• Sonuç bulunamadı

3. HIRİSTİYANLIKTA SAKRAMENTLER

3.3. EVHARİSTİYA RİTÜELİ

3.3.10. Anma Duaları

K: “Ya Rab! Bizi fena insanların bütün muhalefetlerinden koru. Bizi

şeytanların bütün zulüm ve saldırılarından koru. Günahımız sebebiyle üzerimize gelen her türlü darbeden koru. Sen bizi kutsal sırlarınla hafız eyle. Çünkü sen merhametli Allah’sın. Hamd ve şükür sunalım sana, biricik oğluna ve Kuddüs Ruhuna. Şimdi ve ebede kadar.” der.

C: “Âmin!”.

Ş: “Bütün gerçek ve imanlı Hıristiyan kardeşlerimizi analım. Onlar ki, bize

yaklaştılar ve bizimle sözleşip biz zayıflara cesaret verdiler. Ya Rab! Onları bu anda tecrübelere düşenlerin yerine anıyoruz. Ey kuvvetli Rab Allah! Sana sığınıyorlar ki, sen bu kilise için onları çabuk kurtarasın. Onlara faziletle ittifak ve metin olmayı ihsan eyle. Bütün bunlar için sana yalvarıyoruz.” der.

C: “Kuryeleyson!”.

Kâhin, bu esnada kâsenin altına haç yaparken şu duayı okur: “Ya Rab! Sen,

bizimle kalkıp dua eden atalarımızı, kardeşlerimizi ve bizden ayrılan ölülerimizi an. Senden dileyenlere iyiliklerini ihsan eyle.”.

Daha sonra kral ve devlet reisleri için dua edilir;

K: “Ya Rab! Şu anda andıklarımızı ve anmadıklarımızı sen an. Kurbanlarını

göklü sofranda kabul eyle. Onları kurtuluş sevinci ile karşıla. Hepimizi kuvvetinle bağla ve senden olan yardıma layık eyle. Çünkü merhametli Rab sensin. Hamd ve şükür sunalım sana, biricik oğluna ve Kuddüs Ruhuna. Şimdi ve ebede kadar.” der.

407 Bkz. Aydın, Kurobo, ss. 98-104. Ayrıca bkz. St. Mary’s Jacobite Syrian Orthodox Church, a. g. e., ss. 38-42; The Diocese of Adıyaman, a. g. e., ss. 17-25;

C: “Âmin!”.

Ş: “Barıchmor. Tekrar analım mümin ve gerçek imanlı liderleri. Onlar ki,

dünyanın dört bir tarafındaki kilise ve manastırları gerçek imanda tespit edip korudular. Bütün Hıristiyanlık, klerus ve faziletle iman edenler için Rabbe yalvaralım. Kuyeleyson!” der.

Kâhin, bu esnada tepsi üzerine haçlar yapıp kendi kendine dua eder: “Ya Rab!

Sen güzel ve korkuda duran kral ve kraliçeleri, liderleri an. Ve onları ruhi silahlar ile teçhiz eyle. Düşmanlarını onlara alt eyle ki tatlı yaşam sürelim.”.

Daha sonra Meryem Ana ve mukaddesler vs. için dualar okunur;

Kâhin: “Ya Rab! Sana ümit edenlere kurtarıcı olan ve onlara yardım eden

sensin. Hamd ve şükür sunalım sana, biricik oğluna ve Kuddüs Ruhuna. Şimdiden ebede kadar.” der.

C: “Âmin!”.

Ş: “Barıchmor. Bütün yerin halkları arasında mutluluğa şayan olan, azize ve

daima bakire kalan Mesih Allahımızın annesi saadetli Meryemi anıyoruz. Peygamberleri, elçileri, vaizleri, İncilleri, şehitler ile itiraf edenleri ve efendisinin öncülüğünü yapan Vaftizci Mor Yuhanna’yı, şehitlerin ilk olanı ve şemmasların başkanı Mor İsteyfanos’u ve diğer aziz ve azizeleri analım. Duaları bize siper olsun, Rabbe yalvaralım.” der.

Kâhin, kendi kendine dua eder: “Sen hayat ve ölüme hükmettiğin için kaddis

atalarımızı, peygamberleri, elçileri, bakire Meryem Ana’yı, Vaftizci Yuhanna’yı, Şehit İsteyfanos’u ve bütün azizleri an.”.

K: “Ey kuvvetli Rab! Senden diliyoruz ki, bizi göklerde kayıtlı ilk doğanlarının

topluluğuna katasın. Onları anıyoruz, ta ki onlar da senin huzurunda, dirilerin korunması, zayıfların şecaati ve yatan mümin ata ve öğretmenlerimizin rahatı için bizi

ansınlar. Bizimle birlikte bu ruhani kurbana iştirak etsinler ki, hamda ve şükür sunalım sana, biricik oğluna ve Kuddüs Ruhuna. Şimdi ve ebede kadar.” der.408

C: “Âmin!”.

Ş: “Barıchmor. Kadaset ile yatan azizleri analım. Onlar ki, elçisel ve doğru

imanı koruyup bize teslim ettiler. Ve Nikiya, Konstantinopolis ve Efes’teki üç kutsal ve genel kongreler ile azizleri analım. Ve Allah’ı giyen izzetli atalarımızı, episkopos ve öğretmenlerimizi hatırlayalım. Yeruşalim’in ilk episkoposu, mukaddes ve elçi, Şehit Mor Yakup’u ve diğer azizleri, İğnatiyos, Klimis, Dyonosiyos, Athanasiyos, Yuliyos, Baseliyos, Griğoriyos, Diyoskoros, Timotevos, Filuksinos, Entimos ve İvvanis’i. Allah’ın sözünün Rabbimiz Yeşu Mesih’e tenleşmesini ve bunun özce Allah’a eşit olduğunu açıklayan Yüce Mor Korilosu ve patriğimiz Mor Severiyos’u, o ki, Süryanilerin tacı Allah’ın mukaddes kilisesinin öğretmeni, desteği ve makul söz ağızlısı idi. Meryem Ana’nın Allah’ın şüphesizce anası olduğunu daima vaaz etti. Bütün bunlar ile bunlardan önce ve sonra bize doğru itikadı talim edenleri hatırlayalım. Duaları bize siper olsun. Kuryeleyson!” der.

Kâhin, bu esnada sessizce dua eder: “Ya Rab! Sen episkoposların reisi Mor

Yakub gününden şimdiye kadar gerçek iman yolunu kilisende tesis eden atalarımızı an.”.

Daha sonra ölüleri anma duaları okunur;

K: “Mukaddes ismini milletlere, krallara ve İsrail Oğullarına nakleden

öğretmenlerinin öğretisini canlarımıza yerleştir. Bize karşı duran putları iptal edip, heybetli minberinin önünde kusursuz durmaya bizi layık eyle. Çünkü kaddisleri kutsal kılan sensin. Mecd ve şükür sunalım sana.” der.

408 Aynı metin Adıyaman metropolitliğinin yayınladığı anaforada Türkçeye şu şekilde tercüme edilmiştir; “Ey olanaksız olan, her şeye yeten Rab; Sana doğru yükselen dileğimizce bizi, gökte yazılı bulunan ilklerin topluluğuyla birleştir. Ki, onları andıkça onlar da bizi senin önünde ansınlar. Bizimle bu Ruhani Sunuya katılsınlar, mutsuz olan biz zavallı yaşayanların yüreklilik ve dikkatine, aramızdan göçüp uyuyan inanlılar, atalar, kardeş ve büyüklerimizin rahat bulmasını sağla. Senin, Biricik Oğlunun ve Kutsal Ruhunun kayrası ve merhameti ile olsun şimdi ve ebetlere kadar.” Bkz. (The Diocese of Adıyaman, a. g. e., s. 20.).

C: “Âmin!”.

Ş: “Barıchmor. Bütün müminleri anıyoruz. Onlar ki, bu kutsal sofra evinden,

bu kiliseden ve bütün yerlerden sevgi ve iman ile ayrıldılar. Onlar ki, gelip bilahare rahat yattılar, ceset ve ruhların büyüğü Allah’a yaklaştılar. Can ve ruhlarını alan Rabbimiz Mesih’ten diliyoruz ki, büyük rahmeti ile onları bağışlanmaya müstahak eylesin. Biz ve onlar göklü krallığa ulaşalım. Üç defa bağırıp diyelim: Kuryeleyson! Kuryeleyson! Kuryeleyson!” der.

Kâhin bu esnada tepsi önünde haç yapıp: “Ya Rab! Sen gerçek imanda sabit

kılan, yürüyen ve bu imanda yatan kilise üyelerini an. Onlar ki, kendilerini Mesih yerine takdim ettiler ve şimdi de onun ismini taşıyorlar.” der.

Kâhin, kâse, tepsi, tablitho ve kitabı haç ile resmeder ve ellerini açıp şöyle dua eder: “Ey ruhlular ile tenlilerin Rabbi Allah! Doğru imandan ayrılmayanları ve bizden

ayrılanları an. Ten, can ve ruhlarına huzur ver, onları sonsuz hükümden kurtar. Nurun uğraduğu yerdekileri lezzetlendir. Kusurlarını bağışla, onlarla duruşmaya girişme. Çünkü senin önünde biricik oğlundan başka kusursuz hiç kimse yoktur. Onun vasıtasıyla günahlarımızın affı için rahmetini ümit ediyoruz. Bize ve onlara rahatlık ver.”.

Ş: “Ya Rab! Cümlemizi rahat eyle. İsteğimizle ve isteğimiz dışında, bilerek ve

bilmeyerek huzurunda işlediğimiz kusurları bağışla.” der.

K: “Ya Rab! Hayatımızın sonuna kadar kuvvetinle günahsız yaşayalım. Ve

istediğin zaman, yer ve durumda bizi senin seçkinlerinin izlerinde topla. Kusurumuz sebebiyle utanmayalım. Ta ki, bunda da senin mübarek ismin, Rabbimiz Yeşu Mesih ve Kuddüs ismi ile meth ve taziz olsun. Şimdi ve ebede kadar.” der.

C: “Âmin!”.

Ş: “Ezelden şimdiye kadar olduğu gibi, ebede kadar kalacaktır.” der. K: “Selam cümlenize!”.

Kâhin sağ eliyle kâseye ve levha ucuna dokunur. Üç kez haç çıkarır ve sağdan cemaate dönüp, müminleri üç haç alameti ile takdis ederken: “Büyük Allah’ımızın (bir

kere haç yapar) ve kurtarıcımız Yeşu Mesih’in (bir kere haç yapar) rahmeti cümlenize olsun(bir kere haç yapar). Ebede kadar.” der.