• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERĠLER

5.1. AraĢtırma Sonuçları

AraĢtırma sonuçlarının bütünlük oluĢturacak Ģekilde iĢlendiği bu bölüm iki alt bölümden oluĢmuĢtur. Ġlk olarak araĢtırma kapsımın da elde edilen tüm sonuçların kısa bir özeti sunulmuĢ ikinci olarak ise önemli görülen bazı sonuçların literatür kapsamında tartıĢması yapılmıĢ ve bahsedilen sonuçların geliĢtirilmesine yönelik öneriler sunulmuĢtur.

5.1. AraĢtırma Sonuçları

Öğretmenler açısından örgütsel güvenin örgütsel bağlılık üzerine etkilerini tespit etmek amacıyla yapılan bu çalıĢma da örgütsel güvenin alt boyutlarıyla örgütsel bağlılık öğeleri arasındaki iliĢki, Türkiye geneli turizm meslek liselerinde yapılan anket ile araĢtırılmıĢ ve önceki benzer çalıĢmalarla paralellik arz eden sonuçların yanı sıra, dikkat çekici bazı farklı sonuçlara da ulaĢılmıĢtır.

AraĢtırmada yapılan testler ve analiz kapsamında elde edilen sonuçlar aĢağıdaki gibidir:

1. Örgütsel güven faktörlerinden çalışanlara duyarlılık ile örgütsel bağlılık faktörlerinden duygusal bağlılık arasındaki iliĢki incelenmiĢ pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiĢtir. ÇalıĢanlara duyarlılık ile duygusal bağlılık iliĢkisinin daha güçlü olduğu demografik faktörler ise Ģöyledir; bayan, kadrolu, memleketinde görev yapan, hizmet yılı 19 ve üzeri.

2. Örgütsel güven faktörlerinden çalışanlara duyarlılık ile örgütsel bağlılık faktörlerinden devam bağlılığı arasındaki iliĢki incelenmiĢ olup pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiĢtir.

3. Örgütsel güven faktörlerinden çalışanlara duyarlılık ile örgütsel bağlılık faktörlerinden normatif bağlılık arasındaki iliĢki incelenmiĢ olup pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiĢtir. ÇalıĢanlara duyarlılık ile normatif bağlılık iliĢkisinin daha güçlü olduğu demografik faktörler ise Ģöyledir; bayan, kadrolu, memleketinde görev yapmayan, hizmet yılı 13 ve üzeri.

4. Örgütsel güven faktörlerinden yöneticiye güven ile örgütsel bağlılık faktörlerinden duygusal bağlılık arasındaki iliĢki incelenmiĢ olup pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiĢtir. Yöneticiye güven ile duygusal bağlılık iliĢkisinin daha güçlü olduğu demografik faktörler ise Ģöyledir; bay, kadrolu, memleketinde görev yapmayan, hizmet yılı 13 ve üzeri. Bu iliĢkide dikkat çeken en önemli sonuç, yöneticiye güvenin sözleşmeli personel açısından duygusal bağlılıkla bir iliĢki göstermemesidir.

5. Örgütsel güven faktörlerinden yöneticiye güven ile örgütsel bağlılık faktörlerinden devam bağlılığı arasındaki iliĢki incelenmiĢ olup pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiĢtir.

6. Örgütsel güven faktörlerinden yöneticiye güven ile örgütsel bağlılık faktörlerinden normatif bağlılık arasındaki iliĢki incelenmiĢ olup pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiĢtir. Yöneticiye güven ile normatif bağlılık iliĢkisinin daha güçlü olduğu demografik faktörler ise Ģöyledir; bay, kadrolu, memleketinde görev yapmayan, hizmet yılı 0-6 arası ile 25 ve üzeri.

7. Örgütsel güven faktörlerinden yeniliğe açıklık ile örgütsel bağlılık faktörlerinden duygusal bağlılık arasındaki iliĢki incelenmiĢ olup pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiĢtir. Yeniliğe açıklık ile duygusal bağlılık iliĢkisinin daha güçlü olduğu demografik faktörler ise Ģöyledir; bay, ücretli, memleketinde görev yapan, hizmet yılı 13 ve üzeri.

8. Örgütsel güven faktörlerinden yeniliğe açıklık ile örgütsel bağlılık faktörlerinden devam bağlılığı arasındaki iliĢki incelenmiĢ olup pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiĢtir.

9. Örgütsel güven faktörlerinden yeniliğe açıklık ile örgütsel bağlılık faktörlerinden normatif bağlılık arasındaki iliĢki incelenmiĢ olup pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiĢtir. Yeniliğe açıklık ile normatif bağlılık iliĢkisinin daha güçlü olduğu demografik faktörler ise Ģöyledir; bay, ücretli, memleketinde görev yapmayan, hizmet yılı 7-18 arası.

10. Örgütsel güven faktörlerinden iletişim ortamı ile örgütsel bağlılık faktörlerinden duygusal bağlılık arasındaki iliĢki incelenmiĢ olup pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiĢtir. ĠletiĢim ortamı ile duygusal bağlılık iliĢkisinin daha güçlü olduğu demografik faktörler ise Ģöyledir; bay, ücretli, memleketinde görev yapan, hizmet yılı 19 ve üzeri.

11. Örgütsel güven faktörlerinden iletişim ortamı ile örgütsel bağlılık faktörlerinden devam bağlılığı arasındaki iliĢki incelenmiĢ olup pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiĢtir.

12. Örgütsel güven faktörlerinden iletişim ortamı ile örgütsel bağlılık faktörlerinden normatif bağlılık arasındaki iliĢki incelenmiĢ olup pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiĢtir. ĠletiĢim ortamı ile normatif bağlılık iliĢkisinin daha güçlü olduğu demografik faktörler ise Ģöyledir; bay, ücretli, memleketinde görev yapmayan, hizmet yılı 25 ve üzeri.

Sonuçlar incelendiğinde araĢtırma kapsamında en dikkat çekici sonucun, yöneticiye güvenin sözleĢmeli personel açısından duygusal bağlılıkla bir iliĢki göstermemesi olmuĢtur. Benzer Ģekilde Karahan 2008‟de statü farklarının bağlılığa etkisi konusunda hemĢireler üzerinde yaptığı çalıĢmada, statü farklarının bağlılık düzeyleri üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuĢtur. Bu çalıĢmada ise okullarda statü farklılığının personelin örgüte bağlılıklarında yöneticiye güven faktörünün etkisini ortadan kaldırdığını göstermektedir. Zira Özden 1997‟de öğretmenlerde okula adanmıĢlık ve yönetici davranıĢları konusunda yaptığı çalıĢama da öğretmenlerin çalıĢtıkları okul ile bütünleĢmelerindeki farklılığın %40 yönetici davranıĢlarına duyulan

memnuniyet ve %20 öğretmenlerin okul yönetimlerine katılımlarıyla iliĢkili olduğunu tespit etmiĢtir.

Yapılan araĢtırma ile önceki araĢtırmaları (Tablo 2.11, Tablo 2.12 ve Tablo 2.13) destekler nitelikte örgütsel güvenin alt boyutlarının (çalıĢanlara duyarlılık, yöneticiye güven, yeniliğe açıklık ve iletiĢim ortamı) duygusal ve normatif bağlılıkla pozitif yönlü önemli bir iliĢkisinin olduğu gözlemlenirken devam bağlılığı ile daha düĢük derecede bir iliĢkisinin olduğu ortaya çıkmıĢtır. Bu sonuçlar arasında dikkat çekici olan ise iletiĢim ortamı ile duygusal bağlılık arasındaki iliĢkinin diğer iliĢkilere göre daha güçlü olmasıdır. Buradan hareketle okullarda, iletiĢim ortamının duygusal bağlılık üzerinde en güçlü etkiyi yarattığı sonucuna ulaĢılabilir.

AraĢtırma kapsamında üzerinde durulmasında fayda olan diğer sonuçlar ise örgütsel güven ve bağlılık iliĢkisinin demografik faktörler bağlamında ayrı ayrı her bir demografik değiĢken için her bir demografik faktör filtrelenerek yapılan analiz ile ortaya çıkan sonuçlardır. Bunlar kısaca Ģöyle özetlenebilir;

 ÇalıĢanlara duyarlık ile duygusal ve normatif bağlılık iliĢkisi bayanlarda daha güçlüyken, yeniliğe açıklık, yöneticiye güven ve iletiĢim ortamı ile duygusal ve normatif bağlılık iliĢkisi baylarda daha yüksektir. Eser (2007) yaptığı çalıĢmada cinsiyetin güven ve bağlılık iliĢkisindeki rolüne iliĢkin benzer sonuçlara ulaĢmıĢtır.

 Yöneticiye güven normatif bağlılık iliĢkisi hariç örgütsel güven faktörleri ile duygusal bağlılık arasındaki iliĢki memleketinde görev yapanlarda daha güçlüyken, örgütsel güven faktörleri ile normatif bağlılık arasındaki iliĢki memleketinde görev yapmayanlarda daha yüksektir. Yılmaz (2006) yaptığı çalıĢmada örgütsel güven faktörlerinin memleketinde görev yapanlarda daha yüksek olduğunu tespit etmiĢtir. Bu durum memleketinde görev yapmanın öğretmenleri duygusal anlamda pozitif yönde etkilediğini ortaya koymaktadır.  Kadro durumu incelendiğinde ise çalıĢanlara duyarlılık ve yöneticiye güven ile

duygusal ve normatif bağlılık iliĢkisi kadrolu çalıĢanlarda daha güçlüyken, iletiĢim ortamı ve yeniliğe açıklık ile duygusal ve normatif bağlılık iliĢkisi

ücretli öğretmenlerde daha güçlüdür. Benzer Ģekilde Karahan (2008) hemĢireler üzerinde yaptığı çalıĢmada iĢyerinde statü farklılıklarının bağlılığı güçlü Ģekilde etkilediğini ortaya koymuĢtur

Buradan hareketle gelecekte, yeniliğe açıklığın ücretli çalıĢanlarda kadrolu çalıĢanlara göre duygusal ve normatif bağlılıkla gösterdiği daha yüksek iliĢkinin nedenleri sorgulanmalıdır.

 Örgütsel güven ve bağlılık iliĢkisi hizmet yılına göre değerlendirildiğinde ise bazı farklılıklara rağmen hizmet yılı fazla olanlarda iliĢki daha güçlüdür. Bununla birlikte yeniliğe açıklık ve yöneticiye güven değiĢkenlerinin daha genç öğretmenlerde bağlılığa etkisinin daha güçlü olduğu görülmektedir. Topaloğlu ve arkadaĢlarının (2008) yaptığı çalıĢmada ise hizmet yılı az olanlarda bağlılık daha yüksek bulunmuĢtur.