• Sonuç bulunamadı

Şekil verme bölümü standart operasyon kartı

KABUL KONTROL

3.7. Standart Operasyon Kartları

3.7.2. Şekil verme bölümü standart operasyon kartı

Şekil Verme bölümünde, karıştırma bölümünden farklı olarak elektronik kontrol sistemleri bulunmamaktadır. Bu üretim hattında insan faktörü daha önemlidir. Bu sebeple insanın yapacağı operasyonel adımlara ait operasyon kartları da bu hat için ayrıca hazırlanması gerekmektedir.

Aşağıdaki Tablo 3.4’te şekil verme hattında 3 operatörün üretim esnasında ki görev adımlarını ve nerede bulunmaları gerektiğini gösteren operasyon kartı örneği incelenecektir.

Tablo 3.4. Şekil Verme standart operasyon tablosu

Başlanacak tip ve kauçuğu kontrol et ~

Kalan kauçuğu calenderdan al.

① Başlanacak Tip ve kauçuğu kontrol et. ② W arm er roll da kauçuğu kes arabaya koy.

① G auge 0.0 ' a getir

③ Kauçuğu calender'e koy.

② Kalite standardına göre tipin başlangıç değerlerini gir.

① Kalite standardına göre bıçakları yerleştir. ⑦② ② İki taraftanda örnek al.

⑥③ ⑦ ⑥ ③ Kalınlığını kontrol et.

④ Standartlarda ise başlam a işareti ver. ⑤ soldan başlayarak kes.

④ ⑦ ⑨ ⑧ ③ Sheet'i take off dan geçirerek halata ekle.

⑪ ⑤ ⑥ Cooling'i çalıştır.

⑦ Kalınlığını kontrol et, standart değerde tut.

④ H alatı Çek

① ② ⑧ Kauçuğu kes

④ H alata eklenen kauçuğu al.

⑥ ① ② ⑩ ⑤ W inder'i Çalıştır.

⑥ Sheet'i sar

⑨ M etre sayacını 0'a ayarla.

⑤ Kayıp olan m alzem eleri warm er'a getir. ⑦ Sheet genişliğini ölç

⑩ Calender hızını standarta getir. ⑪ Sheet kalınlığını kontrol et.

⑥ Calender'e m alzem e tedarik et.

⑧ Planlanan uzunluk çekildiğinde wnider'ı durdur. ⑦ Sheet'i kes ve halata ekle.

PROBLE M ÇIKTIĞ I TAKDİRDE FORM E NLE İRTİBAT KUR. ⑫ G auge aç.

⑧ Kalan kauçuğu calenderden al.

Standart Operasyon

Opera s yon Deta yı

Hazırlama:

Revize:

Sayfa No Kalite Güvenlik Std. StokTopla m StokÇevrim

承 認 成者 WARMER ROLL C A L E N D E R COOLING O.P PANEL NDE OP BOX WI DE OP BOX 承 認 成者 Onaylayan S/V UR

Şekil verme hattında iki temel makine yer alır. Bunlardan birincisi soğuk olan kauçuk hamurunu tekrar ısıtarak kullanılabilir hale getiren warmer roll makinesi(kauçuk ısıtma makinası) diğeri ise calender (şekil verme) makinesidir. Şekil verme makinesine bağlı çalışan sarma, geri sarma ve soğutma üniteleri de ek makinalar olarak tanımlanabilir.

Şekil verme hattında yarı mamul üretiminde 3 operatör çalışmaktadır. Yukarıda örnek olarak gösterilen standart operasyon kartında yarı mamul üretimi sırasında her bir operatörün üretim boyunca sırasıyla nerede olacakları, ne işi yapacakları, sürecin hangi noktası güvenlik ve kalite açısından önemlidir gibi bilgiler bu kart üzerinde gösterilir. Ayrıca üretim gerçekleştirilirken yarı mamule ait girdi yarı mamulün stok yeri de bu kart üzerinde gösterilmektedir.

Mavi renkle tanımlanmış operatör temel olarak kauçuk ısıtmak suretiyle forma sokmak ve calender makinesine malzeme besleme görevini gerçekleştirir. Bunun dışında calendar ve winder makinelerinden geri dönen kauçuğun alınması geri dönen

balans stok alanında stoklanmasından sorumludur. Kırmızı renkle tanımlanmış operatör tüm calendar operasyonundan sorumludur. Hız, merdaneler arası mesafe, calender ile bütünleşik soğutma ünitesinin hızı gibi kaliteyi direkt etkileyen makina ayarlarının panel üzerinde yapılması, şekil verilmiş kauçuğun genişlik ve kalınlık ölçümlerinin gerçekleştirilmesi gibi operasyon adımlarını gerçekleştirir. Yeşil renkle tanımlanmış operatör ise üretilen yarı mamulün PP liner’a sarılması ve genişlik ölçümlerinin yapılması, kanbanda belirtilmiş ürün uzunluğunu takip eder. Örneğin 1 rulo 200 metre ise yeşil renkle tanımlanmış operatör metre sayacı 200 metreyi gösterdiğinde sarma işlemini durdurur sonradan sarmayı tamamlar bu aşamada soğutma ünitesinden gelmekte olan ürün ise mavi renkli operatör tarafından stok balans alanına götürülür. Son olarak yeşil renkle tanımlanmış operatör yarı mamulü stok alanına götürür. Lot kartı ve kanban kutusundaki kanban kartını rulo üzerine koyar. Bu şekilde üretim tamamlanır.

Operatörler, standart operasyon kartına bağlı olacak şekilde üretimi gerçekleştirir, kartta belirtilen adımlar izlenerek çalışanların güvenliği, üretimin kalite hedefleri ve üretim planının zamanında gerçekleştirilmesi sağlanmış olur. Yukarıda örneği verilen kart sadece operatörlerin kalite, güvenlik, üretim hedeflerine ulaşması için yapması gerekenleri gösterir.

Her bir kauçuk hamuru için operatörlerin makine ayarlarını ne şekilde yapacağının gösterildiği standart operasyon kartına ait örnek ise aşağıda gösterilmiştir.

Aşağıdaki karta belirtilen tüm bilgiler teknolojik bilgilerin gizliliği ve üçüncü kişilere aktarılamayacağı ilkesi gereğince değiştirilmiştir.

Tablo 3.5. Standart makine ayarı tablosu

Calender Durumu Calender Sheeting Metodu

- ℃ ± - 95℃ ± 10 ℃ 100℃ ± 10 ℃ coolimg drum m/m ±  0,1 m/m motor tarafı m/m ±  20 m/m motor tarafı Özel Durumlar

1. Kalınlığı su, merkez, motor tarafından parça alarak ölç. 2. Sheette yabancı madde ve farklı karışım olmamalı. 3.Calender hızını sabit tut.

4. Calender bankı sabit tut.

Özel Şartlar

1. Roll üzeri, kılavuz,yerler ve metal plaka temiz olmalıdır 2Karışımda yabancı madde olmamalıdır.

3. Malzemenin yanmaması için warmerdan çok az malzeme bırak

4. Kullanılan kauçuk yeni karışımın %40'u olabilir.

5.Anormal durumlarda kauçuğun yanmaması için malzemeyi al. Geri dönen kg Rollara arası Kalınlık Sağ 5,0 Sol 5,0  ±  10℃ Arka 100℃  ±  10℃

Warmer roll durumu

Sarma öncesi sıcaklık 50℃ ve altı

Roll sıcaklığı Ön 100℃

Dişli oranı No.1 No.2 No.3

1,00 0,7 1,0 -2,87 Sheet Genişliği 570 Bıçak Ayarları 600 m/m  m/M Take off Hızı 14~ 15 m/M

axis cross 15 (full)

su tarafı 15 (full)

Cooling Hızı 14~ 15 m/M

Sheet kalınlığı 0,7

Rollar arası kalınlık -2,94

su tarafı Calender Sıcaklığı No.1 No.2 No.3 Calender Hızı 15 Kayıt No Proses Cale nde r

İş Malze me Standart No Revize Tarihi

Sayfa

Başlık Standart Makine Ayarı Müdür S/V Hazırlayan

Karışım EL 64

2

3

Operatörler bu yarı mamulü üretmeden önce ve de üretim esnasında hem hamur ısıtma makinası(warmer roll) hem de calender için bazı hazırlıklar yapmak zorundadır. İlk yapılacak hazırlık iki makinanın da sıcaklık değerlerinin kartta yazan değer aralıkları içerisine alınmasıdır. Bunun dışında rollar arası mesafe ayarlanarak kauçuk ısıtma sürecindeki sheet kalınlığı da kartta belirtildiği gibi gerçekleştirilir. Eş zamanlı olarak şekil verme makinesi için de standartta belirtilen aralıklara getirir. Tablo 3.4 de gösterilen operasyon kartındaki adımlara uygun olarak tablo 3.5 deki makine ayarlarını sırasıyla gerçekleştirir. Bu kartın temel amacı bu kart üzerinde yazan ayarlara uyulursa üretilecek olan yarı mamul istenilen ölçüde planlanan zaman aralığında ve minimum fireyle gerçekleştirilir aksi takdirde üretim kayıpları, kalite problemleri, üretim planının aksaması gibi arzu edilmeyen sonuçlar vuku bulabilir.

Bu kartlar uyum son derece önemlidir. Bu sebeple her bir operatör için saha içi eğitimler düzenlenmesi suretiyle kartların işlerliği arttırılır.