• Sonuç bulunamadı

Yapılan araştırma sonucunda resim iş öğretmenliğinde öğrenim gören

2.13 İlgili Araştırmalar

5.1.2 Yapılan araştırma sonucunda resim iş öğretmenliğinde öğrenim gören

sonuçlar.

Öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik genel ve ölçeğin alt boyutlarına ilişkin tutum puanları yani öğretmenlik mesleğine yönelik “toplam” tutum puanları ortalaması ve ölçekten alınan minimum ve maksimum tutum puanları incelendiğinde öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının olumlu olduğu belirlenmiştir.

Ölçekte “öğretmenlik mesleğini sevme” , “öğretmenlik mesleğine değer verme” ve “öğretmenlik mesleğine uyum” olmak üzere toplam üç alt faktör bulunmaktadır.

69

Bu açıdan öğrencilerin “öğretmenlik mesleğini sevme” alt boyutuna ilişkin tutumlarının olumlu olduğu, öğretmenlik mesleğini sevdikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin “öğretmenlik mesleğine değer verme” alt boyutu ile ilgili tutumlarının olumlu olduğu, öğretmenlik mesleğine değer verdikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin “öğretmenlik mesleğine uyum” alt boyutuna yönelik tutumlarının olumlu olduğu, öğrencilerin öğretmenlik mesleğine rahatlıkla uyum gösterebilecekleri belirlenmiştir.

Yapılan araştırma sonucunda, Resim İş öğretmeni adaylarının, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarında, cinsiyet değişkenine göre kız ve erkek öğrenciler açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir.

Yapılan araştırma sonucunda, Resim İş öğretmeni adaylarının, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarında, devam ettikleri sınıf kademesine göre tutumlarında anlamlı bir farklılık yoktur. Öğrencilerin ölçeğin “öğretmenlik mesleğini sevme” ve “öğretmenlik mesleğine değer verme” alt boyutuna yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılığa rastlanmaz iken, ölçeğin “öğretmenlik mesleğine uyum” alt boyutuna yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için yapılan Scheffe testi sonucuna göre, I. sınıf ve III. sınıf öğrencilerinin II. ve IV. Sınıf öğrencilerine oranla devam edilen sınıf düzeyine göre öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları daha olumlu olduğu gözlenmiştir.

Yapılan araştırma sonucunda, Resim İş öğretmeni adaylarının, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarında, Yerleşim yerine göre anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir.

Öğrenciler ölçeğin “öğretmenlik mesleğini sevme” ve “öğretmenlik mesleğine değer verme” alt boyutuna yönelik tutum puanları ortalamaları arasındaki farkın manidarlığını test etmek için varyans analizi yapılmıştır. Analizin sonucunda devam ettikleri sınıf kademesine göre öğrencilerin tutum puanları arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmaz iken, ölçeğin “öğretmenlik mesleğine uyum” alt boyutuna yönelik tutum puanları ortalamaları arasındaki farkın manidarlığını test etmek için yapılan variyans analizi sonucunda anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için yapılan Scheffe testi sonucuna göre, kasabada yaşayan öğrencilerin, şehirde yaşayan öğrencilere oranla öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları daha olumlu olduğu gözlenmiştir.

70

Yapılan araştırma sonucunda, Resim İş Öğretmenliği’nde Öğrenim Gören Öğrencilerin, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları, annelerinin uğraş alanlarına göre anlamlı farklılık bulunmuştur.

Bu farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için yapılan Dunnet C testi sonucuna göre, annesinin serbest işlerde çalıştığını belirten öğrencilerin annesinin memur olarak çalıştığını belirten ve ev hanımı olduğunu belirten öğrencilere oranla öğretmenlik mesleğine daha çok sevgi duydukları söylenebilir.

Yapılan araştırma sonucunda, Resim İş Öğretmenliği’nde Öğrenim Gören Öğrencilerin, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları, babalarının uğraş alanlarına göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Diğer taraftan alt faktörler açısından “öğretmenlik mesleğine uyum” alt boyutuna yönelik tutum puanları ortalamaları arasındaki farkın manidarlığını test etmek için yapılan varyans analizi sonucunda öğrencilerin tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için yapılan Scheffe testi sonucuna göre, babasının serbest işlerde çalıştığını belirten öğrencilerin babasının emekli olduğunu belirten öğrencilere oranla öğretmenlik mesleğine uyuma yönelik daha olumlu tutuna sahip oldukları söylenebilir.

Yapılan araştırma sonucunda, Resim İş Öğretmenliği’nde Öğrenim Gören Öğrencilerin, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları, Annelerinin eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Diğer taraftan alt faktörler açısından ölçeğin “öğretmenlik mesleğine değer verme” alt boyutuna yönelik tutum puanları ortalamaları arasındaki farkın manidarlığını test etmek için yapılan varyans analizi sonucunda öğrencilerin tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için yapılan Dunnet C testi sonucuna göre, annesi okuryazar olan öğrencilerin, annesi ortaokul mezunu olan öğrencilere oranla öğretmenlik mesleğini daha değerli buldukları söylenebilir. Yapılan araştırma sonucunda, Resim İş Öğretmenliği’nde Öğrenim Gören Öğrencilerin, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları, babalarının eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için yapılan Dunnet C testi sonucuna göre, babası okuryazar olanların, babası üniversite

71

mezunu olanlara, babası ilkokul mezunu olanların, lise ve üniversite mezunu olanlara oranla öğretmenlik mesleğine daha olumlu baktıkları söylenebilir.

Diğer taraftan ölçeğin “öğretmenlik mesleğine değer verme” alt boyutuna yönelik tutum puanları ortalamaları arasındaki farkın manidarlığını test etmek için yapılan varyans analizi sonucunda öğrencilerin tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için yapılan Dunnet C testi sonucuna göre, babası ilkokul mezunu olan öğrencilerin, babası ortaokul, lise ve üniversite mezunu olan öğrencilere oranla öğretmenlik mesleğini daha değerli buldukları söylenebilir. Yapılan araştırma sonucunda, Resim İş Öğretmenliği’nde Öğrenim Gören Öğrencilerin, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları, kardeş sayılarına göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Diğer taraftan ölçeğin üç alt boyutuyla ilgili olarak da benzer bir yapının oluştuğu gözlenmektedir. Bir başka öğrencilerin tutumlarının kardeş sayısına göre farklılaşmadığı söylenebilir.

Yapılan araştırma sonucunda, Resim İş Öğretmenliği’nde Öğrenim Gören Öğrencilerin, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları, ailelerinin aylık gelir durumuna göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Diğer taraftan ölçeğin üç alt boyutuyla ilgili olarak da benzer bir yapının oluştuğu sadece “öğretmenlik mesleğine uyum” alt boyutunda öğrencilerin tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için yapılan Scheffe testi sonucuna göre, ailesinin aylık geliri 1501-2000TL arasında olanların, ailesinin aylık geliri 2001TL’ den fazla olanlara göre öğretmenlik mesleğine uyum konusunda daha olumlu bir tutuma sahip oldukları söylenebilir.

Yapılan araştırma sonucunda, Resim İş Öğretmenliği’nde Öğrenim Gören Öğrencilerin, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları, Resim iş öğretmenliğini tercih etme nedenine göre anlamlı bir farklılık bulunmuştur.

Diğer taraftan ölçeğin “öğretmenlik mesleğini sevme” boyutunda da benzer bir şekilde öğrencilerin tutum puanları arasında anlamlı bir farklılığın oluştuğu gözlenmiştir. Bu farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için yapılan Scheffe testi sonucuna göre, öğretmenliği sevdiği için tercih ettiğini belirten öğrencilerin, ailesi istediği için tercih ettiğini ve sanatçı olmak için tercih ettiğini belirtenlere oranla daha olumlu bir tutum sergiledikleri söylenebilir.

72

Yapılan araştırma sonucunda, Resim İş Öğretmenliği’nde Öğrenim Gören Öğrencilerin, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları, Ülkede sanat eğitimine önem verilme durumuna ilişkin algılarına göre anlamlı bir farklılık oluşturmadığı gözlenmektedir. Ölçeğin alt boyutlarında da genel yapıya uygun bir dağılımın oluştuğu ve her iki fikri paylaşan öğrencilerin tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık oluşmadığı gözlenmektedir. Yapılan araştırma sonucunda, Resim İş Öğretmenliği’nde Öğrenim Gören Öğrencilerin, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları, Mezun olunca tercih edecekleri işe göre anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için yapılan Dunnet C testi sonucuna göre, M.E.B’de öğretmenlik yapmayı düşünen öğrencilerin, serbest çalışmayı düşünenlere oranla olumlu bir tutum sergiledikleri gözlenmiştir.

Diğer taraftan ölçeğin “öğretmenlik mesleğini sevme” ve “öğretmenlik mesleğine değer verme” Alt boyutunda öğrencilerin tutum puan ortalamaları genel dağılımla paralellik göstererek M.E.B’ de öğretmenlik yapmayı düşünenlerin lehine anlamlı bir farklılık göstermektedir. Bu sonuçlara dayalı olarak okuldan mezun olunca tercih edilecek işin türünün öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarında farklılık oluşturduğu gözlenmiştir.