• Sonuç bulunamadı

1.2. KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÖRGÜTSEL SAPMA

1.2.3. Örgütsel Sapmayı Etkileyen Faktörler

Örgütsel sapmanın yaygınlaşması ve maliyetinden dolayı neden ortaya çıktığını anlamaya çalışmak önemli olmaktadır. Sapmaya neden olan faktörler hakkındaki her bir çalışma farklı bir grup üzerine odaklanmıştır. Bennett ve Robinson, sapmayı etkileyen faktörleri, iş yerindeki deneyimlerine tepki, bireyin kişilik yansımaları ve sosyal duruma uyum olmak üzere üç grupta toplamışlardır120.

Deneyimlere Tepki Olarak: Bir çok alışma, hırsızlık, barbarlık ve saldırı gibi

davranışların, bireyin örgütünde yaşadığı hangi deneyimlere tepki olarak ortaya çıktığı üzerine yapılmıştır. Çalışmalarda, hayal kırıklığı, adaletsizlik hissi, denetimsizlik ve tehditlere tepki olarak sapma davranışlarının ortaya çıktığı belirlenmiştir.

Çalışmalar, sapma davranışlarının iş stresinin yaşattığı karşılık olarak ortaya çıktığını desteklemektedir. Yine çalışmalar adaletin sağlandığı iş yerlerinde sapma davranışlarının azaldığını göstermiştir. Özellikle hırsızlığın, adaletin sağlanamadığı işletmelerde tepki olarak arttığı gözlemlenmiştir121 .

Murray doktora tezinde, örgütsel adaletin hem bireye yönelik hem de örgüte yönelik sapma davranışlarıyla negatif ilişki içinde olduğunu belirlemiştir122. Judge ve

Scott’da çalışmalarında kişiler arası adalet, bir anlık düşmanlık ve iş tatmininin sapma ile ilişkili olduğunu belirlemişlerdir123.

Berry ve diğ. çalışmalarında, örgütsel sapmanın, örgütsel vatandaşlık, dostluk, vicdanlı olma ve duygusal denge ile ilişkili olduğunu belirlemişlerdir124.

Dunlop ve Lee de örgütsel vatandaşlığın örgütsel sapmayı etkilediğini saptamıştır125.

Peterson haksız davranış, sosyal değerler ve çalışma gruplarının etkisinin örgütsel sapmayı etkileyebileceğini belirtmiştir126. Liao ve diğ. örgütsel bağlılığı

120 Bennett ve Robinson,s. 256. 121 Kidwell ve Kochanowski, s.138. 122 Murray, s.154. 123 Judge ve Scott, s.126-138. 124 Berry ve diğ., ss.410-424.

125 Patrick D. Dunlop ve K.ibeom Lee. “Workplace Deviance, Organizational Citizenship Behavior, and Business Unit Performance: The Bad Apples do Spoil the Whole Barrel”, Journal of Organizational Behavior, Sayı:25, 2004, ss.67-80.

126 Dane K. Peterson, “Deviant Workplace Behavior and the Organization’s Ethical Climate”, Journal of Business and Pschologys, Cilt:17, Sayı:1, 2002.

olmayan bireylerin sapma davranışına daha eğilimli olabileceğini belirtmektedir127.

Mulki ve diğ. de duygusal bitkinliğin, örgütsel bağlılığı ve iş doyumunu düşürerek örgütsel sapmayı etkilediğini saptamışlardır128.

Sapma davranışı bireyin kendi alanında kontrolü ele geçirme olarak da ortaya çıkmaktadır. Güçsüzlük hissi bireyi, sabotaj, saldırı ve zararlı sapma davranışı için kışkırtmaktadır.

İşyeri deneyimleri ile ilgili yapılan çalışmalarda, bireyin utandırılması saldırı davranışı olarak tepki vermesine neden olduğu belirlenmiştir. Utandırma bireyin özsaygısına yönelik bir davranış olduğundan, tepki saldırganlık olarak ortaya çıkmaktadır.

Kişilik Yansıması Olarak: Sapma davranışlarının bireyin kişiliğinin yansıması

olarak ortaya çıktığı geniş ölçüde kabul edilmesine karşın araştırmalar bunu güçlü bir şekilde desteklememektedir.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar göstermiştir ki, saldırganlık eğilimi ile sapma davranışı arasında ilişki bulunmaktadır. İşyerinde kontrol eksikliği, bağımsızlık ve bireysel etkinlik de örgütsel sapmaya yol açmaktadır129.

Peterson çalışmalarında üretim sapması ve ekipman sapmasının gençlerde, işlerinde yeni olanlarda, yarı-zamanlı çalışanlarda ve düşük ödeme yapılan iş görenlerde daha çok görüldüğünü belirtmektedir130 .

Kişilik özellikleri ile sapma davranışı arasındaki ilişkiye yönelik çalışmaların iki yönde ilerlediği görülmektedir131. İlk yönde, bireysel farklılıkların, iş yerindeki

sapma davranışları ile çevre arasında değişken olarak ele alınması çalışmaları. Sapma davranışı ile iş stresi yaratan engellemeler arasında ve sapma ile fark edilen haksızlık arasında olumsuz etkilenme olduğu bulunmuştur. Üstelik, kızgınlık kışkırtıcı bir durum ortaya çıkarmakta ve bireyler arası sapmaya bağlanmaktadır.

127 Liao ve diğ., s.946. 128 Mulki ve diğ., s.1223. 129Galperin, s.87. 130 Peterson, s.132. 131 Bennett ve Robinson, s.258.

İkinci yönde yürüyen araştırmalarda ise, kişisel özelliklerin etkisine geniş açıdan bakılmaya çalışılmaktadır. Büyük Beşli gibi geniş kişisel özellikler üzerinde durulmaktadır. Berry ve diğ. Büyük Beşli kişisel faktörler ve iş yeri sapma davranışları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu belirlemişlerdir132. Özellikle, örgütsel

sapma ile düşük vicdan arasında, bireyler arası sapma ile dışa dönüklük ve düşük hoşluk arasında ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda düşmanlık eğiliminin, diğerlerini kullanma ile ve örgütsel sapma ile olumsuz ilişkisi bulunmuştur. Örgütsel sapma ile düşmanlık eğiliminin ilişkisinin olması, örgütsel sapmanın düşmanlık olarak ortaya çıkmasıyla da ilgilidir.

Sosyal Çevreye Uyma Olarak: Sosyal değerlerin, işaretlerin ve baskının

örgütsel sapmadaki rolü üzerine yapılan çalışmalar bu grupta yer almaktadır. İş yeri sapma davranışlarının tanımının anlamlı, yönetim tarafından desteklenen örgütsel değerlere saldırıyı içermesine rağmen, alt çalışma grubunun sosyal baskısı ve değerlerinin desteklediği ve kabul ettiği davranışlar sapmaya neden olabilmektedir133.

Liao ve diğ. çalışma grubu özelliklerinin örgütsel sapmayı etkilediğini belirtmişlerdir134. Bireyin antisosyal davranışları çalışma arkadaşlarının benzer

davranışlarına uzanabilmektedir . Sosyal değerler, sabotaj, iş yeri saldırıları ve hırsızlığı etkilemektedir135.

Liao ve diğ. çalışma arkadaşlarının desteği ve tatmininin bireyler arası sapma davranışında oldukça önemli olduğunu belirtmişlerdir136.

Araştırmalarda örgütün etik ikliminin örgütsel sapmayı etkilediği belirlemiştir137,138.

Bennett ve Robinson örgütsel sapmayı etkileyen faktörlerle ilgili çalışmaların gelecekte çevre ve mağdura ilişkin değişkenler üzerine yoğunlaşacağını belirtmişlerdir139. 132 Berry ve diğ., s.410. 133 Bennett ve Robinson, s.259. 134Liao ve diğ., s.971. 135 Kidwell ve Kochanowski, s.143. 136 Liao ve diğ., s.977. 137 Peterson, s. 133. 138 Appelbaum ve diğ., s.45.

Çevresel Değişkenler: Örgüt üyesini etkileyen çevresel faktörlerden,

ekonomik gereksinimler, aile sorunları ve nüfus yoğunluğu gibi toplumsal özelliklerin örgütsel sapmayla ilişkisi belirlenmiştir.

Ulusal kültür de örgütsel sapmayı etkilemektedir. Suç oranı düşük olan uluslarda örgütsel sapmanın da düşük olması, kişisel kontrol ile açıklanmaktadır140.

Bireyin üyesi olduğu örgütte gelir dağılımı da sapmayı etkileyen bir faktördür. Ülkeleri olduğu gibi örgütlerinde gelir dağılımı iyi olduğunda bireylerinin sağlığı ve morali iyi olacaktır. Örgütsel sağlık, performans, devamsızlık, iş devri oranı ile ölçülebileceği gibi örgütsel sapma ile de ölçülebilir.

Mağdurla İlgili Değişkenler: İki tür mağdur bulunmaktadır. Bunlardan birincisi

“uysal mağdur”, ikincisi “ kışkırtıcı mağdur” dur. İşgörenler bağımlı, korkak ve düşmanca tavırla mağdur eğiliminde ya da dışardan kontrol ediliyorlarsa genelde mağdur olmaktadırlar.

Applebaum ve diğ. sapma davranışına neden olan faktörleri beş grup altında incelemiştir141. Muhalif değer varlığı ve etki/tehlike oranı olarak adlandırılan birinci

faktörde, örgütte finansal kazançların tüm değerlerin önüne geçmesi, kısa dönemli geçici çözümler üzerinde durulması, bireylerin başarısızlıkta birbirlerini suçlaması gibi bir ortam bulunduğunda sapma davranışı artış göstermektedir. Zarar veren kişi için mağdura zarar vermek kendisi için az tehlikeliyse etkin görünmekte böylece de sapma davranışı artış göstermektedir.

İkincisi, iş çevresi faktöründe; çalışmalarda iş özelliklerinin sapma davranışlarında etkili olduğu görülmüştür. Üçüncü faktör olan grup davranışları, Bennett ve Robinson grup davranışlarının sapma üzerindeki etkileriyle benzerlik göstermektedir. Örgütün değerlerini bilmesine karşın, bireyin ait olduğu grubun değerlerine uygun hareket ettiğinde örgütün değerlerini yıkması durumudur142.

Dördüncü faktörde, örgütsel bağlılığın sapmadaki rolü üzerinde durulmuş ve sapma ile bağlılık arasında ilişkinin olduğu belirtilmiştir. Son faktör olan örgütsel 139 Bennett ve Robinson, s. 260.

140 Harold G. Grasmick ve Emiko Kobayashi. “Workplace Deviance in Japan: Applying an Extended Model of Deterence Deviant Behavior”, An Interdiciplinary Journal, Sayı:23,: 2002, s.21.

141

Appelbaum ve diğ., s.45. 142 Bennett ve Robinson, s.261.

engelleme ve değişimde, bireyin engellemeyi bir stres faktörü olarak algıladığı ve böylece sapma davranışı eğiliminin arttığı ileri sürülmektedir. Örgütte değişim yaşandığında, değişime uyum sağlayamayan bireyin sapma davranışına yönelebileceği belirtilmektedir.

Genel olarak, örgütsel değişkenler daha çok örgüte yönelik sapma davranışlarını etkilerken, bireysel değişkenler de bireyler arası sapma davranışlarına etki etmektedir. Örgütsel sapmayı işe yönelik, dürüst olmamak gibi özellikler güçlü şekilde etkilerken, uyumsuzluk, dışadönüklük gibi sosyal özellikler daha güçlü olarak bireyler arası sapmayı etkilemektedir143.