• Sonuç bulunamadı

3.3. Seçili Yazılı Basın Organları Üzerine İnceleme

3.3.5. Zaman Gazetesi

6287 Sayılı Kanun ile ilgili Zaman gazetesi tarafından yer verilen haberler, 9 Mart 2012 ile 2 Temmuz 2013 tarihleri arasında içerik ve söylem bakımından incelenmiştir.

Tablo 17. Zaman Gazetesi İle AKP Milletvekillerinin Meclis Konuşmaları Arasındaki

İçerik Analizi

Zaman gazetesinin 6287 Sayılı Kanun’a binaen yer vermiş olduğu haber metinlerinin meclis kürsüsünde konuşma yapan milletvekilleriyle karşılaştırılması

yapıldığında en yakın ve güçlü ilişkinin iktidar partisi olan AKP milletvekillerinin söylemleri ile kelime olarak benzerlikler gösterdiği gözlemlenmektedir. Bu kapsamda Tablo 17’de elde edilen verilerde en yüksek kolerasyon katsayısı 0,957039 iken en düşük kolerasyon katsayısı ise 0,473925 şeklindedir. Bu kapsamda, AKP’li milletvekillerinin meclis kürsüsündeki söylemleri ile Zaman gazetesi haber metinleri arasında doğrusal, olumlu ve kuvvetli bir benzerlik gözlemlenmektedir.

Şekil 7.28 Şubat vurgusu, Zaman gazetesi ve AKP söylemleri

Zaman gazetesi, 6287 Sayılı Kanun kapsamında yer vermiş olduğu haberlerde 28 Şubat sürecine dair vurgu yapmış ve bu vurgulama Yeni Şafak gazetesinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Şekil 7’de yer alan ve Zaman gazetesi’nin ilgili kanun kapsamında yapmış olduğu haber metinlerinde 28 Şubat’a en fazla %24 oranında değinmiştir.

Zaman gazetesi ile AKP arasındaki ilişki ve içerik benzerliğinin rakamsal yakınlığının yanı sıra söylem olarak da bahsedilen ikili arasında yakın bir ilişki olduğu gözlemlenmektedir. AKP milletvekili Fikri Işık’ın 8 Şubat 2012 tarihinde gerçekleşmiş olduğu meclis kürsüsü konuşmalarında 6287 Sayılı Kanun’un çıkarılma gerekçesine hitaben:

“ 28 Şubat sürecine dokunulamaz.” denildi, dokunuluyor, hem de öyle bir dokunuluyor ki kim yanlış yaptıysa, kim devlet erkini kullanarak hukuk dışına çıktıysa…”

şeklinde ifadede bulunmuştur. Işık’ın bu ifadesi, 6287 Sayılı Kanun ve öngördüğü düzenlemelerin 28 Şubat sürecinin izlerini silmeyi sağlayacağı yönünde düşüncelerini içermektedir. Bahsedilen kanunla ilgili Zaman gazetesinin 15 Mart 2012 tarihinde yer vermiş olduğu haber metninde ise:

“ … 28 Şubat sürecinde anlamsız ve faydasız bir düşünceyle İmam Hatip Liselerinin önünün kesilmesi için zorlama bir kararla çıkarılan 8 yıllık kesintisiz eğitimin vereceği yıkıma aldırmadan uygulanmaya konulduğunu dile getirerek, ''Bu kararla meslek liseleri yok olma noktasına geldi ve 8 yıllık kesintisiz eğitim Türkiye'ye çok şeyler kaybettirdi...”

şeklinde bir ifade yer almaktadır. Zaman gazetesi ile AKP arasındaki söylem benzerliği bu iki analiz kapsamında anlaşılmaktadır. Zaman gazetesi de yasalaşma sürecindeki eğitim tasarısının 28 Şubat ile ilişkilendirerek 8 Yıllık Kesintisiz Eğitim Sistemi’nin 28 Şubat Sürecinin bir ürünü olduğunu vurgulayarak mevcut sisteme zıt bir cephede olduğunu söylemleriyle dile getirmektedir.

Tablo 18. Zaman Gazetesi İle CHP Milletvekilleri Meclis Konuşmaları Arasındaki

İçerik Analizi

Zaman gazetesinin 6287 Sayılı Kanun’la ilgili yer vermiş olduğu haber metinleri ile meclis kürsüsünde gerçekleştirilen söylemler arasındaki benzerliğin en az oldu parti CHP olarak gözlemlenmektedir. Bu yargı Tablo 18’de elde edilen en yüksek kolerasyon katsayısı olan 0,229774’e ve en düşük kolerasyon katsayısı olan 0,226013’e dayandırılarak gerçekleştirilmektedir. Bu veriler ışığında ifade edilebilecek sonuç ise Zaman gazetesi ile CHP arasında zayıf bir ilişkinin varlığı söz konusu olmaktadır.

Ayrıca Zaman gazetesi ile CHP’li milletvekillerinin söylemleri arasında büyük farklılıklar gözlemlenmektedir.

İçerik olarak oldukça düşük benzerlik ve ilişkiye sahip olan Zaman gazetesi ve CHP arasında söylem olarak da aynı derece bir benzerlik ve ilişki söz konusudur. Zaman gazetesinin 14 Mart 2012 tarihli haber metninde 6287 Sayılı Kanun’a hitaben olumlu atıf yaparken:

“…Sistemin 28 Şubat'ın rövanşı alınıyor gibi gösterilmesine de karşıyız. 28 Şubat'ın

rövanşı değil, 15 yıl önce soğuk bir kış günü çocukların eğitim hakları gasp edildi. İnsanların çocuklarına dini eğitim aldırması bazılarını niçin rahatsız ediyor anlamış değilim… ”

şeklinde ifadelere yer vermiştir. Bu haber metni, eğitim sisteminde yapılmak istenen değişiklikleri 28 Şubat sürecinin rövanşı olarak görmemektedir ve ayrıca muhafazakâr söylem kullanarak dini eğitime atıf yapmaktadır. Bahsedilen haber kapsamında 28 Şubat sürecine atıf yapan CHP milletvekili Ahmet Topbaş ise 29 Mart 2012 tarihinde meclis kürsüsünde yapmış olduğu konuşmasında:

“…Şimdi 28 Şubatın arkasına sığınmışsınız, çıkıyorsunuz, diyorsunuz ki Tankların gölgesinde yapılan, çıkarılan sekiz yıllık kesintisiz eğitimi biz halkın iradesiyle 4+4+4 olarak getiriyoruz…. ”

şeklinde ifadelerde bulunmuştur. Topbaş, ifadelerinde Zaman gazetesine tamamen zıt olarak yasalaştırılmak istenen tasarının 28 Şubat sürecine odaklanılarak düzenlendiğini ifade etmektedir. Bu ikili örnek, içerikte olduğu gibi söylem boyutuyla da Zaman gazetesi ile CHP arasında ters yönde ve zayıf bir ilişkinin olduğunu ifade etmektedir.

Tablo 19. Zaman Gazetesi ile MHP Milletvekilleri Meclis Konuşmaları Arasındaki

İçerik Analizi

Zaman gazetesinin 6287 Sayılı Kanun kapsamında yer vermiş olduğu haber metinleri ile MHP milletvekillerinin meclis kürsüsünde gerçekleştirmiş oldukları söylemler karşılaştırıldığında tablo AKP ile olan benzerlik kadar yakın bir ilişki ve CHP ile olan uzaklık kadar farklılık arz etmemektedir. Tablo 19’da elde edilen en yüksek kolerasyon katsayısı 0,34558 iken en düşük kolerasyon katsayısı 0,333092 şeklindedir. Bu veriler ışığında ne çok yakın bir ilişki ile büyük kelimes benzerliğinin olduğu ifade edilebilmekte ne de aşırı bir uzaklık ifade edilebilmektedir. Zaman gazetesi ile MHP’li milletvekillerinin meclis kürsüsündeki söylemleri arasındaki ilişki ve kelime benzerliği orta düzeyin altında seyretmektedir.

Zaman gazetesi ile MHP arasındaki içerik benzerliğindeki düşük değerler söylemler arasındaki ilişkide de aynı şekilde gözlemlenmektedir. Zaman gazetesi 27 Mart 2012 tarihinde yer vermiş olduğu haber metninde 4+4+4 Eğitim Sistemi’nin yasalaşmasına giden süreci:

“ …28 Şubat sürecinde topluma dayatılan 8 yıllık kesintisiz sisteme son veren ve zorunlu

eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasa teklifinin Meclis Genel Kurulu görüşmeleri bugün başlıyor… ”

şeklinde bir beyanla ifade etmiştir. Görüldüğü üzere Zaman gazetesi, 8 Yıllık Eğitim

Sistemi’ne dayatma vurgusu yaparak olumsuz bakmaktadır. Ayrıca 8 Yıllık Kesintisiz Eğitim Sistemi’ni 28 Şubat sürecinin ürünü olarak ifade etmektedir. MHP milletvekili

Seyfettin Yılmaz ise 29 Mart 2012 tarihinde meclis kürsüsünde gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında:

“ … İktidarın kudret elitleri, bu çok eleştirdikleri ve dönüştürmek istedikleri eğitim sisteminde 28 Şubatçıların tavrını bizzat kendileri uygulamaya koymuşlardır… ”

şeklinde bir ifadeye yer vermiştir. Bu kapsamda değerlendirildiğinde MHP’li milletvekili Yılmaz, meclis kürsüsünde tartışılan yeni eğitim sistemini 28 Şubat sürecinin bir ürünü olarak görmemekte ve aksine bu eğitim sisteminin 28 Şubat sürecine etki etmiş aktörlerin yapabileceği bir uygulama gibi görmektedir. Bu bağlamda, Zaman Gazetesi ile MHP’li milletvekilleri söylemleri arasındaki farklılık derecesi de gözlemlenebilmektedir.

Tablo 20. Zaman Gazetesi İle BDP Milletvekilleri Meclis Konuşmaları Arasındaki

İçerik Analizi

Zaman gazetesinin 6287 Sayılı Kanun ile ilgili haber metinleri incelendiğinde, meclis konuşmaları ile kelime benzerliğin ve aradaki ilişkinin derecesi bakımından CHP’ye ilişkideki uzaklık ve benzerlik derecesindeki düşük seviye bağlamında en yakın siyasi parti BDP’dir. Tablo 20’deki bu veriler ışığında en yüksek kolerasyon katsayısı 0,250454 iken en düşük kolerasyon katsayısı 0,241112 şeklindedir. Bu noktada yapılabilecek yorum ise Zaman gazetesi ile BDP milletvekillerinin meclis kürsüsündeki konuşmaları arasındaki kelime benzerliğinin oldukça az olduğu ve bahsedilen ikili arasındaki ilişkinin uzak olarak nitelendirilebileceği şeklindedir.

Zaman gazetesi ile BDP arasındaki içerik benzerliğindeki düşük derece söylemleri arasında da aynı oranlı olarak gözlemlenmektedir. Zaman gazetesi, 15 Mart 2012 tarihinde 6287 Sayılı Kanun’la ilgili olarak:

“ …28 Şubat sürecinde anlamsız ve faydasız bir düşünceyle imam hatip liselerinin önünün kesilmesi için zorlama bir kararla çıkarılan 8 yıllık kesintisiz eğitimin vereceği yıkıma aldırmadan uygulanmaya konulduğunu ve bu kararla meslek liseleri yok olma noktasına geldi ve 8 yıllık kesintisiz eğitim Türkiye'ye çok şeyler kaybettirdi…”

ifadelerine yer vermiştir. Bu kapsamda Zaman gazetesi, 8 Yıllık Kesintisiz Eğitim

Sistemi için olumsuz bir söylemde bulunmaktadır ve bu eğitim sisteminin 28 Şubat

sürecinin ürünü olduğunu vurgulamaktadır. BDP ise bahsedilen kanunla ilgili söylemlerini 28 Şubat’a karşı bir rövanş olarak vurgularken, 28 Şubat’la ilişkilendirmekten yana daha içselleştirmektedir. Bu kapsamda 28 Mart 2012 tarihinde BDP milletvekili Sırrı Sakık’ın meclis kürsünde:

“…Doksan yıllık süre içerisinde bu dile gem vurmuşsunuz, yok saymışsınız, yok hükmünde saymışsınız ama bugün geldiğimiz noktada demokratik açılımdan, özgürlüklerden bahsediyoruz ama hâlâ ana dille ilgili bu kandan kanunlara tanıklık ediyoruz… ”

şeklinde ifadelere yer vermiştir. Sakık, bahsedilen eğitim sistemi üzerindeki değişikliği 28 Şubat süreci ile bağdaşlaştırmaktan ziyade ana dile ve toplumsal farklılaşmaya vurgu yaparak değerlendirmektedir. Bu noktada da Zaman gazetesi ile BDP arasındaki söylem farkı da gözlemlenebilmektedir.