• Sonuç bulunamadı

3.3. Seçili Yazılı Basın Organları Üzerine İnceleme

3.3.3. Sabah Gazetesi

6287 Sayılı Kanun ile ilgili Sabah Gazetesi tarafından yer verilen haberler, 8 Mart 2012 ile 2 Temmuz 2013 tarihleri arasında içerik ve söylem bakımından incelenmiştir.

Tablo 9. Sabah Gazetesi İle AKP Milletvekilleri Meclis Konuşmaları Arasındaki İçerik

Analizi

Sabah gazetesinin 6287 Sayılı Kanun kapsamında yer vermiş olduğu haber metinleri ile aynı kanun üzerine meclis kürsüsünde yapılan söylemler karşılaştırıldığında en yakın benzerlik ve kuvvetli ilişkinin AKP ile olduğu gözlemlenmektedir. Bu değerlendirme elde edilen en yüksek kolerasyon sayısı olan 0,957112’ye dayandırılmaktadır. En düşük kolerasyon katsayısı ise 0,486087’dir. Bu kapsamda Tablo 9’da, 6287 Sayılı Kanun üzerine Sabah gazetesinde yer alan haber metinleri ile AKP milletvekillerinin meclis kürsüsündeki ifadeleri arasındaki kelime benzerliğinin yüksek derecede olduğu gözlemlenmektedir.

Sabah gazetesi ile AKP’li milletvekilleri arasındaki içerik benzerliği yakınlık derecesi ve yakın ilişki düzeyi olarak kendisini söylem bazında da göstermektedir. Sabah gazetesi 4 Temmuz 2012 tarihli haber metninde 6287 Sayılı Kanun’a hitaben:

“ … 28 Şubat sürecinin dayattığı eğitim sistemini rafa kaldıran 4+4+4 uygulaması,

İmam Hatip ortaokullarının önünü yeniden açtı… ”

şeklinde bir ifadeye yer vermiştir. Sabah gazetesinin bu ifadelerinde 8 Yıllık Kesintisiz

Eğitim Sistemi bir dayatma olarak ifade edilmekte ve ayrıca İmam Hatip Ortaokullarının

yeniden faaliyete başladığı ifade edilmektedir. AKP’den dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in ilgili kanun ve eğitim sistemi üzerindeki değişiklikler üzerine gerçekleştirmiş olduğu söylemler bu açıdan önemli bir örnek teşkil etmektedir. Dinçer meclis kürsüsünde:

“ …Eğitimde tasarlanan 4+4+4 sisteminin 28 Şubat'ın rövanşı değildir. İmam hatiplerin

orta kısmı niye eğitim vermesin ?… "

şeklinde ifadelerlerde bulunmuştur. Dinçer’in ifade etmiş olduğu bu beyanında, imam hatip ortaokullarının aktif eğitim yapabilmesine olumlu atıf yaparak muhafazakâr düşünce kapsamında görüş beyanında bulunmuştur. Bu kapsamda Sabah gazetesi ile AKP’li milletvekillerinin ilgili kanun tasarısı kapsamında gerçekleştirmiş oldukları söylemlerde yakın bir benzerlik ve ilişki söz konusudur.

Tablo 10. Sabah Gazetesi İle CHP Milletvekilleri Meclis Konuşmaları Arasındaki

İçerik Analizi

Sabah gazetesinin 6287 Sayılı Kanun kapsamında yer vermiş olduğu haber metinlerinin CHP milletvekillerinin aynı kanun üzerine meclis kürsüsünde gerçekleştirdikleri söylemlerle ilişkisi incelendiğinde güçlğü olmayan ve orta düzeyde bir ilişki niteliği şeklinde gözlemlenmektedir. Bu kapsamda Tablo 10’da elde edilmiş en yüksek kolerasyon katsayısı 0,51435 iken en düşük kolerasyon katsayısı ise 0,459481 şeklindedir.

Sabah gazetesi ile CHP arasındaki söylem ilişkisi incelendiğinde yakın bir ilişkinin aksine farklı söylemlerin gerçekleştiği gözlemlenmektedir. Sabah gazetesi, 6287 Sayılı Kanun’a binaen 4 Temmuz 2012 tarihinde yer vermiş olduğu haber metninde:

“ … 28 Şubat sürecinden kalma eğitim sistemini 4+4+4 olarak değiştirmesi, post-modern

darbenin yaşandığı dönemde İmam Hatip Liselerinin kapatılan ortaokul kısımlarına yeniden kayıt imkânı sundu… ”

şeklinde bir ifadeye yer vermiştir. Bu kapsamda Sabah gazetesi, 4+4+4 Eğitim

Sistemi’ni 28 Şubat sürecinin ürünü olarak ifade eden bir söylem kullanmıştır. CHP

milletvekili Ahmet Topbaş 29 Mart 2012 tarihinde meclis kürsüsünde gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında:

“ … Şimdi 28 Şubat’ın arkasına sığınmışsınız, çıkıyorsunuz… ”

şeklinde bir beyan kullanmıştır. Bu kapsamda Topbaş, tartışılan yeni eğitim sisteminin 28 Şubat’la ilgisinin olmasından ziyade 28 Şubat’ın arkasına sığınılarak çıkarıldığını ifade etmektedir. Bu noktada da Sabah gazetesi ile CHP’li vekillerin aynı konuya karşı göstermiş oldukları farklı söylemler gözlemlenebilmektedir.

Tablo 11. Sabah Gazetesi İle MHP Milletvekilleri Meclis Konuşmaları Arasındaki

İçerik Analizi

Sabah gazetesinin 6287 Sayılı Kanun kapsamında yer vermiş olduğu haber metinlerinin kelime olarak benzerlik derecesi incelendiğinde CHP’nin durumuna benzer bir durum da MHP’de gözlemlenmektedir. Buna göre Sabah gazetesinin ilgili kanunun haber metinleri ile MHP’li milletvekilleri tarafından meclis kürsüsünde dile getirilen ifadeler arasında büyük bir benzerlik söz konusu değildir. Tablo 11’de, orta düzeyli bir ilişki ve orta düzeyde bir benzerliğin varlığını ifade eden kolerasyon katsayılarından en yüksek olanı 0,507206 iken en düşüğü ise 0,429666 şeklindedir.

Sabah gazetesi ile MHP’li milletvekilleri arasındaki söylem ilişkisi incelendiğinde bu ikili arasında ciddi manada bir fark olduğu gözlemlenmektedir. Sabah gazetesi 6287 Sayılı Kanun kapsamında yer vermiş olduğu haber metinlerinde ağırlıklı olarak 28 Şubat ürünü ve dayatma bir eğitim sistemi olarak ifade ettiği 8 Yıllık

Kesintisiz Eğitim Sistemi’nin yerine 4+4+4 Eğitim Sistemi’ni alternatif göstererek bu

sisteme olumlu yaklaşan ifadelerde bulunmaktadır. Ancak MHP’li milletvekilleri ise meclis kürsüsünde aynı eğitim sisteminin yasalaşması hususuna olumsuz ifadelerde bulunarak bahsedilen bu ikili arasında söylemsel farklılığın oluşmasına neden olmaktadırlar.

Tablo 12. Sabah Gazetesi İle BDP Milletvekilleri Meclis Konuşmaları Arasındaki

İçerik Analizi

Sabah gazetesinin 6287 Sayılı Kanun kapsamında yer vermiş olduğu haber metinlerinin kelime olarak benzerlik gösterme derecesinde AKP’den sonra gelen parti BDP’dir. Bahsedilen kanun üzerin Sabah gazetesi haber metinleri ile BDP’li milletvekillerinin meclis kürsüsünde gerçekleştirmiş oldukları söylemler orta düzeyde gerçekleşmektedir. Tabo 12’de bu değerlendirmelere ışık tutan veriler ise en yüksek kolerasyon katsayısı olan 0,693746 iken en düşük kolerasyon katsayısı ise 0,528328 şeklindedir.

Sabah gazetesi ile BDP arasındaki söylem ilişkisi incelendiğinde yakın olmayan bir ilişki ortaya çıkmaktadır. 6287 Sayılı Kanun’a bianen Sabah gazetesi tarafından 4 Temmuz 2012 tarihinde yapılan haber metninde:

“…28 Şubat sürecinin dayattığı eğitim sistemini rafa kaldıran 4+4+4 uygulaması, İmam

Hatip ortaokullarının önünü yeniden açtı… ”

şeklinde bir ifade yer almaktadır. Bu kapsamda gazete, 8 Yıllık Kesintisiz Eğitim Sistemini dayatma olarak gösterirken 4+4+4 Eğitim Sistemi’ni 28 Şubat’a karşı bir hamle olarak ifade etmektedir. Aynı konu üzerinde BDP milletvekili Sırrı Sakık ise 28 Mart 2012 tarihinde meclis kürsüsünde yapmış olduğu konuşmasında:

“ …Şimdi, sizler 28 Şubattan, evet, rövanş alıyorsunuz, bu ülkede halkların ruhuna uygun yasalar yapmıyorsunuz, kendinize özgü yasalar yapıyorsunuz. Siz, zaman zaman kandan

kanunlar yapıyorsunuz. İşte bu kanununuz bizim açımızdan bu ülkede farklı kimlikler adına kandan kanundur çünkü içinde Kürtler yok, diğer farklı halklar yok, ana dilde eğitim yok. Bir insanın ana dili ana sütü kadar helaldir. Türk dili sizin için ne kadar kutsalsa bizim için ana dilimiz Kürtçemiz bir o kadar kutsaldır… ”

şeklinde ifadelere yer vermiştir. Bu kapsamda, Sabah gazetesi, daha çok 28 Şubat’ın kısıtlamaları vurgularken ve muhafazakâr bir söylem kullanırken BDP’li milletvekilleri ise farklılıkların göz ardı edilmesinden, ana dilde eğitimden ve Kürtçe’den bahsederek kimlik vurgusu yapmaktadır. Bu noktada Sabah gazetesi İle BDP’li milletvekilleri arasında söylem bakımından farklılık gözlemlenebilmektedir.