• Sonuç bulunamadı

AB KONSEYİ Avrupa Konseyi

Belgede AB HUKUKU Ders Notları (sayfa 73-112)

Lizbon Antlaşmasından önce, AB’ye üye devletlerin hükümet veya devlet başkanlan ile Komisyon Başkanı’nın katılımıyla oluşan Avrupa Konseyi, normalde, Toplulukların kurumsal yapısı içinde yer almamakla birlikte, Birlik kuramlarının da üstünde bir konumu olan siyasi nitelikli bir organdı. Gayri resmi şekilde, “Avrupa Zirvesi” ya da “AB Zirvesi” olarak adlandırılan Avrupa Konseyi, AB’nin karar alma sürecinde çok önemli bir yer tutmaktaydı. Burada üzerinde durulan Avrupa Konseyi, uluslararası bir örgüt olan Avrupa Konseyi ile ya da halihazırda, 27 üye devletin bakan düzeyindeki temsilcisinden oluşan ve Konsey (yani Bakanlar Konseyi) ile karıştırılmamalıdır.

74 - Kavramın Ortaya Çıkışı

Birliği kuran Antlaşmalar, başlangıçta, devlet ya da hükümet başkanlarının toplantılarına yer vermemiştir. “Avrupa Konseyi” kavramı, Avrupa Tek Senedi’ne kadar Antlaşmalarda yer almamıştır. ATS’nin 2. maddesinde, Avrupa Konseyi’nin oluşumu ve yılda iki kez toplanması düzenlendi ancak görevlerinden bahsedilmedi.

Avrupa Konseyi kavramının kaynağı, 1974’de, zamanın 9 üye devletinin hükümet ve devlet başkanlan ile Komisyon Başkanı’nın yer aldığı Paris Zirvesi Sonuç Bildirisi’ne dayanmaktadır. Bununla beraber, fiiliyatta, Avrupa Konseyi toplantıları, 1960’lı yılların başlarından itibaren fiilen gerçekleştirilmeye başlandı, 1970’lerin başlarında da daha düzenli olarak yapılmaya devam etti. Paris Zirvesi’yle ise yan resmiyet kazandı. Daha sonra, Avrupa Konseyi’yle ilgili 1977 Londra Deklarasyonu ve Avrupa Birliği’yle ilgili 1983 Stuttgart Resmi eklarasyonu’nda Avrupa Konseyi kavramına yer verildi.

Avrupa Konseyi’nin ortaya çıkmasında, zamanın Fransa Devlet Başkam Valery Giscard d’Estaing ve Almanya Şanşölyesi Helmut Schmidt gibi hükümet ya da devlet başkanlannın rolü çok büyüktür.

Lizbon Antlaşması sonrasında AB Antlaşmasının 13(1) maddesi hükmü daha önce 5 olan temel organlan 7’ye çıkarmış bulunmaktadır. Yani 1 Aralık 2009 tarihinden itibaren AB Konseyi asli organlardan biri haline gelmiştir.

- Yasal Zemin

Avrupa Konseyi’nin yasal dayanağı ABA’nın 13,15. maddeleridir. Az önce de ifade edildiği gibi, Avrupa Konseyi, ilk olarak ATS ile antlaşmalara girmiş, ancak önemi, oluşumu ve yıllık toplantı sayısı konusunun detaylı olarak ele alınması, eski ABA’mn 4(2). maddesiyle (eski m.

D(2)) gerçekleşmiştir. Bu madde, Avrupa Konseyi’ne resmiyet kazandırarak, varlığını ayrı bir kurum olarak tanımıştır. Bu maddeye göre, “Avrupa Konseyi, Birliğe, kalkınması için gerekli motivasyonu sağlar ve genel politik yönelimleri tamınlar. Avrupa Konseyi, üye devletlerin hükümet veya devlet Başkanlan ile Komisyon Başkam’nı bir araya getirir. Bunlara üye devletlerin dışişleri bakanları ile Komisyon’un bir üyesi yardımcı olur. Avrupa Konseyi, Konsey Başkanlığını icra eden üye devletin devlet ya da hükümet Başkam’nın başkanlığında yılda en az iki kez toplanır.

Avrupa Konseyi, her toplantı sonrasında bir rapor ile Birlik’te gerçekleştirilen ilerlemeleri içeren yıllık yazılı bir raporu, Avrupa Parlamentosu’na sunar.” denilmekteydi.

Lizbon Antlaşmasıyla asli organ haline getirilen AB Konseyi ABA m. 15(1) hükmüne göre;

AB Konseyi, Avrupa Birliği’nin kalkınması için gerekli güdülenmeleri sağlar ve bunun genel siyasi yönelimlerini ve önceliklerim belirler. Yasama işlevleri icra etmez.

75 - Görevler

17-19 Haziran 1983 tarihli Stuttgart Zirvesi sonunda kabul edilen resmi deklarasyonda, Avrupa Konseyi’nin görevleri tanımlanmıştı. Buna göre, Avrupa Konseyi, Avrupa’nın yeni yapılanmasının hedeflerini belirlemek, Birlik faaliyetleri ve siyasal işbirliği için rehberler yayınlamak, yeni alanlarda işbirliği girişimleri başlatmak ve dış ilişkiler alanındaki sorunlarla ilgili ortak tavırlar açıklamakla yükümlüydü.ABA m. 15(1) gereğince, AB Konseyi, Avrupa Birliği’nin kalkınması için gerekli güdülenmeleri sağlar ve bunun genel siyasi yönelimlerini ve önceliklerini belirler.

- Fonksiyonu

İlk başta AB Konseyi’ni gerçekleştirmekteki amaç, bu tür toplantılar aracılığıyla Topluluğun gelişmesini ve siyasal işbirliğinin gerçekleşmesini hızlandırmaktır. ATS ve ABA, Konsey toplantılarının yılda en az iki kez yapılmasını düzenlemiştir (genel olarak Haziran ve Aralık aylarında). Bununla beraber, AB’nin dönem başkanlığını yürüten ülke, Avrupa Konseyi’ni “acil”

toplantıya çağırabilir. Örneğin, Temmuz 1989 ile Haziran 1991 tarihleri arasında, Avrupa Konseyi, dönem başkanlan tarafından dört kez “acil” toplantıya çağrılmıştır.

Yeni düzenlemeye göre ABA m. 15(3), AB Konseyi, Başkanın girişimiyle her altı ayda iki kez toplamr. Gündemin gerektirmesi halinde, AB Konseyi üyeleri, kendilerine birer bakanın, Komisyon Başkam da bir Komisyon üyesinin eşlik etmesine karar verebilir. Durumun gerektirmesi halinde, Başkan AB Konseyi’ni özel toplantıya çağırır. Bu hükümler asli organ olarak daha koordineli bir yapılanma getirmiştir.

- Eski ABA ’nın Avrupa Konseyi ’ne Verdiği Özel Görevler

ABA, Avrupa Konseyi’ne, Birliğin gelişmesi için gerekli olan itici gücü sağlamak ve bunun için gerekli olan genel siyasal hedefleri belirleme yükümlülüğüne ek olarak bazı özel alanlarda da önemli görevler vermiştir. Bu özel alanlar, Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, ceza hukuku ve emniyet tedbirleri konusunda polis ve yargısal işbirliği ile ekonomik, mali politika ve istihdamdır.

Ortak Dış ve Güvenlik Politikası (ODGP)

Avrupa Konseyi, ODGP’nın ilkelerini ve genel çerçevesini belirlediği için bu alanda hayati bir role sahiptir (eski ABA m. 13). Diğer durumlar yanında, özellikle, ortak savunma konusunun gündemde olduğu yerde ya da AB’nin “askeri kanadı” olan Batı Avrupa Birliği’nin kullanılması söz konusu olduğu zaman bu rol daha fazla önem taşımaktadır.

Öte yandan, ABA’nın ortaya koyduğu temel koşula göre, üye devletlerin önemli ortak çıkarlarının olduğu alanlarda Birliğin uygulayacağı ortak stratejileri belirleyecek olan yine Avrupa Konseyi’dir. Bu çerçevede olmak üzere, örneğin 3-4 Haziran 1999’da yapılan Cologne Avrupa

76 Konseyi Zirvesi’nde, Avrupa Birliği ile Rusya arasındaki ilişkiler için ortak bir strateji belirlenmiştir.

Bu türden olan ortak stratejiler konusunda, Konsey (yani Bakanlar Konseyi), nitelikli çoğunluk ile ortak karar, ortak eylem ya da ortak pozisyonlar kabul edebilir. Eğer, Konsey üyelerinden biri, kendi ülkesinin önemli ulusal politikalarına istinaden bu kararlardan birine muhalefet etmek isterse, Konsey, buna karşı Avrupa Konseyi’ne başvurabilir. Bu gibi durumlarda Avrupa Konseyi, “temyiz merci” olarak konuyu oybirliği ile karara bağlar.

Avrupa Konseyi, ayrıca, ileriye dönük bir ortak savunma ve Batı Avrupa Birliği’ni AB’ye entegre etmek gibi iki önemli konuda kararlar almakla da görevlendirilmiştir (m. 17(1)). Bu türden kararlar, üye devletlerin onayından geçmek zorundadır.

Uzun süreden bu yana dış politika, Avrupa Konseyi’nin temel ilgi alanlarından biri olmuştur.

Bunun temel nedeni, devlet ya da hükümet başkanlarının ulusal düzeyde oynadıkları roldür. Dış politika, ayrıca, ABA ile ortaya çıkan ODGP’den önce de, hükümet ya da devlet başkanlarının, özellikle Avrupa Siyasal İşbirliği çerçevesinde içinde yer aldıkları alanlardan biridir.

- Ceza Hukuku Alanında Polis ve Yargısal İşbirliği

ABA, Avrupa Konseyi’ne ceza hukuku ve emniyet tedbirleriyle ilgili polis ve yargısal işbirliği alanında, ODGP alanında olduğu kadar önemli bir rol vermemektedir. Bu alanda Avrupa Konseyi, birkaç üye devletin Avrupa Birliği çerçevesinde gerçekleştirdiği özel işbirliği alanlarının geliştirilmesinde spesifik bir rol oynar (eski ABA m. 40(2)).

Üye devletler arasında bu türden bir yakın işbirliğine gidilmesine Konsey (yani Bakanlar Konseyi), nitelikli çoğunlukla izin verir. Eğer, Konsey üyelerinden biri, kendi ülkesinin önemli ulusal politikalarına istinaden bu kararlardan birine muhalefet etmek isterse, Konsey, buna karşı, Avrupa Konseyi’ne başvurabilir. Bu gibi durumlarda Avrupa Konseyi, ODGP’deki mekanizmaya uygun olarak konuyu oybirliği ile karara bağlar.

- Ekonomik ve Mali Politika - İstihdam

Gerek ekonomik ve mali politika gerekse istihdam alanında, Avrupa Konseyine spesifik bir rol veren Birlik düzenlemeleri birbirine benzer ifadelerle hazırlanmıştır. Avrupa Konseyi, Birlik içinde istihdam durumuna ilişkin olduğu gibi, üye devletlerin ekonomi politikalarının geniş bir çerçevesine ilişkin bir değerlendirme de yapmaktadır. Avrupa Konseyi, bu alanlardaki değerlendirmeleri yapmak için, Konseyin hazırladığı temel ekonomik politika rehberi raporu ile Avrupa Merkez Bankasının hazırladığı bir önceki yıla ait para politikalarına ilişkin Merkez Bankaları sisteminin faaliyetleri ile ilgili raporu ve Konsey ile Komisyonun ortaklaşa hazırladığı Birlikteki istihdamdurumu ve istihdam rehberinin uygulanmasına ilişkin raporu kullanır. Avrupa Konseyi’nin yayınladığı bu türden yayınlann uygulanması görevi Konsey’e aittir.

77

AB Konseyi’nin Karar Alma Yöntemi

Antlaşma metinleri, Avrupa Konseyi’nin karar alma yöntemine ilişkin genel hükümler içermemekteydi. Avrupa Konseyi’nin oluşumu ve yıllık toplantı sayısı konusunu detaylı olarak ele alan eski ABA’nın 4. maddesi de bu konuda eksikti. Bu madde, Avrupa Konseyi’nin karar alma usulüne yani toplantı ve karar nisaplarına, itici güç ve hedef belirlemenin şekline, hukuki hükümlerine ve diğer organlarla ilişkilerine ait kurallar öngörmemişti. Avrupa Konseyi’nin kararlarının hukuki mi yoksa politik mi olduğu da sorun oluşturmaktaydı. Söz konusu kararların, Konsey ve Komisyon için esin kaynağı olduğunu kabul, en doğru fakat hukuki güçten yoksun bir çözümdü.

AB Konseyi üyeleri, siyasal anlaşmalara uzlaşma yoluyla varmaktadırlar. Son düzenleme sonrası ABA m. 15(4): Antlaşmalarda aksi öngörülmedikçe, AB Konseyi kararları uzlaşı ile alınır.

Bazı istisnalarla birlikte, Avrupa Konseyi’nin aldığı siyasal kararlara, Antlaşmanın öngördüğü prosedürleri izleyerek, yasal düzenleme niteliği verme görevi, Birlik organlanlarınındı. Avrupa Konseyi’nin yayınladığı rehberler (ya da Topluluğun izlemesi gereken yol haritaları) Başkanlık sonuç bildirgelerine dahil edilir. Avrupa Konseyi sonuç bildirgeleri, günümüzde, otuz kırk sayfa gibi önemli bir miktara ulaşmaktadır. Bu metinler, Avrupa Konseyi’nin rehberlerini izlemek durumunda olan Birlik organları ve üye devletler için, çok önemli bir kaynak olmaktadır. Böylece, Birlik organları (Konsey ve Komisyon) ve üye devletlerin yapmaları gereken konuların üzerinde Avrupa Konseyi’nin nasıl “vurgu yaptığı ısrarlı olduğu”, “dikkat çektiği”, “özellikle önemli gördüğü”, “teşvik ettiği”, ya da “tavsiye ettiği” ni görme imkanları olur. Böylece, örneğin, Komisyon, bu rehberleri izleyerek teklif hazırlamaya ya da teklifleri yenilemeye karar verebilir ve Konsey de rehberi izleyerek karar verebilir.

ABİA m.235 ve 236 hükümleri de AB Konseyi konusunda oylamaya açıklık getiren düzenlemelerdir. Bu hükümlerde AB Konseyinin oy çokluğu, nitelikli çoğunluk ve oybirliğiyle de karar almasına açıklık getirilmiştir. Oy kullanılırken, bir AB Konseyi üyesi bir diğer üyeden fazla üye adına oy kullanamaz.

AB Konseyi nitelikli çoğunluk ile hareket ederken, Avrupa Birliği Antlaşması Madde 16(4) ile ABİA Madde 238(2) uygulanır. AB Konseyi oylama ile karar verirken, Başknı ve Komisyon Başkanı oylamada yer almaz. Şahsen hazır bulunan veya temsil edilen üyelerin çekimser kalmaları oy birliği gerektiren kararların alınmalarını engellemez.

AB Konseyi, usule ilişkin sorunlar ve İç Tüzüğün kabul edilmesi için basit çoğunluk ile hareket eder.

AB Konseyi, şunları nitelikli çoğunluk ile kabul eder:

(a) Avrupa Birliği Antlaşması Madde 16(6) uyarınca, Genel İşler Konseyi ile Dışişleri Konseyi’nin kararlan dışında, Konsey tertipleri listesini belirleyen bir karar;

(b) Avrupa Birliği Antlaşması madde 16(9) uyannca Dışişleri dışında, Konsey Başkanlığı düzenlemeleri hakkında bir karar.

78 AB Konseyi Başkanlığı

Daha önce, Avrupa Konsey Başkanlığı rotasyon usulüne göre Üye Devlet ya da Hükümet Başkanlarının 6 aylık dönemler halinde geçici Başkanlık etmesi şeklindeydi. Yeni düzenlemede 2,5 yıllık kalıcı bir başkanlık sistemi getirilmiştir. ABA m. 15 (5) hükmüne göre:

AB Konseyi, Başkanını, nitelikli çoğunluk ile bir kez yenilenebilir olmak üzere iki buçuk yıllığına seçer. Hukuki engel veya görevi kötüye kullanma durumunda, AB Konseyi aynı usul ile onun görevine son verebilir.

AB Konseyi Başkanı:

(a) Başkanlık eder ve işleri yürütür;

(b) Komisyon Başkanı ile işbirliğinde ve Genel İşler Konseyi çalışmaları temelinde AB Konseyi çalışmalarının hazırlığını ve yürütülmesini sağlar;

(c) AB Konseyi içinde uzlaşırım ve fikir birliğinin kolaylaştırılması için çaba gösterir;

(d) AB Konseyi’nin her toplantısının ardından Avrupa Parlamentosu’na bir rapor sunar.

AB Konseyi Başkanı, kendi düzeyinde ve o kapasitede, Dışişleri ve Güvenlik Politikası Birlik Yüksek Temsilcisi’nin yetkilerine halel getirmeden, ortak dış ve güvenlik politikalarına ilişkin konularda Birliğin dış temsilini sağlar. AB Konseyi Başkanı ulusal görev yürütmez.

KONSEY

(İng. The Council of the European Union; Fm. Le Conseil de l’Union europeenne; Alm. Rat der Europâischen Union)

Avrupa Birliği’nde hem yasama ve hem de yürütme organı olarak etkin bir konuma sahip olan Konsey, ABİA 237-243. ve ABA 16 maddelerinin verdiği yetkilere dayanarak faaliyet gösteren bir organdır. ABA 16. maddeye göre, Konsey, bütçe ve yasama fonksiyonların Avrupa Parlamentosu ile birikte icra eder. Konsey, antlaşmaların öngördüğü koşullara uygun olarak koordinasyon ve politika tanımlama fonksiyonlarını yerine getirir.

Konsey,1993 yılında aldığı bir kararla, kendi adının Avrupa Birliği Konseyi olarak bilinmesine karar verdi. Bu, Konsey’e, ABA’nn II. ve III. Sütun çerçevesinde verdiği görevleri daha etkin yapması adına destekleyici bir düzenleme olmuştur.

Konsey, “Bakanlar Konseyi” ya da sadece “Bakanlar” olarak da ifade edilir. Bu adlandırma, aşağıda da üzerinde durulan, 5 Mayıs 1949’da uluslararası bir örgüt olarak kurulan, Türkiye’nin de üye olduğu Avrupa Konseyi ve AB üyesi devletlerin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla oluşan Avrupa Konseyi ile karışıklığın giderilmesi bakımından faydalıdır. Ancak Lizbon Antlaşması ile AB Konseyi ile Konsey ayrı asli kurumlar haline getirilmişlerdir.

79 KONSE’İN OLUŞUMU

- Üyeler

Konsey, her bir üye devletten kendi devletini temsil etmeye yetkili, devleti adına bağlayıcı kararlara imza yetkisi bulunan, bakan düzeyinde birer temsilciden oluşur (ABA m. 16(2)).

Kimlerin bakan oldukları, üye devletlerin ulusal hukuklarına göre belirlenir. Dolayısıyla, bu temsilcinin, bakan olması demek, gerekli olduğu yerlerde, bölgesel politikacıların da Konsey’e katılmaları anlamına gelmektedir.

- Başkanlık

Aşağıda üzerinde duracağımız, farklı statülerde toplanan değişik Konseylerin çalışmalarının koordinasyonunun sorumluluğu, altı ayda bir (Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık) alfabetik sırayla üye devletler arasında değişen Konsey Başkanlığına aittir (ABA m. 16(9)). Konsey Başkanlığı, altı ay gibi kısa bir zaman içinde üye devletler arasında değiştiğinden, aşağıda anlatılan Konsey Genel Sekreterliği, önemli rol oynar. Bununla beraber, Birliğin sorumlukları hem genişlediği hem de derinleştiği için, Konsey Başkanlığının rolü, gittikçe önemli hale gelmiştir. Başkanlık:

- bütün toplantıları ayarlamak ve toplantılara başkanlık yapmak;

- kabul edilebilir uzlaşmaları özendirmek ve Konsey’e sunulan sorunlara pragmatik çözümler bulmak;

- karar almada tutarlılığı ve sürekliliği sağlamak zorundadır.

Genel Sekreterlik

Konseyin çalışmalarını hazırlayan ve her düzeyde düzenli çalışmasını temin eden bir Genel Sekreterlik vardır (ABİA m. 240(2)). Brüksel’de faaliyet gösteren Genel Sekreterlik, Konsey Genel Sekreteri, Genel Sekreter Yardımcısı (1 kişi) ve bürokratlardan oluşur ve Konsey’in çalışmalarının sürekliliğini sağlar. Genel Sekreter ve yardımcısı, 5 yıllık bir süre için Konsey tarafından oybirliğiyle atanır.

Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER)

Coreper, Konsey’in çalışmalarını hazırlamak (ABA m. 16(7)) ve Konsey tarafından verilen işleri yapmakla yükümlüdür. Coreper, uygulamada haftada bir toplanır. Üye devletlerin AB nezdindeki daimi temsilcilerinin yardımcılarından oluşan Coreper I ve daimi temsilcilerden (büyükelçiler) oluşan Coreper II olmak üzere iki tür Coreper vardır (AB üyesi ülkeler, Brüksel’de daimi temsilciliğe sahiptir). Her iki Coreper eşit olmakla beraber, daimi temsilcilerin oluşturduğu Coreper El, temel kurumsal ve siyasal sorunlarla ilgilenir.

Daha alt düzeyde, Daimi Temsilciler Komitesi’ne yardımcı olan ve onun çalışmalarını hazırlayan yüzden fazla çalışma grubu yer alır. Bu çalışma gruplarının tüm çalışmalarına Komisyondan bürokratlar katılır.

80 Konsey’in Görevleri

- Yasama Görevi

Topluluğun yasama organı olan Konsey, bu yetkisini, Birlikle ilgili çok geniş bir alanda Ortak-Karar prosedürü gereğince, Avrupa Parlamentosu ile birlikte kullanır. Komisyon’un sunduğu bir teklif üzerine Konsey, ya ABİA m. 294’e uygun olarak Avrupa Parlamentosu ile ortaklaşa ya da Avrupa Parlamentosu’na danıştıktan sonra tek başına, tüzük, direktif formunda, Topluluğun yasal düzenlemelerini yapar. Konsey, ayrıca, ABİA 288., 292. maddelere uygun olarak, bireysel kararlar ve bağlayıcı olmayan tavsiyeler kabul eder.

- Birlik Dış Politikası

Konsey, Birlik adına, Birlikle bir ya da daha fazla devlet ya da uluslararası örgüt arasında uluslararası antlaşmalar yapar. Bu tür antlaşmalar, Komisyon tarafından müzakere edilir.

Parlamento’nun onayı alındıktan sonra, Konsey tarafından karara bağlanır (ABİA m. 218 (6-b)).

- Bütçe

Konsey, Avrupa Parlamentosu ile birlikte Topluluğun bütçesini yapar (ABİA m. 314).

- Atamalar

Konsey, Sayıştay, Ekonomik ve Sosyal Komite ile Bölgeler Komitesi üyelerini atar.

Konsey Toplantıları

Hukuki açıdan bakıldığında Konsey, tek bir kurumdur. Fakat uygulamada, her biri farklı fonksiyonel alanla uğraşan, değişik konseylere aynlmıştır. Konsey, iki sıfatla toplanmaktadır:

1. Bunlardan ilki, Konsey’in, üye devletlerin bakanlanndan yani siyasal sorumluluk taşıyan kişilerden oluşan toplantılar yapmasıdır. Bu durumda, Konsey kavramı, Bakanlar Konseyi’ni ifade eder. Üye devletler toplantının gündemine göre ilgili bakanları Konsey’e yollar. Örneğin, Ortak Tarım Politikası gündemi oluşturuyorsa, üye devletlerin tarım bakanlan Konsey’i oluştururlar.

Benzer şekilde, ulaşım, maliye ve diğer uzman Konseyler vardır. Bu toplantılarda bakanlara, kendi ülkelerindeki uzmanlardan müteşekkil bir heyet eşlik edebilir.

Konsey, bu istisnai haller dışında dışişleri bakanları ile toplanır. Bu durumda, Konsey kavramı Genel İşler Konseyi’ni ifade eder. Genel İşler Konseyi’nde, Birliğin dış ilişkileri olduğu kadar, genel Birlik politikaları da ele alınır.

Konsey toplantılarının yapılış aralıkları, gündemi oluşturan konuların acillik durumlarına göre farklılık gösterir. Bu nedenle, Genel İşler, Ekonomik ve Mali İlişkiler ve Tarım Konseyleri ayda bir kez toplanırken, Ulaştırma, Çevre ya da Sanayi Konseyleri yılda iki ya da dört kez toplanır. Yılda 80-100 arası Konsey toplantısı yapılmaktadır. Bu toplantıların büyük bir çoğunluğu Brüksel’de, bir kısmı ise Lüksemburg’ta yapılmaktadır.

81 Halihazırda, 9 farklı konsey oluşumu vardır:

 Genel İşler ve Dışişleri Konseyi;

 Ekonomik ve Mali İşler Konseyi;

 Tanm ve Balıkçılık Konseyi;

 Adalet ve İçişleri Konseyi;

 İstihdam, Sosyal Politika, Sağlık ve Tüketici İşleri Konseyi;

 Rekabet Konseyi (Haziran 2002’de, önceki İç Pazar, Sanayi ve Araştırma Konseylerinin birleştirilmesiyle ortaya çıktı);

 Taşımacılık, Telekomünikasyon ve Enerji Konseyi (Haziran 2002’de, önceki üç alanın birleştirilmesiyle ortaya çıktı. Bu oluşum, ortalama iki ayda bir toplanır);

 Çevre Konseyi;

 Eğitim, Gençlik ve Kültür Konseyi.

2.İkinci olarak Konsey, bazı özel durumlarda, üye ülke devlet ya da hükümet başkanları düzeyinde toplanabilir. Konsey, Birliğin üzerine oturduğu temel ilkelerin bir üye devlet tarafından ciddi ve sürekli biçimde ihlal edildiğinin tespiti için karar alınması (ABA m. 7(1)) ile para politikası çerçevesinde bir takım kararların alınması (ATA m. 121(2-3-4), m. 122(2)) gibi özel durumlarda bu oluşumla toplanır.

Konsey’in bu oluşumu, Avrupa Birliği Konsey’i ile karıştırılmamalıdır.

Konsey’in Çalışma Yöntemi

Konsey, sürekli toplantı halinde olan ve çalışan bir kurum değildir. ABİA’nın 237.

maddesine göre Konsey, Başkanın daveti üzerine kendiliğinden veya üyelerinin ya da Komisyon’un isteği üzerine toplanır. Ayrıca, Dışişleri Bakanları, gayri resmi olarak da toplanabilir. Merkezi Brüksel’de olan Konsey, Nisan, Haziran ve Ekim aylarında Lüksemburg’da toplanır.

Konsey, yasama organı olarak faaliyet gösterdiği zaman, yasa teklifi inisiyatifi Komisyon’un elindedir. Komisyon’un teklifi, Konsey tarafından incelenir ve olduğu gibi ya da düzeltilerek kabul edilir.

Yasama işlemi sürecinde, Parlamento, aktif rol oynar. Ortak Pazar, tüketicinin korunması, trans Avrupa ağları, eğitim, sağlık vb. konularda yapılan Birlik düzenlemeleri Konsey ve Parlamento tarafından ortaklaşa olarak, ortak karar prosedürü altında kabul edilir. Maastricht,

Yasama işlemi sürecinde, Parlamento, aktif rol oynar. Ortak Pazar, tüketicinin korunması, trans Avrupa ağları, eğitim, sağlık vb. konularda yapılan Birlik düzenlemeleri Konsey ve Parlamento tarafından ortaklaşa olarak, ortak karar prosedürü altında kabul edilir. Maastricht,

Belgede AB HUKUKU Ders Notları (sayfa 73-112)