• Sonuç bulunamadı

ALMANYA’DA DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMLERİ Dr Michael BLEES

Belgede DOĞUMA HAZIRLIKTA AQUA TERAPİ (sayfa 68-71)

2017 de Almanya’da 785.252 doğum olmuştur 2017 de Türkiye’de ise 1.291.055 doğum olmuştur.Yabancıların çocuk sayısı oranlari son yıllarda almanlara göre daha fazla artmaktadır . Almanya’da doğum yapan yabancılar arasinda 2016 da türkler birinci , suriyeliler ikinci sıklıkta yer almaktadır.Almanyada 2016 da doğan bebeklerin %35.5 unda anne ve baba evli değildir.

Almanya’da doğumlar hastanelerin kadrolu kadın-doğum bölümünde kadındoğum uzmanları tarafından yönetilen doğumhanelerde, hastanelerin sözleşmeli kadındoğum bölümünde veya doğum kliniğinde sözleşmeli doktor ve ebelerle ,ebelerin yönettiği doğum klinikleri veya hastanelerin doğum bölümlerinde, doğumevlerinde veya evde doğum olur . (Almanya’da doğumların %98.5 u hastanede olur. %1.5 ise çoğunluk doğumevlerinde veya çok azı evde olur ) Almanya’da eyaletlere göre sezaryen,vakum,forseps oranları da farklıdır.

2016 da Almanya’da 24.000 ebe ve doğum personeli mevcuttur. Alman sağlık bakanlığı ebelerin ve doğum profesyonellerinin doğum dışındaki görevini ve çalışma alanlarını da çok iyi tanimlamıştır. Ebeler aile planlaması danışmanlığı yaparlar, anne ve baba adaylarının gebelikle ilgili sorularını yanıtlar, gebelik ve lohusalık izlem muayenelerini yapar , doğuma hazırlık kursları ve doğum sonrası egzersizlerini yönetirler. Ebelerin ödemesi gereken sorumluluk sigortası ücretleri çok artmaktadır.(Ebeler yılda 8000 euro civarında sorumluluk sigortası primi ödemektedir.)

Almanya’da doğuma hazırlık için dernek 30 yıldır var. Bu derneğin doğuma hazırlık eğitimcileri kadınlari doğuma hazırlar doğum koşullarına değil !!! Her doğum kendine özgüdür ve özel dikkat, özen ve koruma ister. Klinik koşullarında doğuma hazırlık eğitimcileri her zaman kadınlari ve çiftleri doğumda bağımsızca davranmaları için yönlendiremezler. İlk bakışta doğuma hazırlık kursu ;yaklaşan doğuma bilinçli hazırlanarak , korkudan uzak , dolayısıyla ağrısız doğum yapmayı, eşin veya partnerin de doğuma hazırlanma olasılığı sayesinde gebeye daha iyi eşlik ederek desteklemesini, ayni durumda olan diğer gebeleri tanıma fırsatı bularak görüş alışverişinde bulunmayı sağlar.. Doğuma hazırlık kursu genellikle ilk gebelikler için tavsiye edilmekle birlikte diğer gebelikler için de kurslar bulunmaktadır .

Almanya’da doğuma hazırlık kursunu ; ebeler, doğuma hazırlık eğitimcileri, kadındoğum doktoru muayenehaneleri ,fizyoterapistler, aile eğitim merkezleri, resmi il ve ilçe sağlık kurumları, sağlık merkezleri, kadın merkezleri veya kurumları vermektedir. Ayrıca bazı Halk eğitim merkezleri ve Fitness-Stüdyoları da doğuma hazırlık kursları vermektedir.

Almanya’da kursların çoğunluğu ebeler tarafindan verilir .Doğuma hazırlık kursları genellikle küçük gruplara verilir. Ancak toplu seminerler de olmaktadır.

Doğuma hazırlık kursları genellikle gebeliğin 25. Haftasında başlar , hafta içi veya hafta sonu olabilir. Hafta içi kurslar 1-2 saat , 6-8 hafta sürer.(yaklaşık toplam 14 saat ) Hafta sonu kursları genellikle cuma, cumartesi olur. Kurslara katılım yoğundur ve gebeliğin üçüncü ayı bitiminde başvuru yapılmalıdır.

Kamu sigortaları genelde 14 saatlik (7 kez 2 saat) doğuma hazırlık kursunu ödemektedir. Almanya’da sigortalar, kursları kural olarak bir ebe tarafından yönetildiği zaman (Bazen de fizyoterapisti) ödemektedir. Kurstan önceye sigortaya danışılmalıdır. Bazı sigortalar baba adaylarının doğuma hazırlık kursunun bir kısmını veya tamamını ödemektedir .Yoksa baba adayları ortalama 80 Euro kurs ücret ödemektedir.

Almanya’da bir ankete göre tüm gebelerin yaklaşık %40 ı doğuma hazırlık kursuna katılmaktadır.Doğuma hazirlik kurslarına daha çok eğitim düzeyi yüksek aileler katılıyor. (Eğitim düzeyi yüksek ailelerin katılım oranı %72.8 eğitim düzeyi düşük ailelerin katılım oranı %27.)

‘’1.Uluslararası,3.Ulusal Doğuma Hazırlık Eğitimi ve Eğiticiliği Kongresi"

Almanya’da doğuma hazirlik kursundan beklentiler; Çalışmalar ,gebe kadınların gebelik süreci , doğum, çocuğun sağlığı ve gelişimi ile bilgi almak istediklerini , doğumla ilgili korkularını azaltmak ve diğer gebe kadınlarla ilişki kurarak görüşleri paylaşmak istediklerini bildirmektedir. Almanya çapında 109 doğum kliniğinden 5900 lohusa kadına bir anket çalışmasında ; Kadınların %90 ından fazlasının doğuma hazırlık için gebelikte danişmanlığın önemli bir konu olduğunu gördüklerini bildirmişlerdir.

Doğuma hazırlık kursunun kanıta dayalı yararları; Ne yazik ki çok az sayıda kanıta dayalı çalışma mevcuttur. Çalişmaların çoğunda doğuma hazırlıkla ilgili bir yaklaşımın sonuçları değerlendirilmektedir. Çalişmaların çoğu retrospektif ve kadinların subjekif duygu ve yaşanmışlıkları sorgulanıyor,ek olarak sosyodemografik özellikleri, epidural anestezi ve emzirme gibi veriler kurslara katılmayanlarla karşılaştırılıyor. Sıklıkla deneysel çalışma dizaynı kullanılıyor, müdahale ve kontrol grupları birbirleriyle karşılaştırılıyor.

İyi bir doğuma hazırlık kursu gebeyi fiziksel ve ruhsal olarak doğuma hazırlamalıdır.Anne – baba olmaya alıştırmak da önemlidir. Bilgilendirme ve vücudun hazırlanması da önemlidir. (örneğin; solunum egzersizleri, özel fitness alıştırmaları, gevşeme teknikleri) İyi bir kursta gebeye grup içinde görüş alışverişinde bulunma, bol miktarda soru sorma için yeterli fırsat verilir. Optimal bakım için gruplar 8-12 kişiyi geçmemelidir. Almanya’da gebelerin doğuma hazırlık kursu veren ebelerin bilgilerini güncellemek için seminer, kurs ve eğitimlere katıldğını sorgulamaları istenir. Erkeklerin katılımına olanak sağlayan kurslar tercih edilmelidir. Kardeşler için de doğuma hazırlık kursları mevcuttur.

Doğuma hazırlık kurslarinda klinik ziyareti önemlidir . Kliniğin doğumda hangi yöntemleri sunduğu önemlidir (doğum pozisyonları, sancıyla mücadele vb ) böylece beklentiler yüksek olmaz, hayal kırıklığı olmaz .

Doğuma hazırlık kursları sadece jimnastik değildir.Klasik doğuma hazırlık kursları yanında farklı ağırlık noktaları olan kurslar mevcuttur.

Doğuma hazırlık için akupunktur gebelerin üçte ikisine teklif edilmiş bunlarin yarısı yani tüm gebelerin üçte biri bunu kabul ederek akupunktur uygulatmışlardır.

Hypno-Birthing de telkin ile kendi kendine trans haline gecmek söz konusudur. Korku, gerginlik, ağrı ve dolaşım zinciri farklı hipnoterapik tekniklerle kırılır. Hypnomental doğuma hazırlığın yararları 2005 te Hüsken-Jansen’in çok merkezli çalışmasında kanıtlandı. Ayrıca gebelikte hipnozun Hiperemezis gravidarum , erken doğum ağrılarını önleyici etkisi üzerine çalışmalar da bulunuyor. Almanya’da Hipnoz derneğinden sertifikalı yaklaşık 60 hipnoz uzmanı birkaç yıldır doğuma hazırlık için hipnoz kursları vermektedir. Almanya’da hipnoz sertifikaları sadece doktorlar ve psikologlara verilmektedir. Grup kurslarında hipnotize olmayı öğrenen gebeler evde de verilen CD ler ile çalışmaktadır. ABD de olduğu gibi hipnomental doğuma hazırlık kurslari 90 dakika süren 4-6 oturumdur. Kurs ücretleri 300-500 Euro arasında değişmektedir. Resmi sigortaların bazıları ve özel sigortaların çoğunluğu hypnobirthing ile doğuma hazırlık kurslarını öder. 2015 e kadar Almanya’da 6000 kadın Hypno-Birthing ile doğum yapmıstır.

Doğuma hazırlık için yoga kursu Doğuma hazırlık için zilgrei Gebelikte su jimnastiği

Gebeler için wassershiatsu(watsu-suda shiatsu)

Doğuma hazırlık için qigong Doğuma hazırlık için shiatsu masajı Göbek dansı ile doğuma hazırlık

‘’1.Uluslararası,3.Ulusal Doğuma Hazırlık Eğitimi ve Eğiticiliği Kongresi"

Doğuma hazırlık için solunum tedavisi

‘’1.Uluslararası,3.Ulusal Doğuma Hazırlık Eğitimi ve Eğiticiliği Kongresi"

DOĞUMA HAZIRLIK EĞITIMILERININ PERINATAL EKIP ÜZERINE ETKISI

Belgede DOĞUMA HAZIRLIKTA AQUA TERAPİ (sayfa 68-71)