• Sonuç bulunamadı

2.13 İlgili Araştırmalar

2.13.2 Yurt içinde yapılan araştırmalar

Çetin ve Çetin (2005) Anadolu Öğretmen Liselerinden mezun olmuş Eğitim Fakültesi öğrencileri üzerine yaptıkları araştırma sonucunda, öğrencilerin Anadolu Öğretmen liselerini tercih ederken öğretmenliğe hazırlığı önemsemedikleri ikinci planda öncelikle eğitimin kalitesini düşündükleri, Eğitim Fakültelerini ilk sıralarda tercih ettikleri tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin öğretmenlik mesleğini seçmedeki öncelikli nedenin öğretmen etkisi ve iş garantisi olduğu, diğer etkenlerin ise ikinci planda olduğu belirlenmiştir.

Çeliköz ve Çetin (2004) de Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarını Etkileyen Etmenler isimli araştırmayı yapmışlardır. Hasan Ali Yücel Anadolu Öğretmen Lisesi ile Hasanoğlan Atatürk Anadolu Öğretmen Lisesine devam eden 240 öğrencinin, sınıf, cinsiyet, öğretmenlik programı, ÖSS tercih sırası, anne ve babanın eğitim düzeyi, kardeş sayısı, ailenin aylık geliri, okul başarısı gibi değişkenlerin öğrencilerin tutumları üzerindeki etkinliği araştırılmıştır. Sonuçta olarak değişkenlerin hepsinin öğrencilerin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları üzerinde anlamlı bir fark oluşturduğu tespit edilmiştir.

35

Özbek, Kahyaoğlu ve Özgen (2007) öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik görüşlerinin belirlenmesi konulu araştırma sonunda, öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğini genel anlamda kutsal, saygın, toplum kalkınmasında etkili, aynı zamanda sorumluluk ve fedakârlık gerektiren bir meslek olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak öğretmenlik şartları öğrencilerin büyük bir kısmı tarafından tatmin edici bulunmadığından dolayı ancak zorunlu şartlarda öğretmenlik yapabileceğini belirtmişlerdir.

Gürbüztürk ve Genç (2004) Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Görüşleri konulu araştırmada 180 öğretmen adayı tarafından öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleği ile ilgili olumlu görüşlere katıldıkları, olumsuz görüşlere katılmadıkları tespit edilmiştir. Bununla beraber cinsiyete göre, öğretmenlik mesleğine dair görüş farkı olmadığı fakat anabilim dallarına göre, sınıf öğretmenliği anabilim dalındaki öğretmen adaylarının görüşlerinin, diğer anabilim dallarındaki adayların görüşlerinden anlamlı derecede farklı olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

Kaya (2004) Beden Eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin öğretmenlik Mesleğine yönelik tutumları konulu yüksek lisans tezinde şu tespitlerde bulunmuştur. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin mesleğe yönelik tutumlarında sınıf düzeylerine ve en uzun süreli ikamet ettikleri yere göre önemli bir farkın olduğu ortaya çıkmıştır. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin mesleğe yönelik tutumların da cinsiyete, orta öğretim başarı puanına, ailenin gelir düzeyine ve bu bölümü seçme nedenine göre ise bir farkın olmadığı ifade edilmiştir.

Güdek (2007) yapmış olduğu doktora çalışmasında müzik öğretmenliği 1. ve 4. sınıf öğrencilerinin müzik öğretmenliği mesleğine yönelik tutumlarını seçilen çeşitli değişkenler açısından incelemiştir. 1102 müzik öğretmeni adayının katıldığı Araştırmanın sonucuna göre, öğrencilerin müzik öğretmenliği mesleğine yönelik tutumları olumludur. Tutumların cinsiyetlere göre farklılaştığı, kız öğrencilerin erkeklere oranla daha olumlu tutumlara sahip oldukları görülmüştür. Tutumlar sınıflara göre de farklılık göstermekle beraber 1. sınıf öğrencileri 4. sınıf öğrencilerine göre daha olumlu tutumlara sahiptir. Öğrencilerin tutumlarının mezun oldukları lise türüne göre farklılık oluşturmadığı görülmüştür.

Karahan (2003) yapmış olduğu araştırmada ortaöğretim kurumlarında görev yapan coğrafya öğretmenlerinin ve diğer dal öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını incelemeyi amaçlamıştır. Coğrafya ve çeşitli dallarda görev yapan 304

36

ortaöğretim öğretmeninin katıldığı Araştırmanın bulgularına göre; coğrafya ve diğer branş öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğine karşı olumlu tutuma sahip olduğu görülmüştür. Cinsiyete göre ise öğretmenlerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarında değişiklik görülmemiştir.

Gerek (2006) yapmış olduğu yüksek lisans tezinde Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerin öğretmenlik mesleğine tutumlarını incelemiştir. Anadolu Öğretmen Lisesinde öğrenim gören 50 1. sınıf ve 190 3. sınıf öğrencisinin örneklemini oluşturduğu araştırmanın sonuçlarına göre, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumların cinsiyete göre farklılaştığı, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha olumlu tutuma sahip oldukları görülmüştür, 1. ve 3. sınıflar arasında tutumlar bakımından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Tanel ve Diğerleri (2007) yapmış oldukları araştırmada, fizik öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlarını farklı değişkenler açısından incelemeyi amaçlamışlardır. 160 fizik öğretmen adayının örneklemini oluşturduğu araştırmanın sonucunda; öğretmen adaylarının cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sınıf düzeyine göre ise anlamlı bir fark vardır. Ortaya çıkan farklılığın yönüne bakıldığında birinci sınıflar ile dördüncü sınıflar arasında ve dördüncü sınıflar ile besinci sınıflar arasında dördüncü sınıflar lehinedir. Mezun olunan lise türüne göre ise tutum puanlarında anlamlı bir fark yoktur.

Gür (2010) “Anadolu öğretmen liseleri öğrencileri ile Anadolu liseleri öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine Yönelik tutumlarının ölçülmesi” konulu yüksek lisans tezindeki bulgulara göre Anadolu Öğretmen Liseleri Öğrencilerinin Anadolu Lisesi öğrencilerine kıyasla öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları anlamlı seviyede yüksektir. Araştırma Anadolu Öğretmen Lisesinin sınıflarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları arasında fark olmadığını belirtmiştir. Bu bulguya göre sınıflar arasında tutum puanlarının benzerliği görülmektedir. Bu durum Anadolu Liseleri içinde söz konusudur. Araştırmadan elde edilen bulgular ile ortalamalar arasında kızlar lehine anlamlı farklılığın olduğu saptanmıştır. Anne veya babası öğretmen olanların ana veya babası öğretmen olmayanlara göre tutumlarında bir fark bulunup bulunmadığı hususuna gelince; edinilen bulgulara göre öğrencilerin anne veya babasının öğretmen olması ile tutumları arasında anlamlı fark oluşturmamaktadır. Dağ (2010) “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları İle Öğretmenlik Mesleğini Tercih Etmelerinde Etkili Olan Faktörler” Arasındaki İlişki” konulu yüksek lisans tezinde şu sonuca ulaşmıştır. Sınıf öğretmeni adaylarının,

37

öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları ile bu mesleği tercih etmelerinde etkili olan etmenler arasında ileri düzeyde, daha pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Çapa ve Çil (2000) yürüttükleri araştırma sonucunda, öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutum puanlarında, öğretmenlik mesleğini sevme ve öğretmenlik mesleğine saygı duyma bakımından kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranla mesleğe karşı daha olumlu oldukları görülmüştür. Öğretmenlik mesleğinde kendine güven ölçüsü ise erkek öğrencilerin kız öğrencilerine göre daha olumlu tutum içinde oldukları ve öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının sınıflara göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.

39

BÖLÜM III

YÖNTEM

3.1 Araştırmanın Modeli

Bu araştırmada resim iş öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını belirlemek amacı ile, tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modelleri, geçmişte ya da halen var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımlarıdır. Araştırma bu yönüyle tarama modelinde betimsel bir nitelik taşımaktadır. Betimsel araştırma, kurumların, grupların mevcut durumuyla ilgili geniş açıklamalar yapmak için çok sayıda denek ve objeyle belli bir zaman dilimi içerisinde yapılan çalışmadır ( Kaptan, 1998, s. 22).

3.2 Evren ve Örneklem

Araştırmanın çalışma evrenini 2012-2013 öğretim yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Öğretmenliğinde öğrenim gören 1. ,2. ,3. ve 4. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma evreninin tamamına ulaşılması hedeflendiği için örneklem alma yoluna gidilmemiştir.

3.3 Verilerin Toplanması

Verilerin toplanmasında 2 bölümden oluşan anket uygulanmıştır. Anketin I. bölümünde öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular yer alırken, II. bölümde öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını belirlemek amacı ile Çetin (2006) tarafından geliştirilen ÖMTÖ kullanılmıştır. Beşli likert tarzındaki ölçme aracında 15’i olumsuz 20’si olumlu olmak üzere toplam 35 madde yer almaktadır. Ölçekte, olumlu cümleler “kuvvetle katılırım” seçeneğinden “asla katılmam” seçeneğine doğru “5, 4, 3, 2, 1” şeklinde puanlanırken, olumsuz cümleler “kuvvetle katılırım” seçeneğinden “asla katılmam” seçeneğine doğru “1, 2, 3, 4, 5” şeklinde tersine puanlanmaktadır.

40

Ölçekten alınabilecek en düşük puan 35, en yüksek puan 175 olup, 92–119 puan aralığının üstü olumlu, altı olumsuz, 92-119 aralığı ise nötr tutum olarak değerlendirilmektedir. Sevgi, değer ve uyum olmak üzere üç boyuttan oluşan ölçek hem toplam puan hem de üç alt boyut için ayrı puan vermektedir. Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı ölçeğin toplamı için .95, sevgi boyutu için .95, değer boyutu için .81, uyum boyutu için .76’dır. Ölçeğin geçerliği ise, Aşkar ve Erden (1968) tarafından geliştirilen ölçek kullanılarak test edilmiş ve elde edilen korelasyon katsayıları, toplam için r=.85, sevgi boyutu için r=.97, değer boyutu için r=.57 ve uyum boyutu için r=.74 olarak bulunmuştur.

3.4 Verilerin Analizi

Araştırma sonucunda elde edilen veriler (SPSS) programı aracılığıyla bilgisayar ortamına aktarılırmış, değişkenlerin yapısına göre t-testi ile varyans analizi tekniklerinden

41

BÖLÜM IV

BULGULAR VE YORUMLAR

Bu bölümde bağımsız değişkenler kapsamında elde edilen araştırma bulgularına ve bu bulgulara dayalı yorumlara yer verilmiştir.

4.1.Kişisel Bilgiler

Bu bölümde araştırmaya katılan öğrenciler ile ilgili kişisel bilgiler yer almaktadır.