• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

5. SONUÇ VE ÖNERĠLER

5.1. SONUÇLAR

5.1.2. AraĢtırmanın Ġkinci Alt Problemine ĠliĢkin Sonuçlar

Bu bölümde ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin kelime bilgi düzeyleri ile okuduğunu anlama baĢarıları ortalama, cinsiyet, sosyoekonomik düzey, okul öncesi (anaokulu) eğitimi alma durumu, annenin öğrenim düzeyi, babanın öğrenim düzeyi, kitap okuma sıklığı ve genel not ortalamasına gibi değiĢkenlere göre değerlendirilmiĢtir.

5.1.2.1. Öğrencilerin Kelime Bilgi Düzeyleri ve Okuduğunu Anlama BaĢarı Puan Ortalamalarına ĠliĢkin Sonuçlar

Ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin orta seviyede kelime bilgi düzeyine ve okuduğunu anlama baĢarısına sahip oldukları belirlenmiĢtir. Ayrıca öyküleyici ve bilgilendirici metinlerde okuduğunu anlama baĢarısına da orta düzeyde sahip oldukları görülmüĢtür.

5.1.2.2. Kelime Bilgi Düzeyi ve Okuduğunu Anlama BaĢarısının Cinsiyet Açısından Ġncelenmesine ĠliĢkin Sonuçlar

Cinsiyet bağımsız değiĢkeninin kelime bilgi düzeyi ve okuduğunu anlama baĢarısından elde edilen birleĢik bağımlı değiĢken üzerinde temel etkisinin anlamlı olduğu belirlenmiĢtir. Cinsiyet değiĢkeninin kelime bilgi düzeyi ve okuduğunu anlama baĢarısından elde edilen birleĢik bağımlı değiĢken üzerinde “küçük” etki büyüklüğüne sahip olduğu bulunmuĢtur.

Kız öğrencilerin hem kelime bilgi düzeyleri hem de okuduğunu anlama baĢarı puanları, erkek öğrencilerden daha yüksek bulunmuĢtur. Cinsiyet değiĢkeninin hem kelime bilgi düzeyi hem de okuduğunu anlama baĢarısı üzerinde “küçük” etki büyüklüğüne sahip olduğu görülmüĢtür.

5.1.2.3 Kelime Bilgi Düzeyi ve Okuduğunu Anlama BaĢarısının Sosyoekonomik Düzey Açısından Ġncelenmesine ĠliĢkin Sonuçlar

Sosyoekonomik düzey bağımsız değiĢkeninin kelime bilgi düzeyi ve okuduğunu anlama baĢarısından elde edilen birleĢik bağımlı değiĢken üzerinde temel etkisinin anlamlı olduğu belirlenmiĢtir. Sosyoekonomik çevre değiĢkeninin kelime bilgi düzeyi ve okuduğunu anlama baĢarısından elde edilen birleĢik bağımlı değiĢken üzerinde “orta” etki büyüklüğüne sahip olduğu bulunmuĢtur.

Öğrencilerin sosyoekonomik düzeyleri arttıkça hem kelime bilgi düzeyleri hem de okuduğunu anlama baĢarı puanları artmakta; sosyoekonomik düzeyleri azaldıkça hem kelime bilgi düzeyleri hem de okuduğunu anlama baĢarı puanları azalmaktadır. Sosyoekonomik düzey değiĢkeninin hem kelime bilgi düzeyi hem de okuduğunu anlama baĢarısı üzerinde “geniĢ” etki büyüklüğüne sahip olduğu bulunmuĢtur.

5.1.2.4 Kelime Bilgi Düzeyi ve Okuduğunu Anlama BaĢarısının Okul Öncesi (Anaokulu) Eğitimi Alma Açısından Ġncelenmesine ĠliĢkin Sonuçlar

Okul öncesi eğitimi alan öğrencilerin hem kelime bilgi düzeyi hem de okuduğunu anlama baĢarı puanlarının okul öncesi eğitimi almayanlardan daha yüksek olduğu belirlenmiĢtir. Okul öncesi eğitimi alma değiĢkeninin hem kelime bilgi düzeyi hem de okuduğunu anlama baĢarısı üzerinde “orta” etki büyüklüğüne sahip olduğu bulunmuĢtur.

5.1.2.5 Kelime Bilgi Düzeyi ve Okuduğunu Anlama BaĢarısının Annenin Öğrenim Düzeyi Açısından Ġncelenmesine ĠliĢkin Sonuçlar

Annesinin öğrenim düzeyi ilkokul olan öğrencilerin kelime bilgi düzeyleri annesi okuryazar olmayan öğrencilere göre daha yüksek; annesinin öğrenim düzeyi lise veya üniversite olan öğrencilerin kelime bilgi düzeyleri annesi okuryazar olmayan, öğrenim düzeyi ilkokul veya ortaokul olan öğrencilere göre daha yüksek; annesinin öğrenim düzeyi üniversite olan öğrencilerin kelime bilgi düzeyleri annesinin öğrenim düzeyi lise olan öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiĢtir. Annenin öğrenim düzeyi değiĢkeninin kelime bilgi düzeyi üzerinde “geniĢ” etki büyüklüğüne sahip olduğu bulunmuĢtur.

Annesinin öğrenim düzeyi ilkokul olan öğrencilerin okuduğunu anlama baĢarı puanları, annesi okuryazar olmayan öğrencilere göre daha yüksek; annesinin öğrenim düzeyi lise veya üniversite olan öğrencilerin okuduğunu anlama baĢarı puanları, annesi okuryazar olmayan, öğrenim düzeyi ilkokul veya ortaokul olan öğrencilere göre daha yüksek; annesinin öğrenim düzeyi üniversite olan öğrencilerin okuduğunu anlama baĢarı puanları, annesinin öğrenim düzeyi lise olan öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmüĢtür. Annenin öğrenim düzeyi değiĢkeninin okuduğunu anlama baĢarısı üzerinde “geniĢ” etki büyüklüğüne sahip olduğu bulunmuĢtur.

5.1.2.6 Kelime Bilgi Düzeyi ve Okuduğunu Anlama BaĢarısının Babanın Öğrenim Düzeyi Açısından Ġncelenmesine ĠliĢkin Sonuçlar

Babasının öğrenim düzeyi lise veya üniversite olan öğrencilerin kelime bilgi düzeyleri, babasının öğrenim düzeyi ilkokul veya ortaokul olan öğrencilere göre daha yüksek; babasının öğrenim düzeyi üniversite olan öğrencilerin kelime bilgi düzeyleri babasının öğrenim düzeyi lise olan öğrencilere göre daha yüksek olduğu bulunmuĢtur.

Babanın öğrenim düzeyi değiĢkeninin kelime bilgi düzeyi üzerinde “geniĢ” etki büyüklüğüne sahip olduğu belirlenmiĢtir.

Babasının öğrenim düzeyi lise veya üniversite olan öğrencilerin okuduğunu anlama baĢarı puanları, babasının öğrenim düzeyi ilkokul veya ortaokul olan öğrencilere göre daha yüksek; babasının öğrenim düzeyi üniversite olan öğrencilerin okuduğunu anlama baĢarı puanları, babasının öğrenim düzeyi lise olan öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. Babanın öğrenim düzeyi değiĢkeninin okuduğunu anlama baĢarısı üzerinde “geniĢ” etki büyüklüğüne sahip olduğu bulunmuĢtur.

5.1.2.7 Kelime Bilgi Düzeyi ve Okuduğunu Anlama BaĢarısının Kitap Okuma Sıklığı Açısından Ġncelenmesine ĠliĢkin Sonuçlar

Kitap okuma sıklığı bağımsız değiĢkeninin kelime bilgi düzeyi ve okuduğunu anlama baĢarısından elde edilen birleĢik bağımlı değiĢken üzerinde temel etkisinin anlamlı olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. Kitap okuma sıklığı değiĢkeninin kelime bilgi düzeyi ve okuduğunu anlama baĢarısından elde edilen birleĢik bağımlı değiĢken üzerinde “küçük” etki büyüklüğüne sahip olduğu belirlenmiĢtir.

Her gün kitap okuyan öğrencilerin kelime bilgi düzeylerinin haftada bir/birkaç kez kitap okuyan öğrencilerden daha yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. Kitap okuma sıklığı değiĢkeninin kelime bilgi düzeyi üzerinde “küçük” etki büyüklüğüne sahip olduğu bulunmuĢtur.

Her gün kitap okuyan öğrencilerin okuduğunu anlama baĢarı puanlarının haftada bir/birkaç kez kitap okuyan öğrencilerden daha yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. Kitap okuma sıklığı değiĢkeninin okuduğunu anlama baĢarısı üzerinde “küçük” etki büyüklüğüne sahip olduğu bulunmuĢtur.

5.1.2.8 Kelime Bilgi Düzeyi ve Okuduğunu Anlama BaĢarısının Genel Not Ortalaması Açısından Ġncelenmesine ĠliĢkin Sonuçlar

Genel not ortalaması bağımsız değiĢkeninin kelime bilgi düzeyi ve okuduğunu anlama baĢarısından elde edilen birleĢik bağımlı değiĢken üzerinde temel etkisinin anlamlı olduğu tespit edilmiĢtir. Genel not ortalaması değiĢkeninin kelime bilgi düzeyi ve okuduğunu anlama baĢarısından elde edilen birleĢik bağımlı değiĢken üzerinde “geniĢ” etki büyüklüğüne sahip olduğu belirlenmiĢtir.

Öğrencilerin genel not ortalamaları arttıkça kelime bilgi düzeylerinin arttığı, genel not ortalamaları düĢtükçe kelime bilgi düzeylerinin düĢtüğü tespit edilmiĢtir. Genel not ortalaması değiĢkeninin kelime bilgi düzeyi üzerinde “geniĢ” etki büyüklüğüne sahip olduğu belirlenmiĢtir.

Öğrencilerin genel not ortalamaları arttıkça okuduğunu anlama baĢarı puanlarının arttığı, genel not ortalamaları düĢtükçe okuduğunu anlama baĢarı puanlarının düĢtüğü tespit edilmiĢtir. Genel not ortalaması değiĢkeninin okuduğunu anlama baĢarısı üzerinde “geniĢ” etki büyüklüğüne sahip olduğu belirlenmiĢtir.