• Sonuç bulunamadı

3.3. ÜSKÜDAR BELEDİYESİ’NİN DEZAVANTAJLI GRUPLARA YÖNELİK

3.3.3.2. Üsküdar Gençlik ve Eğitim Merkezleri (ÜSGEM)

Üsküdar Belediyesi, ilçe sınırları içerisinde eğitim gören çocuk ve gençlere yönelik olarak Kütüphane Müdürlüğü’ne bağlı Üsküdar Gençlik ve Eğitim Merkezleri

“ÜSGEM’’ çatısı altında eğitim ve gençlik çalışmaları yürütmektedir (www.usgem.org, 2017).

ÜSGEM; çocuk ve gençlerin eğitim, kültür, sanat, edebiyat ve spor alanlarındaki bilgi, yenilik ve hedeflere daha kolay bir şekilde, güvenli ve huzurlu bir ortamda ulaşmalarını temin etmek, milli ve manevi değerlerine bağlı, ahlaklı, ailesine, topluma ve insanlığa faydalı, azimli ve cesur bireyler yetiştirmek amacıyla hizmet vermektedir (www.usgem.org, 2017).

ÜSGEM çatısı altında şu kurumlar bulunmaktadır (www.usgem.org, 2017):

• Üsküdar Bilgi Evleri ve Çocuk Akademileri

• Üsküdar Çocuk Üniversitesi

• Üsküdar Gençlik Akademisi

• Üsküdar Gençlik Merkezi

• Üsküdar Genç Enderun

Üsküdar Robot ve Teknoloji Araştırmaları Merkezi (ÜROTAM)

• Yedi Güzel Adam ve Öncüler Kütüphanesi

Üsküdar Fikir Sanat Merkezi

Üsküdar Bilim Merkezi ve Gözlem Evi

3.3.3.2.1. Üsküdar Bilgi Evleri ve Çocuk Akademileri

Bilgi Evleri Projesi; 2005 yılından itibaren yerel yönetimler tarafından, bilgisayar sınıfı ve kütüphaneden oluşan bir yapı ile hayata geçirilmiş ve zamanla bu yapıya etüt sınıfları ve sosyal amaçlı diğer birimler eklenerek özgün bir hizmet modeli ortaya çıkarılmıştır (Üsküdar Belediyesi Faaliyet Raporu, 2014: 188).

Üsküdar Bilgi Evleri ve Çocuk Akademileri, toplam 12 şubesi ile geleceğin teminatı olan ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitim desteği veren, sayısız etkinliğin ve çok sayıda projenin bünyesinde hayata geçirildiği hizmet birimleridir (Üsküdar Belediyesi Faaliyet Raporu, 2015: 183).

Bilgi Evleri ve Çocuk Akademileri’nde ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik olarak (Üsküdar Belediyesi Faaliyet Raporu, 2015: 183);

Eğitimlerine destek için; okul takviye dersleri, etütler, kitap okuma faaliyetleri, bilge yazarlar, bir dil bir insan, hızlı okuma ve hafıza teknikleri, akıl oyunları, deha okulu, zekâ okulu, mental aritmetik,

Ruhen ve bedenen sağlıklı bireyler olabilmeleri için; eğitimden kültüre, sanattan spora çeşitli atölye ve kulüp faaliyetleri, sohbet ve seminerler,

Milli ve manevi değerlerini kazanmaları ve gelecek ufkuna sahip olmaları için; Genç Enderun Projesi başta olmak üzere; değerler eğitimi, şahsiyet okulu ve kişisel gelişim eğitimleri,

Sosyal alanlarda kendilerini fark etmeleri ve gelişmelerini sağlamak için;

eğitsel ve kültürel geziler, yarışmalar, münazaralar, izcilik eğitimi ve kamplar,

Öğrenirken eğlenmeleri için; maharetli eller, eğitici drama, masal bahçesi, kitap kafe, oyuncağım matematik, sahnede sen ve fen, sinema, geleneksel çocuk oyunları,

Bilim ve teknolojiyi faydaya dönüştürmek için; bilişim teknolojileri, bilim atölyesi, bilişim dergisi, robot ve astronomi eğitimleri ve bunlar gibi birçok eğitim ve etkinlikler düzenlenmektedir.

Tablo 3.7: 2013-2015 Yılları Arası Bilgi Evi ve Çocuk Akademisi İstatistikleri

Yıllar 2013 2014 2015

Bilgi Evi ve Çocuk Akademisi Sayısı 15 13 12

Bilgi Evleri ve Çocuk Akademileri’nden Faydalanan Öğrenci Sayısı

19.000 12.000 18.518

Kaynak: Üsküdar Belediyesi, 2013-2015 Faaliyet Raporları.

Tablo 3.7’deki veriler incelendiğinde; 2013 yılında 15 olan Bilgi Evi ve Çocuk Akademisi sayısının 2014 yılında 13’e, 2015 yılında ise 12’ye düştüğü görülmektedir.

Ayrıca her yıl binlerce çocuğun Bilgi Evleri ve Çocuk Akademileri’nden faydalandığı anlaşılmaktadır.

3.3.3.2.2. Üsküdar Çocuk Üniversitesi

Üsküdar Çocuk Üniversitesi; 2012 yılında İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Üsküdar Belediyesi’nin iş birliğinde kurulan bir sosyal sorumluluk projesidir. Aynı zamanda Türkiye’de ilk kez YÖK onayıyla kurulan çocuk üniversitesi olma özelliğini taşımaktadır. Üsküdar Çocuk Üniversitesi, öğrencilere ders dışı serbest zamanlarında, uzun soluklu bir süreçte ücretsiz eğitim desteği veren uygulamalı bir eğitim destek birimidir (www.usgem.org, 2017).

Bu proje, Üsküdar’da ikamet eden veya Üsküdar’da eğitim gören üstün potansiyelli çocuklara, üniversite ile etkileşim içerisinde; bilimsel ve eleştirel düşünme, sorgulama, sorun çözme gibi temel yaşam becerilerini kazandırmayı ve zekâ seviyeleri, yetenek ve ilgileri doğrultusunda gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır (www.usgem.org, 2017).

Zekâ ve yetenek testleri uygulanarak seçilen öğrenciler; geleceğe hazırlanırken milli ve manevi değerleri özümseyerek ülkelerine ve insanlığa faydalı bireyler olma yolunda planlı ve disiplinli bir şekilde 4 yıl süren eğitim programından geçmektedirler (Üsküdar Belediyesi Faaliyet Raporu, 2014: 189).

Dünyanın en gelişmiş ülke ve uygulamaları incelenerek, modern bir eğitim müfredatı oluşturulmuş olan Üsküdar Çocuk Üniversitesi, nitelikli eğitim kadrosuyla 2012 yılından itibaren, ülkenin kalkınması ve ilerlemesi açısından önem taşıyan üstün

yetenekli çocuk ve ailelerine yönelik eğitim, danışmanlık ve rehberlik hizmeti sağlamaktadır (www.usgem.org, 2017).

Tablo 3.8: 2013-2015 Yılları Arası Çocuk Üniversitesi’ne Kayıtlı Öğrenci İstatistikleri

Yıllar 2013 2014 2015

Çocuk Üniversitesi’ne Kayıtlı Öğrenci Sayısı

600 900 1.680

Kaynak: Üsküdar Belediyesi, 2015 Faaliyet Raporu.

Tablo 3.8’deki veriler ışığında; Çocuk Üniversitesi’ne kayıtlı olup hizmet alan öğrenci sayısının her yıl arttığı söylenilebilmektedir.

3.3.3.2.3. Üsküdar Gençlik Akademisi

Üsküdar Gençlik Akademisi; lise eğitimi alan gençlerin kimlik ve kişilik gelişimlerine yönelik hizmetler üretmeyi, yetenek ve ilgileri doğrultusunda faaliyetler gerçekleştirerek, onları hayata hazırlamayı amaçlamaktadır (Üsküdar Belediyesi Faaliyet Raporu, 2014: 190). Bu amaca yönelik olarak 13 Aralık 2014 tarihinde hizmete açılmıştır (Üsküdar Belediyesi Yayınları, 2016).

Üsküdar Gençlik Akademisi’nde alanında uzman eğitimciler tarafından üniversite hazırlık ve okula destek dersleri verilmektedir. Üniversite Hazırlık ve Okula Destek Programı kapsamında 2.400 lise öğrencisi eğitim görmektedir. Aynı zamanda 37 farklı atölye çalışmasıyla 800 öğrenci de kişisel gelişimlerine fayda sağlayacak eğitimleri almaktadır. Gençlere sosyal ve kültürel faaliyetler, sinema, konser, paintball gibi hizmetler de sunulmakta ve böylelikle hoş zaman geçirmeleri sağlanmaktadır (Üsküdar Belediyesi Faaliyet Raporu, 2014: 190).

3.3.3.2.4. Üsküdar Gençlik Merkezi

Üsküdar Gençlik Merkezi 2011 yılı itibariyle; üniversite ve lise öğrenimi gören gençlerin sanatsal, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler çerçevesinde boş zamanlarının ilgi, arzu ve becerileri yönünde değerlendirilmesine imkân tanıyarak, topluma aktif fertler olarak katılmalarını sağlayan, gençleri kötü alışkanlıklardan kurtarmaya ve

muhafaza etmeye yönelik çalışmalar yürüten bir sosyal merkez olarak hizmete açılmıştır (www.usgem.org, 2017).

Üsküdar Gençlik Merkezi, diğer gençlik merkezleri, resmi kurumlar ve sivil toplum örgütleri ile birlikte projeler üreterek, il ve ilçe düzeyinde eğitim ve sosyal içerikli çalışmalar yürütmektedir (www.usgem.org, 2017).

32 farklı atölye ile eğitimlerine devam eden Üsküdar Gençlik Merkezi’nde spor ve kulüp faaliyetleri de gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda merkezde üniversite eğitimi almakta olan gençlere eğitim, kültür, sanat ve spor desteği yanında barınma ihtiyaçları için kira ve eşya yardımı da yapılmaktadır (www.usgem.org, 2017).

Anlaşıldığı üzere; Üsküdar Belediyesi genç vatandaşlarını önemsemekte ve onlara bütçesi dahilinde her türlü maddi ve manevi desteği sağlayarak, yanlarında olduklarını hissettirmeye çalışmaktadır.

3.3.3.2.5. Üsküdar Genç Enderun

Genç Enderun, kültürel ve manevi değerlere sahip fikir adamları yetiştirme projesidir. Gelecekte kitleleri peşinden sürükleyebilecek ve yönetebilecek potansiyeldeki fikir adamlarını, çocuk ve genç yaşta tespit ederek özel olarak yetiştirmeyi hedeflemektedir (Üsküdar Belediyesi Faaliyet Raporu, 2015: 183).

Genç Enderun Projesi 7 yaş ile 25 yaş arası olmak üzere sistemleştirilmiştir. Bu sistem üç aşamalıdır. Birinci aşama 7-14 yaş grubunu, ikinci aşama 15-19 yaş grubunu, üçüncü aşama ise 20-25 yaş grubunu kapsamaktadır (www.usgem.org, 2017).

Genç Enderun Projesi’nin 7-14 yaş grubunu içeren birinci aşamasında öğrenciler, öğretmen-öğrenci ilişkisi içerisinde temel ilmi alanlarda ciddi bir eğitimden geçmektedirler (www.usgem.org, 2017).

Projenin 15-19 yaş grubunu oluşturan ikinci aşamasında öğrenciler, haftalık kitaplar üzerinden alanında uzman akademisyenler ile münazara ve müzakere programları gerçekleştirmektedirler (www.usgem.org, 2017).

Projenin üçüncü aşamasındaki 20-25 yaş grubu öğrenciler ise ilmi alanlarda aldıkları eğitimler sonucunda ciddi bir birikim ve donanımla seçtikleri alanlarda

uzmanlaşmaya başlayarak, kitlelere etki edecek projeler üretmeye ve uygulamaya başlamaktadırlar (www.usgem.org, 2017).

Üsküdar Belediyesi, bu uygulaması ile birlikte ileride çok iyi projeler üretip, insanlığa faydalı olabilecek çocuk ve gençlerin yeteneklerini erkenden görmelerini sağlayarak, bir nevi onların içlerindeki cevheri ortaya çıkarmaktadır. Bu anlamda proje oldukça önem arz etmektedir.

3.3.3.2.6. Üsküdar Robot ve Teknoloji Araştırmaları Merkezi (ÜROTAM)

ÜROTAM, tüm gençlere kapısını açan ilk araştırma merkezi olma özelliğine sahiptir. Lise ve üniversite öğrencilerine faaliyet alanı sağlamaktadır. ÜROTAM, teknoloji ve robotik alt sistemlerinin tasarım, üretim ve uygulamalarını teşvik etmek;

çeşitli uzman disiplin alanlarında kazanılmış olan bilgi ve becerileri takım çalışması ve ruhu içerisinde aktarmayı sağlamak amacıyla kurulmuş bir merkezdir (Üsküdar Belediyesi Faaliyet Raporu, 2014: 191).

Bu merkezde Ar-Ge gezilerinden eğitim faaliyetlerine, seminer ve panellerden Avrupa Birliği projelerine kadar birçok etkinlik gerçekleştirilmektedir (Üsküdar Belediyesi Faaliyet Raporu, 2014: 191).

ÜROTAM, teknoloji ve yeniliklere hakim, bilgili ve takım ruhunu benimsemiş bir toplum yetiştirmek adına faydalı bir merkezdir.

3.3.3.2.7. Yedi Güzel Adam ve Öncüler Kütüphanesi

Bu kütüphane, Yedi Güzel Adam ve Öncüler olarak tespit edilen düşünür ve edebiyatçıların eserlerini tanıtmak, genç yaşlı herkese okumayı sevdirmek amacıyla açılmış bulunmaktadır (Üsküdar Belediyesi Faaliyet Raporu, 2015: 183).

Kütüphanede gerçekleştirilen başlıca atölyeler; kitaplı atölyeler, kitaplı kısa film atölyesi, kitaplı tasarım atölyesi, kitaplı karikatür atölyesi ve kitaplı Osmanlı atölyesidir (Üsküdar Belediyesi Faaliyet Raporu, 2015: 183).

Toplumu değiştirecek olan en önemli şeylerden birinin eğitim olduğu ve bunu sağlamanın yolunun da kitaplardan geçtiği düşünüldüğünde, kütüphane açmanın faydası yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Üsküdar Belediyesi tarafından açılmış olan bu kütüphanenin, hem geçmişimizin öğretilmesi hem de kitap okuma

alışkanlığının kazandırılması yönünde önem arz eden bir çalışma olduğu söylenilebilmektedir.

3.3.3.2.8. Üsküdar Fikir Sanat Merkezi

2015 yılında faaliyetlerine başlayan Üsküdar Fikir Sanat Merkezi, nitelikli bilginin üretimi ve yaygınlaştırılması için özellikle sanat ve sosyal bilimler alanında akademik çalışmalar yapmayı amaçlayan bir kuruluştur. Çalışmalarını Altunizade’deki Burhan Felek Köşkü’nde sürdürmektedir (Üsküdar Belediyesi Faaliyet Raporu, 2015:

183).

Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik seminer ve atölye çalışmaları; sanatın ve sosyal bilimlerin farklı alanlarıyla ilgili sempozyum, panel, konferans ve yayıncılık faaliyetleri; öğrenci ve araştırmacılar için değişim programları Üsküdar Fikir Sanat Merkezi’nin belirleyici çalışmalarını oluşturmaktadır. Ayrıca Osmanlı Türkçesi kursları, akademisyenler için yabancı dil kursu, hukuk atölyesi, sertifika programları gibi çalışmalar da yürütülmektedir (Üsküdar Belediyesi Faaliyet Raporu, 2015: 183).

3.3.3.2.9. Üsküdar Bilim Merkezi ve Gözlem Evi

Bilim merkezleri; her yaştan farklı bilgi birikimine sahip insanları bilimle buluşturmak, bilgiyi kaynağından öğrenmelerini ve gerçek bir bilim insanı gibi incelemeler yapabilmelerini sağlamak amacıyla tasarlanan deneysel ve uygulamalı yerlerdir (Üsküdar Belediyesi Yayınları, 2017).

Üsküdar Ünalan’da bulunan ve İstanbul’da bir ilk olan Üsküdar Bilim Merkezi ve Gözlem Evi, ilçe genelindeki 110.000’den fazla öğrencinin bilimsel yönden gelişmelerini sağlamak amacıyla inşa edilmiştir (Üsküdar Belediyesi Yayınları, 2016).

Bu amaca yönelik olarak merkez; 236 araçlık otopark, bay-bayan yüzme havuzu, fitness salonları, 650 m² çok amaçlı salon, 1500 m² bilim merkezi, 500 m² sergi salonu, gözlem kulesi, planetaryum, 350 m² konferans salonu, 140 m² kütüphane, 260 m² kafeterya, idari ofisler, derslikler ve gözlem evi ile hizmet vermektedir (www.uskudar.bel.tr, 2017).