• Sonuç bulunamadı

6. SONUÇ, KARŞILAŞTIRMA VE ÖNERİLER

6.3 Öneriler

Bu çalışmanın ardından gelecek bilimsel çalışmalarda;

• Tarihsel açıdan tango müziğinin gelişimi derinlemesine incelenebilir, farklı dönemler ve bu dönemlerde ortaya çıkan stiller ortaya konabilir.

• Bu çalışmada ortaya konan analiz yöntemi doğrultusunda diğer tango orkestralarının orkestrasyon stilleri incelenebilir.

• Yeni dönem tango orkestralarının tango müziğine kattığı müzikal ögeler ve orkestrasyon ögeleri incelenebilir.

• Tango müziğinin etkileşimde olduğu diğer müzik türleri ile karşılaştırmalı analizler yapılarak benzer ve ayrışan ögeler ortaya konabilir, klasik batı müziği literatüründeki (özellikle 20. yüzyıl bestecilerince yazılan) tango müzikleri ele alınarak kullanılmış olan tango unsurları incelenebilir.

• Çalgılama açısından, her çalgının tango müziğindeki yeri ve stillere göre farklı icra teknikleri derinlemesine incelebilir, modern müzikte kullanılan

14 Bu tangonun sözü geçen orkestralar arasından yalnızca Pugliese orkestrası tarafından 1944 yılında yapılmış bir kaydı bulunmaktadır. Ancak orkestranın ilk yıllarında yapılan bu kayıttan bağımsız olarak, stilin zaman içinde daha olgun dönemlerinde kullandığı müzikal ögeler dikkate alınarak yeni bir düzenleme yapılmıştır.

165

yeni icra tekniklerinin kullanımı üzerinden değerlendirmeler ve karşılaştırmalar yapılabilir.

• Tango orkestralarının icra analizleri yapılarak stillerin icra özellikleri ortaya konabilir.

Bu çalışmanın ardından gelecek sanatsal çalışmalarda;

• Bu çalışmada elde edilen sonuçlar herhangi bir şarkı ya da uygun formda bir müziğin “tango” haline getirilmesi için gerekli temel müzikal ögeleri vermektedir. Bu ögeler kullanılarak herhangi bir müzik herhangi bir çalgı veya orkestra için düzenlenerek tangoya dönüştürülebilir.

• Benzer şekilde, çalışmadan elde edilen orkestrasyon verileri herhangi bir müziği tango orkestrası için düzenleyebilmek için gerekli çalgılama ve orkestrasyon materyalini vermektedir. Bu ögeler kullanılarak özgün düzenlemeler veya orkestrasyonlar yaratılabilir.

• Ayrıca bu çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda herhangi bir tango parçası aynı çalgılama ve orkestra dizilimine sahip olsa da farklı orkestrasyon stillerine göre orkestralanabilir.

Tüm bu önerilerin yanı sıra Türkçe tangoların da ele alınarak hem bilimsel hem de sanatsal açıdan modern çalışmaların yapılması ve dünya tango literatüründe yer alabilecek noktaya ulaştırılması, bu çalışmanın çıkış noktalarından ve en önemli temennilerinden biridir. Bu çalışmadan yola çıkılarak Türkçe tangolar üzerinde hem bilimsel çalışmalar yapılabilir hem de bu çalışmanın sonuçlarından yararlanılarak yeni düzenlemeler ve orkestrasyonlar ile bu tangolar evrensel bir müzikal seviyeye taşınabilir.

167 KAYNAKLAR

Akgün, F. (1993). Yıllar Boyunca Tango. Birinci Baskı. İstanbul: Pan Yayıncılık. Aktüze, İ. (2003). Müziği Anlamak: Ansiklopedik Müzik Sözlüğü. Yay. Haz.;

Cevza Aktüze. Birinci basım. İstanbul: Pan Yayıncılık.

Apel, Willi. (1950). “bordone/bourdon.” Harvard Dictionary of Music (6th ed.). Cambridge: Harvard University Press.

Aydınoğlu, O. (2011). Toplumsal Cinsiyet Rolleri Açısından Tango’nun Diyalektiği. Porte Akademik Müzik ve Dans Araştırmaları Dergisi – Dans Çalışmaları Özel Sayısı. Yıl: 2 Sayı: 3. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınları.

Baines, Anthony C. (1996). "drone." The Grove Dictionary of Music.

Bruno, F. (2011). How Can Tango Styles Be Compared?. (Yüksek Lisans Tezi). Codarts, Hollanda.

Comme il Faut (O.P.): <http://www.todotango.com/musica/tema/2383/Comme-il-faut> Erişim:18.07.2014

Drago, A. M. (2008). Instrumental Tango Idioms In The Symphonic Works and Orchestral Arrangements of Astor Piazzolla. Performance and Notational Problems: A Conductor’s Perspective. (DMA Thesis). Available from ProQuest Dissertations and Theses database (UMI No. 3326702).

Ferrer, H. (1996). The Golden Age Of Tango. İngiltere, Londra: Art Books Intl. Ltd.

Gallo, R. (2011). El Violin En El Tango – The Violin In Tango. Almanya, Münih: G. Ricordi & Co.

Hacıev, P. (2007). Temel Müzik Teorisi. 3. Basım. İstanbul: Pan Yayıncılık. Hess, R. (2007). Tango. (çev.) Işık Ergüden. Kültür Kitaplığı: 63; Sanat: 8.

Birinci Baskı. Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.

La Cumparsita (Orijinal Partisyon): http://www.todotango.com/musica/tema/172/ La-cumparsita-Si-supieras> Erişim:18.07.2014

La Yumba. (t.y.). Wikipedia. Erişim: 28.04.2014, adres: http://en.wikipedia.org/wiki/La_yumba

Lavocah, M. (2012). Tango Stories: Musical Secrets. İngiltere (Norwich): Milonga Press.

Lavocah, M. (2014). Tango Masters: Aníbal Troilo. İngiltere (Norwich): Milonga Press.

Link, K., Wendland K. (2016). Tracing Tangueros: Argentine Tango Instrumental Music. New York, NY: Oxford University Press.

168

Mamone, P., Sauchelli D. ve Hasse, J. (2011). Tratado de Orquestación en Estilos Tangueros. Arjantin, Buenos Aires: Alvatoz Ediciones Musicales. Manuel, P. (1988). Popular Musics of Non-Western World. New York, NY:

Oxford University Press.

Navarro, J., P. (2014). The Tango-A Secret Code. Seminer notları. Buenos Aires-Arjantin.

Peralta, J. (2008). La Orquesta Típica: mecánica y aplicación de los fundamentos técnicos del tango. 1. Ed., Buenos Aires, Arjantin.

Posetti, H. (2015). El Piano En El Tango – The Piano In Tango. 1. Ed., Ciudad Autónoma de Buenos Aires: Fondo Nacional de las Artes.

Salgan, H. (2001). Curso de Tango. ISBN: 987-43-3660-9, Arjantin.

Savigliano, Marta E. (2004). Tango - Tutku’nun Ekonomi Politiği. (çev.) Serdar Aygün. Birinci Baskı. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Sevsay, E. (2015). Orkestrasyon. Çalgılama ve Orkestralama Sanatı. 1. Baskı, İstanbul: Borusan Kültür Sanat Yayınları - Yapı Kredi Yayınları. Soria, Gabriel & Walter Rios. (2014). Röportaj: National Acaemy del

Tango-Buenos Aires/Arjantin (18.11.2014)

Url-1 <http://www.seslisozluk.net>, Erişim: 27.04.2014 Url-2 <http://www2.zargan.com>, Erişim: 05.06.2014

Url-3 (Contrabajo) Juan Pablo Navarro-The Tango-A Secret Code: <https://www.youtube.com/watch?v=hWUmBQv-3nQ> Erişim: 03.12.2014

Url-3

<http://www.collinsdictionary.com/dictionary/spanish-english/bordona?show CookiePolicy=true>, Erişim: 05.06.2014 Url-4 (Contrabajo) Kicho:

https://vine.co/v/OeVeLr2lxXd?fb_action_ids=10152499809521958& fb_action_types=vine-app%3Apost

Url-5 Orquesta Escuela – Estilos:

https://mega.co.nz/#F!zxxm2Y5Z!1d3mxJ_7dH20grdWl0iObQ Url-6 Tango-Dj.at Association For Preservation and Provision of

Argentine Tango: https://www.tango-dj.at/database/ Url-7 Juan D’Arienzo Discography 1928-1975:

http://users.telenet.be/tangoteca/darienzo/index.html

Url-8 Roberto Álvarez Tengo una pregunta para vos (by Pepa Palazón) with English subtitles: https://youtu.be/bWgc5HbglrU

Url-9 <http://www.todotango.com>, Erişim: 27.12.2018

Velvelde, L., Warman W. (2001). Transcription Course. Ders notları. Hollanda-Rotterdam: Codarts-World Music Academy-Argentinian Tango Department.

Yarkın, M.B. (2017). Tango Müziğinde Piyano İcrasının Carlos Di Sarli, Anibal Troilo ve Horacio Salgan Stilleri Üzerinden İncelenmesi. (Yüksek

169

Lisans Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Yeprem, S. (2006). Flamenco Sanatı ve Gitar. Genişletilmiş 3. Baskı. İstanbul: Bemol Yayıncılık.