• Sonuç bulunamadı

3.3. Seçili Yazılı Basın Organları Üzerine İnceleme

3.3.2. Radikal Gazetesi

6287 Sayılı Kanun ile ilgili Radikal gazetesi tarafından yer verilen haberler, 22 Şubat 2012 ile 2 Temmuz 2013 tarihleri arasında içerik ve söylem bakımından incelenmiştir.

Tablo 5. Radikal Gazetesi ile AKP Milletvekilleri Meclis Konuşmaları Arasındaki İçerik Analizi

Radikal gazetesinin 6287 Sayılı Kanun kapsamında yer verdiği haber metinleri ile aynı haberle ilgili meclis kürsüsünde yapılan konuşmaların ilişkisi inelendiğinde ilk olarak AKP ile olan ilişki derecesi ele alınmaktadır. Bu kapsamda Tablo 5’de Radikal Gazetesi ile AKP milletvekillerinin aynı haberle ilgili meclis konuşmalarının kelime benzerlikleri orta düzeyde gerçekleştiği görülmektedir. Gazete metinleri ile milletvekilleri konuşmaları karşılaştırıldığında en yüksek kolerasyon sayısı 0,686079

iken en düşük kolerasyon sayısı ise 0,508629 şeklinde gözlemlenmektedir. Bu verilerin değerlendirilmesi ise, bahsedilen ikili arasında ne çok güçlü ne de çok zayıf bir ilişkinin olduğu yönündedir. Orta düzeyde seyreden bir kelime benzerliği söz konusudur.

6287 Sayılı Kanun kapsamında yapılan içerik ilişkisinin yanı sıra söylem ilişkisi karşılaştırıldığında Radikal gazetesi ile AKP arasında zıtlık olduğu görülmektedir. Zira AKP’li milletvekillerinin meclis kürsüsündeki ifadelerinde bu kanunun 28 Şubat süreci ile ilgisinin olmadı ifade edilmektedir. Ancak Radikal gazetesinin 6 Mart 2012 tarihindeki haber metninde yer alan:

“ … 28 Şubat’tan intikam almak için bunu sistem getiriliyor…”

şeklindeki ifadesi AKP’li milletvekilleri ile tam tersi istikamette bir söylem niteliği taşımaktadır. Bu kapsamda bahsedilen ikili arasında söylem açısından zıt bir ilişki ortaya çıkmaktadır.

Tablo 6. Radikal Gazetesi İle CHP Milletvekilleri Meclis Konuşmaları Arasındaki

İçerik Analizi

Radikal gazetesinin 6287 Sayılı Kanun kapsamında yer vermiş olduğu haber metinleri ile CHP milletvekillerinin meclis kürsüsünde aynı konuda yapmış oldukları konuşmalar karşılaştırıldığında durum AKP ile olan benzerlikten ufak bir fark göstermektedir. Bu kapsamda Tablo 6’da elde edilmiş en yüksek kolerasyon katsayısı 0,891274 iken en düşük kolerasyon katsayısı 0,53295 şeklindedir. Cumhuriyet gazetesi ile CHP’li vekillerin meclis kürsüsündeki ifadelerinin benzerliği AKP ile olandan bir

derece daha ilerilik göstermektedir. Olumlu ve güçlüye yakın denebilecek bir ilişkinin varlığı gözlemlenmektedir.

Söylem olarak incelendiğinde de Radikal gazetesi ile CHP arasında içerikte olduğu kadar yakın bir benzerlik söz konusudur. Radikal gazetesinin 6287 Sayılı Kanun üzerine yer verdiği ve 6 Mart 2012 tarihli haber metninde:

“ … 28 Şubat’tan intikam almak için bunu getiriyoruz… ”

şeklinde bir ifade beyanı söz konusudur. Aynı kapsamda CHP milletvekili Kamer Genç de 20 Mart 2012 tarihinde meclis kürsüsünde:

“… Sizin bir hedefiniz var, sekiz yıllık zorunlu eğitimi kaldırmak istiyorsunuz. Niye sekiz

yıllık zorunlu eğitim? Efendim, 28 Şubat tasarrufudur… ”

şeklinde ifadelerde bulunmuştur. Görüldüğü üzere Radikal gazetesi ve CHP milletvekili Genç aynı yönde bir söylem gerçekleştirmiştir. Bu örnekle de Radikal gazetesi ile CHP arasında yakın söylem benzerliğinin olduğu sonucuna varılabilmektedir.

Tablo 7. Radikal Gazetesi ile MHP Milletvekilleri Meclis Konuşmaları Arasındaki

İçerik Analizi

Radikal gazetesinin 6287 Sayılı Kanun kapsamında yer vermiş olduğu haber metinleri ile meclis kürsüsündedi ifadelerin arasındaki kelime benzerliğin en az olduğu siyasi parti MHP’dir. Gazete haber metinleri ile MHP’li milletvekillerinin meclis kürsüsündeki söylemleri karşılaştırıldığında en yüksek kolerasyon katsayısı 0,45948

iken en düşük kolerasyon katsayısı ise 0,445553 şeklindedir. Tablo, ilişkinin genel olarak 0,4’lü katsayılarda seyrettiğini ifade etmektedir. Tablo 7’de gözlemkenen bu durum ise gazete ile parti arasındaki kelime benzerliğinin ve ilişkinin orta düzeyin altında olduğunu ifade etmektedir.

Radikal gazetesi ile MHP’li milletvekilleri arasında 6287 Sayılı Kanun’a söylemler bakımından benzerlikler gözlemlenmektedir. MHP milletvekili Seyfettin Yılmaz’ın 29 Mart 2012 tarihinde meclis kürsüsünde gerçekleştirmiş olduğu ifadesinde:

“ …AKP zihniyeti açıkça kendi 28 Şubatını oluşturmakta ve bunu da insafsızca

sürdürmektedir… ”

şeklinde bir ifade de bulunmuştur. Bu ifadeleri, MHP’li milletvekilinin bahsedilen kanun tasarısını 28 Şubat süreci ile ilişkilendirdiğini ve aynı tasarı ile bu tasarıyı çıkaracak AKP’nin tavır ve tutumlarının 28 Şubat sürecine neden olan aktörlerden bir farkı olmadığına ve bir ötekileştirmeye vurgu yapmaktadır. Radikal gazetesi de bahsedilen kanunla ilgili 6 Mart 2012 tarihli haberinde ilgili kanun tasarısının 28 Şubat’ın intikamı olduğu ifadesine yer vererek bir benzerlik oluşturmaktadır.

Tablo 8. Radikal Gazetesi ile BDP Milletvekilleri Meclis Konuşmaları Arasındaki

İçerik Analizi

Radikal gazetesinin 6287 Sayılı Kanun kapsamında yer vermiş olduğu haber metinlerinin kelime benzerliği olarak meclis kürsüsündeki söylemlerden en yakın olduğu parti BDP’dir. Bu kapsamda, Radikal gazetesinin haber metinleri ile BDP’li milletvekillerinin meclis kürsüsündeki söylemleri arasında yakın bir ilişki

bulunmaktadır. Haber metinleri ile meclis konuşmalarının karşılaştırılması kapsamında elde edilen en yüksek kolerasyon katsayısı 0,891161 iken en düşük kolerasyon katsayısı ise 0,584035 şeklindedir. Aradaki kısım ise genellikle 0,6 ile 0,7 arasında seyretmektedir. Buradan hareketle Tablo 8’de Radikal gazetesi ile BDP arasında diğer parti milletvekillerine nazaran çok daha fazla benzerlik ve doğrusal yönde bir ilişkinin var olduğu gözlemlenebilmektedir.

6287 Sayılı Kanun kapsamında 28 Mart 2012 tarihinde BDP milletvekili Sırrı Sakık meclis kürsüsünde:

“ …Şimdi, sizler 28 Şubattan, evet, rövanş alıyorsunuz, Siz, bu ülkede halkların ruhuna

uygun yasalar yapmıyorsunuz… ”

şeklinde ifadelerde bulunmuştur. Sakık’ın bu ifadeleri BDP’nin eğitim sistemindeki değişikliği 28 Şubat ile ilişkilendirmektedir. Radikal gazetesi de 6 Mart 2012 tarihli haber metninde aynı kanunun 28 Şubat sürecinden intikam almaya yönelik bir düzenleme olduğu ifadelerine yer vermiştir. Bu bakımından Radikal gazetesi ile BDP söylem açısından paralellik göstermektedir.