlı bir fark vardır. 11 Medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörlere ilişkin medikal turistlerin dinlerine göre anlamlı bir fark vardır. 12 Medikal turistlerin Türk dış poltikası algısı faktörlerine ilişkin medikal turistlerin dinlerine göre anlamlı bir farklılık vardır. 13 Medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörlere ilişkin uyruğa göre anlamlı bir fark vardır. 14 Medikal turistlerin Türk dış poltikası algısı faktörlerine ilişkin uyruğa göre anlamlı bir fark vardır. 15 Medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörlere ilişkin tedavi gördükleri illere göre anlamlı bir fark vardır. 16 Medikal turistlerin Türk dış poltikası algısını etkileyen faktörlere ilişkin tedavi gördükleri illere göre anlamlı bir fark vardır. 17 Medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörlere ilişkin hastane tercihine göre anlamlı bir fark vardır. 18 Medikal turistlerin Türk dış poltikası algısını etkileyen faktörlere ilişkin hastane tercihlerine göre anlamlı bir fark vardır. 19 Medikal turistlerin tercih nedenlerini etkileyen faktörlere ilişkin medikal turistlerin ikamet ettikleri ülkelere göre anlamlı bir fark vardır. 20 Medikal turistlerin Türk dış poltikası algısını etkileyen faktörlere ilişkin ikamet ettikleri ülkelere göre anlamlı bir fark vardır.