• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

5. SONUÇ VE ÖNERĠLER

5.2. ÖNERĠLER

Kelime bilgisinin okuduğu anlama üzerinde ne kadar etkili olduğunu gösterdiği için araĢtırmacıların ilgisini bu konuya çekmesi ve çok yönlü çalıĢmalar yapılmasına katkı sağlaması umulmaktadır.

Gerek öyküleyici ya da bilgilendirici metinlerde gerekse genel olarak okuduğunu anlamada etkili olan diğer değiĢkenlerin belirlenmesi için benzer çalıĢmalara ihtiyaç vardır. Okuduğunu anlamayı etkileyen faktörler bilindiğinde bu konudaki çalıĢmalar daha verimli bir biçimde düzenlenebilir.

Kelime bilgisi ile okuduğunu anlama baĢarılarının orta düzeyde çıkmıĢ olması, özellikle okuduğunu anlamanın genel akademik baĢarıyla iliĢkili olduğu dikkate alındığında üzerinde durulması gereken bir husustur. Ġki değiĢken arasındaki iliĢki de düĢünüldüğünde okuduğunu anlama ve kelime çalıĢmalarına ilgili öğretim programları, ders kitapları ve ders içi etkinliklerde daha fazla yer verilmesi yararlı olacaktır.

Kız öğrencilerin hem kelime bilgisi düzeylerinin hem de okuduğu anlama baĢarılarının erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu görülmüĢtür. Literatürde yer alan baĢka çalıĢmalar bu sonucu desteklemektedir. Bu kapsamda kız öğrenciler ihmal edilmeden erkek öğrencilerin okuma becerileri geliĢtirilmelidir.

Sosyoekonomik çevrenin kelime bilgisi ve okuduğunu anlama üzerindeki etkisinin neden kaynaklandığını, örneğin okuma materyallerine ulaĢma zorluğundan mı, kültürel ortamdan mı kaynaklandığını araĢtıran çalıĢmalar yapılmalıdır. Bu doğrultuda sosyoekonomik çevre açısından dezavantajlı öğrencilere yönelik eğitsel faaliyetler planlanıp gerçekleĢtirilebilir.

Okul öncesi eğitimin kelime bilgisi ve okuduğunu anlama becerisi dıĢında baĢka bilgi ve becerilerle de olumlu yönde iliĢkili olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla okul öncesi eğitimin yaygınlaĢtırılması, hatta zorunlu hâle getirilmesi gerektiği söylenebilir.

Anne ve babanın eğitim düzeyinin öğrencilerin kelime bilgisi düzeyleri ve okuduğunu anlama baĢarıları üzerindeki etkisinin neden kaynaklandığını, örneğin okuma materyallerine ulaĢma zorluğundan mı, kültürel ortamdan mı kaynaklandığını araĢtıran çalıĢmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu doğrultuda anne ve/veya baba eğitim düzeyi bakımından dezavantajlı öğrencilere yönelik çalıĢmalar yapılabilir.

Kitap okuma sıklığı arttıkça öğrencilerin kelime bilgisi artmakta ve okuduğunu anlama becerileri geliĢmektedir. Teknolojinin hızla geliĢtiği günümüzde öğrencileri okumaya teĢvik etmek için yaĢ ve seviyelerine uygun, eleĢtirel ve yaratıcı düĢünce becerilerini geliĢtirecek, onlara okuma alıĢkanlık ve zevki kazandıracak kitaplar belirlenmeli ve okumaları tavsiye edilmelidir.

Genel not ortalaması ile kelime bilgisi ve okuduğunu anlama arasındaki koĢutluk, genel akademik baĢarı ile kelime bilgisi ve okuduğunu anlama çalıĢmalarının da birlikte yürütülebileceğini göstermektedir.

Öyküleyici metinlerde yer alan kelimelere iliĢkin bilginin daha yüksek olması, öyküleyici metinlerde kelime anlamının bağlamdan daha kolay çıkarılmasıyla açıklanabilir. Bu durumda kelime öğretiminde öyküleyici metinlerin daha yararlı olacağı söylenebilir. Aynı kelimelerin öyküleyici ve bilgilendirici metinlerde geçtiği bir çalıĢma yapılarak bu konuda daha sağlıklı sonuçlara ulaĢılabilir.

Öyküleyici metinlerde okuduğunu anlama baĢarısının bilgilendirici metinlere göre daha yüksek olmasının nedenleri üzerinde çalıĢmaların yapılması gerektiği söylenebilir. Bu amaçla örneğin metnin içeriğinin ilgi çekici olmasının etkili olup olmadığı araĢtırılabilir.

Fiil türünde, mecaz anlamda ve Türkçe kökenli kelimelerin isim türündeki, gerçek anlamdaki ve yabancı kökenli kelimelere göre daha az bilindiği görülmektedir. O hâlde kelime öğretimi çalıĢmalarında bu hususun göz önünde bulundurulması yararlı olacaktır.

Bu çalıĢmada sadece kelime bilgisi ile okuduğunu anlama arasındaki iliĢki ortaya konulmuĢtur. Okuduğunu anlamayı etkileyen diğer faktörlerin katılımıyla YEM (yapısal eĢitlik modeli) kullanılarak yeni çalıĢmalar yapılabilir.

KAYNAKÇA

Acat, M. B. (2008). Effectiveness of Concept Maps in Vocabulary Instruction. Eğitim AraĢtırmaları-Eurasian Journal of Educational Research, 33, 1-16.

Açıkgöz, B. (2008). Ġlköğretim 6. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarının Kelime Serveti Bakımından Değerlendirilmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Türkçe Eğitimi Bilim Dalı, Afyon.

Ada, S. (2015). Klasik Test Kuramına Göre Sayısal ve Sözel Alanlar için Puanlama Güvenirliğinin Kayıp Veri Durumu Kapsamında Ġncelenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı, Ankara.

Ağın Haykır, H. (2012). Ġlköğretim 6, 7 ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Okuduğunu Anlama Becerisi ile Yazılı Anlatım Becerisi Arasındaki ĠliĢki. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, KırĢehir.

Akan Fırat, H. (2011). Ortaöğretim 9. Sınıf Öğrencileri Üzerinde Kelime Hazinesi AraĢtırması: Gaziantep Örneği. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Öğretmenliği Ana Bilim Dalı, Kilis.

Akaydın, ġ., & Çeçen, M. A. (2015). A Content Analysis on Articles Related to Reading Skills. Education and Science, 40(178), 183-198. DOI: 10.15390/EB.2015.4139

Akbarian, I. (2010). The Relationship Between Vocabulary Size and Depth for ESP/EAP Learners. System, 38, 391-401.

Akbulut, Y. (2010). Sosyal Bilimlerde SPSS Uygulamaları. Ġstanbul: Ġdeal Kültür Yayıncılık.

AkçataĢ, A. (2002). Dile Hâkimiyetin GeliĢtirilmesinde Verimli Okumanın Önemi. Türk Dili Dergisi, 604, 308-313.

Akın, S. (2016). Ġlkokul Birinci Sınıf Öğrencilerinin Okuma, Yazma ve Okuduğunu Anlama Düzeylerinin Farklı DeğiĢkenler Açısından Ġncelenmesi.

YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programları Anabilim Dalı Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı, Düzce.

Aksan, D. (2009). Her Yönüyle Dil Ana Çizgileriyle Dilbilim (5 bs.). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

AktaĢ, ġ. (2000). Roman Sanatı ve Roman Ġncelemesine GiriĢ. Ankara: Akçağ Yayınları.

Akyol, H. (2010). Okuryazarlığın BaĢlangıcı ve GeliĢimi. L. SubaĢı Uzun ve Ü. Bozkurt (Yayına Hazırlayanlar), Türkçe Öğretiminde Güncel TartıĢmalar içinde (s. 205- 216). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.

Akyol, H. (2011). Yeni Programa Uygun Türkçe Öğretim Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Akyol, H. (2012). Türkçe Ġlk Okuma Yazma Öğretimi (11. bs.). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Akyol, H., Temur, T. (2007). Kelime Hazinesinin GeliĢtirilmesi. A. Kırkkılıç ve H. Akyol (Editörler). Ġlköğretimde Türkçe Öğretimi (2 bs.) içinde Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Altın, M. (2014). Kültürel Materyallerle ZenginleĢtirilmiĢ Okuduğunu Anlama Öğretiminin Öğrencilerin Kelime Hazineleri ve Ġngilizce Dersi Tutumuna Etkisi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı, Aydın.

Altunkaya, H. (2015). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okuma Kaygıları ile Okuduğunu Anlama Becerileri Arasındaki ĠliĢki. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Ġnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, Malatya.

Alwin, D. F. (1991). Family of Origin and Cohort Differences in Verbal Ability. American Sociological Review, 56(5), 625-638.

Anderson, R. C., & Freebody, P. (1981). Vocabulary Knowledge. In J. T. Guthrie (Ed.), Comprehension and Teaching: Research Reviews (pp. 77-117). Newark, DE: International Reading Association.

Anılan, H. (1998). BeĢinci Sınıf Öğrencilerinin Türkçe Dersinde Okuduğunu Anlama Becerisiyle Ġlgili Hedef DavranıĢların GerçekleĢme Düzeyleri. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı, Denizli.

Apaydın, N. (2010). 6. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarının Söz Varlığı Açısından Ġncelenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türk Edebiyatı Bölümü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı, Ġstanbul.

Arslan Kutlu, H. (2006). MEB Ġlköğretim 6, 7. ve 8. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarındaki Metinlerin Söz Varlığı Açısından Değerlendirilmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı, Ġstanbul.

Arslan, A. (2013). Okuma Becerisi ile Ġlgili Makalelerde Cinsiyet DeğiĢkeni. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 2(2), 251-265.

Aslanoğlu, A. E. (2007). PIRLS 2001 Türkiye Verilerine Göre 4. Sınıf Öğrencilerinin Okuduğunu Anlama Becerileriyle ĠliĢkili Faktörler. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı, Ankara.

AteĢ, M. (2008). Ġlköğretim Ġkinci Kademe Öğrencilerinin Okuduğunu Anlama Düzeyleri ile Türkçe Dersine KarĢı Tutumları ve Akademik BaĢarıları Arasındaki ĠliĢki. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı, Konya.

Aydüz, Z. (2014). Osmanlı Dürüstlüğü. Komisyon (Yazarlar), Ġlköğretim Türkçe 7 Ders Kitabı içinde (s. 104-109). Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

Bademci, V. (2011). Kuder-Rıchardson 20, Cronbach‟ın Alfası, Hoyt‟un Varyans Analizi, Genellenirlik Kuramı ve Ölçüm Güvenirliği Üzerine Bir ÇalıĢma. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 17, 173-193.

Bahar, M., Nartgün, Z., DurmuĢ, S. ve Bıçak, B. (2014). Geleneksel-Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Teknikleri Öğretmen El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Balcı, A. (2013). Okuma ve Anlama Eğitimi. Ankara: Pegem Akademi yayıncılık.

Baldan, N. (2009). Yeni Program 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabındaki Metinlerin Kelime Serveti ve Güçlük Seviyesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ġlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı, Manisa.

BaĢ, B. (2006). 1985-2005 Yılları Arasında Çocuk Edebiyatı Sahasında YazılmıĢ Tahkiyeli Metinlerin Söz Varlığı Üzerine Bir AraĢtırma. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.

BaĢ, B. ve Demirci, S. (2015). 2. Sınıf Türkçe Ders Kitabındaki Metinlerle ÇalıĢma Kitaplarındaki Etkinliklerin Söz Varlığı Açısından KarĢılaĢtırılması. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 3(1), 17-29.

BaĢol, G. ve Altay, M. (2009). Eğitim Yöneticisi ve Öğretmenlerin Mesleki TükenmiĢlik Düzeylerinin Ġncelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 15(58), 191-216.

BaĢpınar, O. (2008). Ġlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Aktif Kelime Serveti Üzerine Bir AraĢtırma (Manisa/Turgutlu Ġlçesi Örneği). YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Türkçe Eğitimi Bilim Dalı, Afyon.

Bayat, N., ġekercioğlu, G. ve Bakır, S. (2014). Okuduğunu Anlama ve Fen BaĢarısı Arasındaki ĠliĢkinin Belirlenmesi. Eğitim ve Bilim, 39(176), 457-466.

Bayram, Ġ. (2007). 9. Sınıf Türk Edebiyatı Kitabının Öğrencilerin Kelime Hazinesi Katkısı Üzerine Bir AraĢtırma: Kurtalan Çok Programlı Lisesi, Batman Anadolu

Öğretmen Lisesi, Batman Lisesi Örneği. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, Erzurum.

Baysal, A. D. (2007). Ġlköğretim 7. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarının Kelime Serveti Bakımından Değerlendirilmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, Afyon.

Berk, O. (2015). Hayata Açılan Kapılar. Komisyon (Yazarlar), Ġlköğretim Türkçe 7 Ders Kitabı içinde (s. 49-51). Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

Biemiller, A. (2003). Vocabulary: Needed If More Children Are to Read Well. Reading Psychology, 24, 323-335.

Biemiller, A., & Slonim, N. (2001). Estimating Root Word Vocabulary Growth in Normative and Advantaged Populations: Evidence For a Common Sequence of Vocabulary Acquisition. Journal of Educational Psychology, 93(3), 498-520.

Bora, F. D. (2013). Üniversite Hazırlık Sınıfı Öğrencilerinin Bağlam Ġçerisinde Kelime Öğrenmelerinin Aktif Kelime Dağarcığını GeliĢtirme Üzerine Etkisi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ġngilizce Öğretmenliği Anabilim Dalı, Ankara.

Boulware-Gooden, R., Carreker, S., Thornhill, A., & Joshi, R.M. (2007). Instruction of Metacognitive Strategies Enhances Reading Comprehension and Vocabulary Achievement of Third-Grade Students. The Reading Teacher, 61(1), 70-77. DOI:10.1598/RT.61.1.7

Bulut, A. K. (2010). Eğitimde Ses Temelli Cümle Yöntemi Uygulanan Öğrencilerin Okuma Yazmaya GeçiĢlerinde Etkili Olan Faktörlerin Ġncelenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı, Kars.

Büyüköztürk, ġ. (2012). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı (17. bs.). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Büyüköztürk, ġ., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, ġ. ve Demirel, F. (2013). Bilimsel AraĢtırma Yöntemleri (14. bs.). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Can, A. (2014). SPSS ile Nicel Veri Analizi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Candan Hamurcu, G. (2016). Ġlköğretim 7. Sınıf Türkçe Dersinde Otantik Öğrenmenin Öğrencilerin Problem Çözme ve Okuduğunu Anlama Becerileri ile Derse ĠliĢkin Tutumlarına Etkisi. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Ġnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı, Malatya.

Ceran, E., Oğuzgiray Yıldız, M. ve Özdemir, Ġ. (2014). Ġlkokul 2. Sınıf Öğrencilerinin Okuduğunu Anlama Becerilerinin Cinsiyet ve YaĢa Göre Ġncelenmesi. Sakarya University Journal of Education, 5(3), 151-166.

Cesur, O. (2005). (Kastamonu Ġlinde Bir Ġnceleme) Pansiyonlu Ġlköğretim Okulu Öğrencileri Üzerinde Kelime Serveti AraĢtırması. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Abant Ġzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, Bolu.

Chall, J. S., & Snow, C. E. (1988). Influences on Reading in Low-Income Students. The Education Digest, 54, 53–56.

Cohen, J. (1960). A Coefficient of Agreement for Nominal Scales. Educational and Psychological Measurement, 20(1), 37-46.

CoĢkun, E. (2002). Lise II. Sınıf Öğrencilerinin Sessiz Okuma Hızları ve Okuduğunu Anlama Düzeyleri Üzerine Bir AraĢtırma. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı, Ankara.

Cromley, J. G., Snyder-Hogan, L. E., and Luciw-Dubas, U. A. (2010). Reading Comprehension of Scientific Text: A Domain-Specific Test of the Direct and Ġnferential Mediation Model of Reading Comprehension. Journal of Educational Psychology, 102(3), 687–700.

Cunningham, A. E. (2005). Vocabulary Growth Through Independent Reading and Reading Aloud to Children. E. H. Hiebert, & M. L. Kamil (Eds.), In Teaching

and Learning Vocabulary: Bringing Research to Practice (pp. 1–23). Mahwah,

NJ: Lawrence Erlbaum.

http://www.cuc.edu.ve/upc/PNFT/INGLES/Teaching_and_Learning_Vocabular y.pdf adresinden 13.03.2015 tarihinde edinilmiĢtir.

Cunningham, A. E., & Stanovich, K. E. (1997). Early Reading Acquisition and its Relation to Reading Experience and Ability 10 Years Later. Developmental Psychology, 33(6), 934-945.

Çabaz, Y. (2007). Ġlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Yazılı Anlatımlarındaki Aktif Kelime Servetinin Belirlenmesi (Kırklareli/Merkez Örneği). YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, Afyon.

ÇalıĢkan, M. (2000). Ailelerin Bazı Sosyo-Ekonomik Faktörlerinin Öğrencinin Okuduğunu Anlama BaĢarısına Etkisi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Abant Ġzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitimde Program GeliĢtirme Bilim Dalı, Bolu.

Çeçen, M. A. (2002). Ġlköğretim Öğrencilerinde Kelime Hazinesinin GeliĢtirilmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ġnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, Malatya.

Çeçen, M. A. (2007). Kelime Hâzinesinin GeliĢtirilmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar. Journal of Turkish Linguistics, 1(1), 116-137.

Çeçen, M. A. (2011). Yazma Eğitimi Açısından Metin Bilgisi. M. Özbay (Ed.), Yazma Eğitimi içinde (s. 127-146). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Çelenk, S. (2008). Ġlköğretim Okulları Birinci Sınıf Öğrencilerinin Ġlkokuma ve Yazma Öğretimine Hazırlık Düzeyleri. Abant Ġzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 83-90.

Çelik, B. ġ. (2004). 8. Sınıf Kompozisyon ÇalıĢmalarında ÇağrıĢım, Serbest Yazma ve Tamamlama Tekniklerinin Öğrencilerin Sözcük Dağarcığına Olan Katkısının KarĢılaĢtırılması. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, Ġstanbul.

Çevik, A. (2011). Ġlköğretim Ġkinci Sınıf Öğrencilerinin Kelime Servetini ZenginleĢtirme Üzerine Deneysel Bir ÇalıĢma. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale.

Çıplak, M. (2005). UĢak Merkez Ġlköğretim 5, 8 ve 11. Sınıflarının Yazılı Kelime Hazinesinin Belirlenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, Afyon.

Çiftçi, Ö. (2007). Ġlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Türkçe Öğretim Programında Belirtilen Okuduğunu Anlamayla Ġlgili Kazanımlara UlaĢma Düzeyinin Belirlenmesi. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Öğretmenliği Ana Bilim Dalı, Ankara.

Çiftçi, Ö. ve Çeçen, M. A. (2009). BeĢinci Sınıf Öğrencilerinin Okuduğunu Anlama Kazanımlarıyla Ġlgili BiliĢsel Becerilere UlaĢma Düzeylerinin Ġncelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 17(2), 637-648.

Çiftçi, Ö. ve Çeçen, M. A. (2013). Kelime Öğretimi. A. Güzel ve H. Karatay (Editörler), Türkçe Öğretimi El Kitabı (1. bs.) içinde (s. 335-350). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Çiftçi, Ö. ve Temizyürek, F. (2008). Ġlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Okuduğunu Anlama Becerilerinin Ölçülmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(9),109-129.

Çokluk, Ö. S., ġekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, S. (2012). Sosyal Bilimler için çok DeğiĢkenli Ġstatistik: SPSS ve LĠSREL Uygulamaları. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Daharlı, G. (2012). 5. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarının Söz Varlığı Açısından Ġncelenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ġlköğretim Ana Bilim Dalı Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı, Erzurum.

Dale, E. (1965). Vocabulary Measurement: Techniques and Major Findings. Elementary English, 42(8), 895-901, 948.

Damarlı Oçak, S. (2007). Ġlköğretim Birinci Sınıf Öğrencilerinin Dil GeliĢim Düzeyleri ile Okuma-Yazma BaĢarısı Arasındaki ĠliĢki. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans

Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Ġstanbul.

Davaslıgil, Ü. (1985). Farklı Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Çevreden Gelen Birinci Sınıf Çocuklarının Dil GeliĢimine Okulun Etkisi. Ġstanbul: Edebiyat Fakültesi Basımevi.

Davis, F. B. (1944). Fundamental Factors of Comprehension in Reading. Psychometrika, 9, 185-197.

Dayıoğlu, G. (2007). Kangurular Ülkesi. ġ. Aköz ve Ö. Fındık (Yazarlar), Ġlköğretim Türkçe 7 Öğretmen Kılavuz Kitabı içinde (s. 186-191). Ankara: Harf Eğitim Yayıncılık.

Deniz, E. (2017). Yedinci Sınıf Öğrencilerinin Dil Bilgisi, Kelime Bilgisi ve Okuduğu Anlama Düzeyleri ile Yazma Becerileri Arasındaki ĠliĢki. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Ġnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı Türkçe Eğitimi Bilim Dalı, Malatya.

Dickinson, D. K., & Tabors, P. O. (2001). Bringing Homes and Schools Together. In D. K. Dickinson, & P. O. Tabors, (Eds.), Beginning Literacy with Language: Young Children Learning at Home and School. Baltimore, MD: Paul H. Brookes Pulishing Co.

Dölek, S. (2007). Gamsız. ġ. Aköz ve Ö. Fındık (Yazarlar), Ġlköğretim Türkçe 7 Öğretmen Kılavuz Kitabı içinde (s. 84-87). Ankara: Harf Eğitim Yayıncılık.

Dölek, S. (2012). Bulunan Para. A. Kapulu ve A. Karaca (Yazarlar), Ġlköğretim Türkçe 7 Ders Kitabı içinde (s. 104-108). Ankara: Koza Yayın Dağıtım.

Dunn, M., & Dunn, L. M. (1959). Peabody Picture Vocabulary Test. Circle Pines, MN: AGS.

DurmuĢ, G. (2017). Metinsel AĢkınlık ĠliĢkileri Kuramına Göre Düzenlenen Metin ĠĢleme Süreçlerinin Okuduğunu Anlama Becerisine ve Okuma Tutumuna Etkisi. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Ġnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı, Malatya.

Duru, K. (2007). Ġlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Yazılı Anlatımlarındaki Aktif Kelime Servetinin Belirlenmesi (UĢak/Sivaslı Örneği). YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, Afyon.

Eğilmez, N. Ġ. (2010). Ġlköğretim Türkçe Ders Kitaplarındaki Söz Varlığının Ġlköğretim Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin Yazılı Anlatımlarına Aktarımı. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ġlköğretim Ana Bilim Dalı, Bursa.

Ekmen, H. (2009). 2005 Programına Göre Hazırlanan 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabının Söz Varlığı Bakımından Ġncelenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Edebiyatı Bölümü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Türkçe Eğitimi Bilim Dalı, Afyon.

Erçetin, G. (2012). Okuduğunu Anlama, Yabancı Dilde Okuduğunu Anlama Yeterliliği, Metinlerdeki Sözcükleri Farkında Olarak ya da Farkında Olmadan Öğrenme Faktörlerinin Hedef Sözcüklerin Tanınmasına, Sözcüklerde Biçim-Anlam ĠliĢkisinin Kurulmasına ve Sözcüklerin Hafızada Kalıcılığına Olan Göreceli Etkisi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ġngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı, Ġstanbul.

Erdem, Ġ. ve DurmuĢ, G. (2010). Kelime Edinim Süreçlerine ĠliĢkin Yeni YaklaĢımlar ve Bir Metin Ġncelemesi. Ulusal Malatya Sempozyumları - I, Bilgi Çağında Eğitim ve Malatya içinde (s. 405-430). Malatya: BĠLSAM.

Ergin, M. (2013). Edebiyat ve Eğitim Fakülteleri için Türk Dil Bilgisi. Ġstanbul: Bayrak Basım / Yayım / Tanıtım.

Esaspehlivan, M. (2006). Okul Öncesi Eğitim Kurumuna GitmiĢ ve GitmemiĢ 78 ve 68 Aylık Çocukların Okula HazırbulunuĢluklarının KarĢılaĢtırılması. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

Farvardin, M. T., & Koosha, M. (2011). The Role of Vocabulary Knowledge in Iranian EFL Students‟ Reading Comprehension Performance: Breadth or Depth? Theory and Practice in Language Studies, 1(11), 1575-1580.

Field, A. (2009). Discovering Statistics Using SPSS. London: SAGE Publications Inc.

Freelon, D. G. (2010). ReCal: Intercoder Reliability Calculation as a Web Service. International Journal of Internet Science, 5(1), 20-33.

George, D., & Mallery, P. (2014). IBM SPSS Statistics 21 Step by Step: A Simple Guide and Reference (Thirteenth Edition). New Jersey: Pearson Education, Inc.

Goodrich Andrade, H. (2001, April 17). The Effects of Ġnstructional Rubrics on Learning to Write. Current Issues in Education [On-line], 4(4).

Goodrich, H. (1997). Understanding Rubrics. Educational Leadership, 54(4), 14-17. http://tccl.rit.albany.edu/knilt/images/6/63/Andrade_Rubrics.pdf adresinden 06.03.2015 tarihinde edinilmiĢtir.

Göçen, G. ve Okur, A. (2015). Ortaokula Yönelik Söz Varlığı AraĢtırmalarının Ġncelenmesi: Tezler. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 3(1), 64-79.

Göçer, A. (2015). Türkçe Dersi Metin ĠĢleme Sürecinde Bağlam Temelli Sözcük Öğretimi ve Etkin Sözcük Dağarcığı OluĢturmadaki ĠĢlevi. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 3(1), 48-63.

GöğüĢ, B. (1978). Orta Dereceli Okullarımızda Türkçe ve Yazın Eğitimi. Ankara: Gül Yayınevi.

Gökçe, E. (2012). Ġlköğretim Öğrencilerinin Kitap Okuma AlıĢkanlıkları. S. Sever (Ed.), 3. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu içinde (s. 823-833). Ankara: Ankara Üniversitesi.

Gökdemir, F. (2010). Seviye Belirleme Sınavının Söz Varlığı Açısından Ġncelenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Abant Ġzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Türkçe Eğitimi Bilim Dalı, Bolu.

GöktaĢ, Ö. ve Gürbüztürk, O. (2012). Okuduğunu Anlama Becerisinin Ġlköğretim Ġkinci Kademe Matematik Dersindeki Akademik BaĢarıya Etkisi. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim ÇalıĢmaları Dergisi, 2(4), 52-66.

Gözler, H. F. (1984). Örnekleriyle Temel Kompozisyon Bilgileri (5. bs.). Ġstanbul: inkılap Yayınevi.

Graves, M. F. (1986). Vocabulary Learning and Instruction. In E. Z. Rothkopf (Ed.),

Review of Research in Education, 13, p. 49-89.

http://www.jstor.org/stable/1167219?seq=1#page_scan_tab_contents adresinden 08.07.2014 tarihinde edinilmiĢtir.

Graves, M. F. (2006). The Vocabulary Book Learning and Instruction. Newark DE: Teachers College Press.

Güleryüz, H. (1999). Okuduğunu Anlama ile Sözcük Bilgisi Arasındaki ĠliĢkiler. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Gülsoy, T. ve Uçgun, D. (2013). 6. Sınıf Öğrencilerinin Kelime Hazinesinin GeliĢtirilmesinde Eğitsel Oyunların Etkisinin Ġncelenmesi. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8(13), 943-952.